Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AMD Komputer. Dobry czy coś zamienić?

PlaYTerPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chce kupić komputer oparty na platformie AMD gdyż nie mam budżetu, którym mógłbym zabrać Intela. Komputer do CS: GO, BF3 ULTRA, GTA 5 High/Ultra. Czy ten komputer podoła tym tytułom. Nie w ten sposób, że będzie działał tylko czy jest sens grania w GTA 5 na ULTRA, żeby nie uszkodzić w szybkim czasie danego podzespołu.
Oto mój przykład:

CASE: Corsair Graphite 230T Window

CPU: AMD FX-8350 AM3+

MOBO: MSI 970 GAMING AM3+

GPU: MSI R9 280X (3GB) OC DDR5

RAM: GOODRAM PLAY 2X8GB DDR3 

HDD: Seagate Baracuda 1TB Sata III

SSD: Kongston V300 120GB

PSU: XFX 550W Pro

COOLER:(W przyszłości podkręcany na chłodzenie SilentiumPC)

Co ewentualnie byście zmienili w tym zestawie?

PS: Lepiej słabsze części i monitor 144Hz czy lepsze sczęści i monitor 60Hz?
Głównie PC pod CS: GO(Przerzucam się z 1.6 na GO) oraz GTA 5

Opublikowano
Witam chce kupić komputer oparty na platformie AMD gdyż nie mam budżetu, którym mógłbym zabrać Intela.

Masz.

Podaj budżet na całość.

Opublikowano

Około 3500/3600zł z SSD.
Dziękuje, że ktoś sie zajął tą sprawą :)

3500/3600 bez monitora.

Na pewno powiesz po co mi ta obudowa i po co 16GB, w zupełności wystarczy 8GB oraz po co taka płyta można wziąśc tańszą.
Zależy mi na tym, aby ten PC jakoś wyglądał. Po co 16GB chce się zaopatrzyć w taką ilość, ponieważ pamięć tej firmy można rozbudować do owej ilości za rozsądną cene.

Opublikowano

Chce, aby ten sprzęt wyglądał ładnie, ale też żeby był wydajny. Zastanawiam się nad i5 4690K oraz r9 270x i inne mobo pod 1150 zamiast tego fx 8350 oraz r9 280x, ale chyba pozostaje przy tym zestawie, co podałem. Chce się dowiedzieć czy warto wziąść te komponenty co podałem. Albo co zamienić z tej części na tą.

Opublikowano

970 jest osiągalna nawet z ssd, ale trzeba oszczędzać na wszystkim (płyta, buda etc.), a branie r9 270x + i5 4690k za 3600 to nieporozumienie. 

Pakowanie się w amd to strata pieniędzy, a szczególnie połączenie amd+amd.

­

Opublikowano

A jak bym został przy takim zestawieniu?

CASE: Corsair Graphite 230T Window 299zł

CPU: 

MOBO: 

GPU: MSI R9 290 4GB 1287zł

RAM: GOODRAM PLAY 2X8GB DDR3 470zł

HDD: Seagate Baracuda 1TB Sata III 209zł

SSD: Kingston V300 120GB 226zł

PSU: XFX 550W Pro 257zł

Jaki byś wziął procesor oraz płytę?(Płytę najlepiej w laminacie czerwono czarnym. Zależy mi na wyglądzie w zestawieniu Red/Black).

2748zł bez CPU i MOBO. Pytanie do Ciebie, jakie byś wziął CPU oraz MOBO. Około 900zł na te dwa komponenty.
Dziękuje Ci bardzo za dobre chęci :) Pomogłeś mi w wyborze tej karty.

Opublikowano

Możesz brać jakiekolwiek ssd ale nie v300. To ssd nie powinno się nazywać.

Jak już wyżej ci polecono weź gelida darkforce, nie ma lepszej budy do 300 zł. Ten corsair taki wybrakowany i na mój gust brzydki.

Nie bierz 16 GB ramu, bo to na serio ci się nie przyda tak bardzo. A jak już to 4x4 a nie 2x8, bo w końcu chcesz by było ładnie, chyba nie chcesz widzieć wolnych slotów?

Zupełnie twoja idea do mnie nie przemawia. Fajnie, że chcesz złożyć coś ładnego, no ale chcesz także grać na tym. W tym budżecie będę namawiał jak tylko się da byś zrezygnował z tego na cześć 970. Ta karta jest dobra i tyle, jedyny wybór w tym budżecie którego nie będziesz żałował. 

A jak już chcesz coś ładnego składać to przemyśl opcje kupna bez gpu i dopiero dozbieranie. Za 900 zł nie kupisz mobo + cpu do tego sprzętu. 

­

Opublikowano

Nie chce Intela i nVidi, ponieważ AMD jest tańszy, a nie chcę nVidi ze względu na też cenę gdyż r9 290 kosztuje ~1300zł, a owa karta GTX 970 aż ~1500zł. Nie zależy mi na efektach w grach związanych z Physix. Mój kolega miał przypadek z intelelem taki, że ,mianowicie grał w FarCry'a 3 i wyłączyli mu prąd trzy razy i po Intelu. Mam AMD naprawdę długo prawie 8 lat i jestem z niego zadowolony iż nie maił dotychczas żadnej awari.
Dlaczego nie warto się pakować w AMD+AMD? Wg mnie AMD do gier i nieskomplikowanych programów w zupełności wystarczy. Chodzi mianowicie o programy 3D typu Word Hammer Editor do tworzenia map z gier na silniku Source'a oraz inne przykłady.

