Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co dokupić do mojego PC żeby pociągnął grafikę 1/2 GB, i jaką?

ılı Szewa ılı

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, chce troche ulepszyc mojego zloma, ale nie wiem od czego zaczac, chcialbym wsadzic jakas grafike 2GB, ale nie wiem jaka, oraz nie wiem czy moj komputer to wytrzyma, czy konieczna jest wymiana zasilacza, procka, ramu, czy plyty glownej, podrzucajcie jakies pomysly, za kazda odpowiedz podrzucam lajka, łapcie bebechy: 

- Grafika: NVIDIA GeForce 9500 GT 512 DDR2

- Procesor: Pentium® Dual-Core CPU E5300 @2.60Ghz 

- RAM: 4 GB DDR2

- Dysk twardy: SAMSUNG HD322HJ 320 GB

- Płyta główna: Gigabyte EP45-DS3R

- Zasilacz: I-BOX SL-8400BTX 400W

Wiem, wiem komp ma swoje lata, ale przydaloby sie go ulepszyc, bo nie chce go wywalac calego ;) 
Opublikowano

Wpakujesz tutaj jakąkolwiek grafikę (o ile się zmieści w budzie), co do modernizacji zależy od budżetu, ale zasilacz pierwsze co do wymiany.

­

Opublikowano

Co byś proponował? Jakąś grafikę 1/2 i jakie zasilacz?

GeForce Titan X.

Podaj budżet.

// offtop: jak będziesz chciał sprzedać tego 9500 GT, to odezwij się na PW.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Sam nie wiem w sumie, budżetu też dokładnie nie określę, nie znam się za bardzo ile to by kosztowało, nie ma to być jakaś kosmiczna cena, kilka stówek, jest to stary komp, więc też dużo nie będę wkładał, chcę na nim jeszcze pograć ze 2 lata. 

// czy jezeli w moim zlaczu agp mialem wlozona ta ddr2 grafike, to ddr3 tez pojdzie, czy potrzebuje innego modulu? 

// edit2, sprawdzilem posiadam gniazdo pci-e jeszcze, na tym chyba pojdzie kazda, prawda?

Opublikowano

Jeśli mniej pieniędzy:

HD 4870

Intel Core 2 Quad i OC/ewentualnie mod LGA771

Zasilacz Antec 450W

WIęcej:

HD 6850/HD 6870

Intel Pentium Dual Core na LGA1155+płyta+RAM około 350 zł

Zasilacz Antec 450W

Na PCIe pójdzie każda :P Jeśli tylko nie będzie ograniczana przez procesor. Masz tylko PCIe, 0 złącz AGP. Rodzaj pamięci w karcie graficznej nie ma znaczenia, możesz mieć RAM DDR2, a kartę graficzną z pamiecią GDDR5.

Opublikowano

sprawdzilem posiadam gniazdo pci-e jeszcze, na tym chyba pojdzie kazda, prawda?

Ta która jest po pci-e x16 tak, z agp nie jest kompatybilne. 

­

Opublikowano

Szukam tanich części, aby GTA V poszło na minimalnych/średnich za nie za dużą kwotę, CS:GO już mi śmiga, ale mogłoby chyba lepiej, więc do wymiany są te 3 rzeczy jak mówicie, w 400-500 zł da radę się zmieścić czy nie zbyt? 

Opublikowano

To ile kosztowałaby grafika i zasilacz, bez procesora na razie? Już nie pod GTA V, tylko CS:GO, lub GTA SA na full detalach z nagrywaniem? Teraz ciągnie fulla ale bez nagrywania, z nagrywaniem połowę słabszy, chciałbym to zrobić jak najtaniej bo nie chce w tego staruszka już wkładać za dużo. 

Opublikowano

Gigabajty w karcie graficznej mają akurat najmniejsze znaczenie, różnica między 1/2, 2/3 pojawia się dopiero w mocniejszych kartach i oczywiście lepszych zestawach (np. gtx 960 2 gb vs 4 gb), więc ta karta http://allegro.pl/msi-560gtx-twin-frozriioc-i5229768481.htmlpolecona przez kolegę u góry jest bardzo dobra do takiego zestawu i nic lepszego nie warto brać.

Opublikowano

Popieram poprzedników, ta karta da radę z powyższymi założeniami a i GTA V powinna odpalić na średnich. To, że ma 1gb pamięci to nie robi jej wcale słabszą od nowych 2gb (ta ma szynę 256bit i pamięć ddr5 a niektóre nowe 2gb na szynie 64bit i z pamięcią ddr3 będą miały ponad 8 razy gorszą wydajność).

Opublikowano

Popieram poprzedników, ta karta da radę z powyższymi założeniami a i GTA V powinna odpalić na średnich. To, że ma 1gb pamięci to nie robi jej wcale słabszą od nowych 2gb (ta ma szynę 256bit i pamięć ddr5 a niektóre nowe 2gb na szynie 64bit i z pamięcią ddr3 będą miały ponad 8 razy gorszą wydajność).

To GTA V już wyszło na PC, że siejesz takie herezje? Oficjalne, minimalne, wymagania sprzętowe, aby odpalić GTA V: Intel Core 2 Quad CPU Q6600. Na starcie najprawdopodobniej trzeba będzie wymienić CPU. Ale być może ten E5300 pozwoli na w miarę płynną grę - tego jeszcze nie wiadomo.

Widziałeś ostatnio premierę karty z 64 bitową szyną pamięci?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Wybacz, zapędziłem się a zapomniałem o tym cpu :) (chociaż preload już jest dostepny, pewnie za 2 dni będą cracki ale imho, nie warto się ładować w pirata i od razu online na oryg jechać). Może pociągnie choć na cud bym nie liczył.

A co do kart to myślałem, że GT710 ma 64bit, ale pomyliło mi się z GT610 (wszystkie te modele są ładowane do gotowych komputerów w cenie 800zł aby reklamować jako "Karta Graficzna 2 giga!!!" ale jakieś to swoje zastosowanie ma).

Opublikowano

Ten zasilacz ma biedne okablowanie, dopłać przynajmniej do anteca vp 500.

W cenie 300 zł masz już używane 560 ti ub hd 6950 2gb, a to już wyższy poziom (szczególnie jak zmodujesz radeona)

Tanim kosztem wsadzisz tutaj xeona po przeróbce płyty.

­

Opublikowano

Przerabiasz płytę i pasuje ci xeon, oszczędzasz kasę, pasuje, czy coś jest nie tak w tym co ci zaproponowałem? Nie moja wina, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.

Najtańszym kosztem i przerabianiem mobo L5420, z quadów najsensowniejszy q6600

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...