Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Janna, wietrzna wróżka

Katien

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. W tym poradniku chciałabym przedstawić swój styl gry na Jannie, pokazać podstawowe buildy, mastery oraz runy, ukazać, jak można grać w danych etapach gry. Zapraszam  :)

Specjalizacje:

OFENSYWNE

655521425723150496994.jpeg

DEFENSYWNE

8rQZpcG.png

Od użytkownika @relevantway

Runy:
yrbvB7s.png

Od użytkownika @relevantway

Przedmioty:

Na początek kupujemy:

spellthiefs-edge.gif albo ancient-coin.gif - 2xhealth-potion.gif - WARD(zwykły) - warding-totem.gif

Po pierwszym powrocie powinniśmy zakupić:

spellthiefs-edge.gif albo ancient-coin.gif sightstone.gif -  2xhealth-potion.gif sweeping-lens.gif

Stawiamy totem wizji na smoku, oraz w krzakach, by mieć duże pole widzenia.

Kolejne fazy budowania naszej postaci:

frostfang.gif albo nomads-medallion.gif ruby-sightstone.gif - boots-of-speed.gif - sweeping-lens.gif

frost-queens-claim.gif albo talisman-of-ascension.gif ruby-sightstone.gif - boots-of-mobility.gif - chalice-of-harmony.gif - sweeping-lens.gif

frost-queens-claim.gif albo talisman-of-ascension.gif ruby-sightstone.gif - boots-of-mobility.gif - mikaels-crucible.gif - oracles-lens.gif

Z tymi przedmiotami już możemy czuć się bezpiecznie.

Przedmioty dodatkowe:

OFENSYWNE:

morellonomicon.gifardent-censer.gifrabadons-deathcap.gifzhonyas-hourglass.gifrylais-crystal-scepter.gif

DEFENSYWNE:

locket-of-the-iron-solari.gif banner-of-command.giffrozen-heart.gifranduins-omen.gifbanshees-veil.gif

Umiejętności:

843661425723546496994.jpeg

Kilka uwag ode mnie:

• Po pierwsze, dlaczego napisałam przy monecie oraz różdżce "albo". Odpowiedź jest prosta. Chcemy grać agresywnie, albo bezpiecznie. Jeśli wybieramy agresję, na starcie kupujemy różdżkę, zaś na odwrót monetę,
  • Osobiście polecam granie agresywnie Janną,
  • Nasza tarcza (E) wcale nie bierze dużo many, tak więc jeśli chcemy obijać przeciwnego adc, podchodzimy na zasięg auto ataku, używamy na siebie E i zaczynamy atakować. Polecam 2-3 ciosy,
  • Jeśli dojdzie już do natarcia, dajemy swojemu adc tarczę, zaś na przeciwnego W oraz Q. Dzięki 20 ap, możemy go nie źle zburstować,
  • Starajmy się nie rzucać od tak naszego Q - jest to jeden z lepszych ucieczek w grze. Trzymajmy go na ciężkie chwile, ganki przeciwnego junglera,
  • Kolejną ważną kwestią jest nasz Ultimate. Można go użyć po to, aby wyleczyć, lub po to aby odepchnąć przeciwka od/do adc. 
  • Jeśli w przeciwnej drużynie support posiada stuna, poczekamy aż go użuje - w przeciwnym razie może skontrować nasze R,
  • Janna bardzo dobrze chroni jednego z naszych sojuszników, wybierajmy mądrze tę osobę, ponieważ musi ona przede wszystkim robić dmg.
  • Dobrze współgra z: Vayne, Draven, Jinx, Caitlyn itd. 

To tyle z mojej strony. Z przedmiotami i uwagami powyżej, gra postacią Janny przynosi mi dużo przyjemności z gry. Grając Janną na supporcie, udało mi się wejść do Platyny+. Mam nadzieję, że komuś się przyda.

Dzięki za przeczytanie, cześć!

