Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Serwer idealny, od graczy, dla graczy !

Proki95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wraz z kolegą postanowiliśmy stworzyć serwer, od strony technicznej - jesteśmy My, pochodzimy z dobrze znanego forum o hack'ach do tejże ukochanej gry ! :)

Was drodzy gracze, prosimy o pomoc i wypowiadanie się na temat wersji, exp'a, drop'u. jeżeli ktoś chciałby pomóc z serwerem proszę o kontakt PRV.

W tej chwili tworzymy 1 serwer o specyfikacji podanej niżej, w późniejszym czasie, kolejne serwery :).

POSTANOWIENIA WSTĘPNE :

- WERSJA SEASON 4 EPISODE 6

- EXP ~100

- Pliki JULIA + własne tworzone dodatki ( tu liczymy rownież na was ) 

Proszę wypowiedzi jak chcielibyście by wyglądała rozgrywka i na temat dotyczący ustawień !

Opublikowano

Niskie expy są fajny, ale na Polskiej scenie, praktycznie wszyscy się skupiają na tym, aby były max 500. 

A ja się pytam, gdzie się podziały te lata świętości serwerów medium? 

Pamiętam jeszcze jak serwery były 800-1000 exp, chodzenie wspólne na BC, DS, walczenie o zamek w każdą niedzielę, eventy od administracji, ogarnięte dropy, z boxów kamyki, ze serduszek jakieś lepsze itemy, wtedy to się grało na takich serwerach.

A teraz 90 % serwerów jest tworzonych pod LOW Exp, gdzie kilka dni i padają, bo nie mają dobrego GS'a albo administracja się poddaję.

Radzę Wam się dobrze zastanowić w wyborze expa i dropu, zabezpieczeń jak i doborem administracji, bo jest to atutowy klucz, który otworzy drogę do zdominowania Polskich serwerów, a wejście na skalę zagraniczną ;)

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Niskie expy są fajny, ale na Polskiej scenie, praktycznie wszyscy się skupiają na tym, aby były max 500. 

A ja się pytam, gdzie się podziały te lata świętości serwerów medium? 

Pamiętam jeszcze jak serwery były 800-1000 exp, chodzenie wspólne na BC, DS, walczenie o zamek w każdą niedzielę, eventy od administracji, ogarnięte dropy, z boxów kamyki, ze serduszek jakieś lepsze itemy, wtedy to się grało na takich serwerach.

A teraz 90 % serwerów jest tworzonych pod LOW Exp, gdzie kilka dni i padają, bo nie mają dobrego GS'a albo administracja się poddaję.

Radzę Wam się dobrze zastanowić w wyborze expa i dropu, zabezpieczeń jak i doborem administracji, bo jest to atutowy klucz, który otworzy drogę do zdominowania Polskich serwerów, a wejście na skalę zagraniczną ;)

Owszem. Serwery MediumExp są spoko tyle ,że moim zdaniem na jakiś miesiąc lub dwa. Dlaczego ? Chodzi o długość edycji serwera. Przy expie 800 - 1000 na 4 Seasonie łatwo się lvluje przy starym Mastery Tree gdzie jest jeszcze bonus który zwiększa ilość zdobywanego EXP'a o jakieś 30 - 40 % (?).

Nie zapominając o Panda Ringu który został wprowadzony pod koniec Season'u 3, a daje niezłego boosta w postaci 50 % expa.

Idąc dalej.

90 % serwerów jest tworzonych na LOW Exp. Tak. Padają ? Owszem !

Jednakże , zastanówmy się dlaczego :

a ) Broken Community,

b ) Ludzie widząc grono Administracyjne (uprzednio znając je) serwera rezygnują z gry na serwerze bo wiedzą że dana edycja będzie crap'em,

c ) Multum niedopatrzeń z strony Administracji (bugi, ch*je muje dzikie węże),

d ) Brak kreatywnych rozwiązań jak utrzymać serwer, czy też jak przyciągnąć ludzi,

e ) Psucie klimatu gry przez wgrywanie Custom skinów map czy też broni.

f  ) Zabijanie handlu w grze (Po co Blessy i Soule w sklepie ?, po co nam CRD do item shopu, come on, po co w ogóle Item Shop xD ?)

