Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

i7 czy xeon co wybrać?

BEJZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

składam komputer przeznaczony dla programisty lub grafika prawdopodobnie programisty zależy na co pójdę :D

Komputera będę używał też do jakichś gier wiadomo :P ale bardziej w kierunku pracy bende go kierował i padło na firmę oczywiście intel 

i podstawkę 2011 płyta główna jaką zakupuję to MSI X99S SLI PLUS s2011-3 X99 8DDR4

i teraz wacham się nad procesorem jaki wybrać czyli:

-intel xeon E5-2609v3 1,9ghz 15M 6 rdzeni

czy może jakiś i7 w cenie do 1500zł oczywiście nowe części nie chce odpowiedzi typu kup używanego jakiegoś i będzie git 

nieee!

chce nowe części i teraz nw co mam robić bo niby ten procesor ma dobre parametry czyli te 15 mega pamięci i no właśnie 6 rdzeni

ale nw czy po włożeniu do pc będzie to dobrze działać i czy nie lepiej by było wziąć jakiś i7 

a no i jak to będzie np z podkręcaniem go czyli tego xeona bo jest tam tryb turbo ale jak go uruchomic to nie mam zielonego pojęcia wg nie znam sie na podkręcaniu procków

i jeszcze jedno 

w tym pc będą pamięci ddr4 o taktowaniu 2133 albo wyższym i nw czy ten procesor to by obsługiwał bo na stronie intel pisze do 1600mhz 

naprawę nie wiem co mam wybrać co będzie lepsze 

nw co to tez znaczy ze np procesor ma 8 wątków co to daje prosze o wytłumaczenie i rade co wybrać i ewentualnie nazwe procka albo jakieś linki 

proszę o jak najszybszą odpowiedź i mądre odpowiedzi od ludzi którzy naprawdę się na tym znają 

pozdrawiam!

Opublikowano

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5820k-lga2011-64bit-3-3ghz-140w-15mb-box-bx80648i75820k-660963/

Jedyny rozsądny wybór. A co do pamięci im szybsze tym lepiej. Chodź 2400 jest już ok, ale jakbyś o 3000 byś się pokusiłbyś się nie będziesz żałował.

To, że procesor ma 8/12 wątków oznacza iż wykonuje operacja na 8/12 rdzeniach logicznych. 

­

Opublikowano

Ahmm czyli jednak i7 ok a czy ktoś mi może przybliżyć jak podkrecac procesor i troszkę dokładniej wiadomości o tych wątkach w procesorze a i jeszcze jedno czyli jak zamontuje na tej płycie np 2 radeony r9 290 to czy ta płyta bendzie mniej wydajna niż z nvidiami bo narazie mam na składzie GTX 660 MSI gaming ta ze smokiem OC wersja i NW czy ta nazwa płyty cos sugeruje czyli x99s SLI plus proszę o odpowiedz na te trudne dla mnie pytanie i zarazem bardzo ważne

Opublikowano

Pchanie się w SLI nie ma sensu. Wydajność 2x660 nie będzie powalała. Lepiej sprzedać i dołożyć kase do potencjalnego nowego nabytku.

SLI niby fajnie, pięknie ale czasem zdarzają się problemy z teselacją, posiadnie 2 x karty to też podwójne grzanie się w obudowie - wiąże się to z dodatkowym WYMUSZONYM chłodzeniem, lepszą obudową, przewiewem, większym hałasem.

