Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Vibray

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

^

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

^

SERWER WYSTARTOWAŁ!

ZAPRASZAMY NA 

hcmc.pl lub hcmc.ench.pl

0RMbv6e.png

X8agDsO.jpg

Kolejny hardkor.. Ale czy faktycznie taki sam jak reszta? I czy "kolejny" to na pewno słowo adekwatne do określenia naszego serwera? Uważamy, że zdecydowanie nie! Dlaczego? Wystarczy, że przeczytasz choćby część prezentacji, a sam zrozumiesz! Zapraszamy do przeczytania prezentacji, do wspólnej gry jak i do zapoznania się z zakładką REKRUTACJA na dole strony!

~ Team HCMC.pl

MXPMrpY.jpg

Adres IP: hcmc.pl

TeamSpeak 3: ts4u.pl

Serwer wystartował: 20 marca 2015 rok, godz 18;00.

Wersja clienta: 1.7.X

Typ serwera: | Hardcore, Survival | + "Gildie". Dokładny opis serwera znajduje się poniżej.

Autoryzacja: Premium oraz no-Premium

Sloty: Najprościej: Ile będzie trzeba tyle będzie slotów ;)

PvP: Oczywiście

Potwory, zwierzęta: Oczywiście.

Whitelist: Brak, włączona jedynie do czasu startu serwera.

FANPAGE NA FACEBOOKU:

HCMC.pl

lub wpisz po facebook.com/

hcmcpl

tkvijG3.jpg

Czyli to co czyni serwer na prawdę zajebistym! Dlaczego? Szukaliśmy pluginu, który będzie chociaż w połowie spełniał nasze jak zwykle zbyt wygórowane wymagania.. No i jak to w życiu bywa - nie znaleźliśmy. Tak więc do roboty. Odpalenie Eclipse i do dzieła! Tak oto powstał nasz własny plugin! Co się w nim znajduje?

- system żyć - Każdy gracz na start otrzymuje 3 życia. Dopiero po ich utracie następuje czasowa blokada konta. Życia mogą zostać doładowane dzięki wypiciu Mikstury Życia lub za pomocą Odłamków Życia. Każda śmierć powoduje odjęcie 1 życia.

- system Odłamków Życia -  zebranie określonej ilości Odłamków życia, dropiących ze wszystkiego, powoduje dodanie życia!

- czasowe blokady kont - tak jak już wyżej wspomniałem system obsługuje czasową blokadę konta. Możemy ustawić kto za co i na ile dostanie bana. Zwykły gracz po utracie swoich żyć otrzymuje bana na 24 godziny. Rangi premium są lżej traktowane i ich wskrzeszanie trwa kolejno: 12, 6, 3 godziny. W tym przypadku ranga miniVIP jest traktowana jak VIP.

- nowe craftingi - Craftingi przedmiotów, takich jak Mikstura Życia, Odłamek Życia oraz inne, opisane w akapicie "Nowe Craftingi".

QVhaDt1.jpg

Aktualnie, ze względu na oszczędności wynikające z tego, że nie chcieliśmy ładować nie wiadomo ile kasy już na początku pracy nad serwerem zdecydowaliśmy się na hosting enderchest.pl. Na pewno za chwilę poleci w naszą stronę fala krytyki, że do dupy, że lagi, że "cholerawieco" ALE po starcie planujemy wykupić własny serwer dedykowany.

Procesor: Intel Xeon E5 2650 v2

Ram: 64GB DDR III

Dysk: 256 GB SSD + 2TB (cogodzinna kopia plików + strona)

Łacze: 1Gbps

TT7X6Ia.jpg

W naszym szanownym Teamie zasiadają TYLKO osoby pełnoletnie w niektórych kręgach nawet uznawane za dorosłe. I to uwaga, uwaga.. aż 3! Dlaczego tylko 3? Na tak duży serwer? Bo to w zupełności wystarczy. Im mniej osób może decydować o sprawach wewnętrznych serwera tym dla niego lepiej. Wiem to z doświadczenia. Dodatkowo staraliśmy się jak najbardziej zautomatyzować serwer aby w przypadku braku administracji (wiadomo - praca, szkoła, inne zajęcia) gracz mógł poradzić sobie sam.

