Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Xonium - zapowiedzi nowej gry RPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Mam na imię Dawid,

Jestem tu nowy, więc wybaczcie jeśli nie w tym miejscu zamieściłem post.

Od jakiegoś czasu tworzę sam kompletnie od zera grę typu RPG, wcześniej miała to być gra tekstowa, ale wiele osób lubi gdy się jednak wyświetla na ekranie jakaś grafika mapy, potworka, czy NPC :) . Zmieniłem więc zdanie i zacząłem myśleć nad designem i interfejsem gry. Mam już pomysł (planowany od kilku lat :D ) i wreszcie staram się go zrealizować. Mam pewną ilość grafik do gry, jednak jest to zbyt mało i dlatego szukam też jakiegoś grafika, który chciałby podjąć współpracę. Tutaj wrzucam linki do wersji mojej pracy:

Tekstowa:

http://www.izone.esy.es

Graficzna:

http://www.xonium.besaba.com/Xonium2

Narazie żadna z funkcji nie działa właściwie, bo dopiero co zacząłem pracę, na początek starałem się popracować nad wyglądem.

Z góry dziękuję za Wasze opinie.

Zapraszam na naszą stronę | www.nixtim.esy.es

Opublikowano

Co ty wrzuciłeś? Wgl co to za gra?  5 minut pisania skryptu i już chwalisz sie "grą"? Takie coś można napisać w przeciągu 5/10 minut. I tak pewnie nic z tego nie będzie, zawsze na MPC jest spam "NOWA GRA MEGA ULTRA BŁYSKOTRZASKI" a po miesiącu projekt upada. Czekam aż ten padnie.

@topic
Jaka technologia?
Jaka bazadanych?
Jak wygląda komunikacja real-time.

hcq0.png

Opublikowano

Tak jak @Nygol

@top

planowany od kilku lat

Hm... I taki brzydki? Nic nie działa?

A muzyka w tle moim zdaniem nie pasuje...

Jakim cudem ty to chcesz wrzucać...

Popraw to i potem dawaj do oceny ;)

aw

Opublikowano

Co ty wrzuciłeś? Wgl co to za gra?  5 minut pisania skryptu i już chwalisz sie "grą"? Takie coś można napisać w przeciągu 5/10 minut. I tak pewnie nic z tego nie będzie, zawsze na MPC jest spam "NOWA GRA MEGA ULTRA BŁYSKOTRZASKI" a po miesiącu projekt upada. Czekam aż ten padnie.

@topic

Jaka technologia?

Jaka bazadanych?

Jak wygląda komunikacja real-time.

po miesiącu? te projekty się praktycznie nawet nie zaczynają.

Opublikowano

Tak jak @Nygol

@top

Hm... I taki brzydki? Nic nie działa?

A muzyka w tle moim zdaniem nie pasuje...

Jakim cudem ty to chcesz wrzucać...

Popraw to i potem dawaj do oceny ;)

planowany a nie pisany od kilku lat... nie wiemy jak wyjdzie, na razie nie ma co oceniac ale juz sie czepiają.

Opublikowano

planowany a nie pisany od kilku lat... nie wiemy jak wyjdzie, na razie nie ma co oceniac ale juz sie czepiają.

Jeśli nie ma co oceniać, to po co ten temat?

gamedevmania.com

Opublikowano

Jeśli nie ma co oceniać, to po co ten temat?

w temacie pisze 'zapowiedź' a nie prezentacja. w zapowiedzi myśle, ze mozna pisac propozycje dot. gry, pomysły, itd. przynajmniej ja to tak rozumiem.

Opublikowano

Same hejty, z góry na dół. Chciałem się tylko dowiedzieć co o tym sądzicie. Tak w ogóle muzyka nie będzie do tego, dałem tylko po to, żeby sprawdzić jak działa odtwarzacz.

Jak wy chcecie, żeby powstała jakąś dobrą grą skoro tylko coś zaczyna powstawać a wy już tak 'zachecacie' do kontynuowania jej. Napisałem poza tym, że piszę ja od niedawna. Każde rady dotyczące gry są mi pomocne, bo zawsze mogę stwierdzić jak inni to odbieraja i ewentualnie coś zmienić. Może pochwalicie się swoimi projektami, skoro oceniacie inne prace tylko na nie.

Myślałem, że w tym forum są ludzie, którzy potrafią usłuzyc pomocą, ale chyba się myliłem.

Co do języków, to używam PHP, JavaScript i bazę Sqlite, ale chyba zmienię na MySQL.

