Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 6000zł

razzeY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yo! :D

Budżet: 6000, można leciutko wyjechać.

Zależy mi na conajmniej na i7 4770k + albo GTX 780 ti, albo GTX 980.

Dysk SSD, plus obudowa jeśli nie będzie lepszych propozycji - Zalman z11 plus.

RAM - zależy mi na 16 GB, ale ostatecznie mogę zmniejszyć wymagania na rzecz karty albo procesora.

Koniecznie z kartą dźwiękową.

Nie znalazłem żadnych zestawów, na których powinniście się wzorować czy cuś, bo się na tym nie znam.

Dodatkowo: nie chcę i nie lubię radeonów i amd, nie znam się na nich i po prostu mi nie odpowiadają.

Nie testowałem, ale tak mi się wydaje.

Jakieś porady, przyjaciele?

Za każdą pomoc dam lajki, a i pytać będę na bieżąco.

PS: Mam pierwsze pytanie:

nie szukam w google i po prostu pytam, czy karta dźwiękowa ma się tylko do słuchawek/głośników czy wpływa też na mikrofon i

jego jakość? :3

challenger.png

Opublikowano

GTX980 jest nieopłacalną kartą cena/wydajność. Moim zdaniem brać GTX970, i7, duży SSD, 16GB ramu o wysokich taktowaniach, dobre chłodzenie, przyzwoitą budę. Jeżeli potrzebujesz GTX980, to zmieniasz płytę na MSI Z97-G43, SSD na 128GB, ramy na 1600mhz i na 8gb, budę na SPC M40

http://www.morele.net/inventory/info/4r4JcB/

Co do karty dźw. to lepiej się zgłoś w dziale Audio

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Powyższy jest ok. Oszczędzić można biorąc taki sam zasilacz tylko w wariancie 550W i rezygnując z okna w obudowie. Albo zmienić ją na Fractala Core 3500. I zależnie czy jest w planach łączenie kart to (jeśli nie) lepiej wybrać Gaming 3. Praktycznie to samo bez funkcji SLI.

Ponadto cena całego koszyka podanego wyżej mogłaby być niższa gdyby nie wysoki dolar. Gdyby nie to to zmieściłoby się jeszcze dźwiękówkę. A jeśli chcesz ją upchać w te 6 kloców to pisz. Ale tak czy inaczej zrezygnowałbym z 16GB RAM.

I do czego ma być ten komputer? Jaki masz monitor? I czy masz coś z poprzedniego komputera?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Nie zależy mi koniecznie na GTX 980, ale widziałem, że grach prezentuje się ona najlepiej - a GTX 970 gorzej od 780 ti, także w związku z 970 mam obawy. 

Jak wy myślicie?

Nie ma w planach łączenia kart, najprawdopodobniej. I czym się różnią tamte obudowy od z11 zalmana? Po prostu jestem ciekaw, bo szczerze mówiąc najładniej wygląda. Raczej ze wszystkich.

Zależy mi tylko dlatego na 16 GB ram, gdyż nowe gry wymagają coraz to większych ich ilości do ultra, a ja muszę być w pełni na te gry gotów i na wszystko inne. Po prostu 8 to dla mnie za mało. I zależy mi także na karcie dźwiękowej, bo droga raczej nie jest - a komfort gry i słuchania na pewno się zwiększa.

Komputer powinien być pod nagrywania, gry, może kiedyś streamowanie i tworzenie gier w unity, grafiką raczej się nie będę profesjonalnie zajmować.

Taki pod gry powinien być najwydajniejszy.

Z poprzedniego kompa nie będę miał nic prócz monitora, słuchawek, klawiatury i myszki. :)

Monitor ma 1320x768? (pewnie się pomyliłem, standard) i będzie zmieniany najpewniej na coś tańszego z roździałką 1920x1080.

Ten zestaw mi jak najbardziej odpowiada, nie licząc tego że nie ma karty dźwiękowej, która musi tam być (nawet jeśli będzie trochę ponad 6000).

I co do obudowy - z11, czy te polecane przez Was?

SSD dość pojemny, jak najbardziej ok + 1 TB, co też jest genialne i starczy na dużo rzeczy.

Pytanie co do zestawu - czy będzie cichy i bardzo sprawny?

Znaczy sprawny powinien być, ale czy cichy i inne rzeczy, które pomijam? :D

//Lajki porozdawane.

challenger.png

Opublikowano

mozesz zostawic sobie ta z11, ale polecany fracal core 3500 jes lepiej wykonany, wiecej miejsca w budzie

gtx 970 pod wzgledem wydajnosci to to samo co 780 ti, czasami jedna w drugiej grze jes lepsza o te kilka fps, ale to i ak w zasadzie to samo

980 jest nieoplacalna, karta dobra, ale jakies 10% wydajniejsza od 970

powinien byc cichy, ale zawsze mozesz wydac kilka setek zl na wentyle noctu'y by miec absolutna pewnosc :D

zmienilbym na zasilacz, ten sam jedynie wariant 550w

streamowac i nagrywac mozesz bez oc, ale czy masz w planach je robic? zawsze mozna kilka zl zaoszczedzic jesli nie masz zamiaru sie w to bawic

­

Opublikowano

Jeśli zajdzie taka potrzeba to będę podkręcać, a kilka złotych mniej.. nie robi różnicy.