Witam!

składam komputer przeznaczony dla programisty lub grafika prawdopodobnie programisty zależy na co pójdę :D

Komputera będę używał też do jakichś gier wiadomo :P ale bardziej w kierunku pracy bende go kierował i padło na firmę oczywiście intel 

i podstawkę 2011 płyta główna jaką zakupuję to MSI X99S SLI PLUS s2011-3 X99 8DDR4

i teraz wacham się nad procesorem jaki wybrać czyli:

-intel xeon E5-2609v3 1,9ghz 15M 6 rdzeni

czy może jakiś i7 w cenie do 1500zł oczywiście nowe części nie chce odpowiedzi typu kup używanego jakiegoś i będzie git 

nieee!

chce nowe części i teraz nw co mam robić bo niby ten procesor ma dobre parametry czyli te 15 mega pamięci i no właśnie 6 rdzeni

ale nw czy po włożeniu do pc będzie to dobrze działać i czy nie lepiej by było wziąć jakiś i7 

a no i jak to będzie np z podkręcaniem go czyli tego xeona bo jest tam tryb turbo ale jak go uruchomic to nie mam zielonego pojęcia wg nie znam sie na podkręcaniu procków

i jeszcze jedno 

w tym pc będą pamięci ddr4 o taktowaniu 2133 albo wyższym i nw czy ten procesor to by obsługiwał bo na stronie intel pisze do 1600mhz 

naprawę nie wiem co mam wybrać co będzie lepsze 

nw co to tez znaczy ze np procesor ma 8 wątków co to daje prosze o wytłumaczenie i rade co wybrać i ewentualnie nazwe procka albo jakieś linki 

proszę o jak najszybszą odpowiedź i mądre odpowiedzi od ludzi którzy naprawdę się na tym znają 

pozdrawiam!

Swoją drogą bez podstawowej wiedzy chcesz się dalej szkolić jako PROGRAMISTA albo GRAFIK.  o.O 

No cóż ja powiem Ci tak, nie wiem po co Ci taka płyta główna jeśli za cenę o wiele mniejszą można kupić równie dobrą.

Jeśli masz nadmiar hajsu - proszę bardzo, ale dla mnie to głupota i jedynie szpan.

Pchanie się w taką jednostkę jaką chcesz zbudować bez jakiejkolwiek wiedzy ogólnikowej mija się z celem.

Procesor wystarczy CI i7, nie potrzebujesz żadnego xeona skoro nie wiesz jak podkręcić zwykły :)

Nie wiesz na co patrzeć ? Popatrz na podstawkę i tyle, popatrz na liczbę rdzeni, ilość pamięci cache. 

Jeśli nie wiesz nic o tym to należy przeczytać chociaż na wikipedi informacje co to jest i "jak się to je".

Tryb turbo uruchamia CI się sam, nie musisz nic włączać.

Po co Ci drogie DDR4 ? Chcesz mieć komputer dla szpanu czy rozsądku ? Nie rozumiem, wielkie nieporozumienie. Nadal nie mogę tego pojąć ale mniejsza o większe.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5820k-lga2011-64bit-3-3ghz-140w-15mb-box-bx80648i75820k-660963/

Jedyny rozsądny wybór. A co do pamięci im szybsze tym lepiej. Chodź 2400 jest już ok, ale jakbyś o 3000 byś się pokusiłbyś się nie będziesz żałował.

To, że procesor ma 8/12 wątków oznacza iż wykonuje operacja na 8/12 rdzeniach logicznych. 

Twój nick jednak udowadnia jakim człowiekiem jesteś, może niech weźmie od razu pamięci o taktowaniu 4000+ ? Bo mu zwiększą szybkość działania i ilość fps'ów w grach ?  -.- 

Nie taktowanie a opóźnienie tu gra rolę, więc proszę nie podawaj błędnych info na temat ramków. Jeśli jakiś produkt ma naklejkę na, któej napisane jest, że zrobi Ci dobrze w 3 sekundy i weźmie za to 100zł a konkurencyjny, że za 2,99 s  weźmie 1000zł to, który weźmiesz ?

Ahmm czyli jednak i7 ok a czy ktoś mi może przybliżyć jak podkrecac procesor i troszkę dokładniej wiadomości o tych wątkach w procesorze a i jeszcze jedno czyli jak zamontuje na tej płycie np 2 radeony r9 290 to czy ta płyta bendzie mniej wydajna niż z nvidiami bo narazie mam na składzie GTX 660 MSI gaming ta ze smokiem OC wersja i NW czy ta nazwa płyty cos sugeruje czyli x99s SLI plus proszę o odpowiedz na te trudne dla mnie pytanie i zarazem bardzo ważne

Wystarczy wpisać w YT OC i model procesora - wyświetli się tyle filmików, że będdziesz miał co oglądać przez długi czas. 

