Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Noszenie przy sobie noża

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś jeszcze było ograniczenie do 10 cm bodajże, teraz tego nie ma. Z resztą każdy powinien mieć czym się bronić, jak nie pięści to broń. ;)

PS. Jak chcesz dokładnie wiedzieć to przeczytaj ustawę o broni i amunicji.

Opublikowano

Ustawa:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990530549

W Anglii nie możesz miec nawet gazu pieprzowego, noża, paralizatora, kastetu, ni pałki teleskopowej. Będąc napadniętym możesz uzyć jedynie siły własnej w celu obezwładnienia.

(...)Co oznacza samo stwierdzenie „uzasadnione użycie siły”? Otóż mowa tu o dwóch czynnikach: reakcji, jaka była konieczna i niezbędna do samoobrony w danej chwili, oraz sile fizycznej, użytej w sposób rozsądny i stosowny do rozmiaru zagrożenia i sytuacji. Jeżeli nie zostaną spełnione wyżej wymienione warunki, to osoba, która broniła się przed napastnikiem, może zostać oskarżona o nieuzasadnione użycie przemocy.(...)

W Polsce zgodnie z ustawą wybrane ograniczenia to:

- Broń pneumatyczna o energii kinetycznej pocisku przekraczającej 17J (czyli broni smiertelnej), wymaga posiadania karty rejestracyjnej i pozwolenia

- Paralizator nie może przekraczać średniej wartości prądu w obwodzie przekraczającej 10 mA, w przeciwnym razie wymaga pozwolenia

- Noże - nie ma ograniczeń z wyjątkiem ostrzy ukrytych w przedmiotach nie wyglądających jak broń, możesz nosić co chcesz, ale na pewno wzbudzi to zainteresowanie Policji. Nie prowokując, nie wymachując swoim ostrzem nikt nie ma prawa pociągać Cię do jakichkolwiek konsekwencji prawnych.

Przykład z Anglii podałem dla kontrastu - tam broniąc się gołymi rekoma możesz dostać zarzuty a u nas można z maczetą na legalu chodzić :D

sygna.png

Opublikowano

Ustawa:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990530549

W Anglii nie możesz miec nawet gazu pieprzowego, noża, paralizatora, kastetu, ni pałki teleskopowej. Będąc napadniętym możesz uzyć jedynie siły własnej w celu obezwładnienia.

W Polsce zgodnie z ustawą wybrane ograniczenia to:

- Broń pneumatyczna o energii kinetycznej pocisku przekraczającej 17J (czyli broni smiertelnej), wymaga posiadania karty rejestracyjnej i pozwolenia

- Paralizator nie może przekraczać średniej wartości prądu w obwodzie przekraczającej 10 mA, w przeciwnym razie wymaga pozwolenia

- Noże - nie ma ograniczeń z wyjątkiem ostrzy ukrytych w przedmiotach nie wyglądających jak broń, możesz nosić co chcesz, ale na pewno wzbudzi to zainteresowanie Policji. Nie prowokując, nie wymachując swoim ostrzem nikt nie ma prawa pociągać Cię do jakichkolwiek konsekwencji prawnych.

Przykład z Anglii podałem dla kontrastu - tam broniąc się gołymi rekoma możesz dostać zarzuty a u nas można z maczetą na legalu chodzić :D

To lipa, bo to jest grzech nie bawić się balisongiem na przykład, heh. 

Opublikowano

Kiedyś jeszcze było ograniczenie do 10 cm bodajże, teraz tego nie ma. Z resztą każdy powinien mieć czym się bronić, jak nie pięści to broń. ;)

Bo oczywiście jak Cię ktoś zaatakuje, to Ty będziesz miał czas na wyciągnięcie noża  -.-

3JcjhIq.png
Pomogłem? Daj "Lubię to", to nic nie kosztuje...
MyAnimeList

Opublikowano

Można nosić. Ja zawszę noszę bo nie wiadomo kiedy trzeba będzie posmarować sobie lub komuś kanapkę.

