Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer kupno/modernizacja

stokarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jako, że mam obecnie możliwość, chcę ogarnąć swój stary komputer. Do rzeczy, parametry: 

Procesor: Intel Core i7 2600 @ 3.40GHz
Płyta główna: Pegatron IPMSB-GS
Pamięć RAM: 4,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 665MHz
Dysk Twardy: SAMSUNG HD080HJ ATA Device
Napęd: TSSTcorp CDDVDW SH-222AB ATA Device
Karta graficzna: Acer P223W (1680x1050@60Hz)
1024MBATI AMD Radeon HD 7700 Series
Zasilacz: PowerMan 400W
Obudowa: IN-WIn c645 black 400W USB Audio ATX

Nie pytajcie się czemu tak, a nie inaczej, długo historia z gównianym informatykiem. Mam około 3.5tysięcy i teraz pojawia się pytanie czy kupić w całości nowy komputer czy jednak rozbudować ten. Czekam na sugestie :) 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

sprzedaj wszystko prócz napędu i dysku 

kup ten zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/SmwfUW/

a swój sprzedasz za jakieś

proc- 840zł

plyta- 300zł

ram- 40zł

obudowa+zasilacz-50zł

karta graf- 180zł

monitor-220zł

Razem-1630zł  możesz za tą kasę kupić lepszą płytę i dobry monitor a może akcesoria do kompa 

Pomogłem ?? like

Opublikowano

sprzedaj wszystko prócz napędu i dysku 

kup ten zestaw

http://www.morele.net/inventory/info/SmwfUW/

a swój sprzedasz za jakieś

proc- 840zł

plyta- 300zł

ram- 40zł

obudowa+zasilacz-50zł

karta graf- 180zł

monitor-220zł

Razem-1630zł  możesz za tą kasę kupić lepszą płytę i dobry monitor a może akcesoria do kompa 

Gdzie najlepiej wystawić na sprzedaż komponenty? 

Czekam może na inne propozycje, ten zestaw nada się do najnowszych produkcji? 

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano

Najlepiej wystawić na allegro bądź olx , albo na giełde mpc .

Co do zestawu Mashreka , dał dość mocny zestaw i5 + GTX 970 , ale o/c na nim nie zrobisz bo płyta jest dość słaba do tego proka.

Ja ci proponuje zestaw bez O/C , ale za to również wydajny.

CPU : Intel Core i5-4590

MOBO : MSI B85-G43

RAM : Crucial Ballistix 8GB ( 2x4GB ) 1600MHz CL9

Chłodzenie CPU : SilentiumPC Fera 2

GPU : EVGA GeForce GTX 970 SuperClocked ACX2.0

PSU : Thermaltake Smart SE Modular 530W

CASE : Zalman R1

Razem : 3478,02 zł .

Kod na darmowy montaż + wysyłkę : W3FHN58JFW

Teraz wyjaśnienie :

- masz tu i5-4590 , bardzo wydajny procesor z taktowaniem turbo do 3.7GHz , do gier się bardzo dobrze sprawdzi

- płytę masz od MSI z chłodzoną sekcją zasilania , pod ten procek bardzo dobra

- ram od Crucial'a 8GB w dwóch kościach o taktowaniu 1600MHz i opóźnieniu CL9

- chłodzenie na procek w postaci Fery 2 , bardzo ciche i wydajne chłodzenie w dobrej cenie , poprawi kulturę pracy procka

- zasilacz od TT o mocy 530W , modularny i cichy

- kartę graficzną od EVGI , model GTX 970 SuperClocked , ma ta karta chłodzenie półpasywne , jest super wydajna i z nowy biosem jest cicha + Wiesiek 3

- częściowo wyciszaną obudowę od Zalman'a model R1 , pomieści twoje podzespoły bez problemu

Mam nadzieję , że zestaw ci się spodoba ;)

Jeśli chcesz lepszego GTX'a w postaci Asusa bądź MSI lub EVGA FTW , to wtedy wyzuczasz chłodzenie , bądź je zostawiasz , a procek zmieniasz na i5-4460 .

J9rrz3v.png

Opublikowano

Prosiłbym o zestaw z napędem i dyskami nawet jeśli cena miałaby przekroczyć parę stów. Chciałabym dodać że zależy mi na zestawie na którym spokojnie pogram przez 5 kolejnych lat. Jeszcze takie pytanie, ile kosztowałoby kolejne 8gb ramu i czy jest sens na taki zakup?

