Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobór obudowy oraz zasilacza

Katien

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj przychodzę, aby zaczerpnąć rady odnośnie zasilacza i obudowy.

Otóż: Potrzebuję obudowy (najlepiej jakiejś 'szczelnej' do 300 zł maks.) do tej oto płyty głównej:

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asus-m5a78l-m-usb3/pd/E6NCDBBBM/

Kolejna sprawa. Mam zasilacz 600W:

http://www.agito.pl/zasilacz-thermaltake-litepower-black-600w-lt-600p/pd/ER3TKBBBM/

Kiedy gram w DyingLight na full, w Lola na full jest dosyć głośny.. I teraz pytanie. Czy to jego wina, czy może obudowy (15 letniej) w której się znajduje? Obudowa nie ma z przodu panelu, jest dziura, jakieś 20cm x 10cm. I załóżmy, że to jego wina, to jaki moglibyście mi polecić? Potrzebuję cichego i wydajnego, najlepiej sprawdzonego przez jakiegoś z doświadczonych graczy. :)

Pozdrawiam!  

Opublikowano

Buda: http://www.angela.pl/p8612,gelid-darkforce-ft-gd01-a.htmlchyba, że chcesz coś wyciszanego i mniejszego

Co do głośności zasilacza pewnie buda i robi swoje, ale skoro twierdzisz, że to zasilacz zawsze możesz przyłożyć ucho do niego i zlokalizować źródło hałasu, zawsze możesz wymienić wentyl w zasilaczu.

­

Opublikowano

To nie lepiej wymienić wentylator w zasilaczu zamiast marnować hajs na nową zasiłke? Oczywiście mógłbym ci dobrać zasilacz, ale ta usterka po prostu nie oznacza od razu jego wymiany. Jednak jeśli chcesz nową zasiłke bierz bequeita l8 500w. 

­

Opublikowano

Sprawdzone i ciche zasilacze pod twój zestaw : Thermaltake 530W , XFX TS550 , Cooler Master G550M , bądź BQ @1361622928-U485574.pngFxJ .

Co do budy , Gelid DarkForce to klasa sama w sobie , coś wyciszanego to Zalman R1.

Która opcje byś nie wybrał i tak będziesz zadowolony .

J9rrz3v.png

Opublikowano

BQ z opłacalności nigdy nie słynął. Tymbardziej że za niewiele więcej jest również bardzo cichy, mocniejszy i modularny CM G550M. W środku siedzi też lepsza elektrycznie jednostka. Ale rozwiązanie z wymianą wentylatora jest i tak wiele lepsze. Oczywiście jeśli ten twój zasilacz już jest po gwarancji.

Jeśli cenisz ciszę to możesz pomyśleć o wyciszanej obudowie. Jest Zalman R1 (wyciszany Z3). Wejdzie do niego płyta pełnego ATX w razie modernizacji. A jeśli nie masz zamiaru zwiększać rozmiaru to dochodzi Cooler Master Silencio 352.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

BQ z opłacalności nigdy nie słynął. Tymbardziej że za niewiele więcej jest również bardzo cichy, mocniejszy i modularny CM G550M. W środku siedzi też lepsza elektrycznie jednostka. Ale rozwiązanie z wymianą wentylatora jest i tak wiele lepsze. Oczywiście jeśli ten twój zasilacz już jest po gwarancji.

Jeśli cenisz ciszę to możesz pomyśleć o wyciszanej obudowie. Jest Zalman R1 (wyciszany Z3). Wejdzie do niego płyta pełnego ATX w razie modernizacji. A jeśli nie masz zamiaru zwiększać rozmiaru to dochodzi Cooler Master Silencio 352.

Mój zasilacz nie ma nawet 2ch miesięcy. I teraz tak.. Z zasilacza wylatuje ciepłe powietrze podczas gier na full, ALE na obudowie mam łańcuch, książki po to, aby coś bardziej nie szumiało.. I czy jest taka opcja, aby to przez obudowę on tak hałasował? Bo ona ma 20 lat i w sumie troszkę wibruje jak chodzi zasilacz. Może to jej wina? Raczej wszystko jest dobrze dokręcone. 

Nowicjusz
Opublikowano

Zdejmij obudowę i zatrzymaj wentylator po kolei każdy naciskając palcem na jego środek (uwaga na łopatki) wystarczająco mocne dociśnięcie zatrzyma go. Tak sprawdzisz który jest najbardziej hałaśliwy. 

Wentylator zasilacza za gilem zatrzymaj przez np. pilniczek do paznokci od mamy ;P 

Ewentualnie zdjęcia poglądowe mozesz wrzucić 

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

No skoro buda jest niestabilna to na pewno swoje dokłada. 

Ok to teraz skupmy się na obudowie. Potrzebuje do jakiejś cichej, nie zbyt drogiej i dopasowanej do płyty. Głównie chodzi mi o panel przedni i wielkość pod ATX. 

Nowicjusz
Opublikowano

"Tego produktu nie ma już w ofercie"

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...