Pomocnik
Opublikowano

Obecnie na supporta gra sie masterkami 0/14/16 i take też byłby i lepsze na janne moim zdaniem. Po drugie zamiast magic pene w markach lepsze byłby armor ;) Reszta jest okej, like, jak mi się załadują :P

Opublikowano

Obecnie na supporta gra sie masterkami 0/14/16 i take też byłby i lepsze na janne moim zdaniem. Po drugie zamiast magic pene w markach lepsze byłby armor ;) Reszta jest okej, like, jak mi się załadują :P

Znaczy wiesz, armor możesz dać jeśli będziesz defensywnie nastawiony. Z tymi runami i masterkami masz na start +26 co na początek gry wystarczy. Dzięki temu ap pene masz burst kiedy wbijasz w enemy adc :)

Pomocnik
Opublikowano

Znaczy wiesz, armor możesz dać jeśli będziesz defensywnie nastawiony. Z tymi runami i masterkami masz na start +26 co na początek gry wystarczy. Dzięki temu ap pene masz burst kiedy wbijasz w enemy adc :)

Na cholerę supportowi burst xD Janna ma to do siebie, że jest papierowa, jak się idzie bez armora, na Kaliste albo Gravesa to nie ma szans przetrwać :v

Opublikowano

Na cholerę supportowi burst xD Janna ma to do siebie, że jest papierowa, jak się idzie bez armora, na Kaliste albo Gravesa to nie ma szans przetrwać :v

Uwierz mi na słowo, grałam sporo gier Janną i ten burst potrafi nie źle dokopać. Graves i Kalista, kiedy wygrywa się linie, nic ci nie robią :P

Pomocnik
Opublikowano

Uwierz mi na słowo, grałam sporo gier Janną i ten burst potrafi nie źle dokopać. Graves i Kalista, kiedy wygrywa się linie, nic ci nie robią :P

Kiedy się wygrywa. Ale jak oddasz chociaż 1 killa Gravesowi w early potem nie masz życia, chyba, że masz na adc doublelift'a który na LCS sam 3 zabijał :P

Opublikowano

lol a po co te magic peny na markach, co ty chcesz burstować tą swoją janną? miniony?

lepsze jakies armorki^ lub gold per second (nie wiem na czym są te gold/second)

Opublikowano

lol a po co te magic peny na markach, co ty chcesz burstować tą swoją janną? miniony?

lepsze jakies armorki^ lub gold per second (nie wiem na czym są te gold/second)

Do tej pory ten magic pene się sprawdzał, a armorki nie były aż tak potrzebne. 

Opublikowano

Do tej pory ten magic pene się sprawdzał, a armorki nie były aż tak potrzebne. 

Bardzo dziwnie nią grasz. Skoro masz w runach magic p. i kupujesz "niebieski item" na nią, gdzie praktycznie najpierw dodaje się w "Q" (żeby podrzucić, przerwać przeciwnikowi umiejętność) lub "E" - zależy jak dogada się na początku z sojuszniczym adc. Janna nie ma zadawać dmg, ona ma za zadanie bronić, stąd lepiej zainwestować w więcej armora. Ale jak Tobie jest tak wygodnie i dobrze Ci idzie to ok :P

Oprócz tych dwóch rzeczy poradnik jest estetyczny i dobry. Chociaż build też taki średni, supporty wolę bardziej wytrzymałe (solaria, randuin, mikael, frozen heart).

Opublikowano

A nie lepiej zamiast quinta na ap coś pod utility/def?

Opublikowano

Bardzo dziwnie nią grasz. Skoro masz w runach magic p. i kupujesz "niebieski item" na nią, gdzie praktycznie najpierw dodaje się w "Q" (żeby podrzucić, przerwać przeciwnikowi umiejętność) lub "E" - zależy jak dogada się na początku z sojuszniczym adc. Janna nie ma zadawać dmg, ona ma za zadanie bronić, stąd lepiej zainwestować w więcej armora. Ale jak Tobie jest tak wygodnie i dobrze Ci idzie to ok :P

Oprócz tych dwóch rzeczy poradnik jest estetyczny i dobry. Chociaż build też taki średni, supporty wolę bardziej wytrzymałe (solaria, randuin, mikael, frozen heart).

