Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowe życie starego kompa. Czy jeszcze da rady, czy nie?

MenoX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie otóż ostatnimi czasy wpadłem na pomysł aby starego pc'ta z strychu "wskrzesić". Mój plan ma na celu upgrade wszystkich części, lecz z biegiem czasu (do trzech miesięcy - nie mam zamiaru wszystkiego wydawać od razu na pc'ta bo jeszcze na życie coś trzeba mieć). Teraz mam pytanie co powinno się w tej konfiguracji sprzętowej pierw wymienić: 
Procesor: Intel Core 2 Duo - e4600

Płyta: Gigabyte GA-P43-ES3G
Zasilacz: Feel III - 400ATX

Ram: 2x2GB 800Mhz Ddr2

Karta Graf: Radeon Hd 2600 PRO

Dysk Twardy: 160GB

W tym miesiącu będę miał +/- 1200złoty i planowałem kupić kartę Graficzną (XFX r9 270x DD) nowy zasilacz (Antec 500W) a także dysk twardy pojemności 1Tb (Wd Blue). Czy na ten miesiąc to będzie dobry upgrade czy zły? Używam chwilowo laptopa(Wystarcza mi tam do przeglądania internetu) lecz chcę powoli zacząć stosować PC'ta w kierunku gier. Na kolejny miech lub dwa chciałbym kupić płytę (Asrock H81m) i procek (I3 4150), a także 8gb pamięci ram (2x4 DDr3 1600 BallisticX - nie pamiętam dokładnej nazwy). Teraz do was pytanie; Czy mój upgrade sprzętu ma sens, czy lepiej jednak kupić wszystko jednocześnie? Nie chcę grać w żadne wymagające gry (prócz CS:GO), komputer przez ten miech miałby służyć przede wszystkim do oglądania Filmów(monitor już posiadam 24calowy - Benq 2460HM, albo czasem podłączyć pod telewizorek 42calowy) i jak wcześniej wspomniałem do grania w jedną grę. Czy Uciągnie ten komputer Cs:Go z nową kartą graficzną//Zasilacz//Dysk? Czy lepiej pierw zainwestować w Procek//Płyte//Pamięć i spróbować grać na obecnej karcie graficznej?

Proszę o owocną dyskusję, a także pomoc w dobraniu lepszej decyzji co pierw kupić.

76561198056612716.png

Opublikowano

Witajcie otóż ostatnimi czasy wpadłem na pomysł aby starego pc'ta z strychu "wskrzesić". Mój plan ma na celu upgrade wszystkich części, lecz z biegiem czasu (do trzech miesięcy - nie mam zamiaru wszystkiego wydawać od razu na pc'ta bo jeszcze na życie coś trzeba mieć). Teraz mam pytanie co powinno się w tej konfiguracji sprzętowej pierw wymienić: 

Procesor: Intel Core 2 Duo - e4600

Płyta: Gigabyte GA-P43-ES3G

Zasilacz: Feel III - 400ATX

Ram: 2x2GB 800Mhz Ddr2

Karta Graf: Radeon Hd 2600 PRO

Dysk Twardy: 160GB

W tym miesiącu będę miał +/- 1200złoty i planowałem kupić kartę Graficzną (XFX r9 270x DD) nowy zasilacz (Antec 500W) a także dysk twardy pojemności 1Tb (Wd Blue). Czy na ten miesiąc to będzie dobry upgrade czy zły? Używam chwilowo laptopa(Wystarcza mi tam do przeglądania internetu) lecz chcę powoli zacząć stosować PC'ta w kierunku gier. Na kolejny miech lub dwa chciałbym kupić płytę (Asrock H81m) i procek (I3 4150), a także 8gb pamięci ram (2x4 DDr3 1600 BallisticX - nie pamiętam dokładnej nazwy). Teraz do was pytanie; Czy mój upgrade sprzętu ma sens, czy lepiej jednak kupić wszystko jednocześnie? Nie chcę grać w żadne wymagające gry (prócz CS:GO), komputer przez ten miech miałby służyć przede wszystkim do oglądania Filmów(monitor już posiadam 24calowy - Benq 2460HM, albo czasem podłączyć pod telewizorek 42calowy) i jak wcześniej wspomniałem do grania w jedną grę. Czy Uciągnie ten komputer Cs:Go z nową kartą graficzną//Zasilacz//Dysk? Czy lepiej pierw zainwestować w Procek//Płyte//Pamięć i spróbować grać na obecnej karcie graficznej?

Proszę o owocną dyskusję, a także pomoc w dobraniu lepszej decyzji co pierw kupić.

na tym procesorze raczej nie pograsz w cs go dlatego nie opłaca się upgradować tego kompa tylko ogarniać nowego.

edit:

chociaż mogę sie mylić, powinieneś pograć na tym procku w cs go ale nie na tej graficznej.

Age is just a number :)

Opublikowano

Procesor jest do wymiany, ale w późniejszym terminie bo jednak wypłaty w 100% nie chce wydać na komputer (mieszkam sam) bo inaczej musiałbym od kogoś pożyczyć na życie; więc twoim zdaniem jeżeli w tym terminie - miesiącu kupiłbym sobie kartę graf to już mógłbym zacząć używać Pc'ta w postaci gier, a także filmów, czy wciąż na laptopie musiałbym przesiadywać?

