Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Niedawno pisałem próbny egzamin zawodowy i jedno pytań brzmiało mniej więcej tak:

"Poniżej przedstawiono wycinek kody źródłowego z instrukcją warunkową switch. Jest ona"

k = 2;
switch(k) {
case 1:
cout<<"k<0"<<endl;
break;
case 2:
cout<<"k=0"<<endl;
break;
default:
cout<<"k>0"<<endl;
break;
}

i wśród odpowiedzi 2 kompletnie nie miały sensu a dwie wydaje mi się były prawidłowe, brzmiały jakoś tak:

C. zbiorem warunków możliwych do spełnienia

D. instrukcją zawsze spełnioną

Patrząc na wycinek zaznaczyłem odpowiedz D (kierując się tym że jest tam polecenie delault). Okazało się, że prawidłową odpowiedzią miało byc C jednak ja nie jestem przekonany co do tego (tym bardziej że osoba, która "uczy" mnie programowania potrafi przez jeden brakujacy ";"(srednik na koncu np. cin) znalezc bledy w poprawnie działającej petli for i tym samym rozwalic cały program)

Czekam na wasze odpowiedzi ;)

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Nie wiem, czy wkleiłeś treść całego zadania, czy nie. Jeżeli tak - to nie ma ono w ogóle sensu.

Odpowiedź C jest poprawna - instrukcja switch to zbiór warunków możliwych do spełnienia.

Średniki są ważne i bardzo dobrze, że się ich czepiają.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie wiem, czy wkleiłeś treść całego zadania, czy nie. Jeżeli tak - to nie ma ono w ogóle sensu.

Odpowiedź C jest poprawna - instrukcja switch to zbiór warunków możliwych do spełnienia.

Średniki są ważne i bardzo dobrze, że się ich czepiają.

Tak, to całe zadanie, nie przypominam sobie zeby było coś więcej

A co do tych sredników to chyba mnie nie zrozumiałeś, chodzi mi o to, że masz jakiś tam program i podczas kompilacji wywali błąd, że gdzieś, w którejś linijce brakuje średnika i zauważy to ta nauczycielka, od razu podchodzi i zaczyna "pomagać" w znalezieniu błędu. Ty znajdziesz odpowiednią linike, dopiszesz ten średnik ale ona nie da ci skompilowac tego bo doczyta się w logu, że jeszcze gdzies jest (choć jest to tylko informacja) coś źle i zacznie tego szukać przy okazji znajdując "błędy" w miejsca gdzie ich nie ma... :/ Raz się dowaliła, ze napisałem

cout<<"tekst\n";
zamiast
cout<<"tekst"<<endl;
i twierdziła że to nie zadziała, także wiesz...

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Nie ucz się programować w polskiej zawodówce.

Prezentowany kod nie posiada żadnej wartości merytorycznej, zaś pytanie - egzaminacyjnej.

Można przeprowadzić argumentację, że zarówno odpowiedzi C jak i D są poprawne.

Osobiście zaznaczyłbym D.

Technicznie rzecz biorąc, każda instrukcja switch jest zbiorem instrukcji możliwych do spełnieni ©.

W tym wypadku nie spełni się żaden blok instrukcji poza "case ( k==2 ): " i spełni się on zawsze (D).

Ciekawi mnie jak brzmiały opcje A i B?

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Jedna z odpowiedzi, które wg mnie kompletnie nie miały sensu brzmiała mniej wiecej tak:

"Wielokrotnie zagnieżdżoną instrukcją case"

Jutro postaram się dorwać ten egzamin i wrzucę zdjęcie ;)

Obama wie, co robisz!!!

LTE Play Opole

Opublikowano

Jedna z odpowiedzi, które wg mnie kompletnie nie miały sensu brzmiała mniej wiecej tak:

"Wielokrotnie zagnieżdżoną instrukcją case"

Jutro postaram się dorwać ten egzamin i wrzucę zdjęcie ;)

te pytanie też zdaje mi się poprawne, ale jednak najbardziej pasuje ze to zbiór warunków do spełnienia 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

C to poprawna odpowiedź...

to jest zbiór warunków jakie może wykonać switch...

może sprawdzić warunek k==1 / k==2 oraz posiada standardową opcję do wykonania...

case <-- początek warunku

break <-- koniec warunku 

zbiór to kilka takich warunków...

oczywiście pytanie całkowicie bez sensu i niczego nie uczące...

ale to jak z erytrocytami i leukocytami... po prostu czerwone i białe krwinki...

nie p******** się z trudnymi słowami... ale ja zaznaczyłbym C...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...