Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Test gimnazjalny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka,już niedługo (od 21) zaczynam pisać testy gimnazjalne.Mam do was pytanie,z czego i czego się uczyć? Jak poradzić sobie ze stresem? Liczę na pomocne odpowiedzi.

asaprocky_gif-1422823049.gif
XDDD

banner1.png
| PostWriter | ExKidMod Mc | exKidMod CoD | exAdministrator CoD4 Mpcforum | ExMentor |

Opublikowano

Napewno przypomnij sobie lektury jakie były (streszczenia)

Wzory z matmy

fizyki

ogolnie historie co bylo po kolei

no i chemie biologie to juz musisz sobie czytać zeby przypomnieć 

A angielski jest tak banalny, ze nie wiem sam czego warto sie uczyc 

Opublikowano

Graj nie rób sobie z tego nic. Mam wyjebane - najlepiej to grać i się nie przejmować. Stres to twój najgorszy wróg! Moja nauczycielka od historii mówi, że daty to wszystko czego ci potrzeba. I są jeszcze lektury, których nigdy nie czytałem,  ale warto sobie przypomnieć. Wzory z fizyki z 1 klasy - siła, pęd, elektryczność. Tak, to jest straszne.

Opublikowano

Też będę pisał i wiesz czym się najbardziej stresuję? Tym, że zapomnę czarnego długopisu or dowodu tożsamości( naprawdę).

U mnie w szkole, mam dodatkowe lekcje w sobotę dla chętnych i tam zawsze robimy próbne testy. Tutaj nie piszę dla beki, ale będzie dosłownie wszystkiego z podstaw od pierwszej klasy po trochu...
Algebra, funkcje, geometria, układy równań, mediany, średnie, prawdopodobieństwo, wszystko...
Z fizyki też dużo z prądem ogólnie ma być ponoć, bo już 4 lata z rzędu większość zadań z fizyki z testu jest oparta na działaniu/ przepływie prądu, itd...( tak mi przynajmniej nauczyciel mówił xD
Z Polskiego bym powiedział Ci kilka rzeczy, ale tak bardzo się uczę z polskiego, że nawet nie pamiętam jak to się nazywa, ale na pewno mają być 1-2 zadania, w których trzeba będzie napisać rozprawkę/ CV itd...

O reszcie nie wiem nic, bo jestem 0 z innych przedmiotów( biologia, chemia, historia xp)

Opublikowano

Szybko zabierasz się za naukę.

Ja jak się uczyłam do egzaminów to przetrzepałam wszystkie książki od pierwszej klasy. Musisz sobie przypomnieć lektury + jak pisać rozprawkę. (byłam takim rocznikiem, że nam dali zupełnie co innego, więc nie nastawiaj się akurat na rozprawkę). Wzory na matmę, na fizykę, chemię... 

Podobno gorzka czekolada pomaga się rozluźnić (w tabliczce), więc zjedź sobie kawałek takiej przed wejściem na salę. :P

Opublikowano

Z matmy zrób sobie karteczkę z wszystkimi wzorami (nie zapomnij o bryłach obrotowych bo to bardzo ważne), ekierki, kąty itd. Z polskiego powtórz sobie lektury, tak żebys do kazdego motywu znał chociaż 2 postacie, np do motywu rycerza Roland, król Artur. Szczególną uwagę zwróć na Małego Księcia i Kamienie na szniec, ponieważ bohaterzy z tamych książek pasują praktycznie wszędzie. Angielski jest banalny, ale jeśli nie potrafisz to powtórz present simpe, past i w jakich czasach możesz wyrazić przyszłość (will, going to, present simple), odmiane podstawowych nieregularnych (te 40) i jakies podstawowe zwroty. Na angielskim rozszerzonym na słuchaniu słuchaj uważnie do końca, ponieważ często są tam słowa, które mogą cię zmylić na zlą odpowiedź. Z hisotrii powtórz style budowania charakterystyczne dla danego stylu(gotyk, średniowiecze etc.), jakiś obrazek i kiedy to było, np walczą gladiatorzy i zaznacz w jakiej epoce to się działo. Ja się dat nie uczę, bo mi sie nie chce, ale jesli jestes bardzo ambitny to sie ucz. Z wosu naucz sie kto rzadzi w wojewodztwie, gminie etc, co to legislatywa, judykatywa etc. Z biologii powotorz sobie genetyke, chemia to odczytywanie z tablicy (masa, wartosciowosc etc.), fizyka to tak jak ktos na górze napisał, powtórz sobię 1 klasę głównie. Jak cos jeszcze chcesz to pisz do mnie na PW, moge ci wyslac moje karteczki, ktore sobie zrobilem, poniewaz tez  w tym roku pisze.

