Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polecane anime

Kaanashi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym temacie polecajcie anime, będące najlepszymi według was wśród pewnych schematów charakteryzujących je. Jak będzie dużo propozycji to zrobię jakiś spis.  zacznę od siebie:

Szukasz anime, w którym główny bohater jest osobą inteligentną, walczy raczej umysłowo, a nie fizycznie, ma chęci zmiany świata, co próbuje robić niekoniecznie dobrymi działaniami mimo często dobrego celu? Fate/zero, Death Note, Code Geass,.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Jesli ktos szuka spokojnego anime z dawka romansu i komedii, zeby troche odpoczac od walecznych produkcji, to bardzo polecam Bakuman ;)

Opublikowano

Dragon Ball z­

Nie do tego debilu służy ten temat.. Trzeba podać przy polecanym tytule element wyrózniający ów tytuł, charakteryzujący, a nie piszesz sobie k***a Dragon  Ball Z, bo kiedyś ogladales jak wracales z piaskownicy i zadowolony.. Sorry za obrazę, ale nie po to tworzę temat, zeby 2 na 3 użytkowników nie czytało jego treści.. Mam prawo się zdenerwować. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Pierwsze anime które polecę to ... (UWAGA)... Angel Beats. Tak, Angel Beats ^^ 

Znalazło ono miejsce w TOP 5 - moich anime  :)

Na pierwszy rzut oka - Dobra komedia. Przeciętna, szkolna seria opowiadająca o wygłupach nastolatków z dodatkiem super-mocy : to wszystko z czasem zamienia się w genialny dramat, który zmusza nas do głębszych refleksji.

"Życie po życiu, walka uczniów z Bogiem, opowieść o przyjaźni...." - zachęciłem do obejrzenia ? Mam taką nadzieję ;)

Do tego także dochodzi : 

Ładna kreska

Przepiękne OST ( szczególnie "My Song" )

Ciekawe postacie

Schematyczność? może trochę. Niemniej jednak anime naprawdę bardzo mi się podobało  ;)

@Kaanashi 

Jak zwykle ostro. Jesteś w formie :P - no ale troszeczkę się zgadzam.

Dragon Ball'a to ja oglądałem jak wracałem z piaskownicy, mając 6 lat haha, ale to rozmowy na inny temat :3 

Opublikowano

Polecam full metal alchemist brotherhood osobom, które szukają serii fantasy ze sporą ilością odcinków (67), posiadającej genialną wręcz, złożoną fabule, zaplanowaną od a do z. Postaci sporo, wszystkie dobrze wykreowane. To anime charakteryzuje również to, że rząd państwa nie jest taki dobry jak mogłoby się wydawać na początku serii, żeby nie spoilerować, powiem, ze po prostu coś knują ;) Dodajcie do tego jszcze niesamowity klimat przygody, komedię i wyjdzie wam anime, które na myanimelist ma najlepsze oceny, największy meanscore. To jest must watch, ale pamiętajcie, full metal alchemist BROTHERHOOD

XrgAYyk.png

Opublikowano

AKAME GA KILL 

Dosyć długo zwlekałem z obejrzeniem tego anime, nie byłem pewien czy zacząć, czy nie, aż w końcu postanowiłem, że obejrzę i wiecie co? Wcale nie żałuje, a wręcz przeciwnie.

Podobnie jak poprzednie anime i to znalazło miejsce w TOP 5 - moich anime

Wojownik Tatsumi wraz ze swoimi przyjaciółmi wyrusza w podróż do stolicy  aby zdobyć trochę pieniędzy dla swojej biednej, głodującej. wioski. Już na samym początku odkrywa świat pogrążony w niewyobrażalnej korupcji, za którą stoi zdeprawowany Premier. Uchodzi z życiem oraz zostaje zwerbowany do grupy zabójców " Night Raid " która eliminuje korupcję dręczącą stolicę bezlitośnie zabijając osoby za nią odpowiedzialne 

Opowieść o przyjaźni, zemście, poświęceniu.

Dramat, nadprzyrodzone, romans, harem ( trochę komedii + ecchi ale nie psuje to jakoś bardzo całego klimatu. Czasami nawet zabójcy muszą odpocząć :P )

+ Kreska całkiem przyzwoita

+ Intrygujący scenariusz

+ Genialne OST ( można się naprawdę wzruszyć )

+ Całkiem sporo pojedynków

Od 19 odc. przestaje iść zgodnie z mangą, którą polecam. Cały czas wychodzi ( Osobiście zostawiłbym ostatnie 4-5 odcinków anime takie jakie są ale wcześniej pokazał romans, w taki sam sposób co w mandze - o wiele lepiej zrobiony, nie wycinał dużo ciekawych momentów )

Opublikowano

Kamigami no Asobi - Anime dla tych, którzy interesują się fantastyką i mocami nadprzyrodzonymi. Opowiada o jedności świata ludzkiego ze światem bogów. 

