Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dyskusja - Serwery Minecraft

pablos11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, od pewnego czasu ok 2miesięcy zauważyłem że Polskie servery schodzą na psy.

Jest coraz więcej ułatwień podczas gry, coraz więcej niepotrzebnego badziewia na serverach jak i samych badziewnych serverów.

Wszystkie nowe servery są po prostu dnem, nie dodają nic nowego nie dodają żadnego schematu gry poza jednym 'znajdź i walcz' nic poza tym nie znalazłem, wszystkie odmiany serverów stawiają na PvP nieważne czy to: RPG, Survival HardCore czy inne tryby, w każdym chodzi tylko i wyłącznie o walkę da się to zauważyć tym że wszędzie znajdziemy skrypty czy pluginy na większe enchantowanie broni czy jakieś dodatki do niej.

Od wersji 1.7.x wszystko stało się monotonne dzieciaki które mają 10 lat +/- biorą się za tworzenie czegoś poważnego jak server, nie wiedzą jakie plugin powinien zawierać dany tryb, jak zbudować server dosłownie nie wiedzą nic.

Wiem to stąd widząc posty na forum typu

• Jaki tryb - jeżeli nie wiesz jaki server robić to się do tego nie zabieraj bo zepsujesz go na 100% !
  • Czy grałbyś na takim serverze - jeżeli nie masz pewności co do swojego trybu to go nie rób!

Widać że mają 90% problemów pytając jak naprawić błędy które jawnie są pokazanie w konsoli czy pliku error.

Nie potrafią skonfigurować servera na poziomie podstawowym, często błędy wychodzą podczas grania już po otwarciu i server jeszcze przez 2tyg jest dopracowywany przez właściciela, dodatkowo na 80% serverów znajdziemy pluginy znalezione w necie co nie jest jeszcze takie złe ale 99% dzieci nie chce go nawet tłumaczyć aby pokazać swój wkład w server.

Nie potrafią zrobić mapy na servery, pobierają je z neta i przerabiają zamieniając bloki na inne z myślą że nikt się nie zorientuje że mapa jest z neta, lecz gdy wskażemy im nawet 5 linków do danej mapy będą się upierać że są one różne i nie przegadasz a będą kłamać Ci w żywe oczy że mają rację.

60% dzieci nie zna komend, sam testowałem ich szybkość reakcji czy nawet znajomość komend i naprawdę połowa tego 'rynku serverów' nie zna komend podstawowych, jak to możliwe żeby ktoś kto nie ma logicznego myślenia i trochę oleju w głowie pcha się na miejsce Admina czy moderatora.

Będąc na 40 różnych serverach pod różnymi nickami testowałem servery tutaj z forum MPC i 95% z nich jest do dupy, nie mają prawa istnieć, admini nie wiedzą jak zniszczyć kłótnię między graczami, jak rozwiązywać różne problemy, jak dawać działki na starym pluginie PlotMe co powinno być podstawą, nie potrafią obsługiwać pluginów na serverze na którym są adminami, nie wiedzą co mają wgrane i jak to obsługiwać, kilka akcji:

• Włączyłem sobie 2 konta na MC i zacząłem fikcyjną kłótnię, dopiero po 30minutach dostałem mute na 1 konto
  • Podczas testowania kolejnego servera ADMIN nie potrafił wyłączyć mi postaci EnderDragona którym trollowałem graczy
  • Inny znów po długiej namowie dał mi cały ekwipunek bloków diamentu
  • Kolejny dał się zastraszyć i dał mi Vipa na zawsze, wystarczyło postraszyć że powie się że daje EQ innym graczom
  • Inny admin znów byl 'wymądrzały' i zabijał graczy nabijając sobie rank na który chciał się dostać

Można by sporo wymieniać ile było akcji której Admini nie potrafili rozwiązać, zaczynając od drobnych rzeczy jak trolling graczy aż po poważne zastraszanie i wymuszanie rang i dodatków.

Znalazłem także servery gdzie Admini byli w 90% dobrze oswojeni i pomocni więc nie każdy server to dno ALE gdy był dobry admin to server był do dupy a gdy zła Administracja to server w miarę grywalny.

