Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mało klatek w grze

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam problem z grą. Mianowicie pobrałem sobie grę wszystko pięknie, ale gra niemiłosiernie klatkuję i rzadko kiedy mam powyżej 10 fps. Komputer jest zadbany, codziennie usuwam logi i inne śmieci, zajęte jedynie 30gb z 120gb. Dodatkowo wszystko jest podkręcone poczynając od ramu, a kończąc na procesorze. Temperatury również są w normie. Podczas gry w DayZ temperatura karty graficznej wynosi 25-30 C, a dysku rzadko kiedy powyżej 25. Dziwne dla mnie to wszystko. Może ktoś miał podobny problem i wie co zrobić? :(

Opublikowano

PC - Intel Core i5 3470k 3.6 Ghz | 8gb Ram Elixir 1666mhz | Radeon HD 7770 Ghz Edition. | Zalman Z9 | Kingston SSD 3k 128gb | Corsair 650 w RM Series gold 

Opublikowano

Zainstaluj Jave 7u76 // Zainstaluj modyfikacje optifine // Zmniejsz rendering ( Video settings ) // Mam nadzieje że coś pomoże // Jeżeli nie to zrób reinstal mc

3004114311037501010629.png

Opublikowano

Mam jave 8. Po co mam instalować starszą? :P Optifine nic nie pomaga. Zmniejszanie renderingu również mało co daję.

Opublikowano

A czemu mam nie mieć? :P Mam zainstalowane najnowsze wersje wszystkich sterowników. Do minecraft'a przypisane mam 4gb spróbuję przypisać mniej, ale czy to coś da?

Opublikowano

Powinno dać bo będziesz miał wtedy mniejsze zużycie co powinno dać większą liczbę klatek. Gram na podobnym no może procek lepszy bo intel i7 4690k i karta graficzna gtx970 ale to wszystko. U mnie klatki wynoszą między 200 a 300. A i do minecrafta mam przypisane 1gb ramu i narazie jakoś tam chodzi. xD 

Opublikowano

Powinno dać bo będziesz miał wtedy mniejsze zużycie co powinno dać większą liczbę klatek. Gram na podobnym no może procek lepszy bo intel i7 4690k i karta graficzna gtx970 ale to wszystko. U mnie klatki wynoszą między 200 a 300. A i do minecrafta mam przypisane 1gb ramu i narazie jakoś tam chodzi. xD

Nie musisz się chwalić bo i tak masz monitor 60hz  xD Mniejsze zużycie? ale czego? Mam uruchomionego w tle jedynie OneDrive żeby synchronizował pliki pomiędzy komputerami u nas w domu, ale to wszystko. Nawet gdy go wyłączę nic to nie daję. D:

Pasjonat
Opublikowano

Mam jave 8. Po co mam instalować starszą? :P Optifine nic nie pomaga. Zmniejszanie renderingu również mało co daję.

Java 8 gryzie się z minecraftem. 

Jeśli oczekujesz na moją odpowiedź - oznacz mnie @m0u

Opublikowano

Java 8 gryzie się z minecraftem. 

Java 8 używam do innych celów, ale mam ją zainstalowaną. O ile wiem, a raczej na pewno minecraft teraz sam instaluję środowisko potrzebne do gry. ;) Także raczej gra korzysta z domyślnej javy.

Opublikowano

Sprawdź, czy aby na pewno pobrałeś dobrą wersję bitową Javy na twój komputer

Mustang is maj konik

9EN2PJt.png

Opublikowano

­

Ponieważ nowa Java zmniejsza wydajność każdej aplikacji ze względu na dodanie różnych nowych funkcji

Sprawdź, czy aby na pewno pobrałeś dobrą wersję bitową Javy na twój komputer

Gdyby zainstalował 86x na 64 bitowy system nic by się nie stało ale jeśli chciałby zainstalować 64bitową Jave na 32 (86x) bitowy system nie mógłby tego zainstalować ze względu na architekture 32 bitowych systemów

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

@FastVasePl

Co ty bredzisz....

Java 8, windows 8.1, procesor I3 a FPSów w minecraftcie mam ponad 150 na najlepszych ustawieniach. 

