Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dowód tymczasowy a dowód osobisty?

Diavo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam pytanie, mianowicie chciałbym wyrobić sobie dowód tymczasowy, mam 17 lat, za rok już będzie 18stka. Dowód mi będzie potrzebny na te wakacje bo jak mi sie uda to pojade za granicę. No i pytania takie:

1. Czy dowód tymczasowy różni się czymś od osobistego?

2. Czy nie będę miał problemu po skończeniu 18 lat kupić na dowód tymczasowy alkoholu?

3. Jeżeli skończę 18 lat a wiadomo dowód tymczasowy jest ważny 5 lat, więc jak skończę 18stke to pewnie nie muszę go wymieniać, ale czy mogę go sobie wymienić na tymczasowy?

4. Czy nie będzie żadnych problemów w różnych transakcjach itp. gdzie będzie potrzebny mój dowód a będę miał dajmy 18 lat i tymczasowego będę używał?

Wiem, że pytania głupie ale chcę się upewnić :)

Opublikowano

1. Niczym :D

2. Nie, wystarczy że pokażesz sprzedawcy date urodzenia na dowodzie

3. Nie musisz, czekasz aż skończy sie tymczasowy i wtedy wyrabiasz normalny 

4. Raczej nie :)

175001456602037225492.gif

Opublikowano

1. dowód tymczasowy jest krócej ważny od normalnego dowodu osobistego o 3 lata chyba.

2.nie. sam korzystam z tymczasowego bo też zrobiłem przed 18stką bo był mi potrzebny i nie ma problemu z kupnem fajek czy alko

3.jak skończysz 18stke i skończy się ważność tymczasowego to musisz wyrobić dowód osobisty,który też ma swoją datę ważności. wtedy już nie da się wyrobić tymczasowego.

4.nie. na tymczasowym są te same dane co na normalnym dowodzie.

egq3SFm.png

Opublikowano

Dowód tymczasowy to tylko potoczna nazwa. Oficjalnie jest to normalny dowód osobisty wyrobiony przed 18 rokiem życia i różni się tylko tym, że jest krócej ważny. Będziesz mógł go normalnie używać do podróżowania po UE, kupowania używek itd. nawet do 22 roku życia.

tumblr_inline_nt05diSJ3v1r02w2j_500.gif

Opublikowano

Siemka. Mam pytanie, mianowicie chciałbym wyrobić sobie dowód tymczasowy, mam 17 lat, za rok już będzie 18stka. Dowód mi będzie potrzebny na te wakacje bo jak mi sie uda to pojade za granicę. No i pytania takie:

1. Czy dowód tymczasowy różni się czymś od osobistego?

2. Czy nie będę miał problemu po skończeniu 18 lat kupić na dowód tymczasowy alkoholu?

3. Jeżeli skończę 18 lat a wiadomo dowód tymczasowy jest ważny 5 lat, więc jak skończę 18stke to pewnie nie muszę go wymieniać, ale czy mogę go sobie wymienić na tymczasowy?

4. Czy nie będzie żadnych problemów w różnych transakcjach itp. gdzie będzie potrzebny mój dowód a będę miał dajmy 18 lat i tymczasowego będę używał?

Wiem, że pytania głupie ale chcę się upewnić :)

1.Nie

2.Tak

3. Można wymienić, ale po co, skoro jest ważny 5 lat?

4. Dlaczego tak ma być? Nie.

Tymaczasowy to normalny dowód, tylko, że na 5 lat. Sam taki wyrobiłem przed 18 i z niego korzystam 3 rok. Za dwa lata wymienię na ten całkiem nowy.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

O i dzięki wielkie za odpowiedzi :). Rozwialiście moje wątpliwośći. Już można zamknąć, jeszcze raz dzięki :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...