Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do ~2600zł

Arkzyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Czas już zamienić staruszka, a jako, że nie jestem całkiem na bierząco postanowiłem zasiegnąć wiedzy tutaj.

Komputer w dużym stopniu do gier.

Wstępnie sklecony zestaw na morele.net http://www.morele.net/inventory/info/uXSRra/

-Procesor AMD FX-8350, X8, socket AM3+, 64bit, 4.0GHz, 125W, cache 16MB, BOX

-Pamięć GoodRam PLAY 8GB/1600 (2*4GB) CL9

-Płyta główna Gigabyte GA-970A-DS3P, 970, DualDDR3-1866, SATA3, RAID, ATX

-Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 270XOC 2GB DDR5 PCI-E 256BIT DVI/HDMI/Dsub BOX

-Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 530W

-Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236

-Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0

HDD i DVD już mam.

Jak to ogólnie ocenicie ?

I kilka pytań, a mianowicie:

1. Czy płyta główna jest wystarczająca do podkręcania tego procka(bo takie jest przyszłościowe zamierzenie) ?

2. Czy chłodzenie jest odpowiednie, czy może jednak nieco na wyrost ?

3. Czy ten zasilacz wystarczy ?

4. Karta graficzna wydaje mi się dobra, ale zastanawiałem się czy nie warto trochę dołożyć do R9 280.

Budżet to ruchome 2600zł - jeśli będzie warto coś zmienić na droższe, to mogę dołożyć, powiedzmy 200-300zł.

Oświadczam również, że AMD FX to świadomy wybór, razem z jego wadami i zaletami. Bawię się tu trochę we wróżbitę i przewiduję większy nacisk na wielordzeniowość w przyszłości. Również lepsza możliwość uruchamiania wielu aplikacji w tle i skrócenie czasów kompilacji powinny ułatwić mi życie :P

Za wszystkie uwagi z góry dziękuję.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Skoro komputer w dużym stopniu do gier to nie ma się co pchać w AMD bo niestety na tym stopniu te procesory leżą. Dziwię się, że twierdzisz iż to świadomy wybór.

Dysku i napędu nie potrzebujesz?

Opublikowano

Więc tak , ja nie stworzyłem ci zestawu pod O/C , ponieważ chciałem ci dać jak najlepszą grafikę , skoro masz duży nacisk na gry.

Taki zestaw spokojnie ci ,,uciągnie" takie gry jak Far Cry 4 na najwyższych detalach .

CPU : Intel Core i5-4460

MOBO : MSI B85-G43

RAM : Crucial Ballistix 8GB ( 2x4GB ) 1600MHz CL9

GPU : Asus Radeon R9 290 DirectCU II

PSU : Thermaltake Smart SE Modular 530W

CASE : Zalman R1

Cena : 1777,01 zł + ta karta . Oto kod na darmowe złożenie zestawu + wysyłkę : W3FHN58JFW .

A teraz wyjaśnienie :

- masz tu i5-4460 na technologi Haswell Refresh , jeden z najlepszych procków do gier za taką cenę

- płytę z chłodzoną sekcją zasilania od MSI chipset'cie B85

- ram od Crucial'a 8GB w dwóch kościach o taktowaniu 1600MHz , z opóźnieniem CL9

- kartę używaną od Asusa model Radeon R9 290 z chłodzeniem DirectCU II , to chłodzenie da ci niskie temperatury i będzie ciche , karta jest mega wydajna , dużo lepsza od tego modelu co ty podałeś + ma gwarancję trzy letnią

- zasilacz od TT o mocy 530W , jest on modularny i da ci pożądny zapas mocy

- obudowę częściowo wyciszaną od Zalmana model R1 , z sporą pojemnością

Tak jak napisał @Mashrek AMD do gier tutaj odpada

I teraz twoje pytania :

Ad1 : Zmieniłem procek , a płyta którą podałęm jest bardzo dobra

Ad2 : Chłodzenie do ,,mojego" zestawu jest zbędne , chociaż w przyszłości możesz sobie zakupić np. Fere 2 , a do AMD grandis by wystarczył , chociaż nigdy nie wiadomo z takim prockiem

Ad3 : Tak , 530W spokojnie starczy

Ad4 : Dałęm ci coś o wiele lepszego , chyba że nie chcesz używki to wtedy napisz a ci zamienię kartę.

