Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak pisać pluginy?

Gość Renoxeq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zamiar pisać pluginy. Problem jest w tym, że nie wiem jak się je pisze. Prosiłbym o dowolną pomoc, byle skuteczną ;)

Opublikowano

Polecam pooglądać poradniki KamilKime na youtube. Albo zakupić "uczenie się" ze strony javastart.pl a potem douczyć się bukkit api i VOILA! :D

Opublikowano

Polecam pooglądać poradniki KamilKime na youtube. Albo zakupić "uczenie się" ze strony javastart.pl a potem douczyć się bukkit api i VOILA! :D

@Kamilkime XDDD

@topic

bron boze nie ucz sie od niego, jezeli nie chcesz kaleczyc javy

to jest przyklad co on zrobil: https://github.com/Thefilippop1PL/KimekLive/blob/master/Live/src/me/kamilkime/live/AnimowaneMotd.java

przy 30 refresach wyebie Ci procesor

30 minut sie meczyl, zeby tyle ifow zrobic i to nie dziala 

po co mu tyle ifow? stringbuilder i juz...

a i banuje za to, ze ktos napisal gdzie popelnil blad (chociaz sam pisal na forum, zeby w komentarzach pisac bledy, a teraz banuje)

Opublikowano

Tak jak wyżej pisali zajrzyj na javastart.pl a najlepiej kup sobie książkę i krok po kroku powoli coś ogarniesz.

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

musisz siem nauczyc podstaf javy a nastempnie ajpi bakkita i umiesz,polecam superofe poradniki kamilkimeee

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@filippop1
Może nie zauważyłeś, ale to animowane Motd było pisane dla jaj pod koniec live'a, tylko po to żeby się czymś zająć, a nie po to żeby działało ;)
I każdy albo sobie zobaczył na live'ie, że nie działa, albo po nim, bo jest dodany komentarz w src na GitHub'ie, że to nie działa...

P.S. Jakbyście pisali tylko błędy w komentarzach (że nie wspomnę co się o mnie wypisuje na innych forach), to bym nie blokował :)

Opublikowano

@filippop1

Może nie zauważyłeś, ale to animowane Motd było pisane dla jaj pod koniec live'a, tylko po to żeby się czymś zająć, a nie po to żeby działało ;)

I każdy albo sobie zobaczył na live'ie, że nie działa, albo po nim, bo jest dodany komentarz w src na GitHub'ie, że to nie działa...

P.S. Jakbyście pisali tylko błędy w komentarzach (że nie wspomnę co się o mnie wypisuje na innych forach), to bym nie blokował :)

A co niby ja pisalem? Ze ktos robil minigierke i nie zna slowa obiekt? Ok...

@GotoFinal bledy wypisywal, a ty go zbanowales.

+ do tego dziecinnie sie zachowujesz np.

- naslales kolegow (w zasadzie to kolege - cichy) na shoutboxa i kazales mu pisac "kto lubi kamilkime", "kamilkime krul"

Motd było pisane dla jaj pod koniec live'a, tylko po to żeby się czymś zająć

Skoro to bylo pisane dla "jaj" to po co to sprawdzales? 

Jedyne ruchome MOTD jakie mozna zrobic - ProtocoLib'em

Tja... Protocollib? To jakis specjalny silnik? Duzo osob robi nms protocollibem, bo:

• jest latwiejsze do zrobienia
  • nie trzeba tyle pisac
Opublikowano

@filippop1

Nikogo nie nasyłałem - chciał to zrobić, to zrobił, co mi do tego? Nie muszę nasyłać ludzi, nie wszyscy są przeciwko mnie tak jak wy ;)
A co do blokowania - pojawiło się parę osób związanych z bukkit.pl, które nie do końca tylko 'konstruktywnie wypominało błędy', a potem - już nie patrzyłem kto co pisze, jeśli z bukkit.pl - blokuję. Szczególnie, jeśli taka osoba obraża mnie właśnie na bukkit.pl (np. ty, GotoFinal czy EastWestFM) to wtedy już nie mam ŻADNYCH oporów, żeby was blokować :)

