Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem po wgraniu questa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałem sobie wgrać questa na księgę GM (czyli banowanie). Wyskakiwał błąd, że nie rozpoznaje funkcji say_trawa, więc dodałem ją do questlib i dopisałem do quest_functions. Spróbowałem znowu wgrać questa i nie wyskoczył mi już żaden błąd, ale jest problem, ponieważ quest się nie wyświetla w grze. Może jeszcze gdzieś trzeba coś dodać? Za pomoc like ;)

Opublikowano

Quest się nie wyświetla w grze bo możliwe iż na przedmiocie który ma służyć do questa nie ma type/subtype 18 / 10 bądź quest nie został wgrany poprawnie.. sprawdź czy masz type / subtype na itemie do questa jeśli jest 18 / 10 to pokaż co qc pokazuje po wgraniu questa..

Opublikowano

http://scr.hu/4x84/3w5qb

quest panel_gm begin

state start begin
when 69000.use with pc.is_gm() begin
say_reward("PANEL ADMINA:")
local s = select("Blokada Permamentna", "Ściągnij Blokade", "Ban Czasowy", "Wyjdź ")
if s == 4 then
return
elseif s == 1 then
say_banan("Nick Gracza:")
local nick = input()
say_banan("Podaj powód zbanowania:")
local powod = input()
say_banan("Czy na pewno chcesz zbanować?")
local na_pewno = select("Tak", "Nie")
if na_pewno == 2 then
return

elseif na_pewno == 1 then
local id = query("SELECT account_id FROM player.player WHERE name = '"..nick.."';")
query("UPDATE account.account SET status = 'BLOCK' WHERE id = '"..id.."';")
query("UPDATE account.account SET channel_company = '"..powod.."' WHERE id = '"..id.."';")
notice_all("Gracz o nicku "..nick.." został Zablokowany Permamentnie! ")
notice_all("Powód Blokady: "..powod.." ! ")
end
elseif s == 2 then
say_banan("Nick Gracza:")
local nick = input()
say_banan("Czy na pewno chcesz odblokować gracza?")
local na_pewno = select("Tak", "Nie")
if na_pewno == 2 then
return

elseif na_pewno == 1 then
local id = query("SELECT account_id FROM player.player WHERE name = '"..nick.."';")
query("UPDATE account.account SET status = 'OK', availDt = '0000-00-00 00:00:00' WHERE id = '"..id.."';")
end
elseif s == 3 then
say_banan("Podaj nick:")
local nick = input()
say_banan("Do kiedy ma zostać zbanowany gracz przyjmując,że :")
say_trawa("1=24h , 2=48h , 3=72h I tak dalej[ENTER] ")
local day = input()
say("[ENTER]Podaj Powód Blokady ")
local powod = input()
say("Czy na pewno chcesz zbanować?")
local tak = select("Tak", "Nie")
if tak == 2 then
return

elseif tak == 1 then
query("update account.account set availDt = date_add(now(),INTERVAL "..day.." DAY) where id='"..id.."';")
query("UPDATE account.account SET channel_company = '"..powod.."' WHERE id = '"..id.."';")
notice_all("Gracz o nicku "..nick.." został Zablokowany ")
notice_all("Blokada Będzie Trwać "..day.." dni Powód Blokady: "..powod.."! ")
end
end
end
end
end

Opublikowano

Nie masz tutaj błedu dodaj tak jak wyżej pisali type/subtype, ale polecam tego questa:

http://wklej.to/WEYHx

dodaj do quest_list: ban_panel.quest

wgraj na server nadając plikowi chmody 777 (prawa)

w maszynie wpisz:    ./qc ban_panel.quest

w grze: /reload q

sprawdź itemek ;)

Jeżeli pomogłem za +sika się nie pogniewam.

Opublikowano

Nigdy więcej nie używaj tej komendy w grze. Wystarczy na nowo włączyć serwer.

Używać jak robisz server, a używanie jak masz ludzi na serverze to wielka różnica ;)

A jeżeli edytujesz questa i poprawiasz estetyczności i za każdym razem reboota walić to więcej czasu Ci pójdzie.

Opublikowano

Używać jak robisz server, a używanie jak masz ludzi na serverze to wielka różnica ;)

A jeżeli edytujesz questa i poprawiasz estetyczności i za każdym razem reboota walić to więcej czasu Ci pójdzie.

Nie ma tu żadnej różnicy. Ile razy już naprawiałeś tabele quest? U mnie killanie procesów game + włączenie serwera komendą /s to jest dosłownie 5 sekund.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Mógłby ktoś napisać jak dodać nową fukcję? Ja dodaję, błąd mi żaden nie wyskakuje przy wgrywaniu questa, ale nie da się go uruchomić w grze.

Ja dodaję nową funkcję np. querry do questlib i do quest_functions. Błędów nie ma przy wgrywaniu, a quest i tak nie działa. Może coś źle robię?

Opublikowano

"say_trawa" zmień na "say" i nie będzie problemu pewnie pliki lastivi.

No tak :D

Ale chodzi o to, że chciałem questa, który jest na Lastivi wgrać u siebie na serwa. Te funkcje say_trawa, say_banan itp. są dodane od tak sobie, czy za duża ilość say w questach może coś zepsuć na serwie?

Opublikowano

Ale chodzi o to, że chciałem questa, który jest na Lastivi wgrać u siebie na serwa. Te funkcje say_trawa, say_banan itp. są dodane od tak sobie, czy za duża ilość say w questach może coś zepsuć na serwie?

nic nie zepsuje. say_trawa itd pewnie zmienia tylko wygląd czcionki ;)

Opublikowano

Jeśli nie masz funkcji say_trawa w quest_functions i questlib. To quest CI się nie skompiluje, jak dodasz do quest_functions, to się skompiluje ale w grze nie zobaczysz kawałka kodu lub quest się nie odpali. W obu pliczkach musisz dodać te funkcje. Zmienia to kolor czcionki.

1EPZ6G.gif

Opublikowano

Jeśli nie masz funkcji say_trawa w quest_functions i questlib. To quest CI się nie skompiluje, jak dodasz do quest_functions, to się skompiluje ale w grze nie zobaczysz kawałka kodu lub quest się nie odpali. W obu pliczkach musisz dodać te funkcje. Zmienia to kolor czcionki.

A co może być problemem tego, że wgrywam questa do itemka i gdy klikam prawym na niego to quest nie odpala? Nie wyskakują żadne błędy przy wgrywaniu. Type i subtype jest 18/10.

Opublikowano

napisz do mnie na gg: 45650818 to postaram ci się pomóc. bo takie pisanie na forum zbyt wiele nie da...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...