Nie lepiej byłoby zostawić i-7 które obecnie posiadam, zaoszczedzilbym kilkaset zł za które kupiłbym dyski.

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Opublikowano

Więc tak , ten zestaw powinien ci starczyć na 5 lat.

Dysk + napęd , jak chciałeś , musisz teraz dopłacić niecałe 200 zł .

16GB ramu do gier jest zbędne i nie opłacalne , chyba że zajmujesz się renderem i obróbką .

i5 , którego ci podałem jest wydajniejszy od twojego i7 .

Napisałeś , że zestaw może przekroczyć parę stów , więc zmiana takiego zestawu była by trochę złą decyzją , zważywszy , że i5 w grach będzie lepiej wypadać od tej twojej 7 .

A może chcesz zestaw pod O/C ze słabszą grafiką , a później w przyszłości wymienisz grafę i będziesz miał git zestaw , będzie takie coś u ciebie ?

I jeszcze jedno , napisałeś o dyskach , czy może chcesz , HDD + SSD ? Jeśli tak to tu stracisz na wydajności , chyba że dołożysz ok. 500 zł na dyski + napęd.

J9rrz3v.png

Opublikowano

nie trzeba tutaj wiecej jak wymiany najzwyczajnej karty i dolozeniu ramow, no i zasika do wymiany

Opublikowano

Dlaczego zasilacz do wymiany? In Win to zasilacz poziomu Chiefteca, więc czemu wymieniać.

bo skoro majac taki budzet mozna myslec o 970, czy ty bys dal 970'tke do takiego psu?

Opublikowano

Dobra. Chyba zrobie tak ze kupię gtx 970, dyski hhd+ssd, zasilacz, 4gb ramu. Potrzebuje coś jeszcze? Nie zamierzam wydawać tyle kasy na mowy procesor nawet jeśli rownalby się on z większą wydajnością. Potrzeba coś jeszcze do tego? A i czy ktoś mógłby mi złożyć te komponenty na morele.

O co chodzi z tym O/C, nie znam się na tym...

Jak z chłodzeniem?

1366981151-U331881.png
By Vanosz

Nowicjusz
Opublikowano

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-2600-vs-Intel-Core-i5-4460

Tak wymieniasz zasilacz i grafikę, dokładasz RAM (ma bizie świętą daj 3 kanały) dokupujesz dysk SSD, jakie masz chłodzenie na procesorze ?

SAMSUNG HD080HJ jest na sata :P

Nie lajkuj moich postów chyba że naprawdę zasłużyłem!

Kto sobie wykonał lub zamówił biurko stojące ?
Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Nowicjusz
Opublikowano

Morele nie ma monopolu na podzespoły ani na najniższe ceny - np. X-KOM montuje za darmo (dla leniwych)

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngFxJ W3 to lepsze chłodzenie ?

W tym wypadku to EVGA ma lepsze , ponieważ W3 jest słyszalny i to dosyć sporo , a EVGA z nowym biosem nie.

A temperatury mają takie same i wydajność tak samo .

Edit : Fera 2 też jest dobrych chłodzeniem i do i7 bez O/C spokojnie wystarczy.

J9rrz3v.png

Nowicjusz
Opublikowano

Osobiście nie lubię zabudowanych konstrukcji z doświadczenia wiem że im bliższa konstrukcja wyglądowi przypominająca referencyjna tym krótszy żywot 

Opublikowano

Wątpię w to żeby EVGA miała krótki żywot , ta firma ma jeden z najlepszych serwisów.

Poza tym , ,,nie ocenia się książki po okładce" .

J9rrz3v.png

Nowicjusz
Opublikowano

Nie ważne Club3D, Gainward, Sapphire, XFX, PNY im mniej referencyjna tym lepsza. A co mi po dobrym serwisie jak obejmuje tylko 2-3 lata ;) ?

Opublikowano

Gwarancję , można przedłużyć.

Poza tym EVGA to tak samo dobra firma jak te co podałeś.

Ale już trochę odbiegamy od tematu , więc niech autor wybierze tą kartę , która mu pasuje ;)

J9rrz3v.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...