Opublikowano

w temacie pisze 'zapowiedź' a nie prezentacja. w zapowiedzi myśle, ze mozna pisac propozycje dot. gry, pomysły, itd. przynajmniej ja to tak rozumiem.

Propozycje dotyczące czego? W tej zapowiedzi nie ma nic. Każdy może sobie powiedzieć "Robię grę typu RPG, proszę o propozycję".

Autorze, dałbyś jakieś konta testowe. Napisałbyś coś więcej o grze. Jakieś screeny? Zanim się ktoś zarejestruje to chyba powinien wiedzieć w co się pakuje.

gamedevmania.com

Opublikowano

Mój plan jest taki: Będzie to świat postapokaliptyczny, gracze będą musieli odnajdywać zagubione technologie sprzed kataklizmu, craftować itemy, ulepszać. Jeśli gracza będzie stać to kupi lub wynajmie sobie sklep.

Ma ktoś może poradnik dot. Racheta, frameworka websocket? Szukam też grafika, byłby jakiś zainteresowany?

Opublikowano

Plan, plan ,plan a wykonania nie ma zawies temat, zrob cos (jakies chodzenie po mapie, jakies przejscia miedzy lokacjami) dodaj serwer chcby nawet w ajaxie na czas testow. Pokaz ze masz pojecie. Zrob jakas podstawowa fabule ( nie nie mowie tutaj o tym co jest post wyzej bo to nawet.nie jest fabula). Kiedys tez myslalem ze jak powiem ze graczowi x zabili rodzine teraz sie msci na y to fabula, ale.to bledne. Napisz podstawowa fabule, questy, zaciekaw nas a moze każdy sie wypowie i doda cos od siebie.

Pisne z tele na przystanku wiec pewnie literowek pelno.

hcq0.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie ponownie. :) Projekt jest nadal rozwijany.

Chwilowo nie aktualizuje tego na hoście. Dlatego jest ciągle to samo.

Tutaj macie screena z nowego wyglądu gry.

http://www.iv.pl/images/68004079079893462707.png

Mam pytanie: byłby ktoś zainteresowany do testów (chwilowo niemożliwe)?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Po dłuższej przerwie i zebraniu ekipy, chce Wam pokazac ile sie juz zmienilo. Grafiki są testowe, ale mamy juz własne. Niedługo je zaimportujemy. Chwilowo brak celu w grze. ;) ale idzie do przodu i zapraszam do oceny i wskazaniu ewentualnych błędów.

Adres : www.xonium.esy.es

Działa również na telefonie :)

Opublikowano

Nie wiem cz to ja mam dziwnego linka czy każdemu wywali czarny kwadrat na pół wyświetlacza xD

A w pierwszej stronce widzę nie chciało się wpisać jakichś nowości tylko samo lorem impus  :yay:

No ale spk, jeśli gra zadziała, to pogratulować starać  :D

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Hmm.. Nie wiem czemu nie wyświetla Ci się gra. Być może zadziała kilkukrotne odświeżenie strony.

Czymś trzeba wypełnić puste miejsca ;)

Opublikowano

również miałem problem z czarnym kwadratem na przeglądarce chrome. Pomogło odświeżanie. Niestety gra nie przedstawia jeszcze nic ciekawego poza ogólną koncepcją poruszania się. Ciekawi mnie co z tego będzie. Powodzenia życzę.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

To nie są nasze grafiki, tylko testowe. Jestesmy w trakcie zmiany grafik, ale to jeszcze troche zajmie.

Opublikowano

Plusik za wykorzystanie biblioteki Phaser.

I już wyjaśniam, dlaczego niektórzy za pierwszym razem widzą tylko czarny kwadrat. Tak naprawdę wystarczy poczekać, ponieważ czarny ekran pokazuje się na czas ładowania wszystkich plików (w funkcji preload). Grafiki, mapa, pliki audio pewnie trochę ważą. Dopiero po tym jak to się załaduje pokazuje się ekran gry.

Proponowałby dodać jakiś ekran ładowania, aby ludzie nie odnieśli wrażenia, że gra nie działa.

W przypadku problemów przy tworzeniu gry zapraszam na forum dla twórców gier, na którym znajduje się dział poświęcony bibliotece Phaser gamedevcity.pl-phaser.gif.7a1580a5d56323

gamedevmania.com

Opublikowano

Dzieki za info. :) do cieni wykorzystałem plugin łączący Phasera z Illuminated, ale niestety jest bardzo zasobozerny i na słabszych pctach, nie wspomnę o telefonach, to wydajność spada co najmniej 5-krotnie. Nie wiem jak można temu zaradzić. A cienie będą niezbedna rzeczą w tej grze. Z góry dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...