Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zarabianie na kartach brązowych,srebrnych, a także złotych.

Try_X

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam wszystkim!

Z uwagi na dyskusję z użytkownikiem naszego forum ( @czuk20 ) postanowiłem napisać wam taki mały poradnik jak fajnie zarabiać monety na sprzedaży kart srebrnych i brązowych,ale także złotych. ;) Od razu uprzedzam,że nie gram w FIFĘ 15, ale sposoby te działały mi zarówno w FIFIE 14 jak i World, więc nie widzę powodu,dla którego miałyby nie działać w 15. :D Jedyne, co może komplikować sprawę w tej odsłonie gry, to widełki cenowe. Gdyby w FIFIE 15 nie działało z powodu tych widełek (lub działało), to poproszę o info w poście pod tym tematem. :)

Na początek wyjaśnię może na czym będzie polegał akurat ten sposób. Otóż wiele osób robi sobie srebrne i brązowe składy. Zapytacie pewnie "po co?". Czasami na potrzeby jakiegoś turnieju,czasami ze względów kolekcjonerskich, a czasami tylko po to,żeby po prostu sobie nimi pograć.

Jeżeli chodzi o turnieje, to gracze, którzy wyróżniają się od innych graczy na swoim poziomie (poziomy czyli brąz, srebro, złoto), będą naprawdę drodzy. Dla przybliżenia wam tego o czym mówię, zajrzyjcie do zbioru linków i screenów na samym dole tematu.

Ale jak mają się wyróżniać? No, logicznie byłoby odpowiedzieć,że statystykami. I słusznie! Ale nie tylko ;) Więc może przedstawię wam, jacy zawodnicy będą fajnie i drogo się sprzedawali.

Oto "kryteria dobrej sprzedaży":

• Narodowość; gracze o popularnych narodowościach (Anglia,Francja,Brazylia,Hiszpania,Niemcy) będą na pewno sprzedawali się dużo lepiej, niż gracze o narodowościach takich jak Haiti, Kirgistan czy inna Kambodża - choćby nie wiem jakie statystyki mieli gracze z wymienionych państw, prawie na 100% nam się nie sprzedadzą. Dlaczego? Po prostu nic z nich nie będzie.
  • Liga; gracze z tych najlepszych lig (głównie BPL, czasami również Bundesliga) są zawsze łakomymi kąskami na rynku. Bo tam po prostu jest skupisko tych najlepszych kart ze wszystkich poziomów.
  • Statystyki; no cóż, tutaj jest raczej dość ciężko jednoznacznie ocenić. Na pewno najważniejsze w kartach brązowych i srebrnych niezależnie od pozycji będzie tempo, a później inne statystyki (nazwijmy je statystykami głównymi). Oto statystyki główne według pozycji: Napastnik - fizyczność/drybling, strzały | Skrzydłowi i boczni pomocnicy - drybling, strzały/podania | Środkowi pomocnicy i pomocnicy ofensywni - drybling, podania | Pomocnicy defensywni - fizyczność, obrona (tutaj wątpię, czy w ogóle znajdziecie jakiegoś drogiego def. pom.) | boczni obrońcy - podania, fizyczność | stoperzy - fizyczność, obrona. Z tym,że stale musimy pamiętać o pierwszeństwie tempa!
  • Sztuczki i słabsza noga; Bardzo często podstawowe kryterium wyboru zawodnika. Oczywiście jeżeli jakiś grajek ma 5* sztuczek i 5* słabszej nogi, ale wszystkie statystyki słabe (np. tempo 62, drybling 72, strzały 54 itd.), to i tak tylko desperat go kupi. Natomiast jeżeli grajek ma już takie całkiem przyzwoite statystyki, to jego cena strasznie winduje do góry przy 5* sztuczek i powiedzmy nawet 4* słabszej nogi. Zasada działa także w drugą stronę - jeżeli zawodnik ma bardzo dobre statystyki,ale powiedzmy 3* sztuczek, to nikogo to nie zrazi. Bardzo dobrym przykładem jest Kelvin (karta dostępna w zbiorze linków i screenów na samym dole tematu). Cała zależność bierze się stąd,że bardzo wielu graczy FIFA lubi wykonywać sztuczki techniczne, bo wygląda to po prostu efektownie.
Teraz podpowiem wam może jak takich zawodników licytować. Omówimy to może na konkretnym przykładzie (ceny będę brał ze stronki futwiz.com) jakim zostanie zawodnik Mohamed Salah w wersji jeszcze z FIFY 14 (dlatego,że na nim robiłem zawsze największy profit sięgający nawet 100k). Jeżeli chodzi o kartę, to znów zapraszam na sam dół tematu. ;)
Zakładam,że już zajrzeliście na sam dół żeby zobaczyć, jak wygląda ta karta. Zwróćcie uwagę na to,że spełnia ona wszystkie kryteria wymienione przeze mnie wyżej. Mianowicie: gra w Premier League, cechuje się on tempem na poziomie 91 oraz dryblingiem na poziomie 82.
Niestety posiada tylko 3* sztuczek oraz 4* słabszej nogi,ale w zasadzie nie jest to jakimś większym problemem z uwagi na jego statystyki główne.

