Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja 10-letniego komputera

Lauurel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Potrzebuję pomocy w złożeniu komputera. Ma być on używany do przeglądania Internetu i oczywiście grania. Nie ukrywam, że najchętniej wyciągnęłabym część części ze swojego 10-letniego klamota. Na całego kompa przeznaczyłabym najchętniej ok. 2000-2200 zł, jednak jeżeli będzie trzeba to z bólem serca jestem gotowa dołoży jeszcze trochę. Zależy mi, aby maszyna była niezawodna i została ze mną przez długie lata, zapewniając beznerwowe granie. :)

Mój stary komputer (mam nadzieję, że wszystko dobrze spisałam):

procesor: Intel Pentium 4 524 3,06 GHz

RAM: 2 GB DDR, dual

karta graficzna: Radeon X1600 Series

płyta główna: ASUSTek P5GD1

napęd: ATAPI iHAS122 C ATA Device

dysk twardy: 250 GB Samsung SP2504 ATA Device

zasilacz: Cube Max 400w

+jakaś ładna, srebrna obudowa :D

Cóż... jeżeli dałoby radę to najchętniej zostawiłabym dysk twardy, napęd, zasilacz i płytę główną.... Trzy ostatnie były wymieniane stosunkowo niedawno, nie wiem na ile się do czegokolwiek nadają, bo raczej nie mam zaufania do gościa, który to robił, no ale może jeszcze pociągną. Dysk twardy... Nie znam się na tym, pewnie też ma jakaś tam szybkość i nie wiem czy to nie będzie problemem. Ogólnie te 250 GB spokojnie mi wystarczą, tym bardziej że mam dysk zewnętrzny. Tak więc póki jeszcze się trzyma najchętniej bym go zostawiła.

Jeżeli chodzi o resztę... Tu zaczynają się jeszcze większe schody. :D

Procesor: przymierzam się do zakupu Intel Core i5 4460 lub 4690 z jednej wydaje mi się, że lepiej ten drugi, ale nie znam się i nie wiem czy warto dopłacać

RAM: to chyba bez różnicy... byle było DDR3 tylko też nie wiem czy kupować od razu 8 czy 4 GB pewnie jeżeli nawet nie w tym momencie to potem będę musiała dokupić, więc może nie czekać

Karta graficzna: tutaj już kompletna masakra, nie znam się na tym w ogóle, po długiej lekturze Internetu uznałam, że chyba najlepszy będzie Gigabyte Radeon R9 270 2 GB OC ale w sumie już sama nie wiem czym się kierowałam

Obudowa: prawdopodobnie Zalmar Z3 Plus, miałam obudowy nie wymieniać, ale z tego co widzę przepływ powietrza będzie 100x lepszy niż w starej

Dysku SSD przynajmniej na razie nie planuję, pewnie dokupię go w przyszłości jak uznam, że jest potrzebny i jeszcze stanieją.

Co o tym wszystkim myślicie? Co radzicie? Jestem otwarta na wszelkie uwagi, bo najzwyczajniej w świecie nie bardzo się na tym znam i mimo próby ogarnięcia tematu mam w głowie mętlik. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)

Opublikowano

CiasteczkoMen, tak - SATA

Dziękuję, nie spodziewałam się tak szybkiej reakcji. :D Przyjrzę się waszym linkom, ale to już jutro. Dziękuję. :)

Opublikowano

Analizuję, analizuję i mam pytania. :)

Karta graficzna Asus Radeon R9 270 X i procesor Intel Core i5-4460 będą ładnie współgrać? Z tego co napisaliście wnioskuję, że to najlepszy wybór i rozchodzi się tylko o budżet. Jestem laikiem, upewniam się, żeby nic nie dowalić. :D Jak już i tak mam wydać tyle kasy na kompa to te kilka stów aż takiej różnicy mi nie zrobią i jeżeli ma być lepiej to chyba jestem gotowa dopłacić... Chociaż będę musiała to przemyśleć.

Jeżeli chodzi o oszczędności... Mashrek, wybrałeś zasilacz 450 W, czy w takim razie moja 400 nie wystarczy? Czy lepiej nie ryzykować...?

A... no i płyta główna. Czy konieczna jest taka droga i wykoksiona, czy to w jakikolwiek sposób wpłynie na komfort przy korzystaniu z kompa? Bo jeżeli chodzi o cenę to podobała mi się ta MSI za niecałe 200 zł. ;p

Opublikowano

Lepiej brać zestaw z i5 ponieważ jest ogromna przepaść pomierzy tą i3 a i5 [2rdzenie-4rdzenie]]

a 270x to tylko zwykła 270 po lekkim oc 

Opublikowano

Analizuję, analizuję i mam pytania. :)

Karta graficzna Asus Radeon R9 270 X i procesor Intel Core i5-4460 będą ładnie współgrać? Z tego co napisaliście wnioskuję, że to najlepszy wybór i rozchodzi się tylko o budżet. Jestem laikiem, upewniam się, żeby nic nie dowalić. :D Jak już i tak mam wydać tyle kasy na kompa to te kilka stów aż takiej różnicy mi nie zrobią i jeżeli ma być lepiej to chyba jestem gotowa dopłacić... Chociaż będę musiała to przemyśleć.

Jeżeli chodzi o oszczędności... Mashrek, wybrałeś zasilacz 450 W, czy w takim razie moja 400 nie wystarczy? Czy lepiej nie ryzykować...?

A... no i płyta główna. Czy konieczna jest taka droga i wykoksiona, czy to w jakikolwiek sposób wpłynie na komfort przy korzystaniu z kompa? Bo jeżeli chodzi o cenę to podobała mi się ta MSI za niecałe 200 zł. ;p

będą ładnie współgrać 

twój zasilacz to ruska bomba tykająca nie chcesz żeby ci komp z dnia na dzień wybuchł i spalił podzespoły  jeśli niechcesz tak drogiej płyty to weź tą i dopłać do tych 2,2k aż 70zł 

http://www.morele.net/inventory/info/9N6HXj/

Pomogłem ?? like

Opublikowano

Ruska, tykająca bomba powiadasz... Fajnie... Chwała Bogu, że dowiedziałam się teraz. 

Drogiej płyty głównej nie chcę, bo nie wiem czy to wpłynie w jakimś znaczącym stopniu na działanie komputera. Okej... W kartę graficzną, czy procesor warto zainwestować... Ale płyta główna? Da mi to coś? Jedyna różnica jaką ja - laik - widzę to taka, że w droższej płycie każdy port USB ma swój bezpiecznik. Swoją drogą przeżyłam szok, że zawsze tak nie jest.

Opublikowano

nie wpłynie na działanie kompa ani na wydajność lepiej dopłacić troszkę do lepszego proca i nie zbyt słabej grafiki 

chyba że kupisz 

http://www.morele.net/inventory/info/aiOX8U/

+

http://olx.pl/oferta/asus-r9-280x-directcu-ii-top-gwarancja-do-2017r-CID99-ID7BrkX.html#d44c97baa7

lepsza karta niż ta w zestawie z morele i za taką samą cenę i długa gwarancja 

Pomogłem ?? like

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...