Co do wchodzenia na skalę zagraniczną, jest to trudne, a czasem obcokrajowcy mogą też przeszkadzać niż uprzyjemniać grę (Oczywiście nie tępie tutaj innych narodowości a po prostu mam spore doświadczenie :v ) aczkolwiek nie jest problemem to by otworzyć 2 podserwery (International oraz Polski, o ile takie rozwiązanie by komuś pasowało).

Jeżeli miałby to być serwer od graczy dla graczy proponowałbym rozwiązanie proste i przyjemne.

Otóż można otworzyć 2 serwery pod jedną marką. Mam na myśli wersję LOWexp (50 - 150 lub 200 - 300) oraz MEDIUMexp( 400 - 600 lub 800 - 1000) High są nudne więc sobie podarujmy to :v

Sam jestem zwolennikiem expa 250 - 500 ale to inna bajka.

Co do ustawień serwera :

Propozycje expa podałem wyżej, czas na drop.

Jest dużo boxów z których drop może być naprawdę ciekawy.

Mamy :

Pink Ribbon Boxy z których śmiało mogą dropić Blessy, Soule

Green Ribbon Boxy do których możemy dodać śmieci z zrównoważonymi szansami na exc item pokroju Legendary, Dragon etc. (moim zdaniem dobre rozwiązanie :D

Blue Ribbon Boxy z których może lecieć Zen 

Orange Ribbon Boxy gdzie można dodać kamienie typu Jewel of Life i Chaos

Box of Heaven - itemy na zaproszenia na eventy, kamienie itc.

Hearth of Love - Itemy Normalne +6 - +9 

Oczywiście drop kamieni musiałby być rozsądny by one też były walutą, jednakże nie zapominajmy o naszym biednym Zenie który również możemy wykorzystać jako walutę.

To taka namiastka tego co mam do powiedzenia o dropie.

Dalej, ludzie lubią zabawę. Zabawa dobra sprawa. Ówcześnie na serwerach jest mała ilości organizowanych eventów. (Hide'n'Seek, Wyścig w Lorencji, wyścig kontynentalny, eventy PVP oraz drop eventy, jak i również comunnity eventy typu odpowiedz na pytanie, lub też zabawy typu Mam Talent etc.)

Moim zdaniem event raz na tydzień to świetny pomysł, a Community event raz w miesiącu też jest dobrą sprawą. Tutaj też można utworzyć Event Calendar :D

LUDZIE UWIELBIAJĄ HANDEL !

Moim zdaniem to jest jedna z najlepszych fundamentalnych części tej gry. HANDEL, TRADE, PJENIONDZ, KAMJENIE. Pamiętam czasy kiedy to nawet stało się na serwerach cały dzień trade'ując w zacnej mapie jaką jest Lorencia.

Tutaj można napisać spoko skrypt o którym już pisałem na MPC milion razy. Na stronie serwera coś typu AuctionHouse lub po prostu Targ. I to nie za jakieś CRD ale za np Jewel of Guardian czy też JoHy bądź Blessy.

To tak tyle z mojej strony. Oczywiście krytyka mojego posta mile widziana. Z chęcią możemy porozmawiać o takim serwerze. Poniekąd jest szansa stworzyć dobry Dream Server na którym każdy z nas by zawitał. Który stworzyłby dobre Polskie (lub też międzynarodowe) community Mu Online.

Untitled-1.png

When you walk up to opportunities door - don't knock it.

Kick that b*tch in, smile and introduce yourself.

Opublikowano

TampS, Twoja logika myślenia jest bardzo podobna do naszej :) Dziękuje Ci za odpowiedź :)

Naszą ideą jest stworzyć serwer w którym, właśnie bless, soul, jol, chaos, zeny są na wagę "złota". To ma być walutą handlową, a nie dropi przez dzień 100b/100s/100j/100c i każdy się cieszy...

