Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dokupienie ramu (zintegrowana karta graficzna)

Biter.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że mam chujową kartę graficzną i w grach mam mało fps. Kolega mi doradził dokupienie większej ilosci ram (Mam 4 gb) I żebym dokupił jeszcze 4 do laptopa. Że to niby trochę zwiększy mi fps, co o tym myslicie, to cos daje większa ilosc ramu do karty gra.

post-981735-0-34919200-1429036711.png

Opublikowano

Nie.

@Masley A mogłes by się trochę rozpisać, czyli większa ilosc ramu nic nie daje, bo słyszałem że zintegorowana zabiera pamięc ram.

Nie znam się na tym kompletnie.

Opublikowano

Nie opłaca się. Laptop ze zintegrowaną kartą graficzną to zło... Już lepiej kupić jakiegoś składaka do 1k, który będzie xx krotnie lepszy, niż taki laptop.

Opublikowano

Nie opłaca się. Laptop ze zintegrowaną kartą graficzną to zło... Już lepiej kupić jakiegoś składaka do 1k, który będzie xx krotnie lepszy, niż taki laptop.

@Brand. Wiem laptopa dostałem, ale mam plan żeby tego lapka sprzedać za ok. 500 zł. I złożyć kompa, bo mam kilka części ze starego kompa.

Mój laptop: http://allegro.pl/laptop-samsung-np300e5c-a02pl-320gb-4gb-win7-i5262041771.html(Nie moja aukcja)

Co o tym myslisz.

Opublikowano

Kup taką samą ilość ramu jaką masz, integra znacznie lepiej działa kiedy ramy działają w dualu.

@TroLLu To trochę już nie ogarniam, bo jedni mówią że nic nie daje, a drudzy że się opłaca.

Czy lepiej sprzedać tego lapka, i złożyć kompa?

@TroLLu

Opublikowano

Lepiej składać kompa to oczywistę, ale jeśli ktoś koniecznie tego nie chce to to mu da dużo. Np przy intel hd 4000 jest tak z tym ramem: 2GB - 12MB Vram 4GB - 32MB Vram 6GB - 92MB Vram 8GB(best one) - 128MB Vram, z tą grafiką pewnie jest podobnie. Więcej już nic nie daje. Dodanie ramu to tak na prawdę jedyna sensowna rzecz, którą można "ulepszyć" by gry chodziły jako tako. Nie mówcie że to nic nie daje bo takie ramy 2x 4gb 2xxx mhz. (o ile dany laptop takie obsługuje) daje to dużo. Im szybciej tym lepiej, więcej? tak ale do pewnego momentu (ograniczenie). Pobierz CPU-Z i pokaż jakie dokładnie masz te ramy :) 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Lepiej składać kompa to oczywistę, ale jeśli ktoś koniecznie tego nie chce to to mu da dużo. Np przy intel hd 4000 jest tak z tym ramem: 2GB - 12MB Vram 4GB - 32MB Vram 6GB - 92MB Vram 8GB(best one) - 128MB Vram, z tą grafiką pewnie jest podobnie. Więcej już nic nie daje. Dodanie ramu to tak na prawdę jedyna sensowna rzecz, którą można "ulepszyć" by gry chodziły jako tako. Nie mówcie że to nic nie daje bo takie ramy 2x 4gb 2xxx mhz. (o ile dany laptop takie obsługuje) daje to dużo. Im szybciej tym lepiej, więcej? tak ale do pewnego momentu (ograniczenie). Pobierz CPU-Z i pokaż jakie dokładnie masz te ramy :)

@1361622928-U485574.pngOski0202

post-981735-0-47394100-1429041556.png

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngBiter. dokupienie ramu ci może da +3 fps'y w grach no może 10 najlepiej zebrać te 1000-1500zł i jakiegoś składaka pod upgrad'sy zrobić :)

post-797478-0-22852600-1429556938.png

Opublikowano

Tyle fps to da chyba w bardziej wymagających grach jak BF3... Z profilu Bitera wiadomo że lubi popykać w MC a wtedy takie ramy dużo dadzą. Ja myślę że będzie miał 2x A fps (A=liczba kl/s, które ma obecnie). A i nie piszcie aby składał tego kompa bo może nie chce? Nie ma na to kasy? Tylko offtopicujecie :)

steam: /awesomeplayer1337

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ok postaram się podsumować, ale najpierw podaj parametry laptopa. Miałem Acera z Pentium B960 i zmieniłem procesor na i3-2350m. Wydaje mi się, że u ciebie też jest taka możliwość, bo masz taki sam socket. Podaj parametry a coś wymyślimy. Podaj też ilość ramu jaką teraz masz i jaką pokazuje ci we właściwościach komputera, zobaczymy wtedy ile jest przeznaczane na kartę graficzną. Co do postu kogoś wyżej, że 8gb ramu = 128mb na grafikę, to to brednie, bo miałem tak jak napisałem acera, który miał 3gb ramu i brał 128mb (z procesorem i3-2350m działał mi bf3 w rozdzielczości 1024x768, więc skoro mocy będzie przy zmianie procesora).

Druga sprawa, jeżeli masz B960 to masz grafikę HD2000, przy zmianie na i3-2350 (lub podobny model), wtedy już grafika to HD3000. Która jest sporo wydajniejsza, a przy okazji otrzymujesz 2 rdzenie i 4 wątki, co zwiększa szybkość pracy, a chłodzenia bardziej nie obciąża (bałem się tego, ale użyłem adrcic mx-2 i działał).

#edit co do pamięci ram, to tak. Dual da ci więcej mocy, ale będzie to mało znaczące. Prawdziwego kopa da ci nowy procesor, który kosztował (mnie na allegro, nie wiem jak teraz ceny) około 116zł.

#edit2   Sprawdź w CPU-Z jaki masz Chipset. Jeżeli Intel HM70 to nie zmienisz procesora, a jeżeli Intel HM76/77 to możemy po myśleć ;)

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...