Jest granica między 'konstruktywną krytyką' a hejtem, wredotą i zwyczajnym obrażaniem kogoś - wy ją ciągle przekraczacie. Jeśli się to zmieni - z chęcią was odblokuję :)

Opublikowano

@filippop1

Nikogo nie nasyłałem - chciał to zrobić, to zrobił, co mi do tego? Nie muszę nasyłać ludzi, nie wszyscy są przeciwko mnie tak jak wy ;)

A co do blokowania - pojawiło się parę osób związanych z bukkit.pl, które nie do końca tylko 'konstruktywnie wypominało błędy', a potem - już nie patrzyłem kto co pisze, jeśli z bukkit.pl - blokuję. Szczególnie, jeśli taka osoba obraża mnie właśnie na bukkit.pl (np. ty, GotoFinal czy EastWestFM) to wtedy już nie mam ŻADNYCH oporów, żeby was blokować :)

Jest granica między 'konstruktywną krytyką' a hejtem, wredotą i zwyczajnym obrażaniem kogoś - wy ją ciągle przekraczacie. Jeśli się to zmieni - z chęcią was odblokuję :)

Ani razu cię nie obraziłem na żadnym czacie przed doastaniem bana, dopiero kilka dni po nim, jak się dowiedziałem że na unbana to nie mam co liczyć, zrozumiałem że jesteś po prostu nikim i że próby pomocy nie mają tu żadnego sensu, lepiej wprowadzać widzów w błąd.

Bo bana dostałem tylko za to że cię poprawiłem w komentarzu pod filmikiem, brawo.

a w tej klasie:

https://github.com/Kamilkime/KimekLive/blob/master/Live/src/me/kamilkime/live/AnimowaneMotd.java

Po za tym że nie działa, najśmieszniejsze to są te ify...

I nie mam zamiaru już pisać ładnie i napisać jak to powinno wyglądać, bo i tak jesteś nikim i za normalną krytykę banujesz, za wszystko banujesz, więc ja nie mam zamiaru być miły, udowodniłeś mi do czego się nadajesz.

https://github.com/Kamilkime/KimekLive/blob/master/PotionShop/src/me/kamilkime/potionshop/InvListener.java

słyszałeś kiedyś o obiektach?

Albo o formatowaniu kodu?

Nigdy ale to nigdy nie ucz się od niego, tylko stracisz.

Nie robi nic poprawnie a wszelkie próby poprawienia jego błędów kończą się blokadami, po prostu gość jest nic nie warty i lepiej jak by nigdy się nie pojawił.

A samą nauke polecam zacząć od javy: https://docs.oracle.com/javase/tutorial/

A potem wystraczy dokumentacja i może jakiś mały przykładowy plugin.

­

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Aby napisać plugin potrzebujesz środowiska do tego np eclipse, znajomość Javy i API bukkita

Nie zajmuje się już minecraft'em i programowaniem pod niego. 

Masz dla mnie coś ciekawego? A może masz pytanie? Pytaj śmiało!

Pomogłem? Daj like'a!

Opublikowano

Nie @GotoFinal, blokady nie dostawaliście za poprawianie mnie, tylko za to, że działacie na bukkit.pl. Sorry, ale nawet jeśli mnie tam nie obrażasz (w co bardzo wątpię) blokuję po prostu wszystkich, którzy są z tą stroną związani. Na początku patrzyłem, czy dana osoba mnie gdzieś obraża i dopiero ew. blokowałem, ale teraz nie mam na to siły. Ale, jeśli przestaniecie mnie cały czas obrażać, to może się jakoś dogadamy, ale sądząc po twojej wiadomości - w to raczej wątpię.

