Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

RAM

Eziox

Pytanie

Opublikowano

System: Windows Vista 32bit

Procek: AMD A8-6600K APU with Radeon HD Graphics  x 4 ‎(3.89Ghz)‎

Karta: AMD Radeon HD 7700 

RAM: 4GB

Witam, z góry uprzedzam, że jestem zielony.Posiadam 32 bitowy system windows vista(nie mam na razie funduszy na ulepszenie). 4gb pamięci ram. Przynajmniej teorytycznie... Komputer strasznie muli, a często gry wywalają mi z komunikatem, że nie mam nawet 1gb pamięci ram! 

Przykład, gra PES 15, która wymaga minimalnie 1gb

345knib.png

Czym to jest spowodowane? 

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo nie masz tyle wolnej, skoro masz w systemie tylko 2 Gb z czego ponad 1 Gb zajętej. Nie wiem z skąd ty brałeś te twoje 4 Gb.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ktosiu

2 gb to on ma VRAM. Ramu ma pewnie tyle ile mowi. I w innych grach i rzeczach tego nie doswiadczas? Masz 1 kosc 4 gb?

Ktosiu

2 gb to on ma VRAM. Ramu ma pewnie tyle ile mowi. I w innych grach i rzeczach tego nie doswiadczas? Masz 1 kosc 4 gb?

Opublikowano

Mam jedną kość. Odpalałem przykładowo Assassin's Creed IV czy FIFE, a tutaj wyskakuje mi komunikat, że nie mogę jej w ogóle włączyć bo nie mam nawet 1gb. Coś jakby zjadło mi ram. 

Opublikowano

Sprawdź czy w biosie masz wyłączona grafikę procesora bo możliwe iż ta grafika ma zarezerwowane 2Gb  dlatego jest 2 Gb RAM w systemie z tego system na swoje i plik aplikacji zabiera sporo a wolne zostaje ok 700-800 Mb co nie spełnia wymagań gry.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dxdiag właśnie pokazuję, że mam dostępne lekko ponad 700mb.. Spróbuje to znaleźć. 

Faktycznie! To cholerstwo zabierało mi 2gb. Teraz już normalnie dxdiag pokazuje 3gb. W grze tak samo. Wielkie dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...