Post jest do weteranów gry a nie do dzieci bo zaraz będzie ból dupy o to że nie robią gówna, do wszystkich z bólem dupy taka jest prawda nie robicie nic nowego tylko stale wałkujecie ten sam temat PvP nieważne w jakiej odmianie zawsze jest to PvP!

Kiedyś servery były dosyć grywalne wersje 1.x do 1.4 były genialne mimo że było tego sporo na każdym chciało się grać, był  jakiś sens grania na takich serverach mimo że lubię czysty HardCore grałem na Survivalu bo był to Survival a nie jakiś tryb dla dzieci w wieku 3latka, kiedyś servery były poważne, żeby dostać przynajmniej czatModa który miał tylko opcję czyszczenia czatu i jego mute trzeba było grać połowę swojego życia nie mówiąc już o Administratorze czy HeadAdminie, każdy server był w 100% dopracowany, nie było problemów mimo że tryby były w 99% identyczne mimo że bbyły te same pluginy miałem listę 30/35 serverów z Działkami i drugie tyle hardCore a dziś mam listę 2 serverów z czego na 1 jestem tylko do gry ponieważ gram tam od dawna...

Wersje 1.x do 1.4 były idealne, nie było aż tak pobudzenia trybem PvP nie było aż tylu dzieciaków które cały czas latały z mieczem czy łukiem i zabijały wszystko co spotkają niszczyć przy tym całą mapę, znałem servery gdzie idać na wysokie góry aby zobaczyć zwykły teren czy wschody słońca które mogą wydawać sie banalne teraz, kiedyś były oczywistością którą połowa oglądała zawsze gdy ktoś znalazł piękny teren do oglądania, kiedyś spotykając w środku lasu wojownika w full EQ przechodziło się 1metr od niego bezpiecznie a nawet szło sobie pogadać twarzą w twarz bez bójki, teraz widzą na horyzoncie byle kogo omija się go szerokim łukiem.

Nikt nie okradał graczy do czysta, zawsze zostawiało się trochę rzeczy aby mógł się odbudować.

Budowało się zamki bez potrzeby ich zabezpieczania ich WG i WE aby nikt nie zniszczył można było spokojnie grać i mieć prawdziwy survival z minimalną lub czasami 0 ilością zbędnych pluginów.

Teraz nie można wejść zobaczyć jak moby giną od słońca, czy zobaczyć jak słońce pomału oświetla całą łąkę, powoli od wersji 1.5 i 1.6 aż do teraz gracze ustawiają się na tryb PvP byleby zabić i zniszczyć wszystko po drodze i nie zostawić nic nikomu.

Ja gram w Minecrafta od bardzo wczesnej bety kiedy nie było tylu dodatków i tylu przedmiotów, gram od czasu kiedy rudy jak żelazo czy złoto przetapiało się w ognisku a nie w piecu.

Kiedy do gry dodano piec była to dla nas absolutna nowość i każdy chciał taki mieć aby lepiej wytwarzać rudę a dziś nikt nie interesuje się tym.

A waszym zdaniem jak ma się teraz stan Polskich serverów?

Bo wg mnie są po prostu do dupy i powinny zostać wyłączone z powodem "Do dupy" i tyle.

Nie mają nic w sobie nowego tylko psują opinię o Mc starym graczom.

•  

TEMAT

Opublikowano

serwery upadły gdy wprowadzono pluginy i mody :)

Wedlug mnie serwery upadly kiedy skrypty dodano. podczas bety byly pluginy i serwery byly fajne.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

@razor3254 czy ja wiem, każdy dodatkowy badziewny plugin czy skrypt psuje grę, dodatkowo dzieciaki wrzucają ich coraz więcej i więcej a nikt ich nawet nie używa

Jak  pisałem do wersji 1.4 i ew w kawałku 1.5 servery były dobre potem zaczęła się moda na jak najwięcej pluginów, nikt nie tworzy już starego prawdziwego poczciwego Survivalu tylko dodaje te gówniane Gildie czy inne badziewia.

