Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kabel internetowy

DarkSavior20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siem wszystkim mam pewien problem mianowicie wczoraj mialem net 6mbit, router z komputerem byl polaczony za pomoca kabla prostego kategorii 5, a smdzisiaj zmienili mi na 30mbit i ni dziala ;/ bylem u dostawcy mowia ze wina po mojej stronie. Dodam ze laptop laczy sie bezprzewodowo i dziala. Pingowalem za pomoca cmd i pokazuje mi zectrace pakiety. Jak myslicie to wina kabla ? Jesli tak to na jaki zmienic?

Opublikowano

pośrednio tylko twoja wina, możliwy uwalony kabel i działa jak 10  Mbps a powinien 100 Mbps­ albo karta sieciowa uwalona. Wymień kabel na inny albo kartę.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czym sie rozni kat5 od kat6? Kat 5 max do 10/100mbit? A kat6 do 1gbit?

Jeżeli chodzi o domowe zastosowanie - różnią się tylko ceną.

Cat. 5e pozwala na przesyłanie danych z prędkością 1 Gbps, ale na dość krótkich odcinkach. Cat. 6 na krótkich odcinkach (z tego, co pamiętam 30 m) może osiągnąć nawet 10 Gbps. Ale żeby osiągnąć takie prędkości trzeba mieć odpowiedni sprzęt i umieć to dobrze poskładać. :)

Jak masz kupować nowy przewód, to nie pierwszy lepszy, tylko dobrą skrętkę. Cat. 5e zdecydowanie wystarczy. Weź jakiś markowy przewód, np. Molex, czy MaxCable.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Weź jakiś markowy przewód, np. Molex, czy MaxCable.

Kładłem sieci teleinformatyczne i marki MaxCable w ogóle nie kojarze. Molex owszem. 

Jeszcze marka Telegartner, Schrack, Draka  ewenttualnie Emiter

nafson_gameplay.png
Opublikowano

Kładłem sieci teleinformatyczne i marki MaxCable w ogóle nie kojarze. Molex owszem. 

Jeszcze marka Telegartner, Schrack, Draka  ewenttualnie Emiter

MaxCable polecił mi znajomy, który ileś lat temu zagipsował taki przewód w ścianie. Twierdził, że żadnych problemów nie ma, więc ja zrobiłem to samo i póki co wszystko działa jak należy (położyłem to bez peszla). Ale u mnie przewód leży dopiero rok.

Dość tani przewód, nie daje mi też powodów do narzekania.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...