Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Matematyka] 9 zadań

JaKacu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zestawik 9 zadań, byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie ich do poniedziałku :)

Zad. 1

Podstawa prostopadłościanu ma wymiary √3 cm i √6 cm, a jego przekątna jest długości 12 cm. Oblicz:

a). pole powierzchni całkowitej

B) objętość

Zad. 2

Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości 2 cm, a przekątna bryły ma długość 2√11 cm. Oblicz

a). pole powierzchni bocznej

B) objętość

Zad. 3

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych długości 6 cm i 8 c. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa wiedząc, że jego objętość jest równa 192 cm3 (sześciennych)

Zad. 4

Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma długość 4 cm, a wysokość jest o 50% od niej dłuższa.

Zad.5

Pole podstawy graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 9√3 dm2 (kwadratowych), a przekątna ściany bocznej ma długość 2√34 dm. Oblicz jego objętość i pole powierzchni całkowitej.

Zad. 6

Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego objętość wynosi 3√3 dm3 (sześćiennych), a jego wysokość ma długość 4 dm.

Zad. 7

Suma długości krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 36 cm, a jego pole podstawy wynosi 4√3 cm2 (kwadratowych). Oblicz jego objętość i pole powierzchni bocznej.

Zad. 8

Akwarium w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 80 cm x 40 cm x 60 cm jest napełnione wodą do 3/4 wysokości. Ile litrów wody mieści się w akwarium?

Zad. 9

Pudełko ma kształt graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym długość krawędzi podstawy jest równa 7 cm, a wysokość bryły 11 cm. Ile cm2 (kwadratowych) kartonu zużyto na to opakowanie (dolicz 5% na zakładki) ?

Byłbym bardzo wdzięczny za rozwiązanie tych zadań, musze je koniecznie mieć na poniedziałek. Z góry dziękuje :)

Oczywiście daje lajki ^^

Opublikowano
http://zadane.pl/zadanie/8963608

Przed wstawieniem linka

1. Więcej danych nie ma? Tak patrzę i przydałaby się objętość tej figury bądź informacja o jakimś kącie na ścianie bocznej, bo wtedy już nie byłoby problemu (bądź po prostu nie mam takiej wiedzy..). Masz jakieś rysunki?

2.

Masz dane, że podstawa to kwadrat, którego krawędź wynosi 2cm. Przekątna całej bryły wynosi 2√11 cm. Trzeba poszukać przekątnej podstawy (przekątnej tego kwadratu) oraz drugą krawędź ściany bocznej (jedna z krawędzi leży na krawędzi podstawy, więc jest to 2cm). Będzie nam potrzebny wzór na przekątną kwadratu, którym jest a√2, gdzie literka a to krawędź kwadratu. Będzie nam potrzebne także twierdzenie pitagorasa do wylicznia brakującej krawędzi trójkąta prostokątnego - a2 + b2 = c2 , gdzie a oraz b to przyprostokątne, a literka c to przeciwprostokątna.

Więc przekątna podstawy = a√2 = 2√2

Teraz twierdzenie pitagorasa:

a2 + b2 = c2

a2 + (2√2)2 = (2√11)2

a2 = (2√11)2 - (2√2)2

a= 4*11 - 4*2

a2 = 44 - 8

a2 = 36

a = 6

I teraz liczenie pola powierzchni bocznej:

P = 4*2*6

P = 48cm2

Liczenie objętości całej bryły:

V = 22 * 6

V = 4 * 6

V = 24cm3

Czyli pole powierzchni bocznej wynosi 48cm2, a objętość 24cm3

***Później dam edita do tego postu, jak znajdę czas to spróbuję zrobić resztę. Przy okazji, jest to dla mnie forma przypomnienia, a dla czytających może też przypomnienie, może nauka..

Mam nadzieję, że gdzieś się nie pomyliłem..

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...