Tak więc kolejno:

[Wlasciciel] Vibray - pomysłodawca projektu, główny koordynator wszystkiego i wszystkich (czyli to co najbardziej lubię :D ). Dostępny 24/7. Nawet jak go nie ma to i tak jest. Wszystkie skrypty użyte na serwerze są w 100% jego autorstwa.

[Wlasciciel] Hakens - na serwerze znajdziesz wiele jego pomysłów. Całkowicie nie ogarnia Skripta ale java nie ma przed nim tajemnic. Autor kilku pluginów, które u nas znajdziesz. Poza tym całkiem spoko. Najstarszy w zespole ;)

[Projektant] Szeski - Twierdzi, że jest całkowitym beztalenciem jeśli chodzi o budowanie. Pewnie dlatego jego budowle (screeny poniżej) są tak z*******e! Autor całego spawnu, aren, ukrytych miejsc, dosłownie wszystkiego.

Hsve8lL.jpg

7d0gTIK.jpg

Dostępne nowe komendy:
/hcmc info [1 - X] - Wyświetla podstawowe informacje o serwerze, komendy, status gracza i inne rzeczy, o których teraz nie pamiętam :D
/zglos [NICK_GRACZA]  [POWÓD] - Zgłasza gracza, którego wskażesz oraz zapisuje log do bazy danych.
/bug [OPIS] - Zgłasza bug, który opisałeś oraz zapisuje log do bazy danych.
/zycie - Pokazuje Twój aktualny stan żyć.

/gildia - Pokazuje wszystkie komendy dotyczące gildii, które możesz użyć.

Dalszy opis tego działu pojawi się niebawem!

TQsYsGv.jpg

Opis craftingów pojawi się niebawem!

vkGvuTE.jpg

uNMBu3D.png

Pewnie zastanawiasz się co może być nowego w skrzynkach? Przede wszystkim ich zastosowanie, którego nie znajdziesz na ŻADNYM innym serwerze. Do rzeczy. Jak każdy pikselowy górnik wyruszasz do kopalni! Kopiesz, kopiesz, kopiesz... I nagle! Jest! Obok Ciebie pojawia się skrzynka! Już w tym momencie możesz uważać się na niebywałego szczęściarza, bo na pojawienie się skrzynki masz tylko 0.02% szans. A w skrzynce? Kilka/kilkanaście losowych przedmiotów, które na pewno pomogą Ci w grze.

GEh43SB.jpg

eMBwFtF.png

Plotka głosi, że każdy kiedyś tam wyląduje.. Smutne ale jakże prawdziwe. Więc dlaczego nasz serwer miałby odstawać od rzeczywistości? Szczególnie jeśli hardcore to tryb, który dostarcza Ci na prawdę wielu powodów żeby na nim skończyć! Każda Twoja śmierć kończy się w piachu, ale jeśli masz wystarczająco dużo zaparcia spokojnie z niego wyjdziesz!

vJhrhIL.jpg

Yvwdcfu.jpg

61IoMA2.png

Świat pełen przygód i walki lubi męczyć, prawda? Miło byłoby od czasu do czasu przycupnąć na ławeczce w parku podziwiając pomnik czy w swoim domowym zaciszu przed kominkiem? Nic prostszego!

QYFnAGG.jpg

uwgDGnV.png

Kiedyś, kiedy nie było jeszcze niczego stworzyłem (a raczej zacząłem tworzyć, bo pomysł niestety z powodów finansowych nie wypalił) serwer Verina. Prezentacja do tej pory znajduje się na tymże forum. Specjalnie dla tamtego serwera napisałem całkowicie własny, dość "zaawansowany" system dropu z kamienia (stone). Ten sam drop został wykorzystany na tym serwerze, także pozwolę sobie zerżnąć opis tego systemu z mojej wcześniejszej prezentacji:

