Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Margonem - łatwy i szybki start!

Jaro910

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

default1.png

Witajcie!

Pewnie wielu z Was słyszało o tej grze, jednak nie wszyscy grali. Mowa o Margonem MMORPG.

Słowem wstępu

Margonem MMORPG to gra wydana przez polskie studio Garmory w 2006 roku. Odniosła ona

wielki sukces na rynku, o czym świadczy średnia ilość graczy online. Liczba ta waha się w granicach

od 5 do 7 tysięcy! Dodatkowo Margonem jest nieustannie rozwijane w dość dużym tempie.

Właściciele tej gry zwracają również uwagę na eventy organizowane np. podczas Wielkanocy,

świąt Bożego Narodzenia, czy też wakacji. To tyle z wprowadzenia, więcej możecie się dowiedzieć

u mnie na PW.

Krok pierwszy - rejestracja

Jeśli to nie problem, prosiłbym o rejestrację z tego linku:

x

Tak, zgadza się - to reflink. Jednak nie myślcie sobie, że tak bezczelnie na Was żeruję! Jeśli zarejestrujecie

się z tego linku i utworzycie postać na świecie Jaruna lub Majuna, ja odwdzięczę się obfitą pomocą (m.in. w postaci złota),

będzie Wam nieco łatwiej. Oczywiście nie jest to obowiązkowe, bez tego też sobie powinniście poradzić. Sam proces

rejestracji jest naprawdę banalny i myślę, że nie wymaga dodatkowych objaśnień. "System" prowadzi Was za rączkę, więc

na pewno się nie zgubicie.

Krok drugi - zapoznanie się z interfejsem

Po wejściu do gry Waszym oczom ukaże się taki widok:

oKdwB0s.png

Wyjaśnienie numerków:

1 - nasz nick

2 - tutaj "1" oznacza nasz poziom, a "w" profesję:

w - wojownik

h - łowca

m - mag

p - paladyn

b - tancerz ostrzy

t - tropiciel

3 - paski obrazujące stan naszego życia (HP) i doświadczenia (expa) potrzebnego do kolejnego poziomu

4 - okienko statystyk naszej postaci

5 - ilość posiadanego złota

- miejsce na uzbrojenie (gdy zdobędziemy jakieś przedmioty, będziemy je mogli tutaj przeciągać)

7 - tutaj również statystyki, ale i również posiadane Smocze Łzy (waluta "premium" Margonem), wyczerpanie, etc.

8 - panel z przyciskami, znajdziemy tutaj m.in. mapę świata oraz bieżącej lokacji, konfigurację, aktywne questy, itp.

9 - ekwipunek, tutaj trafiają zdobyte przez nas przedmioty

10 - nasza postać

Krok trzeci - poruszanie się po świecie gry

W Margonem poruszać się można na dwa sposoby - używając W,A,S,D lub strzałek, oraz klikając myszką w miejsce

na mapie, do którego chcemy się udać. Na początek podejdźmy do stojącego w namiocie NPC i rozpocznijmy z nim rozmowę:

SAK0nX9.png

Podchodzimy i klikamy w NPC, nawiązując z nim rozmowę:

THKxtzl.png

Na górze okna dialogowego widzimy to, co mówi nam NPC. Poniżej mamy różne opcje odpowiedzi.

Te, które są zaznaczone na pomarańczowo, zawsze kończą dialog z NPC. Vestar wprowadzi nas

nieco bliżej w świat gry. Dowiemy się od niego również, że w skrzyni są nasze przedmioty. Podejdźmy

więc do niej i je weźmy. Ze skrzynią nawiązujemy interakcję identycznie jak z NPC. Po otwarciu jej,

otrzymujemy trochę złota oraz uzbrojenie do naszej torby. Możemy je założyć, przeciągając je na

okienko naszego uzbrojenia.

Krok czwarty - walka z potworami

W rogu namiotu znajduje się mysz. Podejdźmy do niej i rozpocznijmy z nią walkę. Robi się to dokładnie

tak samo, jak nawiązywanie interakcji z NPC, jednakże zamiast okna dialogowego, otworzy nam się okno walki:

o3mlkwl.png

Ponieważ do 24 levela włącznie nasza postać nie posiada specjalnych umiejętności,

walki odbywają się automatycznie (gdyż i tak nie posiadamy innych opcji, jak standardowy atak).

Zamykamy okno walki (przycisk "Zamknij") i wychodzimy z namiotu

Krok piąty - podnoszenie przedmiotów

Po wyjściu na zewnątrz namiotu, zauważyłem rosnącą pod drzewem koniczynę:

bBG0JHE.png

Aby ją zebrać, wystarczy na nią wejść, po czym kliknąć LPM na naszą postać i nacisnąć

opcję "Podnieś". Koniczyna zostanie dodana do naszego ekwipunku. To już wszystko, co musisz

wiedzieć, aby sobie poradzić w tym świecie! Polecam jeszcze zajrzeć do końcowych porad i wskazówek.

Porady i wskazówki, które warto znać, będąc początkującym graczem:

1) Każda profesja ma inną wioskę startową. Ja wybrałem wojownika i rozpocząłem grę

w Obozie Wojaków

2) Nie bój się rozmawiać z wszelkimi NPC, atakować różne potwory, nawiązywać interakcję

ze specjalnymi przedmiotami. Na tym etapie gry nie jesteś w stanie zrobić czegoś nieodwracalnego,

czego byś później żałował.

3) Jeśli stan Twojego zdrowia jest niski, ulecz się, jedząc np. mięso (można je zdobyć zabijają m.in. króliki

oraz zające) lub udaj się do uzdrowiciela (znajduje się on w każdej wiosce startowej).

4) Korzystaj często z forum Margonem:

W szczególności z działu "Poradniki i inne pomoce", "Pierwsza Pomoc" oraz działów odpowiednich dla swojej profesji.

Możesz tam w każdej chwili poprosić o pomoc, a także znaleźć interesujący Cię poradnik (np. "Gdzie expić?").

5) W razie pytań i wątpliwości, służę pomocą. Moje PW jest otwarte.

Opublikowano

Jest to poradnik skierowany przede wszystkim do nowych, którzy nie mieli jeszcze styczności z tą grą. Myślę nad stworzeniem kolejnego poradnika, tym razem dla bardziej zaawansowanych graczy. :P

Opublikowano

Poradnik trochę do niczego, bo jeśli ktoś zaczyna to mu makina pomaga.

Oby ten zaawansowany poradnik nie był gdzie expić...

Tylko naprawdę jakiś niezły autorski sposób na coś.

TuByłaSygnatura.png

Opublikowano

Według mnie bardzo dobry poradnik, dla osób, którzy dopiero zaczynajął swoją przygodę z Margonem.Ładnie zrobiony i ssy dałeś.Dostajesz ode mnie + za prace.

sds.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...