Mam nadzieję ze zestaw się spodoba :)

J9rrz3v.png

Opublikowano

Wiem, że procesory intela mają lepszą wydajność per rdzeń. Jednak mam zamiar również mieć wiele aplikacji uruchomionych w tle, oraz sporo czasochłonnego kompilowania, gdzie te więcej rdzeni będzie poniekąd wykorzystane. Drugie, to tak jak mówię - zabawa we wróżbitę i przewidywanie większego zapotrzebowania na wielordzeniowość w przyszłości, jako, że m.in sporo gier to porty z konsoli...a w konsolach siedzą AMD.

Do obecnych gier wystarczy...a na resztę liczę właśnie przyszłościowo.

Cóż...najwyżej w przyszłości będzie ból głowy, albo rozbita ściana, ale zostanę jednak przy tym AMD(taki ze mnie osioł).

@1361622928-U485574.pngRadosnyTv

Hmm...na tą kartę chętnie bym się skusił. RAM też zmienię na to, co podałeś.

Pytanie tylko, czy reszta mojego zestawu jest właściwa i nie wymaga dodatkowych kosztów ?

Jeśli jest ok(szczególnie płyta główna), to jestem skłonny chwilowo zrezygnować z chłodzenia+ew. 4GB ramu(te 2-3miesiące wytrzyma), jeśli ta karta naprawdę jest tego warta :)

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.

Równocześnie przepraszam za upartość, twardogłowie, oraz niedoprecyzowanie oczekiwań.

Retro PC:

MB: BEK-TRONIC BEK-3708 | CPU: AMD Am386 DX-40 40MHz | GPU: Trident 8900CL 1MB | Sound: SoundBlaster Vibra 16 | RAM:16MB(4x4) FPM SIMM Hyundai | HDD: 1.08GB Quantum Fireball | OS: DOS 6.22/Win 3.1

Opublikowano

Dobra , klient nas pan .

Zestaw pod twoje wymagania z AMD wygląda tal :

http://www.morele.net/inventory/info/zM61j2/

Masz tu :

-AMD FX-8350 , jak chciałeś

-Gigabyte GA-970A-DS3P , dość dobrą płytkę pod O/C

- 4GB ram o taktowaniu 1600MHz z opóźnieniem CL9 ( w przyszłości dokupisz drugą kość )

- chłodzenie w postaci Grandis'a , powinno wystarczyć , żeby schłodzić tego procka po O/C

- zasilacz od firmy Cooler Master model G550M , jest modularny i wystarczy ci na AMD O/C + Radeon'a R9 290

- kartę używaną od Asusa model Radeon R9 290 z chłodzeniem DirectCU II , to chłodzenie da ci niskie temperatury i będzie ciche , karta jest mega wydajna , dużo lepsza od tego modelu co ty podałeś + ma gwarancję trzy letnią

- obudowę częściowo wyciszaną od Zalmana model R1 , z sporą pojemnością

Razem z kartą : 2979,01 zł . Kod na wysyłkę i darmowy montaż w moim wcześniejszym poście .

Z ostatniej chwili xD Znalazłem na Allegro płytę :

Asus CrissHair IV Formula

Cena wynosi : 319 zł .

Ta płyta będzie dużo lepsza od tego Gigabyte'a . I procek na tej płycie będzie mógł być dużo lepiej podkręcony.

J9rrz3v.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRadosnyTv

Dzięki wielkie!

Właściwie wszystko, co mi do szczęścia potrzebne :)

Dzięki podwójne za przegrzebywanie allegro.

I jeszcze pomyślałeś za mnie o wyciszonej obudowie :) Moje uszy również dziękują(akurat komputer mam na biurku).

Budżet napięty...ale skoro warto :)

Mam tylko nadzieję na rychłą poprawę działania sterowników kart AMD pod Linuksem...ale skoro AMD niedawno zatrudniło jeszcze więcej programistów do rozwijania otwartych sterowników, to jest na to szansa :)

Biore się za zamawianie :)

Szkoda tylko, że piwka nie ma jak wysłać....

Miłego!

Retro PC:

Opublikowano

Szczerze to zastanowiłbym się poważnie nad sensem brania tego R9 290 z Allegro. 1218 złotych + wysyłka to już 1230 się robi. Za 69 złotych więcej masz kartę nową

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-290-4gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9290-dc2oc-4gd5--631342/

a nie roczną używkę. Ja bym nową brał.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...