Vampire Knight - Tu również występuje motyw fantastyczny, oraz główny wątek, w którym z początku zwyczajna dziewczyna musi zmierzyć się z osobami, z nadprzyrodzonymi mocami. Walka dobra ze złem, starcia wampirów. 

W obu tych produkcjach nie zabraknie też miłości do głównej bohaterki oraz starań o jej serce. 

~ ~

Opublikowano

Starajcie się też opisywać do kogo anime najbardziej jest kierowane ;). Chodzi mi tu bardziej o wiek i płeć. Możecie też pisać do jakich tytułów podobne jest anime, które polecacie, ale nie musicie. Dzięki za pisanie postów w tym temacie.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Kazdemu kto szuka anime, ktore wciagnie go na dlugie dlugie godziny, pokocha kazda postac i bedzie chcial byc swiadkiem kazdej ich przygody to zaczynac One Piece i nie dyskutowac. Plec i wiek nie graja roli ;)

Opublikowano

Kazdemu kto szuka anime, ktore wciagnie go na dlugie dlugie godziny, pokocha kazda postac i bedzie chcial byc swiadkiem kazdej ich przygody to zaczynac One Piece i nie dyskutowac. Plec i wiek nie graja roli ;)

Niemniej jednak One Piece w większości przypadków lepiej trafi do 10-16 letnich chłopców, aniżeli np. 24 letniej kobiety. W każdym razie akceptuje Twojego posta i daje lajka.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Niemniej jednak One Piece w większości przypadków lepiej trafi do 10-16 letnich chłopców, aniżeli np. 24 letniej kobiety. W każdym razie akceptuje Twojego posta i daje lajka.

One Piece najlepsze anime. Temat trochę dziwny, bo po jakości niektórych postów można wywnioskować, że są one na zasadzie kopiuj/wklej. 

Opublikowano

One Piece najlepsze anime. Temat trochę dziwny, bo po jakości niektórych postów można wywnioskować, że są one na zasadzie kopiuj/wklej. 

Ja nie widze w tym temacie ani jednego posta kopiuj/wklej.  Przestań mi spamować w temacie. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Ja nie widze w tym temacie ani jednego posta kopiuj/wklej.  Przestań mi spamować w temacie. 

Szkoda mi ciebie. Jesteś strasznie nerwową osobą, której nie da się nic wytłumaczyć, a na prosty komentarz odpowiadasz: "debilu" jak wyżej w odniesieniu do innego użytkownika albo "spam". Widocznie nie znasz definicji spamu i przydałoby ci się ją przyswoić. Pamiętaj, że nie jesteś na tym forum sam.

Opublikowano

Szkoda mi ciebie. Jesteś strasznie nerwową osobą, której nie da się nic wytłumaczyć, a na prosty komentarz odpowiadasz: "debilu" jak wyżej w odniesieniu do innego użytkownika albo "spam". Widocznie nie znasz definicji spamu i przydałoby ci się ją przyswoić. Pamiętaj, że nie jesteś na tym forum sam.

To nie jest temat od prostych komentarzy tylko rozbudowanych opinii odnośnie wybranego anime i podaniu elementu charakteryzującego to anime. Napisalem debilu i zostalem za to ukarany 10%, tyle w temacie.  Nie życze sobie takich postów w tym temacie, nie rób z niego śmietnika. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Co do kopiuj / wklej - jak chodzi o mnie Ja jedynie kopiuję krótki wstęp do anime + czasami jakieś słowa, zdania z innych stron ale plusy - minusy, opinia jest moja itp.

