Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z pendrive

Pozdro600a

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam pendrive o pojemności 1TB(1000 GB) firmy Sony. Od pewnego czasu coś z nim jest nie tak, wymaga czasami foramatu. Sprawdzałem również czy nie ma żadnych wirusów ale też nic nie było.

Ale mianowicie problem polega na tym, że jutro mam zamiar formatować kompa, więc postanowiłem wszystkie zdjęcia, ważne pliki przenieść na pendrive. Wszystko było ok, przeniosłem. Wyłączyłem komputer i po ponownym włączeniu nie działają mi pliki na pendrive.(Miałem np: SS,ZDJĘCIA,Pliki w RAR) i wszystko nie działa, zdjęć w ogóle nie ma.

Nie wiem co zrobić teraz, możę ktoś wie co zrobić.Wszystko co miałem straciłem ... 

LIczę na pomoc 

Opublikowano

Pewnie i straciłeś większość z tego co jest na tym penie. Można odzyskać dane najlepiej w dobrym serwisie ale to droga impreza. Można próbować programów do recovery ale bez podstaw i znajomości programów jak i dostępności profesjonalnych programów będzie ciężko.

Ciekawe za ile kupiłeś go, jeśli cena poniżej 200$ ­to musi być podróbka. Dobre firmowe peny  np. Kingstona tej wielkości cenowo są na poziomie powyżej 800$

Tego pena nie wolno formatować czyli sam sobie zjebałeś go na wstępie. Do formatowania powinno się używać programów Linuxowyxh typu gParted itp i formatować w extFAT, ty pewnie formatowałeś go w NTFS.

na przyszłość lepiej kupić dysk mikro SSD na USB jest niewiele większy od pena ( praktycznie wielkości pudełka od zapałek ) , bardziej pewny i na dodatek 3-4x tańszy

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No tak, ale chciałem szybko przenieść pliki...

A co do formatu to było tak, przeniosłem tam zdjęcia 2gb a następnego dnia jak chciałem je przenieść na innego kompa to mi kazał formatować pendrive bo nie dało się nic zrobić...

A ile może kosztować przywrócenie plików z pendrive ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...