Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel Xeon przerobiony na LGA775?

JacoH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam na ten moment taki zestaw:

-Płyta główna: Asus P5K-VM;

-Procesor: Intel Core 2 Duo E6750;

Reszta mało ważna, a zasilacz da radę bo 550W 80+ Bronz;

Na internecie jest pełno poradników o montowaniu procesorów Xeon (LGA771), na Socket LGA775 (po paru modyfikacjach na płycie, wgraniu procesora do biosu, założeniu adaptera na procesor). Myślę nad procesorem Intel Xeon E5430 lub podobny.

Moja płyta główna ma odpowiedni chipset i wgl, ale zastanawia mnie, czy jeżeli kupię Intel Xeona, który ma 4 rdzenie, ale osiem wątków, to czy mi to płyta główna obsłuży? Nigdzie nie znalazłem informacji o takich próbach, a było by to dosyć fajne rozwiązanie.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Nowicjusz
Opublikowano

A nie prościej wymienić płytę główną ? http://allegro.pl/plyty-glowne-pozostale-4286?order=m&string=LGA+771&search_scope=category-4228&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-2-e-0402

Albo w ogóle przemyśleć sens pchania się w tak stare procki ? Ile cię to wszystko wyniesie z przesyłkami ?

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Ok, teraz doczytałem, że to jest Xeon na inny Socket już. Wpisujesz w allegro "xeon 775" i pokazało mi socket 1366...

Dobra, a czy możecie mi coś doradzić jaki powinienem wybrać? Bo jest sporo modeli, a wolał bym wydać powiedzmy do 120zł.

Reszta mojego kompa:

-Płyta główna: Asus P5K-VM;

-Procesor: Intel Core 2 Duo E6750;

-Karta graficzna: nVidia GeForce GT430 1gb ddr3;

-Zasilacz: 550W 80+ BRONZ;

-Ram: 3gb DDR2 667MHz;

-Dysk: SSD 120gb (Crucial M500) + przenośny 1tb usb3.0;

To chyba wszystko x.x

Nowicjusz
Opublikowano

Pozbycie kości 1GB powinno też pomóc tak by było 2x2 w dual-channel 

Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

Pozbycie kości 1GB powinno też pomóc tak by było 2x2 w dual-channel 

Ale co mu da dual, kiedy ma ssd (więc szybkości ładowania czegokolwiek mu to nie zwiększy), nie ma integry (więc w grach też żadnej różnicy). Jedyną zaletą tejże wymiany to dodatkowe 1 GB pamięci.

Zresztą, nie o tym temat.

­

Opublikowano

Dobrze by było ale to jest 3x1gb xD haha bo jak kupowałem ten komputer za 250zł (bez dysku i grafiki) i dorzuciłem tą trzecią pamięć 1gb. 

A czy możecie mi porównać jaką moc osiągnie ten procesor np. Xeon E5430, porównując do 2-3 generacji i5 przykładowo? Zaraz sam poszukam, ale jak to w praktyce wyjdzie wolał bym wiedzieć i czy to będzie duży skok ? 

btw. następna do wymiany będzie grafika na GTX660 lub GTX750 (jeszcze myślę, bo też nie potrzebuje kombajnu, bo raczej gram tylko w lola, jednak do obróbki grafiki w PS potrzebuje coś mocniejszego, bo RAWy to zmora po prostu).

Nowicjusz
Opublikowano

To też ekstra dokup tylko 1GB wejdź na OLX

http://nieidealny.pl/?p=161- sprawdź tylko czy mają podobne CL i taktowanie - jeśli któraś zaniża to ją wystaw na OLX 

Opublikowano

akurat to są trzy identyczne, a czwartej nie kupię, dlaczego? Bo 1gb ramu tu różnicy aż tak nie zrobi mi, bo jest wolny. W wakacje jeżeli się uda zarobić to będzie nowy komp (płyta główna, procesor, ram), bo ddr2 jest już zbyt stare na ssd xD

Nowicjusz
Opublikowano

akurat to są trzy identyczne, a czwartej nie kupię, dlaczego? Bo 1gb ramu tu różnicy aż tak nie zrobi mi, bo jest wolny.

To są grosze przecież, a przejdziesz z trybu single-channel na dual-channel

bo ddr2 jest już zbyt stare na ssd xD

Chyba nie rozumiesz zasady działania SSD dogłębnie ;)

Opublikowano

To są grosze przecież, a przejdziesz z trybu single-channel na dual-channel

Ale to mu dosłownie nic nie da.

Dobrze by było ale to jest 3x1gb xD haha bo jak kupowałem ten komputer za 250zł (bez dysku i grafiki) i dorzuciłem tą trzecią pamięć 1gb. 

A czy możecie mi porównać jaką moc osiągnie ten procesor np. Xeon E5430, porównując do 2-3 generacji i5 przykładowo? Zaraz sam poszukam, ale jak to w praktyce wyjdzie wolał bym wiedzieć i czy to będzie duży skok ? 

btw. następna do wymiany będzie grafika na GTX660 lub GTX750 (jeszcze myślę, bo też nie potrzebuje kombajnu, bo raczej gram tylko w lola, jednak do obróbki grafiki w PS potrzebuje coś mocniejszego, bo RAWy to zmora po prostu).