Co tu tak cicho? Nikt niczego nie poleca? No więc pozwolicie że znowu Ja przedstawię Wam kolejne, fajne anime, które przed chwilą skończyłem ( postaram się nie spoilerować )

Mashiroiro Symphony: The Color of Lovers

mashiroiro-symphony-the-color-of-lovers-

Shinden.pl - 8.40

MAL - 7.39

animeon.pl - 8.1

Akcja zaczyna się, gdy główny bohater - Shingo - szuka zagubionej siostry o imieniu Sakuno, która ma tendencję do zapominania dróg. Koedukacyjna szkoła Kagamidai, do której uczęszcza rodzeństwo, ma połączyć się z inną (w dodatku żeńską) - Yuijo, ale zanim to nastąpi, bohaterowie wraz z kilkoma innymi uczniami mają chodzić do owej szkoły dla kobiet na dziesięciomiesięczny okres próbny. Dziewczyny z tego liceum są przeciwne zmianie z powodu niechęci do pіci przeciwnej

Gatunki? : Romans + harem + okruchy życia. Do komedii bądź dramatu jako tako raczej bym tego nie zaliczył, chociaż było tam kilka takich momentów smutnych - lub takich które mogły śmieszyć.

Jeszcze wczoraj mówiłem : romans + harem? ( do tej pory obejrzałem jedno anime romans + harem jakiś czas temu i było w miarę dobre ) haha, dobre sobie. Przekonałem się, że jednak anime nie jest takie 

Podobne do? :

Ecchi? : Ecchi tam tyle co kot napłakał, a jak się już zdarzy to jest cenzura. Nie ma aż takiego, zbędnego fanserwisu. To mi podoba ;)

Schematyczność / nieprzewidywalność?

Jest kilka schematów dobrze nam znanych, ale bywa też nieprzewidywalne i nawet potrafi zaskoczyć :)

Co mi się jeszcze podobało? : 

Zakończenie

Anime jako romans

Soundtracki ( co do OP/ED nawet ujdzie )

Kreska

Postacie ? : Według mnie wszystkie ( tak. Jest tam Tsundere ) dają się lubić z czasem ^^

( Nie widziałem do tej pory aż tak wiele romansów. Z 6-7. Muszę stwierdzić że to wypadło w moich oczach całkiem nieźle. Clannad'a nie widziałem - jedynie same urywki tego na co się natknąłem w necie i nie zdziwiłbym się jakby był 2-3x lepszy od tego anime :D )

Lekkie przyjemne anime. W sam raz na wieczór. Polecam :)

Opublikowano

Psychologiczne anime, poruszające poważne problemy, głównie o byciu hikikomori, ale nie tylko. Oprócz tego znalazło się miejsce na komedię, nie jakąś idiotyczną, tylko zabawną, dobrą, ale to moje indywidualne odczucie. Oprócz gatunków psychologiczne, komedia, znajdziecie tu również dramat oraz romans. Jest to bardzo popularne anime, nie dla byle kogo, bowiem mimo istniejącej w większości odcinków komedii poruszane są poważne problemy, nie ma tu również jakichś wybuchów, czy super akcji. Polecam dla fanów gatunków, dla ludzi, których interesuje ogólnie kraj jakim jest Japonia oraz dla ludzi, którzy mają dużo anime obejrzane, ale tego jeszcze nie widzieli. W tym anime jest też dużo o japońskich grach, więc generalnie nie polecałbym tego anime osobom, które nie oglądały ani jednego anime lub oglądali bardzo mało, bo raczej do nich ono nie trafi. NHK ni youkoso, lub tzw. Welcome to the NHK to własnie to anime, które opisywałem. Dotychczas obejrzałem 19 odcinków z 24, gdy skończę je cale to poszerzę być może opinie.  

XrgAYyk.png

Opublikowano

Psychologiczne anime, poruszające poważne problemy, głównie o byciu hikikomori, ale nie tylko. Oprócz tego znalazło się miejsce na komedię, nie jakąś idiotyczną, tylko zabawną, dobrą, ale to moje indywidualne odczucie. Oprócz gatunków psychologiczne, komedia, znajdziecie tu również dramat oraz romans. Jest to bardzo popularne anime, nie dla byle kogo, bowiem mimo istniejącej w większości odcinków komedii poruszane są poważne problemy, nie ma tu również jakichś wybuchów, czy super akcji. Polecam dla fanów gatunków, dla ludzi, których interesuje ogólnie kraj jakim jest Japonia oraz dla ludzi, którzy mają dużo anime obejrzane, ale tego jeszcze nie widzieli. W tym anime jest też dużo o japońskich grach, więc generalnie nie polecałbym tego anime osobom, które nie oglądały ani jednego anime lub oglądali bardzo mało, bo raczej do nich ono nie trafi. NHK ni youkoso, lub tzw. Welcome to the NHK to własnie to anime, które opisywałem. Dotychczas obejrzałem 19 odcinków z 24, gdy skończę je cale to poszerzę być może opinie.  

O byciu hikikomori z dawką ecchi i aspektami psychologi jest także No Game No Life.

