Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta bedzie pasowac do kompa?

GmbhcPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, otoz mam taki zestaw (zabytek, wiem):  płyta główna: Asus P5ld2-vm/s, procesor: Intel Pentium D CPU 3.00GHz, ram: 2 GB ddr2 (4 kostki po 500mb), zasilacz: (Fsp group inc.) FSP350-60HLN, karta: radeon x1050, i chcialem zmienic karte na HD 4870, wejdzie do tego kompa? I jak z prockiem? Da rade czy moze zmienic na jakis lepszy uzywany?  

Nie mam narazie kasy zeby kupic cos dobrego, a chce sobie pograc w bf3 lub jakiegos coda (nawet na niskich) :P Czy moze lepiej zainwestowac w cos przyszlosciowego? Tylko co? :P Moze kupic lepsza plyte z ddr3 itp, lepszy procesor? Oplacilo by sie plyte: Asrock N68-S3 UCC AM3 do tej karty + zmienic  procesor i ramy? 

@Edit Jeszcze pytanie czy Zasilacz da rade po zmianie karty? 

Intel i5 4460, XFX HD 6870, Ballistix sports 2x4 GB, Gigabyte B85M-D3H, XFX Pro TS550W, Thermaltake Armor, Seagate 320gb i WD 500 GB.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

karta wejdźie i najlepszy cpu jakiego tam włożysz to e6700

Okej, to narazie karte trzymalbym w tym kompie, a oplaca sie inwestowac w jakas plyte "przyszlosciowa"? Tak zeby lepszy procek wszedl, ddr3 itp? 

@Edit Jeszcze pytanie czy oplaca sie instalowac gta 4? Bo na yt widze ludzia ciagnie na tej karcie i to ladnie, tylko czy procesor da rade? :P

Intel i5 4460, XFX HD 6870, Ballistix sports 2x4 GB, Gigabyte B85M-D3H, XFX Pro TS550W, Thermaltake Armor, Seagate 320gb i WD 500 GB.

Opublikowano

Okej, to narazie karte trzymalbym w tym kompie, a oplaca sie inwestowac w jakas plyte "przyszlosciowa"? Tak zeby lepszy procek wszedl, ddr3 itp? 

@Edit Jeszcze pytanie czy oplaca sie instalowac gta 4? Bo na yt widze ludzia ciagnie na tej karcie i to ladnie, tylko czy procesor da rade? :P

procesor moze miec problemy z gta IV. 

Age is just a number :)

Opublikowano

procesor moze miec problemy z gta IV. 

Ok, karte wlasnie kupilem, jutro kupie kabel i zobacze. :P A co sadzisz o kupieniu jakies plyty "przyszlosciowej"? Procka bym wtedy zmenil na lepszego (jakis i5 moze), kupilbym ddr3 i zmienil pozniej karte na lepsza? 

Opublikowano

Ok, karte wlasnie kupilem, jutro kupie kabel i zobacze. :P A co sadzisz o kupieniu jakies plyty "przyszlosciowej"? Procka bym wtedy zmenil na lepszego (jakis i5 moze), kupilbym ddr3 i zmienil pozniej karte na lepsza? 

myślę że to dobry pomysł :)

Opublikowano

To kupilem ta karte (Radeon hd4870) i na karcie sa dwa "podlaczenia" 6 pinowe, a na zasilaczu mam tylko 1 takie, ale mam jeszcze kabel Sata power i z drugiej strony 6 pinowe wejscie i moge to podlaczyc, ale czytalem ze trzeba zobaczyc czy zasilacz daje wystarczajace zasilanie na ten kabel sata zeby uciganac karte? Daloby rade? Zasilacz jest wyzej. Z gory dzieki za pomoc.

Opublikowano

To kupilem ta karte (Radeon hd4870) i na karcie sa dwa "podlaczenia" 6 pinowe, a na zasilaczu mam tylko 1 takie, ale mam jeszcze kabel Sata power i z drugiej strony 6 pinowe wejscie i moge to podlaczyc, ale czytalem ze trzeba zobaczyc czy zasilacz daje wystarczajace zasilanie na ten kabel sata zeby uciganac karte? Daloby rade? Zasilacz jest wyzej. Z gory dzieki za pomoc.

twoja karta w stresie pobiera 157W. Czyli ten zasilacz co masz teraz normalnie uciągnie.