Nie ma co porównywać 2 x r 290 z 2 x 660 bo to jest przepaść. Na płycie jest taki napis gdyż wspiera łączenie kilku kart graficznych. Widzę, że nawet nie przeczytałeś opisu płyty głównej. 

Cechą charakterystyczną płyty jest możliwość stworzenia konfiguracji Quad-SLI lub Quad-CrossFire dzięki 40 liniom PCI Express. Płyta udostępnia cztery sloty PCI-E 3.0 x16 (elektrycznie dwa x16 i dwa kolejne x8) oraz dwa PCI-E x1.

Poczytaj o podstawach i dopiero pisz tematy, żeby nie wyjść na...

Opublikowano

Komputery składam od małosci zawsze to lubiłem. Bawilem się w takie rzeczy zawsze skladalem jakiś komputer uczylem się sam nikt mi nie pomagał nie mówił jak mam zamontować procesor uczylem się na błędach ale w tym komputerze nie mogę popełnić błędu wiec wolę się zapytać "fachowców" ale widzę ze umieją tylko hejt pisać wiem pomogleś ale pomysł tez niby czemu inwestuje tyle w kompa ? Bo nie chce za 2 lata dokupować czegoś albo żeby za 3 lata okazał się złomem wole dac więcej teraz nisz pierdolic się z tym co jakiś czas :p tak IDE na programistę bo to lubię może nie umiem wszystkiego ale każdy się uczy może wiem teoretycznie co to jest podkrencanie ale w zestawie za tyle kasy wole się nie sprawdzić w praktyce czy umiem podkrecać :) myślałem ze ktoś po prostu mi napisze co i jak albo doradzi a wiec i7 5820k będzie ? Bo jesli tak to koniec tematu

Opublikowano

A bo zapomnialem :D pytasz czemu ddr4 ? A jak wyszły ddr3 to tez tak pisales a teraz sam masz PC na ddr3 i nie wyobrazasz sobie PC z ddr2 DDR albo SDR ? Za jakiś czas ddr4 będzie standardem a ddr3 będzie rzadziej używane :) cale życie na ddr3 kompów składać nie będziemy i pomyśl nim zapytasz bo odpowiedzi są proste pozdrawiam cię HighlanderRabit za to ze wg napisales ale wiesz ty tez od zawsze swojej wiedzy nie masz kiedyś się uczyles tak jak ja. Wiec troszeczke szacunku bym prosił bo wyszło na to ze nic nie umiem przynajmniej ja mam takie odczucia

Opublikowano

A i jeżeli piszesz za ja nawet wiedzy ogulnosciowej nie mam to się kolego mylisz! To ze nie wiem jak się podkreca (znaczy teoretycznie wiem czyli zwiększenie napięcia i zarazem taktowania. Ok ale sam wole nie prubowac wole żeby ktoś mi pokazał co i jak i wtedy dopiero mogę podjąć prube ) to nie znaczy ze nie wiem nic ! Przez moje rence przeszło wiele PC nawet stary IBM się trafił :D wiec mówienie ze nic nie wiem to poprostu hejt

Opublikowano

1. Nie spamuj post pod postem, bo zachowujesz się jak dziecko i robiąc tyle błędów ortograficznych zapewne tak jest... Inna sprawa, walić to czy masz wiedzę czy nie, zapytałeś się, to ci odpowiadamy i tyle.

