Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chemia - wodorotlenki

gospel0106

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc , mam do poprawy caly 1 semestr z chemii , klasa 2 gimnazjum . Ale moja prozba polega na tym , zeby ktos mi pomogl zrozumiec reakcje otrzymywania z metalu , tlenku metalu i wodorku metalu nastepujace wzory :
NaOH , KOH , Ca(OH)2 ( te dwojki to sa na dole ^^ ) oraz Mg(OH)2
Bylbym mega wdzieczny poniewaz jutro rano musze to zaliczyc na lekcjach dod.
Z gory wielkie dzieki i za najlepsza odpowiedz daje + :) !

b_560_95_1.png

Opublikowano

NaOH

Na - wartościowość I

czyli

NaOH1 ale jedynek w indeksie dolnym się nie zapisuje

wapń i magnez są za to dwuwartościowe, więc

Mg(OH)2

Ca(OH)2

636451494245979649038.gif

Opublikowano

A wytlumaczylbys mi reakcje ? Kojarze cos , ze np. z wodortlenku potasu to bylo ; KOH + H2O chyba cos takiego ;p . Nie jestem do konca pewien
Albo tez : K2O + H2O --> 2 KOH bo podobne zadanie mialem dzisiaj ^^ Chodzi mi glownie o te reakcje =)

b_560_95_1.png

Opublikowano

Podpinam się do tematu, sam nic nie potrafię z tej chemii, a mam do zaliczenia cały pierwszy semestr i pół drugiego. Z tym,że ja jestem w trzeciej klasie, a dopiero 4 godziny lekcyjne temu skończyliśmy podręczniki do klasy drugiej. xD

Opublikowano

A wytlumaczylbys mi reakcje ? Kojarze cos , ze np. z wodortlenku potasu to bylo ; KOH + H2O chyba cos takiego ;p . Nie jestem do konca pewien

Albo tez : K2O + H2O --> 2 KOH bo podobne zadanie mialem dzisiaj ^^ Chodzi mi glownie o te reakcje =)

Nie wiem jak Ci to wytłumaczyć.

Najprościej chyba będzie tak.

a) tlenek potasu + woda --> wodorotlenek potasu

K2O + H2O --> KOH

*Ilość substratów (lewa strona równania) mu być równa ilości produktów (prawa strona).

Zliczasz zatem ile jest potasu, tlenu, wodoru po jednej stronie i drugiej.

2K 2O 2H --> 1K 1O 1H.

K2O + H2O --> KOH - obie strony nie są sobie równe.

Musisz wtedy postawić współczynnik stechiometryczny przed KOH, czyli będzie 2KOH.

K2O + H20  --> 2KOH

Teraz ilość substratów jest równa ilości produktów.

2K 2O 2H --> 2K 2O 2H.

636451494245979649038.gif

Pasjonat
Opublikowano

Czesc , mam do poprawy caly 1 semestr z chemii , klasa 2 gimnazjum . Ale moja prozba polega na tym , zeby ktos mi pomogl zrozumiec reakcje otrzymywania z metalu , tlenku metalu i wodorku metalu nastepujace wzory :

NaOH , KOH , Ca(OH)2 ( te dwojki to sa na dole ^^ ) oraz Mg(OH)2

Bylbym mega wdzieczny poniewaz jutro rano musze to zaliczyc na lekcjach dod.

Z gory wielkie dzieki i za najlepsza odpowiedz daje + :) !

W drugiej klasie gimnazjum nie ma wodorków, więc z jakiej paki... tak jakby Ci aminy dali  xD

@Try_X @gospel0106 w razie czego ja również służę pomocą, chemią się interesuje, konkursy itp.,więc wystarczy mnie oznaczyć. 

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

W drugiej klasie gimnazjum nie ma wodorków, więc z jakiej paki... tak jakby Ci aminy dali  xD

@Try_X @gospel0106 w razie czego ja również służę pomocą, chemią się interesuje, konkursy itp.,więc wystarczy mnie oznaczyć. 

W 2 klasie są już wodorotlenki i kwasy.

Aminy są w 3 klasie(podstawy)

Jak coś służę pomocą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...