Opublikowano

Ok, karta dziala. :) Bf3 chodzi ale laguje, to przez procesor, cnie? Polecasz jakies procesory? Najlepiej z 5 najlepszych na ten socket to sobie poszukam jakies uzywane. :P

@Edit Oplaca lub sie, w ogole da sie prodkrecic tego procka? Daloby to chociaz troche? 

Opublikowano

Ok, karta dziala. :) Bf3 chodzi ale laguje, to przez procesor, cnie? Polecasz jakies procesory? Najlepiej z 5 najlepszych na ten socket to sobie poszukam jakies uzywane. :P

@Edit Oplaca lub sie, w ogole da sie prodkrecic tego procka? Daloby to chociaz troche? 

na 100% przez procesor. e6700  jest najlepszym prockiem na tą plyta glowna. 

http://allegro.pl/procesor-intel-s-775-dual-core-e6700-3-20ghz-fv-gw-i5094290778.html

6 dyszek to nie dużo, a wydajność znacznie wzrośnie.

Opublikowano

na 100% przez procesor. e6700  jest najlepszym prockiem na tą plyta glowna. 

http://allegro.pl/procesor-intel-s-775-dual-core-e6700-3-20ghz-fv-gw-i5094290778.html

6 dyszek to nie dużo, a wydajność znacznie wzrośnie.

Nie mieszkam w polsce. :/ Taki procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 SLGTL 2x2,6Ghz? Bedzie dobry? :P @Edit Czy lepiej: Intel Core 2 Duo E6300?

@Edit Jeszcze pytanie, jakiej plyty szukac przyszlosciowej? Czyli zeby dalo rade pozniej gtx 970 + i5 4690k do niej? Tak mysle zeby kupic taka plyte, do tego ram ddr3 i jakis procek na poczatek w miare tani i karte bym tam przelozyl i by juz sie komfortowo gralo, a pozniej kupilbym i5 4690k a potem karte lub na odwrot. :P Z gory dzieki.

Opublikowano

Nie mieszkam w polsce. :/ Taki procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 SLGTL 2x2,6Ghz? Bedzie dobry? :P @Edit Czy lepiej: Intel Core 2 Duo E6300?

@Edit Jeszcze pytanie, jakiej plyty szukac przyszlosciowej? Czyli zeby dalo rade pozniej gtx 970 + i5 4690k do niej? Tak mysle zeby kupic taka plyte, do tego ram ddr3 i jakis procek na poczatek w miare tani i karte bym tam przelozyl i by juz sie komfortowo gralo, a pozniej kupilbym i5 4690k a potem karte lub na odwrot. :P Z gory dzieki.

normalnie możesz brać tego procka. ale jeśli chcesz mieć procka do oc (tą i5) to musisz też kupić cooler, jak i płyta główna też nie będzie tania :)

edit: jednak ten procesor nie bedzie pasować. 

http://www.asus.com/Motherboards/P5LD2VM/HelpDesk_CPU/

sprawdź sobie jakie core 2 duo obsługuje twoja płyta

Opublikowano

To jaka płytę brać?

@Edit Jest socket 775 to powinno pasować, ale mówisz nie obsługuje?

@Edit Na tej stronie: http://www.game-debate.com/hardware/index.php?pid=422&moboList=Pentium%20Dual%20Core%20E5300%202.6GHz jak sie kliknie w "asus" to jest tam ta plyta, tylko bez "/s", ale chyba da rade ta plyta, nie?

Opublikowano

Wiec znalazlem plyte: asrock z77 pro3 za 140zl (35 ojro), i nie wiem czy sie oplaca kupic? + Jaki procesor do niej (uzywany) za tak 100zl-150zl?

Opublikowano

Poszukaj i3-2100/i3-3220 albo Pentiuma G2020. Tak na początek bez podkręcania. i5 4690K nie włożysz do tej płyty!! Jak już to i5-3570K.

Wiem ze do tej plyty nie wloze takiego procka. :P Chcialem miec taka przyszlosciowa plyte, ale pomyslalem i kupie na poczatek to zeby sobie spokojnie grac w troche nowsze gry i w tym czasie bede zbieral kase i jak uzbieram kupie sobie jakas dobra bestie. :)

@Edit Znalazlem oba procki, i napisalem do gosci co sprzedaja, za plyte + procka wyjdzie okolo 60 euro + ramy (4gb starczy na ten zestaw?) ok. 10-20 ojro.

