Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

UPGRADE PC

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema!

Ostatnio zauważyłem, że w pewnej grze tj. world of warcraft w instancjach 25 osobowych, gdy dużo się dzieje po prostu mój komputer nie wyrabia i strasznie mi klatki lecą. Co polecacie wymienić? Wiem, że pasuje tutaj zmienić cały komputer, ale jakoś mi się nie widzi na razie zmieniać podstawki.

Oto mój komputer:

CPU: core 2 duo e6400 oc 2,8ghz

GPU: HD7770 1gb ver.oc GIGABYTE GDDR5

RAM: 4gb GOOD RAM

System: windows 7 32 bit 

Mobo: GA-P31-S3G

HDD; 1TB WD blue

PSU: Fortron 400w 

Pierwszą rzeczą którą będzie na pewno trzeba zrobić to wymiana systemu na jakiś 64bitowy - lepiej windowsa 7 64 bit czy windowsa8 64 bit? Czy 8 może ma więsze wymagania do gier?

Jeśli wymienię ten procesor na jakiegoś quada to dużo mi to da? Dałoby radę na takim sprzęcie z podkręconym quadem odpalić bf4/bf hardline na multi na najniższych ustawieniach graficznych? Czy ten obecny zasilacz da radę pociągnąć intel core 2 quad po oc (nigdy z nim nie miałem problemów itp.)?

Obecnie mam duże chłodzenie noctua, ale w obudowie jest mało miejsca i ustawione jest ono tak, że powietrze dmucha w zasilacz (w innej pozycji nie da się ustawić chłodzenia). Polecicie jakąś tanią obudowę w której to wszystko upakuję? No i co mi radzicie zrobić z tym komputerem?

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedzi!

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

1. Jaką noctue masz? (wysokość)

2. Budżet

Zaraz poszukam nazwy chłodzenia i napiszę.

Co do budżetu to jeśli zakładamy pozostanie na lga775 to nie ma raczej różnicy bo procesor kosztuje jakieś 300zł. No chyba, że radzicie przechodzić na inna podstawke.

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Nowicjusz
Opublikowano

Pierwszą rzeczą którą będzie na pewno trzeba zrobić to wymiana systemu na jakiś 64bitowy - lepiej windowsa 7 64 bit czy windowsa8 64 bit? Czy 8 może ma więsze wymagania do gier?

Klucz od 32bit pasuje do 64bit, 8.1 odpuść zaraz wychodzi Windows10

1) Jeśli zamierzasz dokonać zakupu w terminie późniejszym niż 2 tygodnie od założenia tematu na forum wstrzymaj się z jego założeniem (ceny sprzętu na rynku oraz jego dostępność często ulegają zmianom). 

2) W temacie umieść odpowiedzi na poniższe pytania:

- Jaki jest Twój budżet na komputer?

- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)?

- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie)

- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?

- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)?

- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia?

- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany?

- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność

- Wymagania dodatkowe

3) W przypadku modernizacji obecnego komputera odpowiedz na pytania:

- Jaki jest budżet na modernizację?

- Jakie podzespoły chcesz zmodernizować jaki efekt, chcesz uzyskać?

- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie)

- Podaj dokładną specyfikację komputera w tym markę/model/moc zasilacza, posiadany system operacyjny

4) Zabronione jest podpinanie się do cudzych tematów.

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

- Jaki jest budżet na modernizację? Nieokreślony
- Jakie podzespoły chcesz zmodernizować jaki efekt, chcesz uzyskać? Najprawdopodoniej procesor, chciałbym pograć w bf4 na low oraz chcialbym podniesc ilosc fps'ow w grze world of warcraft
- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie) gry, internet
- Podaj dokładną specyfikację komputera w tym markę/model/moc zasilacza, posiadany system operacyjny wszystko opisane wyzej

@1361622928-U485574.pngFxJ Jeśli windows 8.1 będzie lepszy to wolę jego niż 7 :) Czy gry na windows 8 mają większe wymagania niż te na 7, bo jeśli tak to zostanę przy 7.

Nowicjusz
Opublikowano

Do gier czy 7 czy 8.1 nie ma znaczenia dopiero Windows10 z DX12 tutaj ma polepszyć osiągi 

Jaki jest budżet na modernizację? Nieokreślony

A tak +/- między 500 a 2000zł ?

http://www.dobreprogramy.pl/Razer-Cortex,Program,Windows,26748.html

Na tą chwilę 

Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Do gier czy 7 czy 8.1 nie ma znaczenia dopiero Windows10 z DX12 tutaj ma polepszyć osiągi 

A tak +/- między 500 a 2000zł ?

http://www.dobreprogramy.pl/Razer-Cortex,Program,Windows,26748.html

Na tą chwilę 

Jesli jest jakis sens pozostania na lga775 to raczej 500zł. Bo na chwile obecna gram tylko w 1 gre, do ktorej jesli wymienie procesor na 4 rdzeniowy bedzie wszystko ok.

Opublikowano

Za 300 zł to można kupić i3 2100 + mobo, i nie musisz zawalać sobie głowy OC. Ramy za 200 zł i masz sprzęt wystarczający.

