Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer 2.7k

damian90_16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Postanowiłem złożyć sobie komputer do wszystkiego. Było wcześniej moje zapytanie o komputer do 1800 ale doszedłem do wniosku ze za rok będe musiał go ulepszać. Więc jest budżet 2700

- Jaki jest Twój budżet na komputer? 2700zł
- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)? Tylko jednostka centralna
- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie) 70% internet, FB, YT, FILMY, WORD. 30 % GRY. (nie jestem maniakiem jakości w grach)
- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? 1920 x 1090
- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Nie
- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia? Nie
- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? W ciągu 3 lat nie.
- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność. Tylko wydajność. Głośność i energoszczedność wcale mnie nie interesują.
- Wymagania dodatkowe Dysk SSD

Według waszych wskazań sklepałem sobie zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/WNKKH3

Czy ktoś ma jakieś uwagi? Coś byście zmienili?
Ramu dokupić jeszcze jedną kość?

Nowicjusz
Opublikowano
Opublikowano

Witam,

Chciałem się odnieść do porad które mi daliście.

1."jeśli chcesz hdd to zrezygnuj z 4gb ramu i kup jakiś hdd"- nie chce HDD mam dwa dyski zewnetrzne po 1 TB wiec, wole mniejszy dysk ale SDD.

2. "Czemu Samsung PRO ?" - bo ma bardzo długą gwarancje, 120 miesiecy. Poczytałem troche o dyskach ten jest drogi, ale dobry a gwarancja powala na kolana.

3. "Czy nagrywarka ci potrzebna ?" - niby nie jest, ale za 50zł mogę sobie na to pozwilić.

4.

Pamięć DDR3 GoodRam 8GB 1600MHz Play CL9 Czarne (2x4096) 264,00 zł

Uważacie, że powinienem już kupić 8 gb ramu? Jeżeli tak do kupie.

5.

Czym ta płyta:  Płyty główne Socket 1150 Gigabyte GA-B85M-D3H (B85 2xPCI-E DDR3) 269,00 zł się różni od mojej:  Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX (GA-H81M-HD3)

Wiec, że b85 i h81 ale poczytałem w necie i w zasadzie to nic szczególnego.

6.

Dlaczego ta obudowa? Dla mnie obudowa to tylko pudełko przy składaniu komputera dla zwykłego użytkownika.

Obudowa ATX/BTX Zalman Z1 USB 3.0 129,00 zł

7. Czy są jakieś tansze portale od Morele? Gdzie kupować?

Opublikowano

Ad2. To Samsung rzeczywiście ma bardzo długą gwarancję , ale ile za nią musimy zapłacić .

Moim zdaniem , ten dysk zabiera 200 zł , które się przydadzą .

Ad4. Jak chcesz 8GB to kup , ale narazie 4GB by ci wystarczyło , później byś dołożył kolejną kość .

Ad5. Poza chipsetem , niczym szczególnym , do i5 4460 , obie będą działały tak samo .

Ad6. Zalman Z1 to tania i pożądna obudowa , tą co ty podałeś to jest tak zwany ,,piekarnik" , do takiego zestawu się on kompletnie nie nadaje .

Ad7. Porówaj sobie ceny na morele , esc , xkom , wtedy zobaczysz gdzie jest najtaniej .

Bo np. na morele będzie tańsza grafa i droższy procek , a na esc będzie droższa grafa , a tańszy procek . ( w sumie na jedno wychodzi ) .

Jak chcesz mogę ci złożyć nowy zestaw pod twoje wymagania , tylko napisz czy chcesz tego Samsung'a czy innego , tańszego SSD , ale równie wydajnego .

J9rrz3v.png

Opublikowano

Wymagania podałem na początku, jak możesz mi coś podemnie wybrać to będe wdzięczny.

A jeżeli chodzi o dysk SSD to przerobiłem temat w necie. Najtanszy rozsadny jest KINGSTON http://www.morele.net/dysk-ssd-kingston-240gb-v300-sata3-2-5-mlc-7mm-odczyt-zapis-450-450mb-s-sv300s37a-240g-546975/

a samsung jest o 200zł droższy.

Co przemawia:

gwarancja (najdłuższa)

szybkość (prawie wyższa)

pamięć podreczna (nie wiem co to jest możecie mie oświecić, ale wydaję mi się, że to pamięć "chwilowa"- więc też szybkość)

Nominalny czas pracy, który jest 2x dłuższy (czyli dożywotnio pewnie).

Czekam na propozycję. I z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

V300 240GB to nie jest rozsądny SSD, to jest gniot nad gnioty.

Płytę lepiej B85. Ten H81 za 239 złotych to jakiś nieśmieszny żart.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Tak tak dodałem montaż. Dzięki Panowie. Komputer zamówiony, będę miał go we wtorek.

Mam jeszcze jedną sprawę dotyczącą komputera do firmy. Stworze osobny temat, bo to inna bajka. Jak możecie to proszę o rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...