Kiedyś wystarczyło nam słowo innego gracza że nas nie zaatakuje podczas spotkania i tak właśnie wyglądały nasze Gildie zwykłe słowo/prośba/pytanie o zachowanie neutralności i tyle nie potrzebowaliśmy Gildii do tego aby wiedzieć że trzeba pomóc sojusznikowi co i tak w dzisiejszych Gildiach jest 0.00001% bo nawet na osoby z gildii liczyć nie można już

TEMAT

Opublikowano

Ja miałem przypadek, taki :

Z rok temu tworzyłem serwer, dodałem post na craftsite, że poszukuję admina/moderatora. Pierwszego dnia cisza (około 21:30) drugiego dnia, o 9 rano było ponad 13 zaproszeń.

Połowa z zaproszeń z treścią "mUj nick to xxx", większość nie wiedziała co to pluginy oraz konsola (myśleli, że gadam o ps albo xbox  xD  xD  xD

Gdy zaprosiłem na ts3, bo skype mi nie działał i dalej nie działa (mikrofon) to nie wiedzieli co to.. jedynie na mpcforum czasem znalazło się fajną osobę do tworzenia serwera.

Teraz minecraft to gówno :/ Najlepsze są livy jakiś nerdów gdzie "Jacuś43434314464378654325653" kupuje subskrybcje za 5$ z konta bankowego mamy.

Szkoda gadać ^.^

zpjDOJ9.jpg

Opublikowano

Najlepsze serwery były wersja 1.7.3-1.2.5 (Te stare) To były najlepsze czasy Minecraft według mnie. Potem Minecraft stracił "tocoś" i niestety już nie jest taki sam. Kiedyś czerpało się przyjemność z rozgrywki na serwerach survival. Grało się przyjemnie, wszyscy mili, pomocni naprawdę świetne osoby były. Teraz Minecraft stał się nudny.
Jeżeli robi się serwer to trzeba znaleźć zaufaną administrację. Kogoś kogo się zna i można mu zaufać w 100%
Dzisiaj patrzyłem na allegro z tymi kupnami subów.. Bosh to takie idiotyczne kupować sobie suby.. Dziwne, że one są tak tanie 3zł za 100 subów. Powinno być z 50 aby wiele osób sobie nie nabijało.
@pablos11 Nie raz tworzyłem serwer Sam survival bez komend jedynie wgrane logowanie oraz cuboid. Niestety na takim serwerze nie grał nikt.. Dziwne, że wiele osób piszę iż zagra na takim serwerze, a potem gdy taki się pojawi to nawet na niego nie wejdą (Wiem pojawia się teraz wiele kijowych serwerów na publikacjach i gracze wchodzą na te publikacje z najlepszą nazwą.)

Niestety Minecraft upada. Powoli ale jednak upada. Dawniej mili, przyjemni gracze zamieniają się na dzieci które przeklinają za nic na każdego kto wejdzie. Dobrze, rozumiem jak ktoś napisze jakiś błąd ortograficzny ale nie żeby pisać błąd za błędem. Wybaczcie mi niepoprawne stawianie przecinków. Niestety, nie potrafię zbytnio przecinków stawiać :P

Aby był serwer dobry nie potrzeba autorskich pluginów. Wystarczy nie kłamać tym że są autorskie, a tak naprawdę są zwykłe z internetu..
Lepiej zatrudniać zaufaną osobę do administracji która potrafi pomóc graczom.

Opublikowano

@Timezpl trochę w 1.7.3 zmalała liczba  i to drastycznie bo z 100 dobrych serverów zrobiła się garstka 15 max.

Co do ortografii  nie ma się zbytnio wymagań bo 40% graczy pisze bez ą ć ś itp. i nie patrzy się na to zbytnio ale jak ktoś pisze 'pszyjć' albo 'choć' to ręce opadają i aż chce się wyłączyć ten server i nie wracać.

A dziś nie ma servera gdzie byłby brak takich graczy.

Nie ma już czystych serverów same mieszane podróby i nic nowego zawsze to samo 'Rasy' (walka pvp z rasami) 'Wojny Gildii' (znów PvP) 'RPG' (kolejny PvPw 90%) i nic cały czas PvP....

Nie ma nic poza tym głupim PvP, nic co dałoby jakiegoś koloru serverowi cały czas to nudne PvP....

TEMAT

Opublikowano

Sytuacja jest identyczna jak z grami MMO. 

Jak masz ułatwienia i rozgrywka jest za bardzo casualowa, to zlatują się dzieci i masa niedzielnych graczy. Niestety łatwa rozgrywka szybko się nudzi, i populacja opuszcza serwer równie szybko jak przyszła.