Opublikowano

Warto sobie poprzypominać wzory z fizyki, związki chemiczne z chemii, historię i wzory z matematyki.

Powiem szczerze- egzamin gimnazjalny jest ostatnim egzaminem w całym obowiązkowym szkolnictwie, od którego niewiele zależy, czy zostaniesz przyjęty do szkoły średniej.

Opublikowano

Jak poradzić sobie ze stresem

kuuurwa tego jeszcze nie widziałem....

Stres przed jakims smiesznym testem z gimbazy

Czego tu sie bac

Mej wyjebane jak juz ktos wyzej wspomniał, to tylko jakis smieszny test.

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

kuuurwa tego jeszcze nie widziałem....

Stres przed jakims smiesznym testem z gimbazy

Czego tu sie bac

Mej wyjebane jak juz ktos wyzej wspomniał, to tylko jakis smieszny test.

Jak chce się dostać do dobrej szkoły,to chyba musi być to dobrze napisane,tak mi się wydaje.

Nie tak ostro xD

XDDD

banner1.png
| PostWriter | ExKidMod Mc | exKidMod CoD | exAdministrator CoD4 Mpcforum | ExMentor |

Opublikowano

Jak chce się dostać do dobrej szkoły,to chyba musi być to dobrze napisane,tak mi się wydaje.

Nie tak ostro xD

xD i tak się wszędzie dostaniesz jak nie jesteś kretem -20iq te testy sa smiesznie banalne xD nic nie trzeba umieć :D

Opublikowano

Nie tak ostro xD

Jak umiesz to napiszesz, nie istnieje coś takiego jak stres. Najlepiej ogarnąć od razu wszystkie zadania, które są wg. Ciebie łatwe lub trudne i zacząć od łatwych, bo skoro w ciągu kilkunastu sekund nie przyjdzie do Ciebie wena jak to zrobić to już raczej nie przyjdzie, ew. zostawić trudne do strzelania/lania wody.

U nas jak robi testy z historii to daje często 2 strony zadań i 6minut, wiadome, że jak się zna odpowiedź na te pytania to można wyrobić się przed czasem, a jak ktoś myśli na poczekaniu to raczej nie zdąży dojść do połowy.

Opublikowano

Myślę, że tak:

J. polski - jeśli w miarę umiesz język polski, znasz środki stylistyczne, części zdania i cześci mowy i przynajmniej jedną lekturę - Będziesz miał wynik minimum 70%. Tam są różne teksty, które wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, jest to łatwiutkie. Ostatnie zadanie to najczęściej rozprawka, jeśli umiesz dyskutować, wymyślać argumenty i je sensownie, rzeczowo pisać - nic trudnego. Tak z 7. punktów powinieneś mieć z rozprawki. Do rozprawek trzeba znać najczęściej jakieś lektury, ale to tylko teorytycznie. W 3 klasach gimnazjum nie przeczytalem ani jednej lektury. Kilka streszczeń, z 2 filmy, ale ogólnie wiedze zdobyłem sluchając na lekcjach. Więc polskim się nie przejmuj, jeśli nie jesteś debilem powinieneś mieć te minimum 60% bez żadnej nauki

