Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc w kupnie PC

kapej12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
- Jaki jest Twój budżet na komputer? 3000 zł

- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)? Jednostka wraz z systemem.

- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie) Gry

- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? 1440x900

- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? Nie

- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia? Jedyne co mogłoby się chyba nadać to napęd.

- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? Możliwe, że w przyszłości tak.

- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność Wydajność i energooszczędność.

- Wymagania dodatkowe  Dysk SSD

Opublikowano

Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V

Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W

Napęd Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB BLACK - SATA BULK

Płyta główna Gigabyte GA-H81M-HD3, H81, DualDDR3-1600, SATA3, HDMI, mATX

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460

Obudowa Zalman Z1 - USB 3.0 - czarny 

Karta graficzna Zotac GeForce GTX 960, 2GB DDR5 128 Bit HDMI, DVI, 3xDP Medium

Prosze zestaw za ok. 3k. Może cie wynieść mniej.

sds.jpg

Opublikowano

Zestaw zbytnio się nie różni od mojego.Tylko zmieniłeś pamięć , dysk, karte graficzną i model procesora.Jeżeli taki ci pasuje, to spokojnie możesz ten co podałeś kupić.

sds.jpg

Nowicjusz
Opublikowano

Po co? Będzie darmowa aktualizacja do Windows 10.

Przede wszystkim aktualizacja ma jedna zasadniczą wadę, trzeba zawsze przed instalacją 10-tki instalować 7 lub 8.1 a ponoć aktualizacja ma być tylko przez rok po tym zapewne wyskoczy monit o aktywacji

Wybiorę chyba jednak taki zestaw : http://www.morele.net/inventory/info/AlvqR/

8 Dysk SSD Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD BX100 7mm 419,00 zł - 2x tyle SSD niestety Godrama ssd nie są zbyt wydajne (IOPS) więc nie polecam
2979 zł (składają za darmo)

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Nie będzie trzeba. 8.1 to też aktualizacja. Poza tym nie wyskoczy monit, bo to nie wersja próbna. Jakoś nigdzie nie słyszałem, że Microsoft oferuje płatny update, teraz aktualizacje są darmowe, za co plus dla MS.

Nowicjusz
Opublikowano

8.1 to nie aktualizacja to tak naprawdę Service Pack ale MS ma prawo nazywać jak sobie chce patrz EULA 

Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Nowicjusz
Opublikowano

Liczy się teraz, aby walczyć z fragmentacją produktu. Dlatego aktualizacja jest za darmo i to nie żaden trial.

http://pclab.pl/news61554.html

indows 10 będzie za darmo dla użytkowników Windows 7 i Windows 8.1 - oficjalnie potwierdził Microsoft. Możliwość ta będzie dostępna przez rok od wydania najnowszego systemu Microsoftu.

W razie formatu dysku po tym czasie - panie płać ;) ?

Nowicjusz
Opublikowano

Co do dysku SSD nie potrzeba mi będzie 250 GB, 120/128 GB raczej wystarczy.

Ten Crucial BX100 250 GB ma odczyt 535 mb/s a zapis 370 mb/s

Zaś 120 GB ma odczyt 535 mb/s a zapis 185 mb/s o co chodzi ?

A czy ten 128GB 2,5'' SATA SSD XPG SX900

nie byłby lepszy jeśli chodzi o 128 GB ?

Niestety nie ;) To się wydaje tylko na pierwszy rzut oka

Odczyt losowy 15,000 IOPS

Zapis losowy 90,000 IOPS

250-256 dzięki większej ilości kontrolerów ma większą wydajność jeśli chodzi o wydajność 

Inne polecane

SSD testy:

Opublikowano

Przecież pewnie dzięki kluczowi czy to z 7 czy 8 spokojnie pobiore iso ze strony microsoftu dzieki kluczowi który mam ze starego systemu, a przez rok upgrade do 10 będzie darmowy i po tym roku nie będzie żadnych abonamentów. Jak tak bardzo nie cierpisz MS leć już do darmowego ubuntu.

BX100 i MX100 to jeden z najlepszych wyborów wśród ssd w cenie do 300zł.

­

Nowicjusz
Opublikowano

Crucial :: 250GB 2,5'' SATA SSD BX100 7mm - 419,00 zł

Toshiba takt wydajna ma jedną wadę wysoką cenę przez co robi się mało opłacalny oraz gwarancję tylko 24m. Osobiście bym dołożył do tego.

Przecież pewnie dzięki kluczowi czy to z 7 czy 8 spokojnie pobiore iso ze strony microsoftu dzieki kluczowi który mam ze starego systemu, a przez rok upgrade do 10 będzie darmowy i po tym roku nie będzie żadnych abonamentów. Jak tak bardzo nie cierpisz MS leć już do darmowego ubuntu.

Tego nie byłbym taki pewien, jedno wiem to że MS będzie chciał zarobić na 10-tce w ten czy inny sposób (o wbudowany sklep mi nie chodzi). Raczę po prostu poczekać i jak kupować to własnie 10-tkę już, downgrade będzie też legalny.

PS osobiście wolę inne dystrybucje spr. np. http://elementary.io/

Opublikowano

Crucial :: 250GB 2,5'' SATA SSD BX100 7mm - 419,00 zł

Toshiba takt wydajna ma jedną wadę wysoką cenę przez co robi się mało opłacalny oraz gwarancję tylko 24m. Osobiście bym dołożył do tego.

Tego nie byłbym taki pewien, jedno wiem to że MS będzie chciał zarobić na 10-tce w ten czy inny sposób (o wbudowany sklep mi nie chodzi). Raczę po prostu poczekać i jak kupować to własnie 10-tkę już, downgrade będzie też legalny.

PS osobiście wolę inne dystrybucje spr. np. http://elementary.io/

Skąd wiesz, że downgrade będzie legalny? No nie do końca chcą zarobić na tym systemie, opłacalniej im wyjdzie danie aktuaizacji do 10 aniżeli wydanie 10 i utrzymywanie aż 3 systemów na raz.

­

Nowicjusz
Opublikowano

Skąd wiesz, że downgrade będzie legalny? No nie do końca chcą zarobić na tym systemie, opłacalniej im wyjdzie danie aktuaizacji do 10 aniżeli wydanie 10 i utrzymywanie aż 3 systemów na raz.

A. downgrade był od wielu już lat dostępny zobacz na co pozwala licencja 8.1

B. muszą i tak zapewnić wsparcie dla przedsiębiorstw które praktycznie tylko na 7 (o wersjach serwerowych nie zapominajmy też)

Wiem nie wielu specjalizuje się w Hardware + Software - It's My Life

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...