No więc kiedy ja na nim zarabiałem jego wersja karty z Chelsea chodziła po 80-100k. Ja szukałem licytacji zaczynających się na 150 monetach, a kończących na 60k. Dalej już nie licytowałem, ponieważ zwyczajnie mi się to nie opłacało. Oczywiście wam może się to opłacać, zależy jaki profit dla kogo jest profitem dużym. Kiedy udało mi się już wylicytować tę kartę za powiedzmy 40k, to robiłem wszystko, by moja karta wyróżniała się od tych wszystkich innych kart na rynku. Jak to zrobić? Mamy o tym fajnie napisany (niestety niedoceniony z tego co widzę) poradnik na forum, który również jest godny polecenia. Po prostu mając menedżerów kupujemy jeden rzadki złoty kontrakt za ~800 monet, dodajemy go zawodnikowi (powinien dodać nam ok. 40+ meczów), następnie kartę kondycji za ~300 monet i można dokupić do tego kartę stylu gry. Od siebie dodam tyle,że sposób ten ("upiększania kart") działa nie tylko na kartach brązowych i srebrnych, ale również na kartach złotych, i to,że kartę stylu gry dobieramy patrząc na to, co najsłabsze ma w naszym przypadku Mohamed Salah (żeby zatrzeć braki), lub co najmocniejsze (żeby było jeszcze lepsze). Do niego akurat pasowałyby style gry takie jak Engine, dodająca tempo i drybling, (w polskiej wersji bodajże Motorniczy) albo Deadeye, dodająca strzały i podania (nie mam pojęcia jak brzmi nazwa w polskiej wersji gry).

Jest to oczywiście przykład zawodnika, na którego wylicytowanie już potrzeba pewnej ilości coinsów. Najlepiej jest również kupić ze 3-4 takie karty i wystawić je wszystkie w tym samym czasie po tej samej cenie, bądź też niewiele różniącej się od pozostałych naszych kart. Niemniej jednak jeżeli chodzi o inne karty (te tańsze) to sposób jest analogiczny i również będzie działał. No, pod warunkiem,że karta spełnia w.w. kryteria ;)

Po wykonaniu wszystkich tych czynności wystawiamy tę kartę za nawet 90k. Proste? Pewnie, a jakie skuteczne! :) Sposób działa identycznie na kartach brązowych , jednak tam dużo łatwiej jest o wpadkę,dlatego trzeba jakiś czas poobserwować rynek i piłkarzy sprzedających się na nim. Oczywiście w przypadku srebrnych kart również trzeba chwilkę popatrzeć na ten rynek, jednak myślę,że w przypadku kart srebrnych wystarczy wam maksimum 30min i już będziecie wiedzieli, co w trawie piszczy ;)

