Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z zawieszaniem się komputera

Grzesiek446

Pytanie

Opublikowano

Witam. Od pewnego czasu mam problem z zawieszaniem się komputera mianowicie po ok 10 min od jego uruchomienia następuje zawiecha pulpitu czyli nie reaguje kompletnie nic prócz paska zadań. Jedyne co pomaga to CTRL+ALT+DEL i jeśli wybiore Menadżer zadań to wszystko powraca do normy na około 10 minut. Komputer był formatowany tydzień temu. Zainstalowałem wszystkie sterowniki (przynajmniej mi się tak wydaje) i przeskanowałem go pod kątem wirusów.

Z góry dzięki ! Licze na waszą pomoc.

Pozdrawiam !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro przed przeinstalowaniem systemu było wszystko okej, to jest chyba wina nowo zainstalowanego systemu. Może to być też wina sterowników, ale którego to już byś musiał główkować. Ostatnią rzeczą którą mam na myśli to jest problem z jakimś podzespołem, w co wątpię. Nie wiem jak Ci pomóc, bo z taką sytuacją się jeszcze nigdy nie spotkałem, ale ja na twoim miejscu bym przeinstalował system jeszcze raz i sprawdził czy problem nadal występuję, jeżeli tak, to będziesz mieć pewność, że jest to wina jakiegoś komponentu. Pozdrawiam.

Opublikowano

jakie masz temperatury ?

próbowałeś wyjąć wszystkie wnętrzności płyty głównej (ramy,procesory,grafiki), wydmuchać sloty i wpiąć jeszcze raz ?

Opublikowano

Utwórz archiwum z folderu %systemroot%/system32/winevt/Logs, wstaw je na jakiś hosting i podaj link do pobrania. Jest to folder zawierający dziennik systemu, który może zawierać wpisy opisujące przyczynę nieprawidłowości. Napisz jeszcze czas, w którym wystąpiło zawieszenie się pulpitu.

Dodatkowo wykonaj test pamięci programem MemTest86.

Opublikowano

Przepraszam za odkop ale problem znowu powrócił. Tylko ze teraz nie zacina się przy załadowaniu się systemu ale np po 15 minutach od włączenia 

Opublikowano

Logi, które podałeś, są niepełne - brakuje plików, o które mi chodziło, mianowicie system, application i security.

Wyślij je ponownie (post #22).

Opublikowano

Bios zresetowany (wyjęta bateria na ok. 30min & 2 piny od CMOS połączone na ok 3 minuty)

W autostarcie mam tylko sterowniki od NVIDI, Avast i Realtek HD Audio. 

polegam na polu bitwy :<

Opublikowano

Dysk wygląda w porządku. Specjalistą w tym zakresie nie jestem, ale parametry 04 i C0 mogą wskazywać na problemy z zasilaniem. Jaki masz zasilacz ?

Z tego typu problemem spotykam się pierwszy raz.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Z góry bardzo bardzo przepraszam za post pod postem oraz odkop ale po formacie problem nadal występuje ... naprawdę nie wiem co jest nie tak. Prosze o wszelką pomoc, pomysły ..

Opublikowano

Wynik tutaj : http://prntscr.com/6ul5xq

W ogóle to przyszedł mi taki pomysł do głowy że to może wina systemu ale raczej będzie on wykluczony ponieważ na Laptopie mam ten sam system z tej samej płyty i chodzi jak należy. Ale mimo to jestem uparty i najprawdopodobniej jutro zainstaluje Winde 8.1 i zdam relacje :)

Opublikowano

Dzisiaj problem przekształcił się że dzieje się tak (zawiecha) tylko po uruchomieniu komputera ale problem znika (do ponownego uruchomienia) po wcześniej wspomnianym CTRL+ALT+DEL. Dzisiaj również sprawdzałem czy w komputerze jest wszystko na swoim miejscu (kable od dysku na swoim miejscu etc.) i się nie myliłem bo wszystko jest tak jak powinno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...