Postanowiłem wprowadzić na serwer drop ze stone'a. Dlaczego? Tylko i wyłącznie ze względu na cheaterów. Niestety ale nie wierzę żadnym "AntiCheat", ponieważ człowiek zawsze jest lepszy od maszyny i nawet przezroczyste tekstury wgra byleby być szybciej lepszym od innych.. Niestety ale nie tutaj. Założę się, że już zadałeś sobie w myślach pytanie- "Ale co w tym unikalnego?" Już śpieszę z odpowiedzią. Na wszystkich (pseudo)autorskich serwerach drop wygląda tak samo: zablokowane rudy, drop rud ze stone'a z różnym procentem. Tutaj drop z kamienia, ziemi czy piasku jest zależny od biomu, pogody, pory dnia, narzędzia, a nawet od głębokości na jakiej się znajdujesz!

Jakiś przykład?

Kopiąc ziemię (dirt i grass) dowolną łopatą, na dowolnym biomie, podczas deszczowego dnia masz 0,5% szansy na zdobycie 1 - 10 sztuk gliny.

To tylko 1 z wielu dodatkowych szans na drop, które pozostawiam Ci do odkrycia.

Dodatkowo drop z rud nie jest zablokowany całkowicie. W zależności od wartości kopalnej rudy (kol. diament, złoto, srebro itd..)szansa na wydobycie z niej diamentu, czy też rudy złota lub srebra rośnie.

z8GRROn.png

Jak już wcześniej pisałem autorem naszego niesamowitego spawnu jest [Projektant] Szeski. Żaden opis słowny nie jest w stanie oddać chociażby 10% jego zajebistości, więc zapraszam do obejrzenia kilku screenów!

jNDtRgT.jpg

37EVSBp.jpg

5X0lbEZ.jpg

6Xba3sI.jpg

uPQRCfi.jpg

QiOkbKE.jpg

j79tlys.png

Teleporty to kolejny nasz pomysł, który wprowadziliśmy w życie. Można je śmiało podzielić na 2 typy:

# Teleport losowy: Losowy teleport dzieli się na 2 grupy:
   - Jednoosobowy - Jeśli grasz sam, na pewno nie chcesz przemierzać setek klocków żeby oddalić się wystarczająco od spawnu. 1 kliknięcie i jesteś w losowym miejscu na mapie, gdzie możesz zacząć swoją przygodę!

W4eVh8j.jpg

- grupowy - Gra z przyjaciółmi dostarcza o wiele więcej frajdy niż samemu. Ale czy to dobry pomysł żeby Twój znajomy teleportował się sam, a później ty biegł kilkaset czy kilka tysięcy klocków do niego? No właśnie. Z tego powodu oddajemy Ci do użytku teleport grupowy, dzięki któremu maksymalnie 4 osoby zostaną teleportowane w losowe miejsce na mapie!

SOvK9BU.jpg

# Teleporty specjalne - są to teleporty, które prowadzą do konkretnych lokacji na mapie. Niektóre są całkowicie darmowe, inne wymagają odpowiedniej rangi lub adekwatnej ilości surowca czy przedmiotów w EQ.

TvGkHjC.jpg

aiC5fKr.png

Postanowiliśmy zakończyć wszystkie nieuczciwe pojedynki, w których przegrany postanawia wyjść z serwera przed śmiercią.. Na HCMC to nie przejdzie! Każdorazowe wyjście z serwera po rozpoczęciu PvP czy PvM skutkuje utrata EQ po śmierci.

v7Q21gE.jpg

Długość paska blokady PvP jest zależna od tego czy:

- jesteś agresorem czy ofriarą [10 sek/ 5 sek]

- zaatakowałeś i wygrałeś PvP [5 sek]

- zostałeś zaatakowany i wygrałeś PvP [5 sek]

- zaatakował Cię potwór [5 sek]

- zaatakowałeś potwora [5 sek]

Każda śmierć gracza powoduje utratę kilku punktów z jego puli, które trafiają do przeciwnika. Punkty sumują się przez tydzień, a po tym okresie osoba, która jest TOP 1 w rankingu otrzymuje rangę miniVIP na 3 dni! Po tygodniu punkty zerują się i zaczynamy zabawę od nowa!