Wiem, że dużo się rozpisałem.
Wróćmy do pytania; Dlaczego nie warto pakować się w AMD+AMD?  

Opublikowano

Nie chce Intela i nVidi, ponieważ AMD jest tańszy, a nie chcę nVidi ze względu na też cenę gdyż r9 290 kosztuje ~1300zł, a owa karta GTX 970 aż ~1500zł. Nie zależy mi na efektach w grach związanych z Physix. Mój kolega miał przypadek z intelelem taki, że ,mianowicie grał w FarCry'a 3 i wyłączyli mu prąd trzy razy i po Intelu. Mam AMD naprawdę długo prawie 8 lat i jestem z niego zadowolony iż nie maił dotychczas żadnej awari.

Dlaczego nie warto się pakować w AMD+AMD? Wg mnie AMD do gier i nieskomplikowanych programów w zupełności wystarczy. Chodzi mianowicie o programy 3D typu Word Hammer Editor do tworzenia map z gier na silniku Source'a oraz inne przykłady.

Wiem, że dużo się rozpisałem.

Wróćmy do pytania; Dlaczego nie warto pakować się w AMD+AMD?  

Bo amd ma stare procki i karty trzeba czekać na next gen jeśli lubisz amd.

Maksymalnie 5 linii w sygnie.

Opublikowano

A gdyby wziąść FX 8320 i jakąś płytę pod AM3+? Przykładowo tego Msi 970 gaming.

Jak chcesz. Z chłodzeniem to koszt wyższy niż platforma na i5. Jeśli chcesz 8 wątków, to kierowałbym się w stronę Xeonów. Do zablokowanych i5 pakujesz najtańszą możliwą płytę, chłodzenie BOX wystarcza.

Nie chce Intela i nVidi, ponieważ AMD jest tańszy

I zauważalnie gorszy w wielu zastosowaniach.

Co do kolorków - nie ten budżet. Chłodzenie również musiałoby być konkretnego koloru, do tego koszt przedłużek jest wysoki, to samo z wentylatorami.

Wyglądu z wydajnością w tej cenie nie pogodzisz.

Opublikowano

Jak bym wziął i5 4460 to musiałbym kupić chłodzenie bo to jest wersja OEM. Nie starczyło by pieniędzy na mobo.
A jak bym został przy moim pierwszym zestawieniu komponentów?

CASE: Corsair Graphite 230T Window

CPU: AMD FX-8350 AM3+

MOBO: MSI 970 GAMING AM3+

GPU: MSI R9 280X (3GB) OC DDR5

RAM: GOODRAM PLAY 2X8GB DDR3 

HDD: Seagate Baracuda 1TB Sata III

SSD: Kongston V300 120GB

PSU: XFX 550W Pro

Opublikowano

Wersja Box kosztuje 799zł, wystarczy dodać do koszyka. Kupuj co chcesz, bo widzę, nie dasz się przekonać.

W tej cenie można złożyć zdecydowanie lepszy zestaw eot.

Opublikowano

Przecież fx 9590 w takim GTA V to poziom i3 i tyle, a połączenie AMD + AMD  to strzał w stopę, stery do GPU AMD wymagają mocnego proca, a vishera nim nie jest.

Ja ci zaproponowałem jak ja bym to zrobił, pomiędzy 970 a 290 jest ogromna różnica w kuturze działania, poboru prądu, sterowników etc. Rób co chcesz, bo jak wcześniej zauwazono i tak zrobisz jak będziesz chciał. Wymieniliśmy ci wady tego co chcesz złożyć, a zalet nie ma. Eot.

­

Opublikowano

A Twoim zdaniem jaki byś złożył komputer do ceny 3500/3600 zł? Tylko, żeby podzespoły były w kolorze czarny/czerwony. Z płytą np: MSI Z97 GAMING 3.
Postarał byś się coś z kompletować?

CASE:

CPU:

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD:

SSD:

PSU:

Bardzo bym Ci był wdzięczny jak byś podał pełne nazwy konkretnych części.

Bardziej bym szedł w CPU INTEL + GPU AMD.

Opublikowano

A Twoim zdaniem jaki byś złożył komputer do ceny 3500/3600 zł? Tylko, żeby podzespoły były w kolorze czarny/czerwony. Z płytą np: MSI Z97 GAMING 3.

Postarał byś się coś z kompletować?

CASE:

CPU:

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD:

SSD:

PSU:

Bardzo bym Ci był wdzięczny jak byś podał pełne nazwy konkretnych części.

Bardziej bym szedł w CPU INTEL + GPU AMD.

W tej cenie nie złożysz nic sensownego pod kolorek ew. coś opartego na mATX.

Opublikowano

Jak bym wziął wydajność to co bym dostał z tymi częśćmi?

CASE: Corsair Graphite 230T

CPU:

MOBO:

GPU:

RAM:

HDD: Seagate Baracuda 1TB

SSD:

PSU: XFX Core 550W

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...