Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bot Lane idealny :)

jmp

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Cześć, widziałem takie coś na how2winie więc, postanowiłem napisać też coś takiego na forum. Myślę, że przyda się ludziom grającym bot lana ;) Chodzi tu o kompozycje bot lana - czyli jakie championy na dolnej linii się dobrze zgrywają :)

Kompozycja 1 :

post-1335431-0-29623700-1425048819.png + post-1335431-0-23600200-1425048817.png

+ Stun Vayne może zostać przedłużony bąbelkiem Nami, bądź na odwrót. Nami może dać bąbelka na gościa który stoi pod ścianą, a następnie Vayne, może go w nią wbić.

+ Łatwe gonienie przeciwników. Nami daje dodatkowy AS Vayne, może również puścić ulta, natomiast Vayne ma swoją pasywkę. Połączenie tych dwóch rzeczy świetnie nadaje się do pościgu :)

- Nami oraz Vayne, są postaciami miernymi przed lvl. 6. Dlatego też magia owego botlanu zaczyna się raczej po 6 poziomie :)

Kompozycja 2 :

post-1335431-0-69787400-1425049112.png + post-1335431-0-52685000-1425049116.png

+ Świetny harras. Owa para może genialnie wyzonować przeciwników od farmy.

+ Zasięg Soraki i Caitlin pozwala na harrasowanie przeciwników w bezpiecznej odległości.

+ Heal Soraki sprawia, że w każdej wymianie będziemy wychodzić na plus. W przypadku gry pasywnej owy heal oraz range Caitlin pozwala na farmę z daleka od przeciwników.

Kompozycja 3 :

post-1335431-0-17906000-1425049421.png + post-1335431-0-55280800-1425049417.png

+ Genialny harras, tak samo jak poprzednia para Ezreal + Karma są w stanie idealnie wyznonować przeciwników.

+ Gdy Karma oraz Ezreal złożą przedmioty, które zapewniają dużo ilość many, można harrasować bez końca.

+ Ezreal może swoim ultem wykończyć mocno obitych przeciwników.

+ Bardzo mobilna linia, Karma zapewnia swojemu adc tarcze i movement speed, może również nadać napastnikowi slowa bądź

stuna. Natomiast Ezreal może łatwo uciec dzięki swojemu "E".

- We wcześniejszym etapie gry, może brakować many.

Kompozycja 4 :

post-1335431-0-40279100-1425049806.png + post-1335431-0-21996400-1425049809.png

+ Świetne CC. Slow Ashki z Q oraz pasywka Brauma genialnie się zgrywają. Braum nadaje ofierze pasywkę, natomiast nasz adc odpala w tym czasie Q, które zapewnia przeciwnikowi slowa  (trudniej mu uciec) a następnie stuna. Potem taką akcję można wykończyć ultem Brauma, Ashki, bądź ultami obydwu postaci.

+ Ulitmaty Brauma i Ashki świetnie działają w teamfightach.

- Braum oraz Ashe nie posiadają dobrego sustainu oraz escape mechanizmu. Trzeba bardzo uważać, gdyż jeden błąd może skończyć się przegraniem linii.

Kompozycja 5 :

post-1335431-0-88573000-1425050161.png + post-1335431-0-11733800-1425050168.png

+ Bardzo dobre teamfighty. Gdy Leona dobrze trafi ultem, następnie ulta castuje Miss = tons of dmg :)

+ Pasykwka Miss oraz stuny i doskok Leony pozwalają na łatwe dogonienie przeciwnika.

+ Ogłuszenia Leony, oraz slow Miss, zapewniają dosyć dobry escape mechanizm.

Kompozycja 6 :

post-1335431-0-64681600-1425050475.png + post-1335431-0-55928000-1425050478.png

+ Bardzo silny harras. "W" Morgany oraz Twitcha + oczywiście pasywka oraz E.

+ Duży burst. Gdy Morgana złapię ofiarę w klatkę praktycznie przeciwnik jest już martwy (mówimy o późniejszej fazie gry, bądź środkowej).

+ Ulty dobrze zgrywają się w walkach drużynowych. Morgana, gdy złapie kilka osób w swoje sidła (ulta), Twitch szybko ultuje oraz rzuca pod nich W = tons of dmg. Takie zestawienie potrafi zmasakrować team fight. Na dodatek, "E" Morgany sprawia, że nie da się go ogłuszyć, oraz przerwać ulta.

