Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z pamięcią RAM DDR2

Gość JnL Poetka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otóż mam taki problem z ramem w komputerze.

Mam zainstalowane aktualnie (wyświetla mi się) 2GB Ramu, ale w komputerze mam dwie kości, jedna po 2GB czyli razem powinnam mieć 4GB.

Co mogę zrobić żeby komputer widział te dodatkowe 2GB ? próbowałam zmienić porty w kościach ale to nie pomogło, czasami nawet było tak że wyświetliło się 1GB Ramu.

Pomożecie mi ?

Opublikowano

masz windowsa 64 bity?

nawet jakby miał 32 bity to przecież 3 gb by miał a nie 2

model płyty głównej podaj.

pobierz program cpu-z i wejdź w zakładkę mainboard

Age is just a number :)

Opublikowano

System jest 64-bitowy Windows 7

Płyta Główna:

KbYB9Vo.png

Opublikowano

Jesteś pewna że ram jest sprawny? Zobacz, czy widzi go w BIOSie, jeżeli nie to... Spróbuj zresetować ustawienia płyty głównej, może coś źle z napięciem, czy taktowaniem... A jeżeli widzi to sprawdź (Jeżeli możesz) na innym systemie, ewentualnie jakimś livecd... Ewentualnie, coś limituje pamięć... Zintegrowana graficzna?

Opublikowano

A jak mogę to sprawdzić w tym Biosie, ponieważ jestem w tym kompletnie zielona.

Opublikowano

wejdź jeszcze w cpu-z w zakładkę memory i tam sprawdź czy masz tyle ramu ile powinno być

możliwe że kość pamięci jest uszkodzona

podłącz pamięci pojedynczo, jeśli komputer nie wstaje na którejś z nich to jedna jest do kitu.

Age is just a number :)

Opublikowano

Do biosu wchodzisz wciskając Del, F2, F12 etc. To piszę na takim "Ekranie startowym" Komputera, gdy się odpala, zwykle to takie... Najczęściej taki czarny ekran, gdzie piszę dużo różnych rzeczy na temat procesora, dysków, pamięci itp... Gdzieś powinien być napis "Press xx Key to Setup/BIOS" Ewentualnie UEFI, ale to przy nowszych płytach głównych.

Opublikowano

Ehh nie wiem o co chodzi, wkładałam kości pojedynczo i każda z osobna ma 2GB Ramu.

Pamiętam jak kiedyś miałam na tym komputerze zainstalowaną Viste i normalnie wychwytywało mi 4GB Ram.

Opublikowano

To, że kiedyś działało 4gb ram nie znaczy, że system je zepsuł. Sprawdź radę użytkownika w/w, pamięci ram dokładnie takie same? Jeżeli wszystko nie działa spróbuj wyjąć baterie z płyty głównej na ok. 30 minut (mała, okrągła szara "monetka")

GzJUyGg.jpg

Opublikowano

To, że kiedyś działało 4gb ram nie znaczy, że system je zepsuł. Sprawdź radę użytkownika w/w, pamięci ram dokładnie takie same? Jeżeli wszystko nie działa spróbuj wyjąć baterie z płyty głównej na ok. 30 minut (mała, okrągła szara "monetka")

Pamięci RAM są takie same, wyjełam tak jak napisałeś i nadal wyświetla mi się 2GB Ram.

Opublikowano

Hmm... Próbowałaś odpalać jakieś narzędzie do testowania sprawności ramu? W Internetu tego pełno, nawet sam Windows (F8 podczas rozruchu) To ma... Może po prostu już "padła"...

Opublikowano

Już wiem z czym jest problem lecz nie wiem jak to naprawić.

Każda z kart RAM posiada 2GB Ramu, lecz kiedy wkładam jedną karte wyświetla się w systemie 1GB zamiast 2GB.

Nie wiem dla czego tak się dzieje, z tego wynika że system zamiast 4GB wczytuje jedynie 2GB.

Wiecie może dlaczego mój PC blokuje mi te dodatkowe 2GB Ramu ? Proszę o pomoc

EDIT !

Pomoże mi ktoś ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...