P.S. Kodu m.in. animowanego MOTD nie bierzcie na poważnie, bo to było pisanie dla jaj. Dlatego tam jest tyle if'ów itd. A co do PotionShop - teraz zaczynam pisać obiektowo, a to jest stary plugin, ale dla mnie ważne było, że działał i że nie lagował bardzo serwera ;)

BTW, skoro ludzie się uczą, piszą z tego pluginy i wszystko im działa oraz jest wydajne, to chyba jednak są coś warte te poradniki. A jak wam się nie podobają - nie oglądajcie, wolny kraj :)

Opublikowano

BTW, skoro ludzie się uczą, piszą z tego pluginy i wszystko im działa oraz jest wydajne, to chyba jednak są coś warte te poradniki. A jak wam się nie podobają - nie oglądajcie, wolny kraj :)

@Kamilkime

Daj mi przykład bo jebł*m xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano

@ujtek
Mam parę takich osób na Skype'ie ;)
Jak będą chciały - to się tu pochwalą, ale zapewniam cię, że można z tych poradników pisać wydajnie i 'działająco'.

Opublikowano

Nie @GotoFinal, blokady nie dostawaliście za poprawianie mnie, tylko za to, że działacie na bukkit.pl. Sorry, ale nawet jeśli mnie tam nie obrażasz (w co bardzo wątpię) blokuję po prostu wszystkich, którzy są z tą stroną związani. Na początku patrzyłem, czy dana osoba mnie gdzieś obraża i dopiero ew. blokowałem, ale teraz nie mam na to siły. Ale, jeśli przestaniecie mnie cały czas obrażać, to może się jakoś dogadamy, ale sądząc po twojej wiadomości - w to raczej wątpię.

P.S. Kodu m.in. animowanego MOTD nie bierzcie na poważnie, bo to było pisanie dla jaj. Dlatego tam jest tyle if'ów itd. A co do PotionShop - teraz zaczynam pisać obiektowo, a to jest stary plugin, ale dla mnie ważne było, że działał i że nie lagował bardzo serwera ;)

W takim razie, to ty wszystko dla jaj piszesz, bo wszystko jest ch*jowo napisane. Jak chcesz sie pouczyc to zapraszam twitch.tv/filippop1 (Keepo)

"Obiektowo" ty? XDD

BTW, skoro ludzie się uczą, piszą z tego pluginy i wszystko im działa oraz jest wydajne, to chyba jednak są coś warte te poradniki. A jak wam się nie podobają - nie oglądajcie, wolny kraj  :)

"im działa oraz jest wydajne" tu bym polenizowal

//edit polemizowal*

@Kamilkime thx

Opublikowano

@filippop1
Pisze się 'polemizował', ale mniejsza o to - tak działa i jest dość wydajne, na swój własny użytek (np. swój serwer) spokojnie wystarczy ;)
Pamiętajcie, że często to nie są ludzie, którzy chcą się tym zajmować przez dłuższy czas, tylko np. potrzebują jakiegoś jednego pluginu na swój serwer, a wolą go sobie sami napisać, niż kupować np. u was.

Opublikowano

@Kamilkime
To że ludzie piszą to na własny użytek to nie znaczy muszą to robić na odpier*ol :)
Jak chcą coś zrobić dobrze to niech wezmą porządny kurs Javy a potem się zabierają za pluginy (tobie też radzę).

[...]  - teraz zaczynam pisać obiektowo, [...]

Skoro dopiero teraz zaczynasz pisać obiektowo to czemu na twoim kanale jest już tyle filmów uczących co najmniej "niezdrowych" praktyk. Jeżeli chcesz nauczać innych to najpierw porządnie naucz siebie.

@topic Najpierw porządnie Java potem Bukkit nie jak kolega @Kamilkime Bukkit i "podstawy Javy"

Opublikowano

Gówno, gówno i gówno prawda.

Mimo, że podczas uczenia się od Kamilkime widziałem u niego dość sporo błędów logicznych, to i tak BARDZO dużo mi pomógł, nauczyć się samych funkcji, co można robić, i jakie są tego skutki czy konsekwencje.