Jeśli serwer jest bardziej hardcore'owy, to z kolei dzieci sobie nie radzą i nie chce im się grać, a rdzennych graczy, którzy nastawieni są na kooperacja itd. jest w tych czasach mało.

Więc pozostają serwery Minigames, które są alternatywą dla każdego.

Opublikowano

Niestety, czasy dobrych freebuildów już dawno minęły. Każdy serwer chciał pokazać coś lepszego, innowacyjnego - faktycznie na początku było to bardzo fajne, ale teraz nie da się praktycznie znaleźć trybu innego niż wojny gildii czy pvp. Jakby tego było mało to te serwery wyłączają całkiem myślenie, tylko wykop kamień, z którego wylecą ci wszystkie potrzebne przedmioty do gry.

Nie zgodzę się z tym:

Czy grałbyś na takim serverze - jeżeli nie masz pewności co do swojego trybu to go nie rób!

Warto się czasem zapytać, czy są chętne osoby do grania na serwerze. Lepiej poddać projekt opinii publicznej niż robić coś, na czym nikt nie będzie grał. 

Opublikowano

Niestety, czasy dobrych freebuildów już dawno minęły. Każdy serwer chciał pokazać coś lepszego, innowacyjnego - faktycznie na początku było to bardzo fajne, ale teraz nie da się praktycznie znaleźć trybu innego niż wojny gildii czy pvp. Jakby tego było mało to te serwery wyłączają całkiem myślenie, tylko wykop kamień, z którego wylecą ci wszystkie potrzebne przedmioty do gry.

Nie zgodzę się z tym:

Warto się czasem zapytać, czy są chętne osoby do grania na serwerze. Lepiej poddać projekt opinii publicznej niż robić coś, na czym nikt nie będzie grał. 

Nadchodzą nowe serwery. Spójrz na tematy. Ludzie zaczynają wymyślać własne pomysły.

Już oprócz mojego serwera który to zastosuje widziałem jeszcze dwa inne. Wprowadzają zamiast dropu z kamienia normalny drop z rudy. I u nich zabezpieczeniem będzie to że gdy gracz kliknie "x" to pokaże mu wszędzie rudy. Niby ten plugin laguje ale wystarczy posiadać mocną maszynę. Na swoim także z tymi rudami zastosuje + dodam na serwer opadający stone co doda ryzyka graczom siedzącym w jaskiniach. Jeden zły ruch i kamienie lecą nam na twarz + taki opadający stone utrudni grę graczom z x-ray którzy będą chcieli lecieć po rudy ale stone opada więc będą musieli to robić bardzo powoli a oprócz tego ciągle jest ryzyko bo trudno będzie im się dokopać do tej rudy wtedy. Tak więc wystarczy pomyśleć i już ma się zabezpieczenie przed x-ray dzięki czemu można wsadzić drop z rudy :)

No niestety, takie czasy Minecraft nastały. Teraz będzie trudno się wybić wśród powtarzających się serwerów wojny gildii których jest od cholery.. Ale wystarczy popatrzeć na tematy. Powstają nowe pomysły na serwery dzięki czemu wojny gildii przestaną być "modne" a wtedy modne staną się własne pomysły serwerów.. Do Minecraft można wymyślić setki pomysłów na serwer..

Od survivalów z dodatkami aż do serwerów Apokalipsy ;)

Albo pomysł na serwer gdzie jesteśmy na księżycu i możemy sobie eksplorować świat zamiast w świecie Minecraft to w czarnej otchłani z "planetami" na której są trudne potwory (Wszystkie pluginy można dopasować do siebie i stworzyć taki serwer bez problemu)

Opublikowano

Sytuacja jest identyczna jak z grami MMO. 

Jak masz ułatwienia i rozgrywka jest za bardzo casualowa, to zlatują się dzieci i masa niedzielnych graczy. Niestety łatwa rozgrywka szybko się nudzi, i populacja opuszcza serwer równie szybko jak przyszła.

Jeśli serwer jest bardziej hardcore'owy, to z kolei dzieci sobie nie radzą i nie chce im się grać, a rdzennych graczy, którzy nastawieni są na kooperacja itd. jest w tych czasach mało.