+ Dobry esacpe mechanizm. "E" Morgany, klatka, oraz niewidka Twitcha.

- Słabi w początkowej fazie gry.

Kompozycja 7 :

post-1335431-0-91908900-1425050941.png + post-1335431-0-61696900-1425050944.png

+ Bardzo dobre combo. Thresh łapie kogoś w hooka, Jinx rzuca za niego gryzaki, a następnie Thresh wpycha w nie ofiarę za pomocą swojego "E".

+ Niezły escape mechanizm - Ult Thresha, "Q", "E" "W", oraz "W" i "E" Jinx.

+ Od 3  lvl są mocni w każdej fazie gry.

Myślę, że poradniczek się spodba.

Źródło - How2win oraz własne doświadczenie.

Pozdrawiam KondziX

Opublikowano

Bardziej dałbym Ezreal + Braum.

Moim zdaniem lepiej się spisuje, gdyż Q Ez'a nadaje efekty one-hit (czyt. dodaje stack na pasywe brauma).

Vayne dałbym z Leoną - grałem dziesiątki razy z dziewczyną i nigdy nie przegraliśmy (elo. ~gold/plat).

Reszta ok, ale mógłbyś zmienić czcionkę i (jak zawsze xD) kolory. :P

Pomocnik
Opublikowano

Bardziej dałbym Ezreal + Braum.

Moim zdaniem lepiej się spisuje, gdyż Q Ez'a nadaje efekty one-hit (czyt. dodaje stack na pasywe brauma).

Vayne dałbym z Leoną - grałem dziesiątki razy z dziewczyną i nigdy nie przegraliśmy (elo. ~gold/plat).

Reszta ok, ale mógłbyś zmienić czcionkę i (jak zawsze xD) kolory. :P

Jak zawsze :D Mam prośbę, napisz na jakie kolorki mógłbym pozmieniać, żeby dobrze się czytało #Renshar_help xD

Opublikowano

Jak zawsze :D Mam prośbę, napisz na jakie kolorki mógłbym pozmieniać, żeby dobrze się czytało #Renshar_help xD

Zamiast jasno zielonego i turkusowego zmień ten drugi na jakiś biały/żółty, aby wszystko było ładnie oddzielone. #KondziX_plz_xD

­Ashe + braum? Ashe bardziej pasuje do Thresha ;)

Zgadzam się, aczkolwiek Ashe + Braum także działa nieźle. Niedawno grałem :D

Pomocnik
Opublikowano

­Ashe + braum? Ashe bardziej pasuje do Thresha ;)

Wiesz, ja dałem moje pomysły, oraz te które zobaczyłem na how2win i uargumentowałem, każdy gra jak lubi, ja tylko dałem pomysły ;)

Pomocnik
Opublikowano

Dodałbym Graves+Janna bo to aktualnie wg. mnie najlepszy bot lane

Okej, jak będę miał chwilkę, to dodam ;) Dobry pomysł, myślałem nad tym ale nie dodałem ^^

Opublikowano

Dodałbym jeszcze Kaliste + Blitza :D Dlaczego? Blitz grabuje, podrzuca a kalista w tym czasie zdąży wbić dużo włóczni które po aktywacji zadadzą masę dmg.

Do tego przy lekkim ogarnięciu i komunikacji obu stron możliwy jest pewien trick, mianowicie grab blitza i ult kalisty. Sprawia to, że ofiara przyciągana zostaje na bardzo dużą odległość.

Opublikowano

Cait + thresh, cait + janna, cait + karma, cait + nami

jinx + morgana, jinx + blitz

graves + leona

wszystko + soraka

Opublikowano

Vayne + Leona jest świetnym duo botem, bo Leo jest wytrzymała i ma dwa stuny (bądź slowa, jeżeli nie trafi się idealnie), Vayne może zestunować poprzez "E" (gdy oczywiście uda się) ;) Ogólnie Leona pasuje chyba do każdego adc, przynajmniej mi najwygodniej gra się nią, kiedyś Nami, ale ciężko trafić z "Q" - gdy przeciwnicy ogarniają.

Ezreal + Sona, również dobry duet, przynajmniej w sezonie 2 lubiłam grać nią z Ezem. Grając supportem jest mi obojętne jakiego mam adc, ważne, aby ogarniał farmę i współgrał ze mną. Gram zbyt agresywnie suppem, więc wymagam tego samego od mojego sojusznika - adc. Co do wyboru postaci, hmm... Jeżeli Morgana nie została zbanowana to wybieram ją, jeżeli mamy jakiegoś tanka w teamie i np. na midzie jest Malzahar lub na bocie Thresh, Leona czy ktoś, kto ma stuna/przyciągnięcie. 

