Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Vayne - Nocna Łowczyni

MarkusPLGames

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Vayne - Nocna Łowczyni

post-1097544-0-80375000-1426172575_thumb.jpg

Cześć! Przygotowałem dla Was poradnik do jednego z moich ulubionych ADC, czyli Vayne. 

Plusy:

- Stun (na adc daje bardzo dużą przewage i możliwości)

- Dobry haras

- Dzięki ''true damage'', niszczy postacie z wysokim pancerzem oraz HP

- Znakomicie nadaje się do ścigania uciekających przeciwników/niedobitków

- Niewidzialność (R+Q)

Minusy:

- Całkowity brak umiejętności obszarowych

- Mało HP jak przystało na ADC

- Podatna na stuny, slowy

Umiejętności:

Umiejętność pasywna (Nocna Łowczyni)

post-1097544-0-71792400-1426176844.jpg  Vayne zyskuje 30 premi do prędkości ruchu, gdy porusza się w stronę widzianego wrogiego bohatera. (zasięg 2000)

Q - Akrobacja

post-1097544-0-20278800-1426176660.jpg   Aktywna Vayne wykonje szybką akrobację w kierunku kursora, powodując, że jej następny atak podstawowy wykonany wprzeciągu 6 sekund zada dodatkowe obrażenia fizyczne. (30/35/40/45/50% obrażeń)

W - Srebne Bełty

post-1097544-0-96611300-1426177569.jpg   Każdy trzeci atak podstawowy lub umiejętność przeciwko temu samemu celowi zadaje nieuchronne obrażenia równe podstawowej wartości i % maxymalnego zdrowia celu. (20/30/40/50/60, 4/5/6/7/8% maxymalnego zdrowia celu)

E - Potępienie

post-1097544-0-93073500-1426177791.jpg   Vayne wystrzeliwuje pocisk w stronę celu, zadając obrażenia fizyczne i odrzucając go na 0.5 sekundy, ponadto jeśli przeciwnik udeży w przeszkodę otrzyma te same obrażenia jeszcze raz oraz zostanie ogłuszony na 1.5 sekundy.

R - Godzina Sądu

post-1097544-0-73655900-1426178260.jpg   Vayne tymczasowo otrzymuje premię do obrażeń ataku oraz potraja efekt Nocnej Łowczyni. Aktywacja Akrobacji podczas aktywnej Godziny Sądu ukryje Vayne na 1 sekunde. (30/50/70 obrażenia, 8/10/12 czas trwania)

Runy:

post-1097544-0-73362600-1426178495_thumb.jpg

Jak widzicie runy są od Rekklesa z FNC. Sam ich używam i są świetne zarówno na Vayne jak i wszystkich ADC.

Specializacje:

post-1097544-0-79278600-1426178673.jpg

Sam używam takich specializacji i jestem z nich zadowolony.

Przedmioty:

post-1097544-0-87402800-1426179110.jpg

Te przedmioty są w sam raz. Zawsze można zmienić defensywny przedmiot na ofensywny.

Jak grać:

No więc idziemy sobie na bot'a (lub top'a) i staramy się farmić przynajmniej do 15-20 minuty. Oczywiście w między czasie robimy drake'a i atakujemy kiedy nasz jungler gang'uje. Dobra Vayne powinna mieć co najmnie 150-175 farmy do 20 minuty. Następnie uczestniczymy w teamfight'ach/mid game'ach, robimy drake'i. Staramy się focus'ować uciekających przeciwników oraz postacie z małym HP lub postacie carry'ujące. Jeśli uznajemy, że enemy tank jest najwięcej robiącą postacia w przeciwnym team'ie, focus'owanie go jest jak najbardziej dozwolone, przecież po to mamy W. Później pozostaje push'owanie i wygranie gry. ;)

Wskazówki:

1. Dzięki naszemu Q możemy o wiele szybciej wyprowadzić atak. Kiedy nasz auto-atak jest już w drodze do celu wykonujemy Akrobacje i udeżamy po raz kolejny. Moze to przyśpieszyć stakowanie naszego W.

2. Warto ward'ować krzaki na bocie, aby można było po przez Q i E zestunować przeciwnika.

3. Vayne jest bardzo dobra w jungli (nie jako jungler) i ciasnych zakątkach mapy, ponieważ w łatwy sposób może wykorzystac swojego stuna (E).

Przeciwko komu jesteśmy słabi i dobrzy jako Vayne:

Jesteśmy dobrzy przeciw:

- Sivir

- Alistar

- Lucian

- Renekton

- Cho'Gath

- Braum

Jesteśmy słabi przeciw:

- Caitlyn

- Corki

- Quinn

- Draven

- Tristana

Dobrze współpracujemy z:

- Blitzcrank

- Tresh

- Nami

- Leona

- Braum

Jest to mój pierwszy poradnik, więc proszę o wyrozumiałość.

by MarkusPLGames

Jeśli macie jakieś pomysły na dopieszczenie i poprawienie poradnika piszcie śmiało!

Opublikowano

1. nie gang, tylko gank.. gang mozesz na ulicy znalezc co najwyzej.

2. nie stos'uj niepotrze'bnych apostrof'ow. jesli masz napisac drake'i, to ok. ale gank'i? serio?

3. zmniejsz troche czcionke.

4. vayne i harras? z jej zasiegiem? no nie sadze. ;]

5. stun jest tylko w przypadku kolizji ze sciana, inaczej po prostu odpychasz goscia, warto to dopisac.