Więc pozostają serwery Minigames, które są alternatywą dla każdego.

Dokładnie, każdy tworzy coś co jest już na starcie banalnie proste, coś co nie da szansy pomyśleć i się wysilić.

Ostatnio pisałem skrypt na server (nieważne jaki bo to nie taki temat) który po prostu rozdaje diamenty, złoto, żelazo, jedzenie i pkt XP za samo chodzenie po gąbce wystarczy włączyć walkBota poczekać 10/20min i mamy całe EQ z diaxami i wszystkimi rudami.

Nie zgodzę się z tym:

Zapytać jak zapytać to nie jest złe ale jeżeli 100% tych pytań to 'Czy zagrasz na mojej odmianie PvP' to jest to żenujące, tak czy siak zrobią ten server z głuchą nadzieją na wybicie się, popracują miesiąc a potem olewają te servery.

Mimo wszystko mam nadzieję że dzięki takim tematom bo mój nie jest pierwszy znajdzie się ktoś kto zrobi stary dobry server HardCore, albo ktoś kto napisze do takich osób jak Ja czy Wy (lub kogoś kto chce czysty Survival bez zbędnego badziewia) i poprosi o pomoc w tworzeniu, budowie czy nawet składkach w wysokości 5/10zł np przez PayPal nie jest to majątek ale jak zrzuci się 3/5 osób to mamy już 30/50 zł + Właściciel servera więc za same 30zł dostanie jak na nasze wymagania dobrą maszynę bez lagów.

Więc skoro to dyskusja na temat serverów a Ja nie chcę robić Off-Topic'a można pisać na PW z prośbą o pomoc a napewno chętnie pomogę jak nie pieniężnie to inaczej bo napewno nie Ja jeden chciałby zagrać na starym serverze bez zbędnego badziewia z dobrą White-Listą i selekcją graczy ;)

Dodam że oglądałem dziś forum dogłębnie jak i prezentacje tak i problemy z serverami i nadal nie zmienię mojego zdania na temat 99% dzieciarni w tych działach, reklamują się na innych serverach a sami starają się przed tym zabezpieczyć, mają problemy z pluginami sprzed kilku lat, nie potrafią zrobić prostych rzeczy czy nawet pytają jakie pluginy powinien mieć dany tryb gry.

Więc moim zdaniem jeżeli Admini MPC usunęliby wszystkie posty z reklamą serverów Ucieszyło by mnie to bardzo, dodać zasadę że moderator musi potwierdzić temat a wymagana byłaby piękna forma jego wykonania a nie te badziewia które teraz są w tym dziale.

Założę się że jeżeli wybralibyśmy 10 serverów z tego Forum i spytalibyśmy Administrację o ortografię i podstawową polszczyznę 9/10 by poległa na starcie, a ten ostatni padł by na prostych pytaniach o server bo wiem na 100% że został Adminem dla trybu Creative i nic nie wie o zarządzaniu serverem.

TEMAT

Opublikowano

Dokładnie, każdy tworzy coś co jest już na starcie banalnie proste, coś co nie da szansy pomyśleć i się wysilić.

Ostatnio pisałem skrypt na server (nieważne jaki bo to nie taki temat) który po prostu rozdaje diamenty, złoto, żelazo, jedzenie i pkt XP za samo chodzenie po gąbce wystarczy włączyć walkBota poczekać 10/20min i mamy całe EQ z diaxami i wszystkimi rudami.

Zapytać jak zapytać to nie jest złe ale jeżeli 100% tych pytań to 'Czy zagrasz na mojej odmianie PvP' to jest to żenujące, tak czy siak zrobią ten server z głuchą nadzieją na wybicie się, popracują miesiąc a potem olewają te servery.

Mimo wszystko mam nadzieję że dzięki takim tematom bo mój nie jest pierwszy znajdzie się ktoś kto zrobi stary dobry server HardCore, albo ktoś kto napisze do takich osób jak Ja czy Wy (lub kogoś kto chce czysty Survival bez zbędnego badziewia) i poprosi o pomoc w tworzeniu, budowie czy nawet składkach w wysokości 5/10zł np przez PayPal nie jest to majątek ale jak zrzuci się 3/5 osób to mamy już 30/50 zł + Właściciel servera więc za same 30zł dostanie jak na nasze wymagania dobrą maszynę bez lagów.

