Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skład i rozwój grupy, początkowy drop, instancje

artur47wien

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wraz ze znajomymi rozpoczynamy przygodę z Aionem, w związku z czym mamy kilka pytań do bardziej doświadczonych graczy :)

1. Z jakich klas powinna składać się w miarę efektywna grupa? Głównie pod PvE, o PvP na razie jeszcze nie myślimy. Na chwilę obecną mamy barda, strzelca i maga (nie wiadomo jeszcze czy sorcerer czy SM), prawdopodobnie dojdzie jeszcze 1-2 osoby.
  2. Czy warto od początku grać w grupie, czy jednak lepiej questy robić samodzielnie?
  3. Na czym się skupić na początku? Tylko questy, czy robić również coś innego, typu rozwijanie jakiegoś rzemiosła (jeśli tak, to jakiego?) itp.
  4. Zbierać wszystko co nam leci z mobków na później, czy jednak to wyrzucać?
  5. Kupować na początku jakieś EQ czy działać tylko na tym co leci z misji a kasę odkładać na później?
  6. Jak to jest z rozwojem postaci? Skille dostaje się co level i ma się je już na stałe czy trzeba je jeszcze jakoś rozwijać? Co to są „stygmy”?
  7. Na czym dokładnie polegają instancje? Idzie się ekipą, przechodzi jakiś etap, na końcu boss i z niego drop lepszy niż gdzie indziej? Warto na to chodzić od kiedy tylko się da, czy na początku jednak odpuścić?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

1. Przydałby się Wam jeszcze tank i kleryk. Wtedy grupa byłaby w całości skompletowana i gotowa na każdą instancję. :)

2. W grupie najefektywniej - polecam.

3. Zbieractwo na pewno + gotowanie i/lub alchemię.

4. Sprzedawać do npc.

5. Tylko z misji + eq za monety http://board.pl.aion.gameforge.com/board23-aion-gra/board49-pve/678-poradnik-monety/

6. Skille same się ulepszają. Oprócz stygmatów oczywiście. Stygmaty, to takie dodatkowe skille. Aby dostać daną umiejętność, trzeba kupić/wydropić kamień stygmatów danego skilla i "wyposażyć się" w niego u Mistrza Stygmatów. Będziesz miał misję związaną ze stygmatami właśnie, więc zobaczysz, jak to wszystko wygląda w praktyce.

7. Dokładnie na tym właśnie polega. Często w instancjach jest więcej niż jeden boss. Warto chodzić, szczególnie gdy masz zorganizowaną całą grupę, ponieważ w instancjach dostępne są różnego rodzaju misje, za które dostaje się fajne nagrody/sporo expa.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź :)

co do klas, może w takim razie warto by zmienić np barda na templara / kleryka? I lepszy byłby sorc czy SM?

Bard też Wam się przyda, to dobry support i dps. Ma mocne skille, trochę leczy, no i najważniejsze - odnawia manę. :P

Ale na pewno templar i kleryk lepiej się sprawdzą. Przydadzą Wam się obie te klasy.

Wydaje mi się, że sorc ma większy dmg, ale SM za bardzo od niego nie odbiega. Ma też wiele innych atutów. Akurat w tym przypadku to nie ma większego znaczenia, kogo wybierzecie - obie klasy są dobre. Duch SM'a może czasami robić za tanka, ale oczywiście na trudniejszych instancjach typowy tank jest niezbędny, kleryk również.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

Jeszcze kilka pytań :)

1. Jaka broń dla templara? Dwuręczny miecz czy coś jednoręcznego (i co? buława czy miecz?) + tarcza? Może ktoś polecić jeszcze jakiś w miarę aktualny build / poradnik dla templariusza?

2. Jaka broń dla kleryka? Jakie zbroje?

3. Jak można wykonywać questy w grupie? Np. mamy misję zabić 5x jakiś tam stworek, idziemy w dajmy na to 3 osoby i mimo, że jesteśmy w grupie każdy musi osobno te 5 sztuk zabić, da się zrobić tak aby wystarczyło zabić tylko 5 dla wszystkich?

Opublikowano

Jeszcze kilka pytań :)

1. Jaka broń dla templara? Dwuręczny miecz czy coś jednoręcznego (i co? buława czy miecz?) + tarcza? Może ktoś polecić jeszcze jakiś w miarę aktualny build / poradnik dla templariusza?

2. Jaka broń dla kleryka? Jakie zbroje?

3. Jak można wykonywać questy w grupie? Np. mamy misję zabić 5x jakiś tam stworek, idziemy w dajmy na to 3 osoby i mimo, że jesteśmy w grupie każdy musi osobno te 5 sztuk zabić, da się zrobić tak aby wystarczyło zabić tylko 5 dla wszystkich?

1. Templariusz oczywiście miecz i tarcza, najkorzystniejszy wybór.

2. Buława i tarcza, ew. jakiś kostur, kolczugi przeważnie ze zbrojek ;)

3. No jak to.. jeśli macie tego samego questa i robicie go w grupie to wystarczy przecież załóżmy te 5x zabić i jest dla wszystkich.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

Z tego co pamiętam, jak czasami udawało się zebrać jakieś party na wspólne lvlowanie, to jednak szybciej idzie solo ;P Bo możesz grać, kiedy masz czas i nie trzeba na nikogo czekać, ale z drugiej strony już uczycie się współpracy i przy okazji poznajecie skille waszych towarzyszy.