2. DDR4 zanim wejdzie w użytek minie jeszcze parę lat, a za parę lat to ty zmienisz procesor i tak (więc też płytę główną i może będziesz musiał ramy). i7 piątej generacji będzie ok, więc bierz. Co do ramu to to twoja decyzja, ale DDR3 jest wystarczające. Lepiej pomyśl nad lepszą grafiką i pamiętaj, żeby nie brać gotowców na allegro.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

No tak, dziwne że jakoś taktowanie robi różnice w grach a nie samo cl. Porównaj zwykle 1600 cl9 z 2400 cl10 w grach. Roznica jest. Gdyby jej nie było dalej byśmy siedzieli na ddr1

­

Opublikowano

Ja p******e.... Jedyne co ciśnie się na usta po przeczytaniu bredni w tym temacie.

@HighlanderRabit

Można być programistą, grafikiem, a na sprzęcie znać się nie trzeba. Nawet nie wiesz ilu programistów/grafików nie ma zielonego pojęcia o sprzęcie. Ma być szybko, ma działać, wykonywać swoje zadania. A co w tym siedzi? Who cares...

@Autorze

Ja Cię błagam, weź Ty słownik w rękę bo aż oczy krwawią jak się te Twoje posty czyta...

nw, bende, podkrencanie, ogulnościowej, rence

Ja pierdziele. Że o braku jakichkolwiek przecinków, kropek itp to już nawet nie wspomnę. Ty wiesz jak się ciężko czyta takie ściany tekstu, gdzie do końca nie wiadomo czy Ty o coś pytasz, czy coś twierdzisz? Ortografia, interpunkcja i wtedy możemy zacząć gadać.

Na dodatek to całe pierdzielenie o RAM DDR3 i DDR4. Kuźwa autor pisze, że chce LGA2011-3, a każdy pierdoli, że na co mu to. To weźcie kuźwa zamontujcie DDR3 do płyty X99, powodzenia. Jak już idziecie w tą stronę to by pasowało jednak autorowi dodatkowo podpowiedzieć, że żeby zostać przy pamięciach DDR3 trzeba też zejść z podstawką do LGA1150.

Dobra, jedziemy od początku.

Autorze, jaki budżet? Bo od tego zdecydowanie zależy to jaki sprzęt ostatecznie Ci się tutaj złoży.

Opublikowano

@
Można być programistą, grafikiem, a na sprzęcie znać się nie trzeba. Nawet nie wiesz ilu programistów/grafików nie ma zielonego pojęcia o sprzęcie. Ma być szybko, ma działać, wykonywać swoje zadania. A co w tym siedzi? Who cares...

Aż taka patola na rynku jest ? :O Nie wiedziałem, że tak się da.

No tak, dziwne że jakoś taktowanie robi różnice w grach a nie samo cl. Porównaj zwykle 1600 cl9 z 2400 cl10 w grach. Roznica jest. Gdyby jej nie było dalej byśmy siedzieli na ddr1

Podaj mi przykłady i przestań pierdzielić na ten temat głupot - różnica może będzie na poziomie 1-2 klatek a cenowo jest nie do porównania i racjonalnie myśląc trzeba to powiedzieć, że się to nie opłaca.

­

Opublikowano

Pewnie, że się da. IT to bardzo rozległa dziedzina i ogarnąć wszystko to tylko najwięksi fani ogarną. Ktoś idzie na programowanie to uczą go tam programowania, ktoś idzie na grafika to uczą go pracy z programami graficznymi, ktoś idzie typowo na elektronika to uczą go budowy układów scalonych, ich działania i tak dalej. Od tego są właśnie różne dziedziny IT.

Tak jak grafik nie musi znać się na programowaniu czy budowie układów scalonych, tak samo ktoś zajmujący się sprawami typowo technicznymi wcale nie musi znać się na grafice czy programowaniu. Tak zawsze było, jest i będzie.