Historia - Na twoim miejscu bym poczytał z 2-3 razu podsumowania każdego dzialu jakiego masz i też będziesz miał te 70%.  Egzamin z historii również jest prosty, bo wystarczy czytać ze zrozumieniem, malo wiedzy wymagają, raczej wszystko wynika z tekstu, który będzie na teście

Matematyka - Jak jesteś dobry z matmy to wyniki będziesz miał dobre. Ogólnie wypadaloby "przelecieć" przez każdy dział +  powtórzyć wszystkie wzory = z 65% minimum powinieneś mieć

J. angielski - Myślę, ze wystarczy powtórzyć sobie wszystkie czasy (co wcale nie jest trudne) + spojrzeć w podręcznikach jakie miałeś przez 3 lata na słowka, które były jakoś wyodrębnione i ich się po prostu nauczyć. Z podstawowego powinieneś mieć minimum 70%. 

Chemia,biologia,fizyka, geografia - wydaje mi się, że wystarczy nauczyć się wszystkich wzorów na pamięć z fizyki oraz poczytać podsumowania wszystkich działów jakie przerobiłeś + skupić się bardziej na tych, których totalnie nie rozumiesz. Powinieneś mieć minimum 60% takim sposobem mi się wydaje.

To wszystko też zależy jak się uczyles. ja mialem same 3 i 4 w gimnazjum. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Myślę, że tak:

J. polski - jeśli w miarę umiesz język polski, znasz środki stylistyczne, części zdania i cześci mowy i przynajmniej jedną lekturę - Będziesz miał wynik minimum 70%. Tam są różne teksty, które wystarczy przeczytać ze zrozumieniem, jest to łatwiutkie. Ostatnie zadanie to najczęściej rozprawka, jeśli umiesz dyskutować, wymyślać argumenty i je sensownie, rzeczowo pisać - nic trudnego. Tak z 7. punktów powinieneś mieć z rozprawki. Do rozprawek trzeba znać najczęściej jakieś lektury, ale to tylko teorytycznie. W 3 klasach gimnazjum nie przeczytalem ani jednej lektury. Kilka streszczeń, z 2 filmy, ale ogólnie wiedze zdobyłem sluchając na lekcjach. Więc polskim się nie przejmuj, jeśli nie jesteś debilem powinieneś mieć te minimum 60% bez żadnej nauki

Historia - Na twoim miejscu bym poczytał z 2-3 razu podsumowania każdego dzialu jakiego masz i też będziesz miał te 70%.  Egzamin z historii również jest prosty, bo wystarczy czytać ze zrozumieniem, malo wiedzy wymagają, raczej wszystko wynika z tekstu, który będzie na teście

Matematyka - Jak jesteś dobry z matmy to wyniki będziesz miał dobre. Ogólnie wypadaloby "przelecieć" przez każdy dział +  powtórzyć wszystkie wzory = z 65% minimum powinieneś mieć

J. angielski - Myślę, ze wystarczy powtórzyć sobie wszystkie czasy (co wcale nie jest trudne) + spojrzeć w podręcznikach jakie miałeś przez 3 lata na słowka, które były jakoś wyodrębnione i ich się po prostu nauczyć. Z podstawowego powinieneś mieć minimum 70%. 

Chemia,biologia,fizyka, geografia - wydaje mi się, że wystarczy nauczyć się wszystkich wzorów na pamięć z fizyki oraz poczytać podsumowania wszystkich działów jakie przerobiłeś + skupić się bardziej na tych, których totalnie nie rozumiesz. Powinieneś mieć minimum 60% takim sposobem mi się wydaje.

To wszystko też zależy jak się uczyles. ja mialem same 3 i 4 w gimnazjum. 

Miałem podobnie,ew czasami jakaś dwójka wpadła.

XDDD

banner1.png

Opublikowano

Po pierwsze, jak to Panowie u góry napisali miej wyjebane. Czym się stresować ? Jakieś śmieszne gimnazjalne teściki które nie mają absolutnie żadnego znaczenia. Ja miałem przez całe gimnazjum wywalone na naukę, lektury tylko co niektóre przeczytałem a i tak średnio ze wszystkich testów miałem ~75%.