W z11 wszystko się zmieści? :3

Podkręcanie póki co mnie nie interesuje, ale na pewno się tym zajmę - także raczej wiece co. :P

//nadal można spojrzeć 2 posty do góry, bo się rozpisałem. :D

Edit:

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-780-ti-vs-zotac-geforce-gtx-970-amp-omega

(benchmark to raczej nie reklama).

GTX 780 Ti wypada gorzej na początku tylko w testach 3D Mark, w grach, byciu cichym i poborze mocy jest znacznie lepiej.

Co o tym myślicie?

Ale w sumie 780 ti dużo droższa.. ^^

challenger.png

Opublikowano

Masz jakiś porządny sprzęt audio, że tak strasznie chcesz tą kartę dźwiękową? Jakie masz słuchawki, głośniki? Bo może akurat nie ma takiej potrzeby...

Zanim 16GB RAM do gier będzie potrzebne to reszta tego sprzętu będzie już raczej za słaba, żeby z tej pamięci zrobić pożytek. No ale jeśli chcesz streamować, zająć się grafiką czy tworzeniem gier to w sumie można by pomyśleć, bo akurat budżet na to pozwala.

Opublikowano

Najwyższa jakość za tą cenę musi być, w tym i też karta dźwiękowa.

Polecano mi Asus Xonar DG, to tylko 120 złotych więcej - a podobno dobra.

Nie mówię, że 16 GB ram będzie potrzebne już za jakiś czas, bo to kilka/kilkanaście lat pewnie potrwa - ale warto by bylo grać w grę, która na full wymaga np. 10 gb ramu (powiedzmy, że za jakiś czas tak będzie) i jednocześnie mieć wolną jej część na inne procesy. Rozumiesz.

challenger.png

Opublikowano

Jeśli zajdzie taka potrzeba to będę podkręcać, a kilka złotych mniej.. nie robi różnicy.

W z11 wszystko się zmieści? :3

Podkręcanie póki co mnie nie interesuje, ale na pewno się tym zajmę - także raczej wiece co. :P

//nadal można spojrzeć 2 posty do góry, bo się rozpisałem. :D

Edit:

http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-780-ti-vs-zotac-geforce-gtx-970-amp-omega

(benchmark to raczej nie reklama).

GTX 780 Ti wypada gorzej na początku tylko w testach 3D Mark, w grach, byciu cichym i poborze mocy jest znacznie lepiej.

Co o tym myślicie?

Ale w sumie 780 ti dużo droższa.. ^^

http://youtu.be/i00GNyO8IZM?t=4m40s

nie wierze iz 970 tyle traci do 780ti, zreszta 780 ti w zasadzie nie kupisz, lub w cenie niewiele nizszej od 980

­

Opublikowano

Xonar DG to jest dobra karta dźwiękowa, ale układ znajdujący się na płycie od MSI jest też całkiem dobry. Nie wiem czy jest potrzeba kupna w takim wypadku karty dźwiękowej, ale wiem, że @TrueFaith ogarnia ten temat całkiem dobrze :)

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

To co?

Zostaje ten zestaw?:

http://www.morele.ne...ry/info/4r4JcB/

Jakaś zmiana czy coś?

Zasilacz, obudowa? Wrzucić tam z11?

challenger.png

Opublikowano

zmienilbym zasilacz na 550w, ten sam anteca, tylko mniejsza moc, 650w nie jest ci potrzebne

nie wiem czemu forsujesz tak ardzo z11, jakosciowo to gorsza buda, ja bym zostawil to co jes lub fd core 3500 jak wyzej powiedziano

reszta ok

­

Opublikowano

Jak już pisałem:

- Zasilacz wersja 550W

- Płyta wersja Gaming 3 skoro nie masz zamiaru łączyć kart

- Z11 jeśli już to wersja NEO. Ale Corsair 300R jest bardziej funkcjonalny i lepiej wykonany. To samo tyczy się FD 3500 (nawet lepszy od 300R)

O dźwiękówkę zgłoś się do Audio.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Bo wykonanie i wygląd z11 mi się strasznie podoba, a z tego co mi powiedziano kiedyś jest bardzo dobra. ;3

Można mi stworzyć z tego pełen zestaw już gotowy, z tym zasilaczem i gaming 3?

Potem sobie do tego dodam karte dźwiękową. ;33

challenger.png

Opublikowano

Zestaw powyżej jak najbardziej ok. Możesz brać.

Najwyższa jakość za tą cenę musi być, w tym i też karta dźwiękowa.

Polecano mi Asus Xonar DG, to tylko 120 złotych więcej - a podobno dobra.

No ale zrozum, że sens zakupu karty dźwiękowej jest dopiero wtedy jeśli masz co do niej podłączyć. Bo jeśli masz byle słuchawki za 50 złotych czy pierwsze lepsze głośniki z marketu za stówę to zakup karty dźwiękowej tutaj nic praktycznie nie da. Tylko wydasz niepotrzebnie pieniądze. Xonar jak już to w nowszej wersji DGX z lepszym wzmacniaczem słuchawkowym.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz wybrać kartę sieciową wi-fi Asus USB N10 Nano
http://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-usb-n10-nano-621331/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...