Zaraz dodam przedmioty defensywne o których zapomniałam. :D Dzięki! 

Pomocnik
Opublikowano

Dodaj defensywną stronę na runy xD Tj. Taką bez magic pene :D Oraz możesz wrzucić jeszcze tak jak już mówiłem wcześniej masterki 0/14/16, bo są teraz często grane :D

Opublikowano

poradnik ładny ale moim zdaniem na Janne tylko monetka

do buildu w ogóle mógłbym się przyczepić bo Janna jest supportem, którym można spokojnie iść pod full ap + Sightstone 

Opublikowano

Moim zdaniem słabo, kiedyś naprawde sporo grałem na supporcie i teraz mam w zwyczaju oczekiwac dobrego poziomu po innych, co sie rzadko zdarza i teraz równiez nie sie nie udało.

Pierwszą podstawową rzecza są masteriesy.  Na supportach w gruncie rzeczy gra sie mobisy, ale Janna ma bursta na move'speeda z W, więc w drzewku "Utility", punkty w szybkosc poruszania się są niczym wiecej jak glupotą.  Pomimo faktu że masz 4 runki na reg many, to jest i tak za mało. Jestem na 100% pewny ze gdy jest cięzki mecz i bardzo często się trade'ujecie to czesto jestes bez many bo tarcza Janny zabiera na 1  punkcie 70 many a Q 90. To jest zbyt duzo dlatego w ramach sustainu lub nazwij to jak chcesz, support musi stac na linii tak długo jak ADC, a bez many nic nie zrobisz dlatego w masteriesach muszą byc zaimplementowane czynniki na mane. Muszą być i to nie podlega dyskusji ponieważ to jest kompletna podstawa na takim supporcie jak Janna która sama z siebie ma wieksząc szybkosc poruszania wiec nadmierne zwiekszanie tego jest  po prostu głupie. Ofensywne drzewko jest spoczko aczkolwiek dalbym 4 pkt w cooldowny i  bez Double Edged Sword'a bo jak Reni ci napisala wczesniej głownym zadaniem supporta jest ochrona a nie zadawanie obrazen. No chyba ze jestes Ziggsem na supporcie pozdrawiam.

Oto pierwsza wersja masteriesów do który zalecany jest niebieski item poniewaz jest nastawiona na gre ofensywna, + wiecej reg many. click

A to jest druga wersja ktora laczy dodatkowy armor i mr w early z mana i goldem rownowaznie po 15/15 i tutaj jest zalecany zolty itemek. click2

Co do run ja lubie testowac rozne kompozycje i te sa wg mnie najbardziej optymalne na Jannie ponieważ dodatkowe hp na Jannie czy na jakimkolwiek innym supporcie to podstawa, AP na start daje spoko ad do tarczy a magic peny sa tylko i wylacznie po to zeby zadawac obrazenia a support obrazen nie ma zadawac. Support zwlaszcza taki jak Janna ma chronić i to jest twoje jedyne zadanie no pomijając poke. Jeśli chcesz grać ofensywnie kup Thresha, zamiast armora na markach daj ad armory na quintach i maksuj E na starcie i to dopiero mozesz zacząc zabijac #scumbagkrepo

yrbvB7s.png

Dodatkowe HP na start znacznie zwieksza Twoje mozliwosci w okolicach trade bo Janna to support  z reguły bardzo squishy. AP wiadomo postawa zamiast mr mozesz dac ap ale jak grasz na morgane albo annie to jestes w d***e.

tu masz runki moje na thresha thrash

pozdro

Opublikowano

Dodaj defensywną stronę na runy xD Tj. Taką bez magic pene :D Oraz możesz wrzucić jeszcze tak jak już mówiłem wcześniej masterki 0/14/16, bo są teraz często grane :D

Jak wrócę ze szkoły to się tym zajmę. 