Więc skoro to dyskusja na temat serverów a Ja nie chcę robić Off-Topic'a można pisać na PW z prośbą o pomoc a napewno chętnie pomogę jak nie pieniężnie to inaczej bo napewno nie Ja jeden chciałby zagrać na starym serverze bez zbędnego badziewia z dobrą White-Listą i selekcją graczy ;)

Dodam że oglądałem dziś forum dogłębnie jak i prezentacje tak i problemy z serverami i nadal nie zmienię mojego zdania na temat 99% dzieciarni w tych działach, reklamują się na innych serverach a sami starają się przed tym zabezpieczyć, mają problemy z pluginami sprzed kilku lat, nie potrafią zrobić prostych rzeczy czy nawet pytają jakie pluginy powinien mieć dany tryb gry.

Więc moim zdaniem jeżeli Admini MPC usunęliby wszystkie posty z reklamą serverów Ucieszyło by mnie to bardzo, dodać zasadę że moderator musi potwierdzić temat a wymagana byłaby piękna forma jego wykonania a nie te badziewia które teraz są w tym dziale.

Założę się że jeżeli wybralibyśmy 10 serverów z tego Forum i spytalibyśmy Administrację o ortografię i podstawową polszczyznę 9/10 by poległa na starcie, a ten ostatni padł by na prostych pytaniach o server bo wiem na 100% że został Adminem dla trybu Creative i nic nie wie o zarządzaniu serverem.

Wiesz, przecinki nie każdy zna :>

Ale zgadzam się najlepiej usunąć wszystkie tematy i niech moderator zatwierdza. Problem w tym że taki jeden moderator nie da rady zatwierdzić ;p Musi być ich wtedy z 5/6 bo naprawdę tematów przybywa..

Ale wystarczy poszperać sobie w publikacjach i na 100% znajdziesz dobry serwer ;)

I napiszę jeszcze jedno. "Dzieci" mogą być wtedy bardziej ogarnięte od Graczy którzy mają po 19/20 lat. Miałem z tym styczność w Garry's Mod gdzie taka osoba jest cholernie ogarnięta. Dostała tam moderatora i mimo swojego głosu to bez problemu zarządza tam serwerem. Jest bardzo ogarnięty, nie pisze błędów ortograficznych. Więc nie każde dziecko jest jakiś nieogarnięty.

Ale jeżeli chodzi o Minecraft

To reklamowanie na innych serwerach jest tak idiotyczne. To pokazuje tylko tyle, że serwer który się reklamuje jest niczym. Nie potrafi zrobić dobrej reklamy więc daje swoje ip na innych serwerach. Ja wiem, że mogą być gracze z tego serwera aby go zareklamować na innych dlatego że gra tam mało osób ale jeżeli jakaś osoba zareklamuje to wystarczy zbanować+mieć zabezpieczenia aby nie odczytać ip oraz wyczyścić Czat.

Najgorsze jest to, że teraz DDosują serwery.. Trudno się przed tym zabezpieczyć. Niestety, ja pierwszy raz robię serwer w czasach ddos (Kiedyś nie robili ddos'a więc był spokój) teraz ciągle to samo.. Na szczęście Hosting posiada zabezpieczenia przed DDos więc źle nie będzie ale lepiej uważać na takie bzdety..)

Co do serwerów. To prawda kiedyś były robione na poważnie, a nie dla Hajsu.. Kiedyś na serwerach był ten klimat..  Potem coraz wyższa wersja tym gorsze serwery się robił. Smutne ale prawdziwe...

