Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

I7 4790 czy 4790k?

#Azu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, planuje zakupić procesor I7. Posiadam płytę z socketem h97, procesora nie będę podkręcał. Nie wiem czy brać i7 4790 czy i 4790k, zaraz mi powiecie: To oczywiste że 4790, ponieważ k jest pod płyty z97, na tej płycie go nie podkręcę! Tylko że jest różnica między tymi procesorami, i7 4790 ma tryb turbo 4.00Ghz, zaś 4790k ma w trybie turbo 4.40Ghz. Opłaca mi się dopłacać do tych 400Hz? Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Opublikowano

Kto powiedział , że na H97 nie da się go podkręcić ?

Podaj dokładny model płyty głównej , producenta oraz model i nazwę zasilacza.

No 4790k był by wydajniejszy od 4790 , ale czy dużo , hmmm trudno mi jest trochę powiedzieć.

Bo jak patrzę na wyniki w grach , to ony mają prawie takie same FPS'y.

A cenowo jest różnica ok. 150 zł .

J9rrz3v.png

Opublikowano

Kto powiedział , że na H97 nie da się go podkręcić ?

Podaj dokładny model płyty głównej , producenta oraz model i nazwę zasilacza.

No 4790k był by wydajniejszy od 4790 , ale czy dużo , hmmm trudno mi jest trochę powiedzieć.

A cenowo jest różnica ok. 150 zł .

Płyta MSI H97 PC Mate, Zasilacz XFX TS 550W

Opublikowano

na kazdej mobo pod haswelle da sie krecic, wystarczy wgrac update biosu

i7 4790k bo mnoznik

Opublikowano

Nic dziwnego skoro do grania oczywistym wyborem jest i5. Tam widać różnicę po podkręceniu. W i7 też ale mniejsza o to.

Jak i7 to 4790K. I nic poza tym. W programach roboczych gdzie liczy się wydajność rdzenia/wątku, podkręcony na 4.5GHz robi dużą różnicę.

Do czego będziesz wykorzystywał komputer? Podstawowe pytanie.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Nic dziwnego skoro do grania oczywistym wyborem jest i5. Tam widać różnicę po podkręceniu. W i7 też ale mniejsza o to.

Jak i7 to 4790K. I nic poza tym. W programach roboczych gdzie liczy się wydajność rdzenia/wątku, podkręcony na 4.5GHz robi dużą różnicę.

Gry. 

Kurcze, nie wiem czy te 400hz to duża różnica.

Opublikowano

skoro gry to poki co i5 4690k jest wystarczajacy, bez sensowne jest kupywanie i7 (imo) tylko do gier

Opublikowano

skoro gry to poki co i5 4690k jest wystarczajacy, bez sensowne jest kupywanie i7 (imo) tylko do gier

Składam komputer głównie pod gry - przyszłościowe. Między innymi do Wiedźmina 3, którego silnik (Red Engine 3) wykorzystuje w pełni wielowątkowość, więc i5 leży i kwiczy.

Opublikowano

Składam komputer głównie pod gry - przyszłościowe. Między innymi do Wiedźmina 3, którego silnik (Red Engine 3) wykorzystuje w pełni wielowątkowość, więc i5 leży i kwiczy.

?! nie widziałem nigdy gry której było by więcej niż 12 fps'ów różnicy między i5 a i7 i wiedzmin raczej nie bedzie wyjatkiem 

Opublikowano

Zgadzam się z przed mówcą.

i5 daje i będzie dawał sobie radę w grach .

Ale skoro chcesz to możesz wziąć tego i7 z k.

Ale każdy ci tu poleci i5 4690k do gier.

Tylko procek do O/C potrzebuję chłodzenia , jak będziesz kręcił to podaj budżet na chłodzenie.

J9rrz3v.png

Opublikowano

Zgadzam się z przed mówcą.

i5 daje i będzie dawał sobie radę w grach .

Ale skoro chcesz to możesz wziąć tego i7 z k.

Ale każdy ci tu poleci i5 4690k do gier.

Tylko procek do O/C potrzebuję chłodzenia , jak będziesz kręcił to podaj budżet na chłodzenie.

Nadal nie dostałem odpowiedzi, co lepiej wybrać. 

Opublikowano

Nadal nie dostałem odpowiedzi, co lepiej wybrać. 

jak to:

umiesz czytac?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...