Nie ma porównania do i5 2/3 generacji xeonow, na pewno bez oc nie można porównywać, ogólnie 3.0 GHz to wydajnośc i3 2 generacji. Co jak co, ale 660 do tego cepa to dużo. 

­

Opublikowano

Ram zostawiam jak jest, bo nie widzę sensu dokupować jeżeli ten jest ok. Dysk zmieniłem na SSD, bo jak będę składać drugiego kompa, to ze starych części (czyli tego xeona. GT430, dysku 160gb (sata stary) etc.) złoże kompa i podłączę go pod telewizor na stałe, dlatego szukam teraz mocnej karty żeby do nowego już była. 

http://scr.hu/1r47/qqwxp

Tutaj screen jak coś robię na kompie i jest chrome uruchomiony(12 kart) i parę innych rzeczy. Ramu nie chce, a tylko ten procesor już nie domaga.

Mam w laptopie i3-2310M, ich moc będzie porównywalna ?

Nowicjusz
Opublikowano
Ram zostawiam jak jest, bo nie widzę sensu dokupować jeżeli ten jest ok.

5zł (OLX) ci szkoda i przejść się po mieście dla zdrowia ;) ? Serio poprawi to o kilka % wydajność. Serio no nie chcę cię naciągnąć na te 5zł !

Jeśli masz system legalny a tylko 32bit to pamiętaj że klucz pasuje do 32 i 64 bit !

Opublikowano

5 złotych ? Ok, mieszkam na dolnym śląsku (Legnica, Lubin), powodzenia z szukaniem 1gb ddr2 667MHz, na allegro też za 5-10 zł nie dostanę.

Btw. odświerzając i drążąc temat, to nie patrzyłem od pół roku na ceny core 2 quadów i widzę, że ceny lecą. Pół roku temu 220 zł to minimum, teraz po 150 zł są te trzy modele :

http://ark.intel.com/pl/compare/39107,36547,29765

Który z nich byście mi polecili ? Q6600 czy Q8300(Q8200 jeżeli Q8300 nie będzie), czyli FSB czy cache ?

Opublikowano

eh... i teraz przypomina się post wiszący gdzieś wyżej, że dual działa tylko z taką samą kością, a te tutaj to nie dość, że niemal wszystkie to ddr1 (o czym nawet nie wiesz, bo nic nie piszę), to jeszcze jedyne ddr2 są 800MHz (wiem, zwolnią do 667MHz, ale są innej firmy i mogą nie współpracować).

btw. to nie jest głównym tematem, a bardziej mnie interesuje który procesor lepiej kupić, bo zwrot z podatku w końcu przyszedł (po co na konto jak lepiej do odbioru na poczcie, kocham Polskę <3 ).

Nowicjusz
Opublikowano

eh... i teraz przypomina się post wiszący gdzieś wyżej, że dual działa tylko z taką samą kością, a te tutaj to nie dość, że niemal wszystkie to ddr1 (o czym nawet nie wiesz, bo nic nie piszę), to jeszcze jedyne ddr2 są 800MHz (wiem, zwolnią do 667MHz, ale są innej firmy i mogą nie współpracować).

Podałem link że są tylko trzeba się zainteresować, nie nie będę ci szukał jest jeszcze gumtree itp. na FB napisz może ktoś ma :P

Opublikowano

Nie musisz mi szukać... bo i tak nie kupię, pisałem, więc ten temat jest bezsensowny, bo szukam procesora.

Procesor kupiłem, jest to Intel Xeon E5420 4x2,5GHz, 12MB cache L2, 1333 MHz FSB. Teraz tylko czekać i montować ;)

Opublikowano

Oczywiście przed montowaniem musisz przerobić mobo (wgrać odpowiednio przygotowany bios i wyciąć dwa plastiki, na forum napisałem poradnik na ten temat)

­

Opublikowano

Wiem, wiem. Właśnie zamontowałem procesor i pomimo problemów (bo na aukcjach często dają linki do strony gdzie są już gotowe przerobione BIOS'y, ale jak się okazało tak nie jest, więc sam go przerobiłem). Potem restart BIOSU, zmiana ustawień znowu bo moja płyta główna lubi kłócić się z dyskiem SSD. Ale już wszystko działa, mogę zaraz dać screen jak to działa na everest na stress teście (temperatura procesora 48 stopni).

A także mam pytanie, czy da się i na ile O.C. ? Moja płyta to Asus P5K-VM, w biosie jest funkcja O.C., ale jej nie wybierałem jeszcze bo chyba lepiej przez kompa podkręcać ;)

A także drugie pytanie, bardziej for-fun. W pierwszym poście podałem jaki mam sprzęt i teraz pytanie czy dam radę odpalić na tym GTA V, na minimalnych :P haha zastanawia mnie, bo jeżeli tak to muszę tylko iść do SQL i podłączyć laptopa pod internet w szkole (150Mbit/s).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...