Opublikowano

Jestem dosyć starym graczem minecraft, gram od 2011 roku i nie pamiętam wersji jaka była, ale pamiętam czasy do 2014r. kiedy na serwerach chciało się grać a teraz ludzie przesadzają z serwerami i vipami, uwielbiałem freebuildy z survivalem, 30 osób na serwie i się wszyscy znali i grali i był spokój, nie zaspamowany czat, ogólnie brak chamstwa a teraz to masakra, od 2014 w styczniu przestałem, serwery monotonne. Sam miło wspominam czasy kiedy serwery wciągały po parę godzin dziennie a dziś to min. 20 min i szukać kolejnego serwera. Kiedyś tak samo sky blocki były fajne, zaczynało się tylko od generatora a dziś na takim gc2 stoniarki na spawnie i już brak tego klimatu :( A nie pomaga fakt że hostingi oferują "bez limitu" sloty i coraz więcej gówien powstaje, i zgodzę się z przedmówcami kiedyś 30 fajnych serwerów miało się zapisanych a dziś max.2

wojownik024_gameplay.png

Opublikowano

Ta plaga odstrasza... kiedyś szukałem fajnego serwera na crafthost.pl bo tam znalazłem 2 fajne serwery. Niektóre przywitały mnie banem przy samym wejściu z powodem ,,wy*******aj", inne zaś były normalne, ale słaba grywalność i niepotrzebne pluginy. Dużo z tych serwerów nie miało spawnu, a jeden właściciel spytany o brak spawnu, odpowiedział ,,że mu się nie chce". Raz nawet weszłem na serwer na którym tylko admini mogli używać komend. Wychodzę ze ,,spawnu" i skakam sobie po ścieżkach w wiosce NPC'etów. Dostałem wtedy bana ,,przeskadzanie w budowie".

Bardzo przepraszam za błędy, wysłane z telefonu.

Opublikowano

Teraz jedyne wyjście to gra na singlu, servery już nie oferują gry tylko same nawalanie się więc nie ma sensu budować domku tylko magazyn na przedmioty.

Dodatkowo kolejne dni obserwacji się nie zmieniły kolejne posty o głupie rzeczy, nadal wyzwiska czy obrażanie innych.

Były nawet banalne pytania o flagi na Cuboidzie bo gracz nie mógł skrzynek otwierać i gość szukał godzinami rozwiązania a niby wielki właściciel servera.

Na serverach bez zmian nadal tyle samo badziewia i jeszcze więcej dzieciaków, ciągle pisanie 'tesz' itp i nadal brak jakiegokolwiek sygnału że się poprawi

TEMAT

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zwykłe serwery FreeBuild, Survival czy innego typu serwery z pluginami to myślę, że nie ma sensu w to brnąć. Wyjątek to serwery RPG, chodź przy nich musi być naprawdę porządne wykonanie, a to masa pracy i dobry kontakt graczy z administracją oraz najlepiej Wihitelist. Dobrą alternatywą są serwery z modami, chodź ich prowadzenie przysparza wielu problemów natury technicznej. Sam planuje stworzyć nieduży serwer na modach, ale cii..., nie ma co zdradzać szczegółów :P

Opublikowano

Nie zgodzę się, nawet na RPG wprowadza się pluginy które nikomu się nie przydają, dodatkowo RPG jak pisałeś jest ciężki w zrobieniu więc dzieciaki go psują co widać w Publikacjach

Na serverach z modami nie gram więc się nie wypowiem.

TEMAT

Opublikowano

Nie zgodzę się, nawet na RPG wprowadza się pluginy które nikomu się nie przydają, dodatkowo RPG jak pisałeś jest ciężki w zrobieniu więc dzieciaki go psują co widać w Publikacjach

Na serverach z modami nie gram więc się nie wypowiem.

Wróć, mówiłem o porządnych serwerach RPG. To oczywiste, że jak dzieci się za to biorą to nic z tego nie wychodzi, więc wracają do robienia swoich PeVajPeków...

Opublikowano

Aha, ale nawet czy porządny ich liczba się zmniejsza drastycznie ciągle spada ilość dobrych serverów i to w strasznym tempie

To prawda. Ilość dobrych serwerów spada ;/ A tak trochę z innej beczki, ale w temacie.Co myślicie o robieniu sklepu z itemami na serwerze z modami? Np, zakup broni czy urządzeń z modyfikacji za prawdziwą walutę. Wiem, że w przypadku zwykłego serwera robi się P2P, ale z modyfikacjami jest o wiele więcej przedmiotów, które można sprzedawać i nie wpływają, aż tak na balans rozgrywki.

Opublikowano

Zależy jaką dają przewagę po kupnie, jeżeli kupię miecz którym rozwalę cały server to lipa ale jak da mi to o jakiś % lepsze staty to może nawet być

TEMAT

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...