Ostatnio nawet pomógł mi w bardzo dla mnie nie znanej rzeczy (nick: xVacuum, pamiętasz @Kamilkime ? :D), czyli ConfigurationSection. Pomógł? Pomógł. Działa poprawnie? Działa.

Zauważając fakt, że @Kamilkime wciąż się uczy, i ma do tego zaangażowanie. Wy swoim zachowaniem niszczycie go, i staracie się go unicestwić,  bo chce się czegoś uczyć. Może jeszcze powyzywacie go od pseudo-koderów... jak mnie niektórzy zresztą? 

Pozdrawiam, i może trochę ogarniecie te spiny.

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Osoba ucząc się pisać pluginy jeżeli nie znała jakichkolwiek podstaw programowania to od kamilkime się nie nauczy.

Ale jeżeli jakieś podstawy znasz z innego języka to można po jakimś czasie zrozumieć go i się normalnie uczyć tak jak on to powiedział na własny użytek.

Opublikowano

Gówno, gówno i gówno prawda.

Mimo, że podczas uczenia się od Kamilkime widziałem u niego dość sporo błędów logicznych, to i tak BARDZO dużo mi pomógł, nauczyć się samych funkcji, co można robić, i jakie są tego skutki czy konsekwencje.

Ostatnio nawet pomógł mi w bardzo dla mnie nie znanej rzeczy (nick: xVacuum, pamiętasz @Kamilkime ? :D), czyli ConfigurationSection. Pomógł? Pomógł. Działa poprawnie? Działa.

Zauważając fakt, że @Kamilkime wciąż się uczy, i ma do tego zaangażowanie. Wy swoim zachowaniem niszczycie go, i staracie się go unicestwić,  bo chce się czegoś uczyć. Może jeszcze powyzywacie go od pseudo-koderów... jak mnie niektórzy zresztą? 

Pozdrawiam, i może trochę ogarniecie te spiny.

Jak by nie blokował ludzi za nic, to bym go raczej popierał i liczył na to że na polskim YT powstanie jakiś sensowny poradnik, ale on woli swoje błędy ukrywać, a każdy kto je wymieni/poprawi jest zbanowany.

I do takich osób szacunku nie mam...

Więc nie mam zamiaru go nigdzie polecać, zostanie takim polskim pogostickiem, każdy kto coś pisze to się z niego śmieje.

No właśnie, miałeś argument kiedyś, że w Polsce to wszystko krytykują a w innych krajach to trawa jest bardziej zielona a ptaki "bardziej" śpiewają.

Nie prawda, poleć komuś na spigocie pogosticka, i patrz jak rośnie liczba komentarzy że to gówno.

To mi pozostaje czekać, może kiedyś pojawi się ktoś kto chce uczyć innych, i siebie.

A nie ktoś kto chce nawalić kilka beznadziejnych filmików i ignorować wszystkie uwagi a ich autorów banować.

Pozdrawiam.

­

Opublikowano

@GotoFinal, @filippop1
No i mamy sytuację patową - wy mnie obrażacie, bo ja was blokuję, a ja was blokuję, bo wy mnie obrażacie...
W takim razie, chyba sytuacja się nie zmieni - wy mnie będziecie dalej obrażać (co w sumie w 99% przypadków i tak mam gdzieś), a ja was dalej będę blokował. No, chyba, że macie jakieś pomysły co możemy zrobić w tym temacie ;)

Opublikowano

Ale wy sie zrecie uff.. Ja do Ciebie Kamilu z @AdamGrzegorz nic nie mam jako jedyni chyba w tym temacie. Nauka nie polega tylko na filmikach z yt. Jak widz oglada tuty i ctrl+v z githuba to jego wina co nie? Przeciez jest sporo tez innych poradnikow na str ang, a jak on nie czyta to nie wie czy jest dobrze czy zle. W filmie all wytlumaczyc sie nie da. Wzorujacy sie na filmikach POWINIEN sam naprawic drobne bledy (najpierw "troszku" javy a nastepnie api bukkita. Czekam na miszczuff hejtuff :). Kamilkime nagrywaj dalej, malo Polakow to robi. Bledy zawsze mozesz popoprawiac.