@Szaki22

Spróbuj zmniejszyć ustawienia minecraft (Zmniejszyć render, wyłącz niepotrzebne animacje, cząstki etc)

Pozdrawiam.  

Opublikowano

­

@FastVasePl

Co ty bredzisz....

Java 8, windows 8.1, procesor I3 a FPSów w minecraftcie mam ponad 150 na najlepszych ustawieniach. 

@Szaki22

Spróbuj zmniejszyć ustawienia minecraft (Zmniejszyć render, wyłącz niepotrzebne animacje, cząstki etc)

Pozdrawiam.  

To zależy od procesora, grafiki, dostępnej pamięci RAM, miejsca na dysku i rodzaju dysku. Jak masz procek i grafike z AMD to przy Javie 8 będziesz miał 10 fps maksymalnie a jak intela i3 tak jak Ty masz + 64 bitową architekturę mc będzie szybszy.

@topic

Pobierz program CCleaner i wyczyść stare wpisy w rejestrze, zazwyczaj też one sa powodem takich spadków FPS + Zainstaluj Jave 7

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Tu was zaskoczę. ;) Nieważne jakie mam ustawianie w minecrafcie, a klatki i tak dochodzą do max. 15 CCleaner nie używam, bo mam TuneUP 2012 który jest lepszym zamiennikiem CCleanera. :P Jave zainstalowałem i nadal jest tak samo.

Opublikowano

­Może zrób reinstal mc?

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Robiłem w pewnym sensie. Odinstalowałem grę ze wściekłości i pobrałem miesiąc później. :P

Opublikowano

Mimo że Ty nie widzisz programów włączonych w tle nie znaczy że ich nie ma ;)

Wejdź w menedżer (CTRL+ALT+DEL) i włącz zakładkę PROCESY potem kliknij w opcję 'Pokaz procesy wszystkich użytkowników' jeżeli będzie ich trochę dużo powyżej 20/30 to masz zaśmiecony komputer.

Można to wyłączyć ale do tego potrzeba wiedzy z systemów operacyjnych i bla bla bla :D na necie da się odszukać czego i w jakim systemie nie wyłączać

Drugą opcją może być słaby HDD (dysk twardy) może zaśmiecony mało miejsca albo dość stary model z małym przesyłem danych :p możliwości może być dużo

Dodatkowo sprawdziłbym zakładkę wydajność w menedżerze u mnie jest praktycznie przy podłodze (Zielona linia oraz żółta) co oznacza małe zużycie komputera

TEMAT

Opublikowano

@Stanovitz nie polecam tej opcji, 1gb powinien wystarczyć bo jak system będzie miał za mało dostępnej pamięci operacyjnej, niepotrzebne procesy zostaną wyłączone albo zatnie się na kilka minut...

@topic Jak masz skype to go wyłącz gdy grasz w mc ;) Ew przeskanuj komputer. ­

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Przecież mówiłem, że komputer jest w stanie najwyżej gotowości 24/7. Dysk to HyperX 3k mam go ledwo 4 miesiące także raczej to nie jego wina. Nie mam żadnych procesów (ukrytych) uruchomionych w tle, bo nie pobieram z nieznanych źródeł. :D

Opublikowano

Może używasz jakichś modyfikacji, które obciążają daną przestrzeń. Na niektórych serwerach zdarza się, że ze względu na dużą ilość bloków dodanych, o dość mocnym wyglądzie, np. połyskującej teksturze w danym miejscu jest spory drop fpsów.

Opublikowano

Może używasz jakichś modyfikacji, które obciążają daną przestrzeń. Na niektórych serwerach zdarza się, że ze względu na dużą ilość bloków dodanych, o dość mocnym wyglądzie, np. połyskującej teksturze w danym miejscu jest spory drop fpsów.

Modyfikacji żadnych nie używam, ale to prawda. Jak gram na niektórych serwerach jest jeszcze gorzej. Sprawdziłem sobie dzisiaj czy to przypadkiem nie zależy od świata na jakim gram i okazało się, że na super płaskim mam 40 klatek, a na zwykłym 15-20. Na serwerach czasami mam 5-10 ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...