N7yDvEi.png

Specjalnie po to, żeby gracze mogli organizować PvP w miejscu do tego przygotowanym, bez szukania sie po mapie, zbudowaliśmy arenę PvP. Walka dozwolona jest na całym jej obszarze, z wyłączeniem punktu respawnu.

N7bvyCD.jpg

BpCBiaA.png

Kontynuując wątek walki między graczami należałoby wspomnieć o nagrodach. A raczej trofeach wojennych, których w domu każdego wojownika nie może zabraknąć! Po pokonaniu każdego gracza, który stanie na Twojej drodze otrzymasz jego "głowę", która na pewno przyozdobi nie jeden gildijny pal albo ścianę!

xSXYJNr.jpg

k7pweFz.png

Jeśli już mówimy o zautomatyzowaniu serwera podczas chwilowego braku Administratorów nie możemy pominąć naszego Systemu Zgłoszeń! Dzięki niemu każdy gracz ma możliwość zgłoszenia cheatera lub buga. Mamy bezpośredni wgląd do zgłoszeń, które zapisują się w naszej bazie. Po zgłoszeniu otrzymujemy także powiadomienie na e-mail oraz GG dzięki czemu możemy od razu zareagować. Dodatkowo pracujemy też nad systemem bazy pytań obsługiwanym w grze.

Dostępne komendy:

/zglos [NICK_GRACZA]  [POWÓD]

Zgłasza gracza, którego wskażesz oraz zapisuje log do bazy danych.

/bug [OPIS]

Zgłasza bug, który opisałeś oraz zapisuje log do bazy danych.

td6c03b.png

Pracujemy nad własnym ResourcePackiem, który podmieni Twoje tekstury Minecraftowe oraz nada grze lepszy klimat! Trzymajcie kciuki za powodzenie!

Resource Pack gotowy!

f0ChvqT.png

Zaplanowaliśmy już masę eventów! Niektóre odbywać się będą:

# o losowych porach - zwykle kiedy będziemy mieli więcej czasu

#regularnie - przygotowaliśmy eventy tygodniowe (Mistrz pojedynków), dzienne (Poniedziałkowy spleef!) oraz o wiele więcej!

Ijhr2M9.jpg

Chyba jako jedyny serwer tego typu zdecydowaliśmy się na BRAK WALUTY! Co to oznacza? A nic więcej poza tym, że handel na serwerze odbywa się na zasadzie wymiany przedmiotów. Tylko i wyłacznie przedmiotów. Nie znajdziesz tutaj żadnych monet, pieniędzy, coinsów, dolarów ani nic co zaprzeczyłoby temu zdaniu. Handlować możesz z NPC, które znajdują się na spawnie w specjalnie przygotowanych strefach lub z graczami w specjalnie przygotowanych pokojach.

wWOtxWu.jpg

ZUDuYuY.jpg

Na wstępie tego akapitu chciałbym zaznaczyć, że nie tworzymy tego serwera dla kasy. Traktujemy go jako rozrywkę dla nas jak i dla Ciebie. Zdecydowaliśmy się na rangi premium wyłącznie po to żeby lekko zmniejszyć koszty jego utrzymania.

KAŻDA RANGA PREMIUM NIE MA DATY WAŻNOŚCI! Czyli konto premium kupujesz tylko raz i masz je przez cały okres działania serwera!

Poniżej znajduje się dokładne zestawienie korzyści, jakie wynikają z zakupu rangi.

miniVIP

- ranga tylko i wyłacznie do zdobycia w grze

- mała porcja przedmiotów

- +2 życia po otrzymaniu rangi

- Mikstura Życia odnawia 2 życia

- dostęp do pomieszczenia dla rang premium

- 0.1x więcej exp'a podczas kopania

VIP

- cotygodniowa porcja przedmiotów

- 5 żyć więcej po zakupie + 5 darmowych co tydzień!

- Mikstura Życia odnawia 2 życia

- prefix [VIP] przed nickiem: [VIP] Gracz

- 0.3x więcej exp'a podczas kopania

sVIP (superVIP)

- 8 żyć więcej po zakupie + 10 darmowych co tydzień!