Opublikowano

O byciu hikikomori z dawką ecchi i aspektami psychologi jest także No Game No Life.

I tak i nie. No game no life jest nastawiony na akcje, ecchi i komedie głównie. Hikikomori główni bohaterowie niby byli, ale w tej serii to jest tak ważne jak zeszloroczny śnieg. Nhk ni youkoso rozwija ten temat mocno i poprawnie. No game no life wlasnie takim osobom polecam, czyli tym, którzy lubią zboczony, absurdalny wręcz humor, specyficzną, kolorową kreske, sporo akcji i jak główni bohaterowie ciągle wygrywają. Mnie osobiście nie przypadl ten tytul do gustu, ale zły nie jest. 

XrgAYyk.png

• 5 tygodni później...
Opublikowano

­Polecam Bleach.

Czemu? Bo główny bohater jest osobą wrażliwą, chcącą odmienić świat własnymi rękoma. Chciałby ochronić wszystkich swoją zdobytą mocą. Pragnie stać się silniejszy by ochronić słabszych. Jest bystry, inteligentny, nie walczy jakoś umysłowo lecz fizycznie, ale i tak inteligencją przewyższa nawet tych walczących psychicznie (umysłowo). Jest tam dawka komedii, dramatu, miłości. Wszystko dosłownie.

Opublikowano

Jak dotąd moje ulubione anime: Psycho-pass. 
Oprócz walki między bohaterami i wątków pobocznych dotyczących głównych postaci, pojawiają się tu sytuacje, które zmuszają widza do małych refleksji na niektóre tematy. Nie zmuszają one do myślenia, ale skłaniają ku niemu, co cenię w anime ;)

Opublikowano

­@Warg 

Dobry wybór. Psycho - Pass to genialne anime. Jedno z moich ulubionych zresztą ^^
OST całkiem niezłe, kreska wspaniała, psychologiczne, zagadki itp...

Pozwólcie, że przedstawię Wam kolejne - moje ulubione anime, którym jest :

DEATH PARADE

"Oto Quindecim, tajemniczy bar, którego goście nie wiedzą, kim są, ani jak do niego trafili. Jakby tego było mało, elegancki barman, Decim, zamiast zaproponować drinka i wyjaśnić zaistniałą sytuację, poniekąd zmusza zdezorientowanych gości do zagrania w grę, w której stawką jest ich życie. Postawieni pod ścianą kliencie, pozbawieni możliwości opuszczenia lokalu, w końcu decydują się na pojedynek, w którym ich stawką będzie życie"

Rodzaj produkcji - TV
Rok wydania - 2015
Czas trwania - 12x24
Gatunki - Dramat, psychologiczne, zagadki/tajemnice
Współczesność

Zalety :

Interesująca fabuła
Przepiękna kreska
Genialny OP, ED
Bohaterowie
Klimat
Można się wzruszyć ( zależy od osoby xD )

Wady : 

Nie pamiętam, żeby jakieś były

Polecam wszystkim ^_^

Moja ocena - 9/10
Taunki - 8/10
MAL - 8,51
animeon.pl - 9/10
Opublikowano

­@Warg 

Dobry wybór. Psycho - Pass to genialne anime. Jedno z moich ulubionych zresztą ^^
OST całkiem niezłe, kreska wspaniała, psychologiczne, zagadki itp...

Pozwólcie, że przedstawię Wam kolejne - moje ulubione anime, którym jest :

DEATH PARADE

"Oto Quindecim, tajemniczy bar, którego goście nie wiedzą, kim są, ani jak do niego trafili. Jakby tego było mało, elegancki barman, Decim, zamiast zaproponować drinka i wyjaśnić zaistniałą sytuację, poniekąd zmusza zdezorientowanych gości do zagrania w grę, w której stawką jest ich życie. Postawieni pod ścianą kliencie, pozbawieni możliwości opuszczenia lokalu, w końcu decydują się na pojedynek, w którym ich stawką będzie życie"

Rodzaj produkcji - TV
Rok wydania - 2015
Czas trwania - 12x24
Gatunki - Dramat, psychologiczne, zagadki/tajemnice
Współczesność

Zalety :

Interesująca fabuła
Przepiękna kreska
Genialny OP, ED
Bohaterowie
Klimat
Można się wzruszyć ( zależy od osoby xD )

Wady : 

Nie pamiętam, żeby jakieś były

Polecam wszystkim ^_^

Moja ocena - 9/10
Taunki - 8/10
MAL - 8,51
animeon.pl - 9/10

Wiesz, moglbys wiecej opisywać, wiecej konkretów, a nie sobie wklejasz coś z tanuki, wypisujesz jakieś malo konkretne, nic nie mówiące, typowe wręcz zalety i zadowolony ;)

Ja więc dodam coś od siebie.