Opublikowano

LGA1155 nie jest takie najgorsze, też możesz podkręcać. Ta płyta jest dobra do OC. Poszukaj jeszcze na innych stronach procesorów, na tej trochę mało ogłoszeń.

Znalazlem oba procki, i napisalem do gosci co sprzedaja, za plyte + procka wyjdzie okolo 60 euro + ramy (4gb starczy na ten zestaw?) ok. 10-20 ojro.

Oplaca sie takie cos kupic? Wtedy bym mial tak: Plyte: asrock z77 pro3, karte: hd 4870, procek: Intel Core i3 - 2100, i ram: 4gb ddr3 czy 8gb? i jakie taktowanie(?)?

@Edit Gosciu z tym drugim prockiem napisal ze nie zejdzie z ceny, a nie chce za procka placic 75 ojro. :P

Opublikowano

Jak za tylko tyle to się opłaca i to bardzo. W Polsce sama płyta główna kosztuje 300 zł. RAM jak starczy ci to 8GB. Taktowanie RAM starczy 1333.

No ale wiesz to ma byc komp na max rok, to nie chce tyle wydawac i nie mam jeszcze tyle kasy :P Ten drugi procek tak za 35 euro moze gosciu by sprzedal, napisal 40 ale mozna utargowac. :P Duza roznica miedzy tymi dwoma prockami?

@Edit Gosciu ktory sprzedaje tego procka napisal ze ma plyte: asus p8h67 m pro, ale chyba sie nie oplaca? Napisal ze plyta i procek za 70,czyli plyta 30 a procek 40.

Opublikowano

P67 to lepszy chipset, ma możliwości podkręcania. Ten drugi, to chodzi o i3-3220? H67 to taki skromny chipset, do zwykłego komputera.

Czyli tak jak myslalem, lepiej wziac Asrocka, nie? Z tym drugim, to tak, chodzilo mi o i3-3220. Jest duza roznica miedzy tymi procesorami dwoma?

W ogole i3 bedzie w miare dobry w grach (Pytam bo tak jakos sobie pomyslalem i3+gry?! :p)? Np. w Bf3, Bf4, Gta IV, Bf hardline itp mialbym zamiar grac, i moze w gta V, bo patrzac na wymagania dalo by rade. :P

Jeszcze znalazlem: Club3D Radeon HD 5750 Noiseless Edition Grafikkarte, ale karty chyba nie oplaca sie zmieniac, co? Tylko dodatkowy koszt mi sie wydaje?

Opublikowano

i3 3220 dobry w grach, gram na nim w wszystkie gry na ultra + mam kartę R9 270 XFX. Z HD 4870 wydajność wzrośnie i myślę, że będzie dało się grać w gry, może nie na ultra, ale przyzwoitej grafice. Nie opłaca się HD 5750, słabsza od HD 4870.

Opublikowano

i3 3220 dobry w grach, gram na nim w wszystkie gry na ultra + mam kartę R9 270 XFX. Z HD 4870 wydajność wzrośnie i myślę, że będzie dało się grać w gry, może nie na ultra, ale przyzwoitej grafice. Nie opłaca się HD 5750, słabsza od HD 4870.

Ale oba procesory raczej sie az tak bardzo nie roznia, co? Tym bardziej ze tego za 35 na pewno kupie a tamten za 75 :/

@Edit http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-3220-vs-Intel-Core-i3-2100Nie ma duzej roznicy. Wiem ze te strony nie zbyt sie sprawdzaja w praktyce ale mozna cos wyniesc z wyniku. :P

Czy moze kupic plyte i poczekac tak z tydzien i po patrzec czy ktos taki procesor taniej wystawil, na innych stronach itp. tez? Jak w grach by sie lepiej sprawdzal ten i3-3220 od i3-2100 to bym mogl dolozyc troche i nawet poczekac na lepsza oferte.

Opublikowano

Za 35 euro i3-2100 opłaca się, jak sprawny. Możesz poczekać aż będzie tańszy. Jak kupisz P67 to za jakiś czas będziesz mógł kupić i5 2500K+chłodzenie+karta graficzna i będzie idealnie do gier.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...