- Mikstura Życia odnawia 3 życia

- prefix [sVIP] przed nickiem: [sVIP] Gracz

- 0.5x więcej exp'a podczas kopania

mVIP (megaVIP)

- 10 żyć więcej po zakupie + 15 darmowych co tydzień!

- Mikstura Życia odnawia 5 żyć

- prefix [mVIP] przed nickiem: [mVIP] Gracz

- 1x więcej exp'a podczas kopania

DODATKOWO każda osoba, która zakupi konto premium otrzymuje pokój w strefie VIP na TS3.

GHsqJGT.jpg

Mapa została ograniczona do 5 000 klocków (promień liczony od spawnu, czyli średnica mapy to koło 10 000 klocków)  z tego względu, że chcę uniknąć jakichś masakrycznie dużych odległości pomiędzy graczami oraz nie chcę zbyt dużej mapy. Mapa jest wstępnie wygenerowana przez co na pewno opóźnienia na serwerze będą mniejsze.

7a1fPhZ.jpg

#1 Rekrutacja na betaTestera

Jednym z ważniejszych momentów jest też ogłoszenie rekrutacji na betaTesterów! Szukamy kilku, kilkunastu osób, które pomogą nam w znalezieniu jak największej liczby błędów (których mam nadzieję nie ma :D ) oraz w sprawdzeniu stabilności serwera.

Wzór podania, które należy umieścić w TYM temacie:

PODANIE NA betaTestera
Wiek (min 15 lat):
Znajomość Minecrafta (0/10):
Mikrofon (T/N):
TeamSpeak3 (T/N):

Wszystkie osoby, które wezmą udział w zamkniętych testach w ramach podziękowania otrzymają na stałe rangę "betaTester" [betaT] Gracz oraz konto miniVIP na 3 dni!

#2 Poszukujemy YouTuber'ów

Nagrywasz na YT i chcesz zareklamować serwer? Nagraj film o naszym serwerze, a nagrodzimy Cie specjalną rangą [YT] Gracz ! Dodatkowe przedmioty to nie wszystko! Otrzymasz od nas także kilka/kilkanaście "żyć"! (Zależne od ilości subów)

## PIERWSZY FILM!! ##

https://www.youtube.com/watch?v=udO4uPXK5P0&feature=youtu.be

LPtkInU.jpg

Jako że w ostatnim czasie wiele serwerów przywłaszczyło sobie moją grafikę i użyło jej do prezentacji (1 osoba nawet zarzekała się, że ona była właścicielem serwera Verina i grafika jest jego) w tym miejscu oświadczam, że oficjalnie zabraniam użycia moich grafik w jakiejkolwiek formie czy to prezentacji, czy tła na facebook. Jeśli jesteś zainteresowany podobną grafiką - napisz, dogadamy się.

0RMbv6e.png

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

!!!!!!!!!!!!!! KLIKNIJ !!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Na początek chciałbym ocenić serwer po prezentacji bo narazie inaczej nie mogę: na początku jak przeczytałem pierwsze linie tego tekstu to pomyślałem: "Wow KOLEJNY hardkor z gildiami" ale jak przeczytałem całość to myśle że mogę dać 10/10 temu serwerowi i chcę oczywiście być na BetaTestach. A to będzie moje podanie:

Znajomość Minecrafta: myślę że dałbym sobie w tej kategorii 8,5/10 ponieważ gram od Bety 1.8 więc dużo rzeczy znam

Mikrofon: ależ oczywiście że TAK

TS3: no jak mam mikrofon i Skype to raczej i TS3

To tyle jeśli chodzi o podanie i myślę że bez problemu (jako że pierwszy się zgłaszam) przyjmiecie mnie do BetaTestów. A takie pytanko na koniec: ile trzeba mieć subów na rangę YT?

2x%20zakazana%20sygnatura.png

76561198266836735.png

Opublikowano

Przyjęty ;) Minimum 100 + film o serwerze. Najprawdopodobniej jutro wieczorem będę w stanie wpuścić kogokolwiek na na serwer także zapraszam do kontaktu na PW.

