Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Procesor Xeon 1231 v3 do gier

#Azu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam płytę z chipsetem H97. Chciałbym zakupić do niej procesor, niestety nie stać mnie na procesor i7 (4790, bez k ze względu na płytę). Znalazłem na necie coś takiego: http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-e3-1231v3-3-4-ghz-lga1150-box-bx80646e31231v3-640233/. Cała specyfikacja procesora praktycznie taka sama jak i7, tylko brak integry (Ale po co mi to, mam gtx 970), tylko zegar ciut mniejszy. Co o ty myślicie? Potrzebuje procesora głównie do gier, m.in do Wiedzmina 3 (Silnik RedEngine 3 wykorzystuje wszystkie wątki procesora, więc lepiej mieć 8 niż 4). Niby jest to alternatywa i7, tylko bez integry. Kupić ten procesor?

Opublikowano

Nie jest dokładnym odpowiednikiem i nigdy nie osiągnie wydajności i7. Dostosowany jest do obsługi serwerów albo stacji graficznych czyli dużej ilości danych w małych pakietach. Przy zbyt dużych obciążeniach procesora jakie generują gry spadek wydajności będzie wręcz drastyczny.

Na dodatek Xenony kompletnie nie nadają się do OC. Zakup tego procesora tylko pod gry po jakimś czasie to wywalenie kasy w błoto.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie jest dokładnym odpowiednikiem i nigdy nie osiągnie wydajności i7. Dostosowany jest do obsługi serwerów albo stacji graficznych czyli dużej ilości danych w małych pakietach. Przy zbyt dużych obciążeniach procesora jakie generują gry spadek wydajności będzie wręcz drastyczny.

Na dodatek Xenony kompletnie nie nadają się do OC. Zakup tego procesora tylko pod gry po jakimś czasie to wywalenie kasy w błoto.

co jak co, ale z jedynym z czym moge sie zgodzic to iż nie nadaje się do oc, brak odblokowanego mnoznika a zabawa z kazdym prockiem bclk to w zasadzie ostateczność

xeon ten od i7 4770 różni się jedynie posiadaniem instrukcji TSX, brakiem zintegrowanego GPU, gorszym taktowaniem turbo o 100 MHz, mniejszym tdp 

w zasadzie tyle, gdzie jest rzecz ktora przeszkadza xeonowi w grach?

Opublikowano

To procek bardziej do pracy a nie do gry, wydaje się tylko lepszy. Przetwarzanie grafiki w grach różni się całkowicie od tego który stosują programy graficzne i praktycznie zawsze będzie widoczny spadek wydajności przy grze. Najlepszym wyborem było by kupno porównywalnego cenowo i5 . Wam się wydaje że to identyczny procesor jednak pod względem budowy identyczne są tylko i wyłącznie bloki a poszczegulne ich elementy są całkowicie odmiennie zbudowane.

Jak napisałem wcześniej Xenon 1231 v3 jest dokładnym odpowiednikiem i5 w której brak tylko HT i ma grafikę zintegrowaną.

Powiem tak, Xenony działają wyśmienicie z grami ale  tylko  grafikami profesionalnymi typu Quadro  czy Tesla  ( mam w pracy tandem Quadro6000 + Tesla2075 to wiem o czym mówię ) ale jak komuś szkoda kupić i7 by oszczędzić 400 czy 500 zł biorąc Xenona to na 100% nie stać go na kupno takiej jednej grafiki za 15-20 tyś zł.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu

No jakoś w testach xeonów E3, a nawet E5 w grach nie było widać, aby jakoś słabo sobie w nich radziły. Wręcz przeciwnie, radziły sobie praktycznie tak samo jak i7.

http://www.pcgameshardware.de/CPU-Hardware-154106/Tests/Xeon-E3-1230-v2-im-Test-907778/

starszy Xeon, no ale Xeon.

A tutaj nowszy

http://www.pcgameshardware.de/CPU-Hardware-154106/Tests/Xeon-E3-1230-v3-Test-1099616/

Opublikowano

Zadawałem to samo pytanie na innych forach i otrzymywałem prawie zawsze odpowiedź że jest to odpowiednik i7, ale bez integry. Niby jest wykonany z lepszego kawałka krzemu i podobno wszystko to samo, tylko xeon, a i7 różni się tym że Xeon może obsługiwać pamięci ECC, reszta to sobowtór. Szczerze, nie wiem na co się zdecydować, każdy w tym temacie pisze co innego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...