1

2

3

Opublikowano

Bo oczywiście jak Cię ktoś zaatakuje, to Ty będziesz miał czas na wyciągnięcie noża  -.-

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak się spytają po co Ci to to powiedz, że wracasz z grzybów, a co Ty bierzesz na grzyby to c***a powinno ich obchodzić :D

Przecie każdy normalny człowiek bierze maczete na grzyby xD  :D  

Logo.JPG

Opublikowano

Pozdrawiam.

Tylko zauważ, że on już trzyma w ręce ten nóż, a mi chodzi o WYCIĄGNIĘCIE z kieszeni  <_<

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

A co jezeli chcialbym sie pobawic nozem motylkowym w szkole na przerwach? ktos z nauczycieli/dyrektor moze sie przysapac?

Mysle ze tak, bo wyobraz sobie ze ktos sie bawi nozem i niechcacy cie dziabnie ;p

61093c6efb.png

Opublikowano

Tylko zauważ, że on już trzyma w ręce ten nóż, a mi chodzi o WYCIĄGNIĘCIE z kieszeni  <_<

I co w związku z tym? W takim razie wszystko (pistolet, gaz pieprzowy, kastet, pałkę teleskopowa) trzeba skądś wyciągnąć. I w ogóle po co ta dyskusja? Co chcesz tym udowodnić? 

Opublikowano

A co jezeli chcialbym sie pobawic nozem motylkowym w szkole na przerwach? ktos z nauczycieli/dyrektor moze sie przysapac?

Z tego co wiem na w regulaminie większości szkół jest wyraźnie zaznaczone iż nie wolno na ich teren wnosić noży.

Opublikowano

I co w związku z tym? W takim razie wszystko (pistolet, gaz pieprzowy, kastet, pałkę teleskopowa) trzeba skądś wyciągnąć. I w ogóle po co ta dyskusja? Co chcesz tym udowodnić? 

Co chcę udowodnić? to, że ten film nie ma kompletnie odniesienia do aktualnej dyskusji  ^_^

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

Co chcę udowodnić? to, że ten film nie ma kompletnie odniesienia do aktualnej dyskusji  ^_^

Gość pyta się o to, czy można nosić przy sobie nóż zgodnie z prawem, a ty pierdolisz o tym że jak ktoś cię zaatakuje to nie zdążysz wyciągnąć noża (?!)

To ty go z plecaka wyciągasz czy z kieszeni? Odrobina zręczności i jesteś gotowy do obrony. Raczej nikt cię ze snajpy nie zdejmie żebyś nie mógł zdążyć wyciągnąć noża, litości.

Opublikowano

Gość pyta się o to, czy można nosić przy sobie nóż zgodnie z prawem, a ty pierdolisz o tym że jak ktoś cię zaatakuje to nie zdążysz wyciągnąć noża (?!)

To ty go z plecaka wyciągasz czy z kieszeni? Odrobina zręczności i jesteś gotowy do obrony. Raczej nikt cię ze snajpy nie zdejmie żebyś nie mógł zdążyć wyciągnąć noża, litości.

Przepraszam ale kto tu wrzucił ten film................ i może Cię tutaj zaskoczę ALE to też jest w tym samym temacie  o.O

Nie no, oczywiście zdążysz wyciągnąć jak podejdzie do Ciebie ktoś i zacznie napieprzać, ehe... jak już będziesz leżał a on ucieknie  xD

3JcjhIq.png
MyAnimeList

Opublikowano

O Boże, a co leży w interesie napastnika, który kogoś popycha/uderza, a nastepnie ucieka? Takie dziwy to chyba tylko w chińskich bajkach. W takich sytuacjach nie używa się noża, gościu. PS. Chyba słyszysz kogoś kto do Ciebie podbiega zza poleców?

Opublikowano

Przepraszam ale kto tu wrzucił ten film................ i może Cię tutaj zaskoczę ALE to też jest w tym samym temacie o.O

Nie no, oczywiście zdążysz wyciągnąć jak podejdzie do Ciebie ktoś i zacznie napieprzać, ehe... jak już będziesz leżał a on ucieknie xD

Współczuję jeśli mieszkasz w okolicy, gdzie żyją ninja którzy się pojawiają tuż przed twoim nosem i zaczynają cię napierdalać.

To chyba logiczne, że jeśli wyczuwasz zagrożenie to jesteś gotowy w ciągu niecałej sekundy do obrony z nożem w ręce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...