Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Według jakich kryteriów oceniasz anime?

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać Wasz system oceniania anime :)

( Możecie się rozpisać, chociaż nie jest to wymagane ^^

- Czyżby najlepszy system oceniania to... brak ocen? Zamiast jakiś cyferek lepiej tekstowo napisać co jest dobre, a co złe? 

- Przed oceną rozbijacie anime sobie na kilka części - fabułę, bohaterów, animacje, muzykę itp.? ( Na co najbardziej zwracacie uwagę z tych 4 rzeczy? Jeżeli fabuła zapowiada się obiecująco, ale kreska jest dosyć stara / zbyt specyficzna, kolorowa to porzucacie dane anime? Stara to nie znaczy że słaba, że anime jest słabe - przynajmniej w moim rozumowaniu ^^ )

- Oceniacie gatunkowo? ( np. oglądaliście 5 romansów, w tym dajmy na to "Clannad" i on wypadł jako romans najlepiej z tych 5 to dostaje od Was 9-10/10 itp? )

- Co myślicie o ocenach na takich stronach jak MAL, animeon, shinden, tanuki itp.? ( prowadzicie swój własny MAL w którym umieszczacie oceny? )

- Co kto mówi, wpływa na Waszą ocenę? 

- Jeżeli wystawiliście już ocenę danemu anime a z czasem przestanie się Wam podobać dany gatunek itp. ( co by to nie było ) to wtedy zmieniacie ocenę? 

Co do mnie - Jak już kiedyś o tym pisałem. Nie należę raczej do osób bardzo krytykujących bądź takich które często porzucają anime. Staram się szukać coraz to nowszych, innych anime. Przed obejrzeniem sprawdzam gatunek, ocenę na różnych stronach, zwiastun, opis itp. Mam ochotę na ecchi, harem, fullserwis to oglądam to. Mam ochotę na seinen, psychologiczne to oglądam to, chociaż od pewnego czasu staram się oglądać same seineny, psychologiczne, romanse, z przekazem itp. Nie mam nic przeciwko dobrze nam znanym schematom ( przyzwyczaiłem się ) ale chciałbym żeby anime potrafiło zaskoczyć, zwroty akcji, nieprzewidywalne itp.

Przed obejrzeniem nie pokładam jakiś wielkich nadzei w danej produkcji ( jak wytrzymałem do połowy i było nawet takie w miarę to oglądam do końca, jak porzucam to według mnie było już bardzo słabe, co nie znaczy że takie było naprawdę )

Po skończeniu anime  oceniam czy to był przeciętniak - średnie czy perełka ( czy bardziej dla zabicia czasu, czy nie ) + poszczególne rzeczy które mi przypadły do gustu ( kreska, muzyka, postacie itp.) Rozmyślam co mi się podobało a co nie. Co mogło być zmienione itp.

Rzadko kiedy też wystawiam oceny w formie cyferek, ale się zdarza. Ze wszystkich anime, które obejrzałem do tej pory nie ma chyba takiego któremu postawiłbym 10/10 lub 3 bądź mniej, zaś przeciętniak jak min. #Absolute Duo - to około 4/10 

Uważam że każda seria ma swoje plusy i minusy. Nie ma idealnych, chociaż udało mi się do tej pory trafić na kilka tzw. perełek. Każdy ma prawo oglądać to co lubi. Ja mam taki gust - ty taki. Istnieje coś takiego jak zryty gust? Mi się podobało, a nikomu innemu nie to ja jestem ten gorszy? 

Wszystko jestem w stanie obejrzeć oprócz yaoi ( mecha też mnie jakoś bardzo nie rusza ) - ale ty lubisz to? GIt :) ... chociaż mimo tego co napisałem wcześniej troszkę niezrozumiałe jest dla mnie jaranie się hentai'iami itp. mimo iż wiele osób to robi. 

Ponadto co myślicie o wypowiedzi tego Pana?

https://www.youtube.com/watch?v=lJZ8O-VcMGw

Z góry bardzo dziękuje Wam wszystkim za poświęcony czas

Wesołych Swiąt Wielkanocnych ^_^

Opublikowano

@TheMadMan9512

ajć, sorry. Ta moja skleroza. Zapomniałem że już takie coś było. Dzięki ^^

Trochę osób odwiedza. Zawsze można popisać na takie tematy z tymi osobami co chcą, które tu przychodzą, które lubią anime :)

W takim razie blokuję temat :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...