6. w late statika zmieniasz na pd, buty mozna na zephyra. zamiast banshee moze byc tez ga, albo bt gdy enemy ma thornmaila. ;]

poradnik calkiem spoko, uwzglednij to co napisalem i bedzie git ;)

Opublikowano

Sorry za te "gangi", poprawie to jutro, bo za bardzo czasu nie mam. Ten build jest przykładowy i dość defensywny, można go dowolnie modyfikować. Vayne ma bardzo dobry haras, np. wykonujemy 1 atak (przypominam, że pasywka daje nam speeda), następnie stosując się do wskazówek używamy Q i kolejny atak. Przy zbudowanym już statiku przeciwnik ma 1/2 HP mniej, co prawda narażamy się też na np. graba od blitza, tresha albo klatke lux. ;) Dzięki za rady.

Opublikowano

Jeszcze napisz jak przeżyć na linii, bo jak twoim sposobem będę miał harrasowac to 0/10 skończę w 10 minucie . Dodatkowo nie podoba mi się zachowanie podczas TF'u . Nawet tristana nie focusuje carry ...

Opublikowano

W tych kontrach/synergiach powinny być obrazki, a nie napisane. 

No i po co te umiejętności? Można wpisać w google "vayne" i tam też jest wszystko opisane...

Opublikowano

Country zapożyczone z lolcounter, słabe..

Informację takie jak, że stun działa tylko wbijając w ścianę na prawdę się przydadzą.

Build? Przecież nie w każdej grze taki build będzie odpowiedni, powinieneś napisać co-czym można zastąpić. 

Opublikowano

Harasowanie Vayne nie jest końeczne. Staramy się kryć za minionkami i farmić. Nie puszujmy zbytnio jeśli w przeciwnej jungli jest np. ww lub vi, tak jak mówiłem Vayne jest podatna na slowy, stuny. Pamiętajcie farma jest bardzo ważna. Obrazki bohaterów i poprawki dodam jutro, a skille są dodane, aby dopieścić ten poradnik

Opublikowano

Harasowanie Vayne nie jest końeczne. Staramy się kryć za minionkami i farmić. Nie puszujmy zbytnio jeśli w przeciwnej jungli jest np. ww lub vi, tak jak mówiłem Vayne jest podatna na slowy, stuny. Pamiętajcie farma jest bardzo ważna. Obrazki bohaterów i poprawki dodam jutro, a skille są dodane, aby dopieścić ten poradnik

Każdym ADC staramy się farmić, na każdym jest ważna farma.

Opublikowano

W sprawie buildu, ten jest defensywny. Każdy może budować się według polecanych. Build można modyfikować w dowolny sposób. Dzięki za rady.

Tak wiem, że każdym się farmi, ale jak bym o tym nie napisał byłoby 6377368433 komentarzy typu "czemu nic o farmie nie napisałeś"

Opublikowano

W sprawie buildu, ten jest defensywny. Każdy może budować się według polecanych. Build można modyfikować w dowolny sposób. Dzięki za rady.

Jeśli to jest PORADNIK, powinieneś podać co można czym zamienić, rozważyć każdą opcję.

Opublikowano

@Piekarzewski Vayne jest całkiem dobra do Harrasu z jej Q (przeciwnik może nie spodziewać się dashu i nie zareagować), Vayne często wychodzi z Trade'u na wygranej pozycji, bo jej True DMG + Q niszczą przeciwnika (nawet nafeedowanego).

Opublikowano

@Piekarzewski Vayne jest całkiem dobra do Harrasu z jej Q (przeciwnik może nie spodziewać się dashu i nie zareagować), Vayne często wychodzi z Trade'u na wygranej pozycji, bo jej True DMG + Q niszczą przeciwnika (nawet nafeedowanego).

tylko jak zrobisz to swoje Q i nawet obijesz taka np caitlyn, to jak bedziesz sie odsuwac, to ona Ci jeszcze 2-3 aa + Q wlozy na twarz. efekt? wychodzisz na minus.

Opublikowano

graj supportem pasywnym a miej przeciwko sobie leona. palish flasha/heala albo umierasz. nie pisz glupot ze vayne ma dobry harras, bo ona wiecej w siebie wezmie niz odda. raz na jakis czas 1-2 aa mozesz wbic, ale duzo nimi nie zrobisz i musisz uwazac na siebie, bo masz malutki zasieg

Opublikowano

Zawsze można uderzyć raz, użyć Q i E wtedy tracimy trochę więcej many, ale przeciwnik się nie odegra ;)

Opublikowano

Dziękuje, poradniki wymagają dużo pracy, a takie komentarze tylko ją umilają.

Pomocnik
Opublikowano

Według mnie zamiast banshee lepsze jest GA. Reszta chyba okej. Masterki są złe jeszcze a runy takie sobie.

Opublikowano

Wszystkie poprawki w poniedziałek dodam, ponieważ większość dnia spędzam na IEM'ie. ;)

Pomocnik
Opublikowano

Według mnie runy i masterki są dobre, ale każdy gra inaczej ;)

Nie są dobre, według mnie na Katarine masterki 0/30 też mogą być dobre, ale co z tego. Akurat Vayne mam bardzo dużo meczy i mówię Ci, że masterki i runy są takie 2/10.

Opublikowano

To jest Twoje zdanie, doceniam je, jednak to mój poradnik, w którym dodałem runki i masterki, z którymi mi się dobrze gra. Nie zamierzam ich zmieniać. Też mam dużo gier rozegranych Vayne, jeśli chodzi o EQ i poprawki wszystko w poniedziałek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...