Jeżeli chodzi o serwer myślimy właśnie o 3 podserwerach :
- Europa
- Polska

- Ruscy ( nie urażając ich, ale sporo ich gra... )

Eventy, jak za starych dobrych czasów ! To oczywiste... Lecz do tego potrzebni są dobrzy GM'i.

Panda ? będzie... ale ją wygrasz dopiero po jakimś evencie, ma być nagrodą a nie codziennością.

Chcemy stworzyć wiele własnych rozwiązań, system resetu, nowe questy ( część przymusowa, część dodatkowa, które nie będą zmieniały naszą rasę w nową, lepszą, tylko dawały możliwość np. właśnie wykonania resetu. )

Do tego wszystkiego, jesteście potrzebni WY! Gracze !

Z wielką chęcią przyjmę każdego i wysłucham, jak tylko będzie miał coś do powiedzenia, coś wartościowego. Proszę was o zgłaszanie się i pisanie na PW, w celach dalszego kontaktu i pomocy w tworzeniu serwera dla graczy ! :) dziękuje i pozdrawiam ! 

PS: Czekam na wasze dalsze wypowiedzi !

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Uważam, że exp 250-500 to stanowczo za dużo, od jakiegoś czasu szukam czegoś innego .. czegoś przy czym mógłbym poczuć się jak za starych lat. Serwerów o takim expie jest mnóstwo, jeszcze więcej o większym z full statami i web shopem. 

Mój idealny serwer:

Exp : 15-20 Drop: niski 

Kamienie na wagę złota, ilość resów ograniczona do 10-20, po każdym resie 300-400 pkt

Aby każdy miał tych kilka k punktów i wg własnych upodobań mógł to rozplanować,

Brak web shopa, inwazja powiedzmy raz dziennie, żeby było dosyć ciężko,

Jeśli chodzi o wersję to jakaś starsza, osobiście jestem zwolennikiem 0.97d ale już bez przesady ;)

Serwer, do którego swoimi brudnymi łapami nie dotknie rebeka ani inny siurek, dziękuję :)

PS, możliwe bez 'kolegów admina', ale to chyba nieuchronne, grrrr, grać się odechciewa ..

Opublikowano

Konfiguracja serwera idealnego wg mnie...

Exp: 100-500

Bez resów / serwer PvP.

Season 2-4.

Itmy excellent mały drop z moobków, oraz z golden inwazji np co 2 lub 4 h.

Ancienty do czasów walki o zamek tylko z CC 50% szans na drop.

W sklepach potionki HP paczki max po 20sztuk , mana 50-100, satany, zaproszenia do CC.

Bronie i armory 380lvl tylko z bosów.

Handel na serwerze kamieniami (trudno dostepne, mały drop).

Set +11 to rarytas na serwerze, sety +13 dla najbardziej wytrwałych graczy (i to najczęściej z 1 opcją).

Drop serduszek, boxow a z nich sety (bone,scale,brass) +9+12 oraz mały procent na jewele.

Cresty piórka kanturru 2 i wyżej.

Exc irys etc recę maya, bosy na CW.

Mały drop ancientów na LOT-ie (żeby po 1 walce o zamek zwycięska gildia nie zasypała cały serwer ancientami).

Podsumuwując, znudziły mi się serwery gdzie po tygodniu mamy sety+13 i gra polega na wejściu na serwer i chwilowym PvP a potem czekanie co tydzien na CS.

Lubię serwery gdzie jedną postać tworzę pod PvP, ale też na serwerze są potrzebne EE i chary do huntu, by itmy miały wartość, a nie były wyrzucane exc po mieście.

Gdy wydropi soul czy bless to całe party się po niego rzuca, a czasem całe party wyrusza na hunt po 1 itm dla kolegi z guildi. Zawsze to budowało fajną atmosferę na serwerze.