//Edit

Widzicie co zazdrosc w tym wieku wyrabia xD?

Wypromuje twój serwer minecraft na mclista :)

* 1000 diamentów w niecałe 24h,

* Twoj serwer znajdzie sie na 1 stronie,

* Po wiecej informacji zapraszam na PW,

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Opublikowano

@GotoFinal, @filippop1

No i mamy sytuację patową - wy mnie obrażacie, bo ja was blokuję, a ja was blokuję, bo wy mnie obrażacie...

W takim razie, chyba sytuacja się nie zmieni - wy mnie będziecie dalej obrażać (co w sumie w 99% przypadków i tak mam gdzieś), a ja was dalej będę blokował. No, chyba, że macie jakieś pomysły co możemy zrobić w tym temacie ;)

Pisałem do ciebie w sprawie "unbana", jednak to zignorowałeś, więc uznałem że masz to jednak w d***e, do czasu bana nie obraziłem cie ani razu, i przestań się tłumaczyć że banowałeś wszystkich z forum.... bo to po prostu idiotyczne.

Więc lepiej zniknij i przestań ludzi wprowadzać w błąd swoimi poradnikami, jako że chwilowo moje IDE odmawia współpracy, pomarnuje trochę czasu i wymienię kilka przykładów: pozwolę sobie użyć kilku moich starych komentarzy, które oczywiście zostały usunięte bo są super obraźliwe.

PS: pomijam tutaj dużo błedów itd, bo to jednak tylko poradnik, i nie da się od początku uczyć wszystkiego idealnie, więc spaghetti zamiast kodu jakoś przeboleje w większości miejsc, bo każdy tak zaczynał, bo tak jest prościej jak się nie ogarnia obiektów jeszcze.

Odcinek 5:

Hyym, ale tu jest źle, ignoreCancelled określa czy listener ma automatycznie pomijać te eventy które zostały już anulowane, czyli można to ustawić na true, lub robić: if (event.isCancelled()) return;

Powinieneś dodać jakąś informacje na ten temat, bo powiedziałeś niestety źle, to jakieś info by się przydało tam dodać by ludzie nie robili potem błędów ;/

Odcinek 7:

Moje uwagi:

1. Metoda scheduleAsync ... jest od dawna oznaczona za przestarzałą, a nie Runnable, jak to wynika z twojej wypowiedzi :D Używaj np runTaskTimerAsync

2. Sytuacja z 8:00 była tym co mnie zraziło :D Nie wiem czy zapomniałeś, czy nie wiesz, czy się "zakręciłeś", ale zmiennych finalnych nie można redefiniować, więc na pewno nie mogło to kiedyś u ciebie działać, albo działać inaczej ;)

Co do odliczania, najwygodniej jest zrobić nową klasę rozszerzającą BukkitRunnable, i tam w zmiennych globalnych mieć ten "wskaźnik licznika"

Jak by ktoś potrzebował innego sposobu: http://pastebin.com/u49hFi7z (dodatkowo tutaj każe odliczanie jest niezależnie od poprzedniego, więc mogą spokojnie działać dwa (lub więcej) na raz)

Nagrywaj dalej, ale przydałoby się przygotować do odcinków i zobaczyć jak to się powinno pisać, gdy ktoś się uczy, to łatwo mu potem zapamiętać te złe rzeczy

Odcinek 9:

Takich kilka drobnych uwag:

plugin.yml i config.yml możemy dawać w /src ;) I nawet powinno się go tam dawać :P

Używanie saveConfig co każde wpisanie komendy może powodować lagi, po 1: nie trzeba tego robić za każdym razem, po 2: można to robić asynchronicznie.

Ale to tylko poradnik o konfiguracji, więc to raczej informacja dla innych, bo tak to za dużo roboty by było z poradnikiem tego typu by to dobrze wyjaśnić.