0RMbv6e.png

Opublikowano

Ok w temacie napiszę serwer więc nie powinno być problemów jeśli chodzi o PW

76561198266836735.png

Opublikowano

a mógłbyś mnie do wh dodać ponieważ chcę już sprawdzić tego serwa mój nick to Ciagnik

76561198266836735.png

Opublikowano

Widzę że na serwerze są prawdzie autorskie pluginy,  nie tak jak na tych "gimbowych serwerach" z samymi autorskimi.

Serwer pewnie będzie jednym z większych- Polecam,jest o wiele lepszy niż mój ;D.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

jedyne co mnie naprawde wkurzylo to ranga VIP to ma byc hardcore, a nie bazar przez takie rangi upadlo wiele serwerow wczesniej i cos czuje ze z tym tez tak bedzie... chociaz mam nadzieje ze bedzie tutaj cos ciekawego

Opublikowano

Ranga vip nie jest wcale przesadzona, musisz mi uwierzyć na słowo. Nawet jeśli ktoś kupi VIP'a, a będzie "lamił" to będzie gorszy od zwykłego gracza. Co najważniejsze - serwer nie jest dla kasy, więc nie będziesz musiał sprzedać nerki żeby było Cie na nią stać.

0RMbv6e.png

Opublikowano

Na prawdę coś czego jeszcze nie było! Na pewno zawitam na serwerze i zapraszam wszystkich!

Kiedy patrzę na niektóre osoby na tym forum zaczynam być za podpisaniem ACTA.

Opublikowano

Na prawdę coś czego jeszcze nie było! Na pewno zawitam na serwerze i zapraszam wszystkich!

Dziękujemy za opinię! Zapraszamy na start bety dziś wieczorem!

0RMbv6e.png

Opublikowano

Jak na razie wszystko działa! Niestety z braku czasu w dniu wczorajszym beta zostaje przeniesiona na poniedzialek!

0RMbv6e.png

Opublikowano

Beta się rozpoczęła! Zapraszam wszystkich do testowania serwera!

0RMbv6e.png

Opublikowano

Polecam, jestem na testach serwer naprawdę warty uwagi!

Kiedy patrzę na niektóre osoby na tym forum zaczynam być za podpisaniem ACTA.

Opublikowano

Jest jeszcze sporo miejsc na becie także zapraszam do testowania i zgłaszania bugów! 

0RMbv6e.png

Opublikowano

Przeczytałem tylko połowę prezentacji i już widzę dobry serwer, a nie kolejny survival + gildie, prezentacja z generatora, nic od siebie, 0 ss, administracja dzieciaki.. 

Bardzo dobra prezentacja jak na dział minkraft.

Po drugiej połowie nie byłem zawiedziony, aczkolwiek po rangach wyższych niż vip ( svip i mvip ) byłem zawiedziony trochę, bo raczej w tym momencie stał się to P2W.

No niestety nie wbiję, ale powodzenia.

Opublikowano

Przeczytałem tylko połowę prezentacji i już widzę dobry serwer, a nie kolejny survival + gildie, prezentacja z generatora, nic od siebie, 0 ss, administracja dzieciaki.. 

Bardzo dobra prezentacja jak na dział minkraft.

Po drugiej połowie nie byłem zawiedziony, aczkolwiek po rangach wyższych niż vip ( svip i mvip ) byłem zawiedziony trochę, bo raczej w tym momencie stał się to P2W.

No niestety nie wbiję, ale powodzenia.

Tak jak już komuś odpisywałem nie mogę się zgodzić ze zdaniem, że Vip jest P2W. Ale wychodząc naprzeciw oczekiwaniom gracza zdecydowaliśmy się na 2 rozwiązania: 

# ujednolicenie przywilejów dla wszystkich rang - każdy, niezależnie od ceny dostaje to samo

# zostawienie tylko rangi VIP i miniVIP (która jest darmowa, do zdobycia w grze)

Co będzie lepsze?

0RMbv6e.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...