Czy taki i3 będzie bardziej wydajny od quada podkręconego do 3,0 ghz?

Chłodzonko ma takie wymiary: ok.11,5cm (sam cooler, wysokosc), ok.16cm (wysokosc calkowita coolera od plyty glownej). 

Opublikowano

Czy taki i3 będzie bardziej wydajny od quada podkręconego do 3,0 ghz?

Chłodzonko ma takie wymiary: ok.11,5cm (sam cooler, wysokosc), ok.16cm (wysokosc calkowita coolera od plyty glownej). 

Tak, będzie.

Jaki budżet na obudowę masz czy może ona jest wliczona w to 500 zł?

­

Opublikowano

Tak, będzie.

Jaki budżet na obudowę masz czy może ona jest wliczona w to 500 zł?

A czy to będzie duża różnica? Bo jeśli już mam zmieniać podstawkę to chyba lepiej uzbierać kasę i kupić coś z i5 4460.

Czy 2 rdzenie poradzą sobie w battlefieldzie 4?

Co do obudowy to potrzebna mi jest jakaś podstawowa.

Opublikowano

Na 1155 też są i5, też potem będziesz mógł zmienić na i5, a i5 sandy/ivy nie odstają/mają podobną wydajność. Jak chcesz. Różnica w porównaniu do quadów będzie zauważalna.

­

Opublikowano

Byłem raczej nastawiony na kupno quad'a + ewentualnie obudowy.

Po wymianie procesora na jakiegos quada (pozniej oc) + zmianie systemu na 64 bitowy jak wzrosnie wydajnosc pc? W jakie gry bede mogl grac? Da rade odpalic na multi bf4 lub najnowszego coda?

Opublikowano

Odpalić odpalisz, no ale lepszym wyjściem moim zdaniem jest przejście na 1155 lub kupno xeona (tańszy odpowiednik quada)

Z jaka iloscia klatek bede mogl grac na multi (wszystko na low)? No i czy różnica w fps'ach pomiedzy quadem, a tym i3 2100 będzie duża (ile mniej/więcej)? Słyszałem, że w bf4 słabo radzą sobie dwurdzeniowe procesory. 

Jeśli chciałbym założyć sobie xeona to będę musiał coś przerabiać na płycie głównej? No i jaka obudowe polecicie zeby to chlodzenie sie zmiescilo.

To jak radzicie, ten quad poradzi sobie w najnowszych grach przynajmniej na low zeby pograc w stalych 30 fpsach na multi? Bo jak nie to będę musiał kupić nowy komputer z i5-4460. 

No albo powiedzcie co zrobić, żeby xeon na mojej płycie działał. Czy nie będzie on mniej wydajny od zwyklego quada?

Ewentualnie gdybym do komputera dolozyl 1000zł to jaka wydajnosc uzyskam?

Opublikowano

Przemyślałem to trochę i doszedłem do wniosku, że chyba już trzeba zmienić podstawkę :)

Więc:

- Jaki jest Twój budżet na komputer? ok.1500zł
- Czy zestaw ma zawierać samą jednostkę centralną czy również system operacyjny, monitor, peryferia (myszka, klawiatura, głośniki, listwa zasilająca itp.)? Zestaw ma zawierać samą jednostkę
- Opisz zastosowanie komputera (precyzyjnie) głównie gry :)
- Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? 1920x1080 Samsung SyncMaster 2233sn
- Czy masz zamiar podkręcać podzespoły (procesor, RAM, karta graficzna)? w przyszłości pewnie tak
- Czy posiadasz części ze starego komputera np. dysk twardy ATA lub SATA, napęd optyczny, obudowa, peryferia? posiadam dysk hdd 1tb, kartę graficzną HD7770 1gb ver.oc GIGABYTE GDDR5
- Czy komputer będzie w niedługim czasie lub w przyszłości rozbudowywany? w najbliższym czasie raczej nie, ale będę pewnie wymieniał kartę graficzną jak mi ta już nie będzie wystarczać
- Określ priorytet komputera - wydajność/cisza/energooszczędność wydajność
- Wymagania dodatkowe min.8gb ramu, jakaś ładna obudowa, koniecznie będę chciał zagrać w takie gry jak: battlefield 4, battlefield hardline, call of duty advanced warfare, world of warcraft i inne nowe :) Chciałbym, żeby komputer był jak najbardziej przyszłościowy (tzn. włóżcie najmocniejszy procesor jaki zmieści się w budżecie no i w przyszłości pewnie będzie trzeba dokupić ramu więc płyta musi posiadać taką możliwość no i muszą być jakieś wolne sloty). W obudowie musi się zmieścić moje chłodzenie, u góry podałem wymiary!

Posiadam jeszcze zasilacz Fortron 400w, jak wystarczy to można go zostawić bo to w sumie 200zł oszczędności. Nie wiem jak jest z jakością dźwięku na tych tanich płytach, ale podajcie jeśli możecie jakąś tanią kartę dźwiękową (poza kwotą na kompa).

Powiedzcie mi na jaki okres ta karta graficzna mi jeszcze wystarczy? 

Nowicjusz
Opublikowano

Opublikowano
Nowicjusz
Opublikowano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...