Otóż death parade jest dobrym anime, dlatego, że oprócz pokazania  historii ludzi za ich życia, o tym co zrobili złego, czy zmienili się, czy uświadomili się w sprawie wartości ich życia, dostrzegli popełnione przez siebie błędy itp; jest w międzyczasie prowadzona jakaś tam fabuła, ciągła, dotycząca świata po za barem, Postaci związanych z tym enigmatycznym światem, czy dotycząca całego "systemu" osądzania. Nie jest tego może dużo, ale i tak odpowiednio to dawkowali jak na 12 odcinkową serie, czyli dali odpowiednią ilość niekiedy wzruszających historyjek, skłaniających do przemyśleń ludzi, którzy trafiali wlasnie do tego baru, jak i nie zapomnieli o jakimś większym rozwoju serii, sensie itp. Ostatni odcinek nie jest po prostu historią ostatniej pary ludzi, zaproszonych do gry, jest zakończeniem wątków, rozpoczętych w pierwszym odcinku, ale, nad którymi anime nie skupiało się mocno w środku serii, lecz powolutku wyjaśniało, żeby w ostateczności, czyli tak jak wspomnialem - na zakonczenie - zamknęło całe anime, czyli właśnie te wątki. 

Czym więc jest death parade? Zbiorem kilku historii z życia ludzi, którzy pod presją przeżycia zmuszani byli do gier, w których zawarte były nawiązania do ich życia przed śmiercią (o śmierci nic nie wiedzieli), dzięki czemu przypominali sobie krok po kroku co robią wlasnie w tym miejscu, czyli ogólnie jak zginęli, dzięki czemu byli w ostateczności zmuszeni do pokazania swojej prawdziwej natury, pozwolenia arbitrowi ocenić, czy nauczyli się czegoś, czy żałują, czy postąpili za życia dobrze, czy może byli potworami nie zasługującymi na szanse. 

Oprócz tego zbioru jest jakaś tam fabuła, między tymi odcinkami. Skupiona jest ona na głównych bohaterach.

Sorry, ze tak chaotycznie napisałem, nigdy nie byłem dobrym recenzentem. ale jeszcze nie skończyłem ;)

Czy mozna zadać pytanie kto zasługuje na drugą szanse, a kto powinien trafić do nicości? Ta seria pozwoli widzowi zadać m.in to pytanie. (uwaga leciutki spoiler) Fabuła główna, czyli między tymi odcinkami z grami, będzie się wlasnie na tym skupiać, czy wyprany z emocji, czy uczuć arbiter jest w stanie dobrze określić, gdzie powinien trafić czlowiek. Zakończenie umozliwia wysnuć wnioski, będące odpowiedzią na to pytanie.

Komu poleciłbym death parade?

Ludziom, którzy oprócz anime typowo zrobionych, by pokazać jakąś akcje, lubią pewną odskocznie od tego, w postaci, krótkiej historii, będącej jako twór przedstawicielem anime o nieprzeciętnych wartościach artystycznych oraz będącej jednocześnie chińską bajką z wzruszającymi, zachęcającymi do refleksji historiami pobocznych bohaterów ;) Generalnie młodszy widz nie doceni death parade. Starszy, z wysublimowanym gustem, domagający się bardziej wyróżniającego  anime jeśli chodzi o jego treść, czy wymagający większej ambicji, jeśli chodzi o próbe podejmowania filozoficznych tematów - również tego anime raczej nie doceni. No, ale cóż, trzeba wziąć też pod uwagę, że to tylko 12 odcinków, nie mozna więc oczekiwać nic rozbudowanego.

XrgAYyk.png

Opublikowano

Facet nie narzekaj xD Przede mną osoby też jakoś mega się nie rozpisywały. Fakt, może mało napisałem, mało konkretów ( w porównaniu do tego co pisałem kiedyś tutaj. ...Teraz jak ty napisałeś, to nie ma sensu żebym to poprawiał ) ale myślę, że wystarczająco, aby zachęcić do obejrzenia tego 1 odc.

O śmierci, że nie wiedzieli itp. - nie chciałem nic pisać. Żeby widzowie sami się o tym dowiedzieli, a nie mieli podane na tacy. Może, by im wtedy się lepiej oglądało... My nie wiedzieliśmy, zaczynając anime :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...