Kalista + Leona, chyba jest najlepszym połączeniem na bota. Ult Kalisty świetnie współgra z Leoną, która jak już wspomniałam jest wytrzymała, więc dobrze nią się rozpoczyna tf, do tego łatwiej jest złapać przeciwnego adc Leoną (E, Q, R).

Pomocnik
Opublikowano

Vayne + Leona jest świetnym duo botem, bo Leo jest wytrzymała i ma dwa stuny (bądź slowa, jeżeli nie trafi się idealnie), Vayne może zestunować poprzez "E" (gdy oczywiście uda się) ;) Ogólnie Leona pasuje chyba do każdego adc, przynajmniej mi najwygodniej gra się nią, kiedyś Nami, ale ciężko trafić z "Q" - gdy przeciwnicy ogarniają.

Ezreal + Sona, również dobry duet, przynajmniej w sezonie 2 lubiłam grać nią z Ezem. Grając supportem jest mi obojętne jakiego mam adc, ważne, aby ogarniał farmę i współgrał ze mną. Gram zbyt agresywnie suppem, więc wymagam tego samego od mojego sojusznika - adc. Co do wyboru postaci, hmm... Jeżeli Morgana nie została zbanowana to wybieram ją, jeżeli mamy jakiegoś tanka w teamie i np. na midzie jest Malzahar lub na bocie Thresh, Leona czy ktoś, kto ma stuna/przyciągnięcie. 

Kalista + Leona, chyba jest najlepszym połączeniem na bota. Ult Kalisty świetnie współgra z Leoną, która jak już wspomniałam jest wytrzymała, więc dobrze nią się rozpoczyna tf, do tego łatwiej jest złapać przeciwnego adc Leoną (E, Q, R).

Jak załapię chwilkę wolnego czasu na taką robotę, to pododaję Twoje propozycje, oraz te które podali inni :) Myślę, że taka lista, przyda się botlanerom do znalezienia dobrego połączenia :)

Opublikowano

Osobiscie polecam takze Sone i Twitcha, tez sieke robia w teamfightach, easy escape, heal OP, swietny poke, oraz jinx z czymkolwiek co ma graba/hooka lub stuna/sneara 

Moje posty:  100 200 300 400 500 600 700 800 900 1000 1100 1200 1300 1400 1500 1600 1700 1800 1900 2000

Opublikowano

Vayne jest też silna z Blitzem/Threshem. Ich przyciągniecia przeciwnika do was nawet przed 6 lvlem często dają double kill co przekłada się na wygranie linii. Oczywiście od waszych dalszych decyzji zależy czy wasza przewaga się utrzyma. Po 6 lvlu  jest dopiero łatwo gdy support (blitz lub thresh) ma już ultimate.

Opublikowano

Słabo, gram adc od 2 sezonu i najlepsze duosy jakie sie sprawdzaja to, janna + vayne, lucian + braum, corki/ezreal + leona, twitch + lulu, morgana + caitline. Dlaczego jana + vayne? swoją tarczą wzmacnia jej 1-5 lvl. Lucian i braum chyba nie musze tlumaczyc, corki/ezreal + leona ponieważ te adc są skillshot based a leona ładnie przytrzymuje w jednym miejscu zeby na pewno nie minac sie z nich i ladny burst wychodzi, twitch i lulu? lulu moze dac pixa (czyjak mu tam było) na niewidzialnego twitcha i zagrac ultem + slowem = OP. Morgana i cait dlatego ze cait potrafi rzucic trapa pod stunowanego champa = perm stun

sygnae.jpg

Opublikowano

Sorka ale słabe kompozycje, dodaj:

leona + graves

lucian + nami 

lucian + braum

Pomocnik
Opublikowano

Polecam Lucian+Braum, ich pasywy bardzo dobrze razem dzialaja :D

Dobry pomysł, jak będę aktualizował zostanie dodany ;)

Pomocnik
Opublikowano

Malph + zac enemy ADC ma ciągle solowa a po 6 100% kill

Ale to ma być raczej normalny bot lane - adc + supp, a nie jakiś crazy pomysły :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...