Opublikowano

Jakieś śmieszne gimnazjalne teściki które nie mają absolutnie żadnego znaczenia.

Mają, mają i to spore, chyba, że idziesz do zawodówy to wszystko jedno :p

Opublikowano

Mają, mają i to spore, chyba, że idziesz do zawodówy to wszystko jedno :P

KOLEJNY K***A ZJEB? Nawet jeśli do zawodówki to co? Odrazu czyni go to gorszym człowiekiem, czy też głupszym? Walnij się w ten internetowy łeb bo jak widać nie masz kompletnie pojęcia o życiu, nie jeden taki po zawodówce pewnie lepiej sobie radzi niż Wy, forumowi doradzacze

Opublikowano

Mają, mają i to spore, chyba, że idziesz do zawodówy to wszystko jedno :P

Akurat wybieram się do Technikum Elektronicznego.

XDDD

banner1.png

Opublikowano

KOLEJNY K***A ZJEB? Nawet jeśli do zawodówki to co? Odrazu czyni go to gorszym człowiekiem, czy też głupszym? Walnij się w ten internetowy łeb bo jak widać nie masz kompletnie pojęcia o życiu, nie jeden taki po zawodówce pewnie lepiej sobie radzi niż Wy, forumowi doradzacze

Jeżeli wolisz pracę fizyczną w porcie, niż  przy biurku, to już zależy od ciebie. Trzeba się dobrze uczyć i być zdolny, żeby coś w życiu osiągnąć.

Opublikowano

Jeżeli wolisz pracę fizyczną w porcie, niż  przy biurku, to już zależy od ciebie. Trzeba się dobrze uczyć i być zdolny, żeby coś w życiu osiągnąć.

dla ciebie praca "za biurkiem" to osiagniecie? 

x

Opublikowano

XDDDDDD

Widać wielki wykształcony co siedząc przy biurku zarabia 1400zł na rękę XDDD

Żeby do czegoś dojść w życiu trzeba mieć głowe na karku, a nie uczyć się 24/7 żeby potem mieć "prace przy biurku"

Opublikowano

Mój egzamin (2014) [szególnie wos i historia] były na poziomie podstawówki tak samo było z angielskim.... Poucz a raczej przypomnijmy sobie wzory z maty, chemii i fizyki :D

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

­Jeden musi wkuwać 24/7 a drugi nie. Jeden się stresuje, drugi nie. Tak było zawsze. Na pewno przeżywaliście test gimnazjalny / maturę jak ją pisaliście. Teraz jesteście starsi, macie już to za sobą to macie wyje*****

Zacznijmy od tego że trzeba mieć chęci. Czasami warto trochę powkuwać, postresować aby go dobrze napisać i być usatysfakcjonowany i to nie tyczy się tylko testu gimnazjalnego, praktycznie wszystkiego. Zawsze tak było żeby coś zyskać - trzeba coś poświęcić ( co taki gimnazjalista ma do roboty oprócz nauki? xD )  Ja w miarę dobrze napisałem test gimnazjalny ( kilka lat temu ) + miałem praktycznie same 4 z przedmiotów a mogłem iść tylko do 2 LO z 4 czy 5 w moim mieście ( bez urazy jak coś, ale do tych zawodówek które Ja znam poszli sami tacy debile co ledwo skończyli gimnazjum i mają problem z tabliczką mnożenia, także... )

Przypomnieć sobie - Wzory z matmy, fizyki. Jak napisać rozprawkę itp. 

Teraz młodzież chętniej wybiera pracę niż studiowanie. Nie wiadomo gdzie iść, co robić aby było dobrze. Szczęście + chęci + "plecy" + wykształcenie = dobra praca

( co do tego co było pisane wcześniej odnośnie zawodówki - nie widzę nic w tym złego. Znam takie osoby które naście lat temu skończyły zawodówkę. Wiedziały że nic po tym raczej nie będą miały, poszły do liceum a potem na studia i dzisiaj są ustawieni do końca życia )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...