76561198056612716.png

Opublikowano

Procesor jest do wymiany, ale w późniejszym terminie bo jednak wypłaty w 100% nie chce wydać na komputer (mieszkam sam) bo inaczej musiałbym od kogoś pożyczyć na życie; więc twoim zdaniem jeżeli w tym terminie - miesiącu kupiłbym sobie kartę graf to już mógłbym zacząć używać Pc'ta w postaci gier, a także filmów, czy wciąż na laptopie musiałbym przesiadywać?

pisałem, że jeśli kupisz lepszą grafikę to powinieneś pograć w go na low/średnich. ale jakbyś dokupił za 6 dyszek e8400 to byś pograł na wysokich.  filmy powinieneś oglądać nawet na tym e4600. ale nie kupuj odrazu tej r9, bo skoro mówisz że za miesiąc zaczniesz ogarniać komputer to lepiej teraz wydać ze 2 stówki na ten komputer i pograć/ pooglądać filmy niż kupić r9 i męczyć się ze słabym procesorem.

najlepiej kupić teraz e8400 i jakąś hd 6670 lub HD 4850 i pograć komfortowo przez ten miesiąc a w natępnym wziąć się ostro za upgrade kompa

Age is just a number :)

Opublikowano

za 1200zl bardziej oplaca sie kupic "nowy" (uzywany ofc) pecet na czesci lub caly niz w to inwestowac, taka prawda

nie pchlabym w ten pc ani grosza, oto powody;

lga 775

slaba plytka, o oc mozna zapomniec z taka sekcja zasilania

ddr2

modecom

pewnie buda to tez piekarnik

lepiej wyjdziesz kupujac cos za 1200zl bardziej sensownego niz wkladac w to pieniadze

­

Opublikowano

Ten miesiąc ma być przejsciowy, dlatego nie chce.kupić nic tymczasowego tylko już jakiś postęp do całokształtu. Jak wyżej wspominałem ten miesiąc ma być kupnem paru części, A kolejny zakończeniem upgradu, więc nie wiem czy.opłaca się kupować coś używanego jak.za miesiąc będzie można wszystko dokupić (czyt. Resztę )

76561198056612716.png

Opublikowano

to blizej bedziesz celu kupujac cos uzywanego niz inwestowac w to pieniadze, prosze cie, to teraz jest warte moze z 400zl jak nie mniej, nie ma sensu na prawde w to pchac pieniadze, lepsze sa uzywki w tej cenie

­

Opublikowano

Otóż tu się mogę sprzeczać. Mam zamiar kupić wszystko nowe, a że przez miesiąc nie będę miał proca, ramu i płyty głównej chyba nic nie zmieni. Nie mam funduszy w tym miesiącu aby kupić cały zestaw, lecz tylko jego połowę, więc moim zdaniem lepiej jest coś kupić, a miesiąc później dokończyć. Za 1200 jak napisałeś mogę kupić sobie komputer, lecz ja za miesiąc mogę dołożyć kolejną sumę by dokupić resztę, więc kupić coś używanego w moim odczuciu nie ma sensu. Taka oto moja mała opinia, bo ja nie mam zamiaru kupić albo 

A. Proc, płyta, ram
B.Grafa, Zasilacz, HDD
Tylko wszystko lecz z odstępem miesiąca czasu.

76561198056612716.png

Opublikowano

chwila, masz zamiar wydac 1200zl w tym miesiacu jedynie na cepa, mobo i pamiatki?

po pierwsze nie obejdzie sie bez wymiany zasilacza

po drugie za 1200zl masz juz cos bardziej sensownego na te 3 czesci nowe, ale i tak zasilacz to pierwsza rzecz do wymiany

uzywanego peceta nie da sie ulepszyc? owszem ze sie da, tylko trzeba wiedziec co sie kupuje, wystarczy kupic cos taniego na lga 1155 z tanim cepem ale dobrym gpu lu odwrotnie i mozna to ladnie rozwinac

­

Opublikowano

wedlug mnie musisz sie jasniej wyrazic, bo ja rozumiem ze masz 1200zl na jakies czesci, na przyszlosc ofc i nie kupujesz wszystkie od razu w tych 1200zl

i czy tylko nowe, czy moze uzywki cie interesuja?

­

Opublikowano

Teraz będę posiadał 1200złoty na które mogę przeznaczyć na części, a w kolejnym miesiącu kolejne ~1000złoty by dokupić resztę części. Czyli sumując 2 miesiące będę miał gdzieś 2200złoty które chciałbym przeznaczyć na upgrade komputera. Nie odnoszę się że chce na ulepszenie tego komputera mam tylko 1200złoty i tyle wydam nic więcej, lecz że w tym miesiącu mogę tylko tyle wydać, a w kolejnym kolejną sumę w postaci 1200złoty mógłbym wydać. Dlatego chciałem w tym miesiącu kupić: 

• Kartę Graficzną
  • Zasilacz
  • HDD

A w kolejnym miesiącu dokupić:

• Procek
  • Płytę główną
  • Pamięć Ram

76561198056612716.png

Opublikowano

Skoro tak, polecam kupić teraz jakiś hdd 1tb = 230zł nowy, markowa zasilka typu antec vp 500 kolejne 160zł, zostaje na r9 270x czyli koszt 750zł mniej-więcej

Następny miesiąc widzę i3 4160 ok. 480 zł wraz z msi h81 p33 160zł, do tego 8gb ram koszt 270zł

Tak to widzę

­

Opublikowano

No właśnie w pierwszym poście napisałem że właśnie te części mam kupić

(Pisze tam o Xfx R9 270x, Antec 500 i Wd Blue 1tb).

76561198056612716.png

Opublikowano

Ok dziękuję serdecznie za porady jak i małą dyskusje :) (za to kocham fora)

Temat w sumie uważam do zamknięcia.

76561198056612716.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...