Drugi sposób jaki postanowiłem wam przedstawić polega na kupieniu zawodnika złotego z dość dużym overallem i najlepiej tempem,ale jednak taniego. W tym sposobie skorzystamy akurat z "niewiedzy" innych. Znów wykorzystam Cavaniego z FIFY 14. Jest on bardzo krótki i prosty,a jednak przynoszący efekt. Z tym,że często taki zawodnik musi siedzieć 2-3 dni na licytacji :P No,ale do rzeczy:
Cavani w FIFIE 14 gra w lidze francuskiej, jest Urugwajczykiem z tempem równym 83, a jego overall wynosi 87. Pomimo tego zawodnik ten jest raczej dość tani. Na xboxie jego cena aktualnie to ok. 2k. I teraz zrobimy taki mały, oszukańczy myczek ;) Mianowicie kupujemy takiego Cavaniego za takie przykładowe 1,5k (najlepiej, gdyby miał też fajne statystyki, np. 42 mecze i 50 bramek), dajemy mu troszkę kontraktów i kondycję jeżeli jej nie ma no i wystawiamy go za uwaga, uwaga.. 5k cena wywoławcza i 15k cena kt. Pomyślicie sobie "och*jał" :D Otóż nie! Ktoś,kto nie zna się wcale na rynku i zobaczy takiego Cavaniego z fajnym tempem i overallem za 5k do licytacji i 15k kt pomyśli sobie "o, chodzi za 15k, tutaj licytacja za 5k, fajny overall i tempo to zalicytuję za 5k, a później sprzedam za 12k". I taka niczego nieświadoma osoba kupuje tego Cavaniego w celu zrobienia biznesu i wpada w nasze sidła jednocześnie pomagając nam zrobić biznes. Niby wykorzystujemy ludzką niewiedzę, ale wiecie, jest jak na Alleo - "biznes to biznes". :P

To tyle na dziś :) Mam nadzieję,że komuś pomogłem i dzięki mnie ktoś tutaj dorobi się niemałej fortunki.. ;) Dajcie znać pod postem jak podoba wam się poradnik i co o nim uważacie. W razie pytań zadawajcie je również pod tematem, na wszystkie postaram się wam odpowiedzieć. Gdyby ktoś wychwycił jakiś błąd,to śmiało go wytykać, nie obrażę się! xD
Pamiętajmy jednocześnie,że w handlu zawsze najważniejsza jest cierpliwość! Bez niej nic nigdy nie zarobicie. To znaczy może dalibyście radę,ale to są sposoby, których nikt nie będzie opisywał,bo i tak każdy musi nauczyć się tego sam dla siebie, nie ma na nie konkretnej zasady. Więc jeżeli ktoś pogra na jednym z "moich" sposobów przez 2-3 godziny, to niech nie ma pretensji tutaj,że "TO NIE DZIAŁA!!!!" czy coś w ten deseń. Po prostu - jeżeli będziecie cierpliwi i wykonywali wszystko zgodnie z moimi wskazówkami to BĘDZIE DOBRZE! :)

Dziękuję za przeczytanie i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie! ^_^

Zbiór linków i screenów:

Przykładowi zawodnicy, na których fajnie zarabiać:

post-124730-0-06824900-1427642829.png
KELVIN

post-124730-0-77995400-1427642979.png
MLAPA

post-124730-0-43012200-1427643071.png
SALAH

post-124730-0-94042400-1427643704.png
MANNEH

post-124730-0-82816300-1427643705.png
OPARA

post-124730-0-48873600-1427643706.png
YEDLIN

Opublikowano

No bawilem sie z tym wszystkim ponad godzine haha Staralem sie,zeby bylo napisane najjasniej i najestetycznej jak tylko jest to mozliwe.:) Dzieki za opinie ;)

Opublikowano

Łapka w górę ;)

I tutaj wielkie dzieki za info ;) O cos takiego mi chodzilo. Skoro Cavani jest drogi to wykonujemy to na innym zawodniku,o cechach,ktore wypisalem w pierwszym poscie :)

A nie orientujesz sie moze, czy widelki nie przeszkadzaja w pierwszym sposobie?

Opublikowano

macie jakies inne sposoby na zarobek ?

Sposobow jest cala masa, masa byla tez poradnikow na forum. Ale prawie kazdy wymaga cierpliwosci. Jezeli chcesz szybkich i pewnych monet, to traineruj :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...