Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słabe renderowanie mapy Minecraft!

Zigersky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam taki problem z minecraftem a mianowicie chodzi o to że bardzo słabo się renderuje mapa i mimo że mam ustawienia na Extreme

to widzę tylko ok. 10 kratek jest to bardzo uciążliwe ponieważ reszta kratek jest czarna lub niebieska. Nie jest to spowodowane moim komputerem ponieważ jest on nowy nie ma nawet 2 miesięcy i nie jest to notatnik za 1000 złotych. Proszę o podanie ustawień jakie mają być bądź też programu/ modu który to naprawi. Byle by problem znikł. Dodam że dużo już opcji z opti fine'a próbowałem i chociaż wszystkie ustawienia grafiki są na maksymalne to nadal nie renderuje jak powinno.

Załączam ss'y z trybu creative: ( Na singlepleyer renderuje tak samo)

post-1367050-0-50436000-1428246487_thumb.png

post-1367050-0-47417700-1428246497_thumb.png

post-1367050-0-73883300-1428246507_thumb.png

Opublikowano

radziłbym spróbować nic się nie stanie, możliwe że wyłączyłeś FOG w MC ale mod którego używasz posiada własne ustawienia

A drugi pomysł widzę że używasz modyfikacji włącz czystego MC i sprawdź tam redending możliwe że mod blokuje dalsze wyświetlanie się mapy.

TEMAT

Opublikowano

W czystym MC też się tak renderuje ss nr. 1 i 2 są na czystym bez ŻADNYCH modów nawet bez opti fine'a co do spróbowania zmiany start foge to na jaki mam zmienić bo da się tylko na 0.2 ,0.4 , 0.6 i 0.8

Opublikowano

Dosyć dziwnie przed chwilą sprawdzałem u siebie (także 1.7) i mam max 16 do redendingu a Ty tutaj posiadasz aż 32

Kolejnym problemem może być serwer, w ustawieniach serwera jest ograniczanie redendingu do 10 (standardowo) aby zniwelować lagi, wejdź na singla i sprawdź tam czy masz większy zasięg widzenia czy też tak krótki jak na multi z tymi samymi ustawieniami

TEMAT

Opublikowano

Napisałem już w temacie że tak samo krótki, co do renderingu mam 32 ponieważ mam opti fine na wersji 1.7.2 a nawet jeśli zmniejsze rendering do normal czyli 8 to i tak nie widać tak jak powinno być tylko nadal są te właśnie czarne,niebieskie klocki.

Opublikowano

Przeszukałem internet z twoim problemem i szczerze nie znalazłem twojego błędu nikt nie ma podobnego problemu

Niestety nie wiem co może być tym problemem, skoro dzieje się to również na single (gdzie powinno być dobrze) to nie mam już pomysłu

Starałeś się reinstalować MC może coś w plikach nie działa jak powinno

TEMAT

Opublikowano

Reinstalować MC? Nie wiem dokładnie w jaki sposób ale usuwałem z folderu Roaming (%appdata%) folder .minecraft i potem odpalałem launcher i znowu wbijałem na wersje 1.7.2 , no w internecie niestety nie ma mojego problemu bo ja należę do osób które potrafią używać google i gdybym taki problem znalazł to nie zakładał bym tutaj tematu. Już sam nie wiem w czym problem ale jeśli tak nadal będzie to chyba sobie w minecrafta nie pogram no bo to dyskomfort grać na takim renderingu.

Opublikowano

Ostatni pomysl włącz lokalny serwer u siebie pobierz pliki serwerowe z neta i w pliku server.propetires ustaw

view-distance=10

Na 32

Zobaczymy czy taki sposób coś da bo naprawdę już nie wiem

TEMAT

Opublikowano

Dziwne że nikt się nie spytał o Kartę Graficzną.

Masz aktualne sterowniki, podaj model.

Jestem prawie pewny że to problem z Kartą Graficzną, tym bardziej że leżeli laptop jest nówka sztuka to mogą być problemy z sterownikami

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

@anakonda119

Nie rozumiem twojego postu ;-;

Po co karta graficzna skoro gośc ma na max ustawienia i nie narzeka na lagi więc musi mieć dobrą

Jesteś sobie zwykłym graczem więc nie rozumiesz.

Jeżeli jest nowa karta graficzna to gry mogą nie działać dobrze na niej, ponieważ sterowniki nie są jeszcze dopracowane.

AMD lubi robić takie numery. Mam kartę graficzną od nich a sterowniki raz działają a raz nie. Firma tłumaczy się problemami ze sprzętem ale gdy kupiłem nowy, ten sam model to problemy te same.

po 2 latach i kilku aktualizacjach się poprawiło więc wątpię że to problem sprzętu.

BTW: nie ma to jak intel. 14 letni chipset i na linux minecraft bez lagów wyciąga 8 chunk. Dodam że netbook.

Opublikowano

Powiem ci że kolega wyżej dobrze gada, o tym nie powiedziałem bo akurat to że lagów nie ma to zasługa dobrego procesora a karte graficzną mam chujową zintegrowaną od Intela :/ Czy to może być problem? Bo ogólnie bardzo się dziwie że do mojego lapka z Intel Core i7 4 CPU's zapakowali takie zintegrowane gówno które i tak zmienie już niedługo na zewnętrzną karte graficzną.

Dodam jeszcze że nie wiem czy sterowniki są aktualne bo przy wyszukiwaniu sterownika online pisze że jest aktualny ale na internecie znalazłem dużo nowsze sterowniki aczkolwiek nie mam pewności czy są one do mojej karty wiec gdyby któryś z Panów lub Pań przeglądających ten temat mógł mi takie sterowniki podesłać do karty Intel HD Graphics 4600 to byłbym wdzięczny :)

Opublikowano

Okay,zrobiłem serwer LAN i nie zmieniając nic w ustawieniach żadnych viev distance rendering jest dużo lepszy aczkolwiek nie jest jeszcze taki jakiego się spodziewałem jednak wiadomo że przy lataniu całej mapy mi nie wyrenderuje no ale jest lepiej. Teraz pytanie dlaczego na serwerach i singlu nie renderuje tak jak powinno? Może to wina tych sterowników? Jave mam najnowszą (8) więc jeśli ktoś ma sterowniki do tej mojej karty którą wyżej napisałem to poprosze.

Opublikowano

Czy sterownik który podałem pod tym linkiem to ten który aktualnie używasz czy masz starszy?

https://downloadcenter.intel.com/download/24785/Intel-Iris-and-HD-Graphics-Driver-for-Windows-7-8-8-1-64-bit

Możesz go wypróbować. Gdyby coś poszło nie tak to możesz go usunąć w trybie awaryjnym. Wtedy spróbujemy coś innego.

Opublikowano

Start Fog, i będzie działało.

Na jaki mam ustawić? Bo tam jest 0.2, 0.4,0.6 i 0.8 ? Już to próbowałem ale spróbuje jeszcze raz ..i takie pytanko bo Fog moge mieć tylko fast albo off a może trzeba na fancy? Bo ta opcja jest u mnie nie możliwa ze względu na zintergrowaną karte graficzną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...