Opublikowano

Na kompa mam 4 kafle z małym zapasem. Na pewno musi to być podstawka 2011. Karta graficzna jaką posiadamy to GTX 660 OC od MSI wersja gaming. Raczej chwilowo na niej zostanę a w przyszłości wymienie na coś mocniejszego :D Płyta główna będzie taka jak w temacie czyli x99s SLI plus, planuje zamontować 2 dyski SSD 1 około 128 GB na system i programy, a drugi na dane około 250gb. Myślę, że mi to wystarczy a zyskam na prędkości przesyłu danych w razie czego mam dysk zewnętrzny 500gb. Co do pamięci to nie mam pojęcia co wybrać i myślę, że 16gb wystarczy, a w razie czego kiedyś dokupię. Jeśli chodzi o chłodzenie to NW co wybrać czy wziąść chłodzenie powietrzem czy cieczą i dokładnego przedziału cenowego na te części nie mam. Jeśli ktoś doradzi to byłbym wdzięczny a i jeszcze NW jaki zasilacz by starczył, może by ktoś podał konkretny model? Byłbym wdzięczny. Może ktoś by doradził czy warto brać 2 SSD, a może 1 a lepszy czy cos w tym stylu.

Opublikowano

Chcąc iść w LGA2011-3 wręcz wskazane jest pozostawienie tego GTX 660. Zresztą licząc koszt procesora, płyty, pamięci i całej reszty to nawet by brakło na kartę lepszą od tej co obecnie posiadasz. Zatem GTX 660 zostaje.

Jeśli chodzi o SSD to są to na tyle szybkie nośniki, że tutaj zbytnio nie ma co się cackać i brać kilka sztuk żeby na jednym postawić system, a na drugim pozostałe dane. Chociaż z drugiej strony przykładowo zajmując się renderingiem/grafiką zawsze fajniej wypadają dwa dyski. Wtedy na jednym trzymasz materiał do odczytu, a na drugim zapisujesz to co stworzysz dzięki czemu nie zapychasz sobie transferów robiąc wszystko na jednym nośniku.

Biorąc pod uwagę to, że obecnie najlepiej cenowo wypadają jednostki ~250/500GB to bym Ci proponował albo wziąć dwa mniejsze dyski albo jeden większy, kosztowo wyjdzie praktycznie tak samo.

128GB niezbyt opłaca się brać. Fajne modele kosztują obecnie około 300 złotych, a dokładając 100 masz już 256GB. Zatem jaka decyzja? Idziemy w dwa nośniki 256GB czy jeden 512 (tak +/- pojemność, zależy od konkretnego nośnika)?

Opublikowano

Najlepiej chyba 2 250gb, bo faktycznie cena może być taka sama, a wydajność podskoczy. Co do karty graficznej to ok, ale co z tym zasilaczem, bo jest to dość ważna część komputera. W założeniu, że wezmę i7 5820k to jaki zasilacz będę musiał zakupić? No i co z chłodzeniem jakie jest wydajniejsze i tańsze ? Z tego co widzę na allegro to wodne chodzą od 220 wzwyż.

Opublikowano

@

Podaj mi przykłady i przestań pierdzielić na ten temat głupot - różnica może będzie na poziomie 1-2 klatek a cenowo jest nie do porównania i racjonalnie myśląc trzeba to powiedzieć, że się to nie opłaca.

­

http://pclab.pl/art59350.html

Czy jest opłacalne? Odpowiedz sobie na to sam, ale różnice są i tu jesteś bardzo w błędzie mówiąc iż ich nie będzie. Głupoty możesz pisać, ale nie tu gdzie liczy się wydany pieniądz. Nawet co z tego jeśli nie byłoby to opłacalne, skoro autora na to stać? 

Pchanie się w 2011-v3 w tym budżecie to głupota, najzwyczajniej Cię na to nie stać. Twoje oczekiwania przekraczają budżet. Nie kupisz wydajnego wodnego chłodzenia do 350 zł. Jeszcze dodaj odpowiednią budę do tego. Samo kupno ramów (16 GB jak chcesz) płyty i procesora to koszt ok 3400 zł. Odpuść sobie, bo kolejne 2 dyski ssd 250 GB to koszt co najmniej 800 zł. Gdzie obudowa, zasilacz? Nie stać Cię na to.

­

Opublikowano

Jeśli będę musiał to wydam więcej.

Myślę, że na tym możemy zakończyć dalsze rozważania nad mym pc, dzięki za all odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...