Większość zmieniona. :)

Opublikowano

Odnośnie buildu mam wskazówke ponieważ w kazdej grze jest on sytuacyjny licza sie tylko 3 itemki buty początkowy item oraz sighstone. Widzę że polecasz bardzo szybko robić ten czerwony sighstone ale to jest błąd, go sie robi na samym koncu jak juz nie ma co innego kupic czyli gdzies po 40 minucie.Chodzi oto ze te 800 golda mozna przeznaczyc na cos innego.  Odnośnie Aegis/Solari to  w ostatnim czasie jest  to bardzo wazny item ze wzgledu na grana Lisandre na topie, solari robisz zawsze gdy przeciwnicy maja ap na topie lub na jungli, zawsze. Mikael to jest tak samo sytuacyjny item i nie powinno sie go robić w każdej grze, jak dobrze wiemy jest to item który niweluje CC'ki tak więc warto go budowac gdy w przeciwnej druzynie jest naprawde bardzo duzo CCków, lub jest Leona. Dlaczego napisałem ze albo duzo cckow albo Leona poniewaz Leo wytwarza sporo presji swoimi cc na laning phas'ie dlatego mikael jest niezbedny.  Zgodze sie natomiast z tym ze swietnym itemkiem dla Janny jest Ardent Censer jest to wręcz idealny item dla jej tarczy bo w połączeniu z nim daje att speed ad i pochlania obrazenia no cos niesamowitego po prostu takze jesli nie ma co robic to robcie Ardenta. Zapomniałas też o Zeke Herold którego sie robi gdy mamy Zeda albo Talona albo Yasuo na midzie,  a na topie jakies klasyczne ad jak riven czy coś w tym stylu. Sporym błędem z Twojej strony jest równiez brak jakiejkolwiek wspominki o Mejai którego sie robi na Jannie zamiast Rabadona jak za dawnych czasow.

Buty moga byc mobisy ale w okreslonych sytuacjach warto postawić na cdrki :)

Opublikowano

Bez sensu ten poradnik lol.

Żadnego spisu treści, żeby coś znaleźć czy coś, zaczyna się masterkami (nieźle), nie ma kontr, synergii, runy bez sensu - ap?

Totalnie nie ma uzasadnienia, dlaczego mamy maxować akurat to, a nie tamto, wszystko w jednym kolorze, czcionka też nie jest super. Normalnie czuje się jakbym oglądał poradnik nervariena.

"To fajne, tamto ok, to do d*py, to też słabe, nie rozumiem czemu to, po co tamto, to lepsze"

Nie wspominając już o obrazkach - pierwsza strona masterek jest znacznie większa od drugiej...

MASAKRA! Jak na przyszłego moderatora to ten poradnik jest... no jaki jest taki jest.

2/10

Opublikowano

Bez sensu ten poradnik lol.

Żadnego spisu treści, żeby coś znaleźć czy coś, zaczyna się masterkami (nieźle), nie ma kontr, synergii, runy bez sensu - ap?

Totalnie nie ma uzasadnienia, dlaczego mamy maxować akurat to, a nie tamto, wszystko w jednym kolorze, czcionka też nie jest super. Normalnie czuje się jakbym oglądał poradnik nervariena.

"To fajne, tamto ok, to do d*py, to też słabe, nie rozumiem czemu to, po co tamto, to lepsze"

Nie wspominając już o obrazkach - pierwsza strona masterek jest znacznie większa od drugiej...

MASAKRA! Jak na przyszłego moderatora to ten poradnik jest... no jaki jest taki jest.

2/10

Owszem, nie napisałam, z kim dobrze współgra - zaraz to dopiszę. Co do reszty twojego komentarza, piszę konkretne poradniki. Nie rozpisuję się. Wszystko jest na obrazkach, a rady napisane.. Poza tym doczepiłeś się o pierdoły.. Jakieś rozmiary obrazka, poważnie? 

Opublikowano

Wielkie dzięki, wczoraj myślałem nad zabawą w support :D Pamiętam jak jakiś rok temu wychodziłem z bronze właśnie supportami to były czasy i ten potężnu niedoceniony Taric :3 A poradnik mi się podoba.

Nikt nie będzie spał spokojnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...