To chyba narazie tyle. 4-5 lat temu, gdy miałem czas na grę w MU, to takie serwery królowały, a 100 osób online to była normalka ( przeważnie PL i BR :) ).

Jeśli taki serwer pojawiłby się, z ogarniętym, uczciwym Adminem bez kolegów na serwerze to chętnie poświęciłbym wolny czas na grę.

Opublikowano

Na exp 50 - tydzień trzeba bić do 400, może troszkę więcej więc jak ma być bez resów to nie przesadzajmy. 

Moim zdaniem 2-4h zbyt częste invy, zdecydowanie. 

A co do reszty to dobrze gada, polać mu.

Opublikowano

Witam, chciałbym przedstawić swój pomysł na conf. serwer, pewnie będzie wiele do poprawy ale mam nadzieje że uda mi się przedstawić główne założenie serwera.

Jak wszyscy wiedzą nie każdy set jest potrzebny w grze za równo zwykłe, exec jaki sety anc. chciałbym to w jakiś sposób zmienić tak aby rozgrywka mogła być ciekawsza długoterminowa jak i przechodząca w różne etapy rozwoju poszczególnych klas.

Ustawienia serwera:

- Exp: 20-50 ( możliwość zwiększenia do 70/80)

- Drop: 4-8 (max 10)

- Res: 400lvl-250/300 pkt za rr (można wprowadzić max ilość rr po którym robi się gr z daną ilością pkt np. 3000, po GR odblokowuje się możliwość wykonania 3Q)

- Exp. Master lvl- 10-15 (ilość lvli do ustalenia)

- Sklepy: tylko poty i jewele (Bless, Soul, JoL) tak aby zen miał wartość i opt zen w itemach exe.

- Spoty: Sztuczne max 6 moobów na spot.

- Pralka: Ustawiona dość wysoko, np: na +10 z luck 95% rate i co poziom 5% niżej. (aby opłacało nawet wyprać się zwykły set ale nie będzie tak prosto bo trzeba mieć jewele)

- Drop exe z moobów: 1-10000

- Rate:

a) Soul- 50% z luck 75%

B) JoL- 60% z luck 85%

c) wingi bez zmian

d) zen drop- do ustalenia ( propozycja 75%expa)

Całość eq włącznie ze skillami i czarami trzeba wydropić.

Wprowadził bym drop setów anc niskiego poziomu (sety np. jak Apollo, Ceto, Warrior itp.) z jakiś wypadajek bądź z eventów serwerowych (BC, DS- równie dobrze można by było dodać je tylko do dropu w tych lokacjach).

Jak wiadomo po wygraniu CS'a i tak powyższych zestawów już nikt nie będzie szukał, więc jest możliwość wykorzystania ich w podczas zwykłej rozgrywki.

Dalej nie będę pisał bo nie wiem czy jest sens, jak by ktoś miał ochotę a spodobał by mu się zalążek tego co napisałem to można pisać swoje sugestia a nóż razem coś uda się stworzyć sensownego i jak dotąd nie spotykanego na arenie MU.

pzdr

Dread

Opublikowano

Wiecie, a ja chyba w obecnych czasach zadowoliłbym się każdym STABILNYM serwerem PvP :) Ustawienia to rzecz gustu, każdemu tym nie dogodzimy. Ale jak serwer po tygodniu pada...to jest najbardziej denerwujące. Fakt faktem wolę serwery trudne, niż PvP 4 Fun bo to szybko się nudzi.

Opublikowano

Kamyki i tak kosztują  dość sporo więc nie tak łatwo je kupić ale w tym momencie zen staje się walutą i opt zen w exec itemach też jest poszukiwana, co do pralki to może przesadziłem ale jak sprawdzisz ile trzeba wydać  na ten jeden set który pozwoli przejść do map gdzie dropią lepsze itemy to ma to sens, bo na w biciu jednego zestawu to się nie skończy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...