Opublikowano

Przepraszam za spam, ale skoro temat założony głównie do pytań przez kolegę, a ja nie chcę zakładać specjalnie nowego do jednego pytania, to zapytam tu.

Mianowicie, jak układać stygmy dla łowcy?

k1hvCVp.gif

Opublikowano

Kochani zapomnieliście najważniejszego!  Odradzić granie na europejskim serwerze od Gamefoge inaczej znany jako FAILFORGE . Grałam na serwerze EU chyba z 3 dni i podziękowałam naćisk na gold pack jest nie do znieśienia, co za tym idzie jesteś zmuszony do wydawania kasy w grze (wirtualnej) by mieć możliwość zrobienia więcej jak 2 postaci jak i możliwość rozmowy . Polecam serwer amerykański gdzie masz wszystko bez ograniczeń a jeśli chodzi o ping może on jedynie przeszkadzać assasinowi gdyż wbiłam 6 klas do 65 bez problemu lagów itd no i co za tym idzie o wiele więcej ludu tam gra (najbardziej zaludniony SIEL) ponad 10k aktywnych graczy polecam! Więcej pytań ? czekam horny .

Opublikowano

Kochani zapomnieliście najważniejszego!  Odradzić granie na europejskim serwerze od Gamefoge inaczej znany jako FAILFORGE . Grałam na serwerze EU chyba z 3 dni i podziękowałam naćisk na gold pack jest nie do znieśienia, co za tym idzie jesteś zmuszony do wydawania kasy w grze (wirtualnej) by mieć możliwość zrobienia więcej jak 2 postaci jak i możliwość rozmowy . Polecam serwer amerykański gdzie masz wszystko bez ograniczeń a jeśli chodzi o ping może on jedynie przeszkadzać assasinowi gdyż wbiłam 6 klas do 65 bez problemu lagów itd no i co za tym idzie o wiele więcej ludu tam gra (najbardziej zaludniony SIEL) ponad 10k aktywnych graczy polecam! Więcej pytań ? czekam horny .

1. Wbicie 65lvl a Mass PvP 300 vs 300 lub zwykłe Duela na End Game secie i dobrym skilku to dwie różne rzeczy. Po to ludzie płacą krocie za sprzęt / neta żeby być Pro i mieć jak najmniejszy ping 30-40 a nie grać na NA i mieć narzucone 150-200 ....

2. Różnica czasowa między nami a NA 6h więc przygotuj się że jeśli SIEGE są u nich o 21 to u nas będą o  3 w nocy ..... o.O

Wiec może GF jest dość mizerną firmą ale tak czy siak wole grać na EU.

(3dni pograłaś i już przeszkadza Ci brak GP ? Rlly ? przecież do 60 expisz expisz i a expisz więc niby do czego Ci GP ?)

Opublikowano

1. Wbicie 65lvl a Mass PvP 300 vs 300 lub zwykłe Duela na End Game secie i dobrym skilku to dwie różne rzeczy. Po to ludzie płacą krocie za sprzęt / neta żeby być Pro i mieć jak najmniejszy ping 30-40 a nie grać na NA i mieć narzucone 150-200 ....

2. Różnica czasowa między nami a NA 6h więc przygotuj się że jeśli u nas SIEGE są u nich o 21 to u nas będą o  3 w nocy ..... o.O

(3dni pograłaś i już przeszkadza Ci brak GP ? Rlly ? przecież do 60 expisz expisz i a expisz więc niby do czego Ci GP ?)

Jeszcze się taki nie urodził, co by każdemu dogodził :)

Jak dla mnie GP to lepsze rozwiązanie od abonamentu bo daje możliwość grania każdemu, a że GP można bez problemu kupić w brokera i da się na niego zarobić do 50lvla maksymalnie, to nie wiem, na co narzekać.

Każda gra na siebie musi zarabiać, a widać GF nie zarabia krocia na innych itemach w Aion Shopie, więc jakoś kasę muszą trzepać.

k1hvCVp.gif

Opublikowano

2. Różnica czasowa między nami a NA 6h więc przygotuj się że jeśli SIEGE są u nich o 21 to u nas będą o  3 w nocy ..... o.O

Przeszkadzał bo nie mogłam z nikim rozmawiać a lubię pogadać w grach ;)  flirciara jestem  a na NA wyexpiłam 2 postacie 65 w 3 dni z boosterami 250% expa ;) i mogłam swobodnie gadać itp . Co do siege nie jest źle nie trafiłam jeszcze żeby jakaś siege była o 3 w nocy o.O a gram tam od  roku :D

Opublikowano

Jakoś nie widziałam, żeby np. gracze z archeage narzekali tak na patrona, jak Polacy na gp w aionie -.- Zwłaszcza, że gp działa na wszystkie postacie na wszystkich serwerach, a niektórzy jakieś dziwne problemy wymyślają. Ja nie wydałam ani zł na Aion, bo po co skoro wszystko można kupić ingame. 

Brak gp nie blokuje rozmawiania na szepcie, grupie, legionie itd., tylko na lfg . poza tym zawsze jest ts, z którego korzysta zdecydowana większość polskiej społeczności Aiona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...