Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja pc czy kupno next genowej konsoli ?

dziku213

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Miałem modernizować swojego pc pod GTA 5 lecz po głębszych namysłach zastanawiałem się nad kupnem next genowej konsoli.Konsola to dobra sprawa.Nie trzeba jej modernizować bo starcza na kilka lat ani przejmować czy dana gra wejdzie czy nie.Minusem są tylko małe fps i brak możliwości ustawienia lepszej grafiki w danej grze.Na komputerze ostatnio nie grywam w prawie żadne gry.Wszystkie mnie nudzą.Wyjątkiem jest GTA 5 na które nie żałuję wywalić kasy.Lecz chcę dokonać dobrej inwestycji.Jeżeli miał bym modernizować komputer to planowałem wymianę karty graficznej i zasilacza bo reszta jest chyba ok.Podam specyfikację komputera :

Płyta główna ASUS Motherboard M5A78L-M LX3
Procesor AMD FX 6300
Karta graficzna ZOTAC GEFORCE GT 630 SYNERGY EDITION 4 GB DDR 3 128 BIT
Ram 8 gb ddr 3 chyba firma Crucial
Dysk twardy 1 TB
Zasilacz 500 wat jakiś CHIŃSKI NO NAME
Obudowa :
-Długość 33 cm
-Szerokość 17 cm
-Wysokość 41 cm
Telewizor 32 cale HD Ready rozdzielczość 1366/768 100 HZ choć w komputerze wykrywa mi że ma 60 HZ

Jeżeli miał bym modernizować pc myślałem nad kilkoma kartami graficznymi :
GTX 760 2gb
GTX 960 2gb
R9 270x GAMING 4gb
Od biedy GTX 750 bo jest tani i nawet dobry

Mam kilka pytań :
-Czy HD Ready na moim tv to jest HD 720 p ?
-Czy gdy włożę na moją płytę główną która ma PCI 2.0 kartę graficzną z PCI 3.0 nie będzie ona w jakiś sposób spowalniana ? I czy będzie w pełni wykorzystywana i wydajna ?
-Czy warto jeszcze inwestować w te 2 podzespoły ? Czy lepiej było by już powoli wymienić wszystko ?
-Czy jak kupię dobrą kartę graficzną z wyżej wymienionych to czy np. procesor nie będzie ograniczał karty graficznej ? Bo procesor nie jest super dobry ten co mam i stąd pytanie czy np. procesor nie będzie nadążał za kartą i przez to np. karta pozwoli grę na ultra procesor na high i w rezultacie grał bym na high.Pytam bo nie wiem wolę zapytać nawet o coś co może być niemożliwe :D
-Czy obojętnie jaki zasilacz pozwala na podpięcie dodatkowego zasilania do karty ? Gdzie podczepia się te dodatkowe zasilanie ? Do kabli od zasilacza przez specjalna przejściówkę ?
-Która karta graficzna z wyżej wymienionych będzie dobrą inwestycją jeżeli chodzi o przeznaczenie do gier/gry.

Co mam zrobić ?

Opublikowano

nie ma co myśleć nad konsolami bo za 2 lata lub 3 już będą chodzić na minimalnych + lagi pewnie ;p tworcy Wiedzmina zapowiedzieli ze na konsolach nowej generacji wiesiek bedzie chodzic na średnich bo nie uciągnie konsolka

najlepiej wydać 5000zł na PC i mieć spokój na 3 lata a potem znów lekki update(no chyba że nadal będzie śmigać na średnich :P)

Opublikowano

Szkoda żeś zakupił gotowca z allegro ;-;

Skoro w zasadzie w nic nie grasz to nie ma sensu kupować konsoli dla 2 gier (GTA V i overrated wiedźmina), GTA może na tym pójdzie, ale nie obiecuję, jak wyjdzie to się przekonasz. 

Jak włożysz kartę z PCI 3.0 do PCI 2.0 w zasadzie nie będzie różnicy, dopiero widać to przy mocniejszych kartach.

W AMD wkładać pieniądze to głupota, a kupno GPU będzie ok.

Nie ma czegoś takiego jak ograniczanie karty przez procesor lub odwrotnie, jedynie któraś z części może nie wyrabiać kiedy druga się nudzi.

Podpinasz 8/6 pinowe złącze do karty, które jest zwykle na końcu jej. Czasami są przejściówki z molexa na 8/6 pin pci wraz z kartą, a porządny zasilacz ma takie kable już w standardzie.

GTX 760 to raczej max dla tego cepa

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...