14:05 pobierasz address IP, są tu 2 niezbyt ciekawe rzeczy, po 1: można użyć na koniec,.getHostAddress() i to zwraca właśnie ładne IP z kropkami. po 2: replaceAll to nie oznacza że zostaną zamienione wszystkie występowania, tylko replaceAll używa znacznie bardziej wymagającego RegEx -u do przeprowadzenia "podmiany", dlatego zwykłe .replace było by tutaj poprawniejsze, ale i tak z powodu 1, niezbyt potrzebne.

No niestety, nazwa metody myląca i masa ludzi się myli, też kiedyś tak robiłem :D

Co do konfiguracji w  22:30 tego się nie da naprawić ;) Musiałbyś ręcznie, linijka po linijce (a lepiej to znak po znaku) pisać dane do konfiguracji, a to nie jest proste, bo standardy YAML są dość ogromne i ogarnąć te wszystko możliwości nie jest łatwo.

Większe pluginy mają bardzo prostą zasadę działania... Nie edytują plików ;) np essentials ma osobny pliki od spawnów i graczy i wszystkiego co się zmienia, by nie dotykać głównego pliku.

Co do "ładnego rozwiązania" najprościej użyć biblioteczki która ma już taki system, było coś takiego jak YAMLER pod spigota/bukkita chyba

Mam nadzieje że komuś to się przyda :P

I teraz już na nowo...

Odcinek 10:

14:22 - replaceFirst to chyba najgorsze wyjście, bo używa RegEx, znacznie lepiej użyć metod z StringUtils, a dokładniej .join, lub zrobić własne z StringBuilderami, ale wygodniej raczej gotowcem.

Odcinek 11:

4:30 -> tutaj taka uwaga, od javy 7 można używać wygodniejszego zapisu:

Map<K, V> map = new HashMap<>();
tkz "diamond operator" (te <>)

około 18 minuty widać że twoja znajomość obiektów to raczej kuleje ;) Taka jedna wredniejsza uwaga.

Odcinek 13

przyczepie się do tego dziwnego stylu klamerek przy itemstacku, no ale powiedzmy że to jest w miarę zgodne z normami.

Odcinek 14:

9:40 -> ten łancuszek ;) warto uzywac metod, obiektów i zmiennych.

i właśnie uzywanie tego evetu to średni pomysł, da się to zbugować, czasem jest trudno, ale jednak czasem cos bukkit pyknie, cos lagnie i nagle jebs :D 

Lepiej uzywać clickEvent i ręcznie sprawdzać crafting, nic nie rejestrując.

Odcinek 16:

Ta sama uwaga co w 14 co do craftingu.

Odcinek 17:

O boże, pierwsze skeundy i ta ścieżka z metod.

Pętle, obiekty, metody... używaj ;)

Gratuluje ci jednego, cierpliwości do tworzenia tych ifów.

Odcinek 18:

25:20 -> metody, obiekty, jak zawsze, brak, i te łańcuszki metod.

Odcinek 19:

7:15 powinno pobrać się SkullMeta i potem ustawić typ, a nie pobierać kolejność z enum, żyj w zgodzie z API.

Odcinek 20:

3:00 -> gitIGNORE to plik określający jakie pliki git ma ignorować podczas dodawania, + dodatkowo może określać mniej-więcej w jakim języku jest kod.

I brakuje opisu używania jakiś wbudowanych rzeczy od IDE, nie wiem co, ale eclipse chyba też powinno mieć jakieś wsparcie Githuba.

ok, straczy, 30 minut poszło.

By nie było ze offtop

Co do tematu, polecam tez pouczyć się czegoś innego, np czegoś dotyczącego LWJGL, bardzo ułatwia/rozwija myślenie obiektowe, jak się tworzy gry

Np u tego pana: https://www.youtube.com/user/TheCodingUniversecałości nie oglądałem, bo wygląda ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...