Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mówienie po nazwisku

Selfie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Denerwuje mnie mówienie po nazwiskach w gronie rówieśników bądź ludzi, z którymi ma się relacje towarzyskie. I tu nie chodzi nawet o mnie, bo skoro mamy imiona to czemu mamy ich nie używać? ;)

~ ~

Opublikowano

Mi to nie przeszkadza. Nazwiska się nie wstydzę, więc nie zbyt mnie to denerwuje. 

PS. Znam gościa, który na nazwisko ma fiutowski, więc. A ma do tego niesamowity dystans.

Opublikowano

Denerwuje mnie mówienie po nazwiskach w gronie rówieśników bądź ludzi, z którymi ma się relacje towarzyskie. I tu nie chodzi nawet o mnie, bo skoro mamy imiona to czemu mamy ich nie używać? ;)

No niby tak.

Mnie czasem denerwuje, na przykład nie lubię jak nauczyciele sprawdzają listę nazwiskami.

Pamiętam jak byłem mały to myślałem, żeby na nazwisko mieć tak jak na imię a na imię jak na nazwisko to dopiero wtedy każdy by wołał nazwiskiem "Maciek" xD

3t6EGVz.png

Opublikowano

Miałem kolege co się nazywał Bursztyn i wszyscy w klasie na niego wołali grzegorz, jaka to była to  beka kiedy okazało się że nie jest to jego prawdziwe imię. Swoja drogą nauczycielce zdarzyło się kiedyś napiąć strasznie poślady to śmialiśmy się że wygląda jak poytlica i ma ryj jak ślimak pompke. 

Wysyłam Zaproszenia na lockerz pisac PW Email

Opublikowano

Mi to nie przeszkadza, właściwie to wkurza mnie kiedy zwraca się ktoś do mnie po imieniu. Od podstawówki, przez gimnazjum i w liceum mówią do mnie po nazwisku, nawet w taki sposób przedstawiam się nowo poznanym osobom. 

Opublikowano

Mnie denerwuje kiedy osoby z mojego otoczenia po nazwisku mi mówią.

That flow.

W sumie mi to obojętne, gdy mam 3 imienników w klasie

Opublikowano

Mi nie przeszkadza jak ktoś mówi do mnie po nazwisku, imieniu czy tam wymyśli sobie jakąś ksywkę dla mnie. Jak kto woli, ważne żebym wiedział, że chodzi o mnie. 

Opublikowano

Denerwuje.. bo nie po to nadano mi imię żeby mówić po nazwisku..

Opublikowano

Moje nazwisko jest za trudne, żeby mówić mi po nim zamiast po imieniu B) nie mam więc tego problemu.

Nawet jakby mi mówili to chyba nic złego

Opublikowano

Mnie spora część woła po nazwisku, lecz gdy coś ode mnie chcą, to Juri, Juri... Nawet nauczyciele częściej do uczniów pseudonimami się zwracają niżeli nazwiskami. 

Opublikowano

Nie przeszkadza mi to. Do mojego nazwiska różni ludzie wymyślają różne śmieszne rymy więc często sama się z tego śmieje.

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Mi to obojętne, jeśli mojego nazwiska nie mówi Kamil ,,Suka"

Opublikowano

zalezy kto

jak ktos kogo lubie nawet przedrzeznia moje nazwisko nie jestem zly. Z drugiej strony jak ktos taki "nikt" mowi po nazwisku moze wkurzac.

Opublikowano

W moim otoczeniu jest jeszcze kilka osób z takim samym imieniem jak moje więc mówimy sobie po nazwiskach, nikomu to nie przeszkadza.

Opublikowano

Mi o wiele bardziej pasuje po nazwisku, zwłaszcza jak sie ma popularne imię.

mirajane_tag_by_raaims-d4f56kb.png

Komp:

Procesor: i5-4670k , Karta: Asus GTX 780 Ti , Płyta: ASRock H97 Perf. Cooler CPU: Raijintek NEMESIS

Opublikowano

Po nazwisku to po pysku jak to mówią, ale czasami się (u mnie w okolicy) przyjmuje że do danej osoby zawsze się nazwiskiem zwraca bo traktuje je jak ksywkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...