Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie serwera Spigot - najważniejsze informacje!

LeeSinor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­495581424782244815990.png

Witajcie. ;)

W tym szczególnym poradniku, dowiesz się krok po kroku jak stworzyć serwer Spigot.

204841424782558815990.png

Jest to "zastępca" Bukkita. 

Spigot jest stanowczo lepiej zoptymalizowany pod kątem zużycia RAM, dzięki czemu możemy zauważyć lepszy komfort podczas grania.

591951424783452815990.png

954931424784030815990.png

Na początek zajmiemy się wersją 1.8. Aby pobrać tą wersję, wystarczy kliknąć tutaj, aby ją pobrać.

674591424784030815990.png

2. Pobrany plik wrzucacie do dowolnego folderu (najlepiej stworzonego o nazwie Spigot) i zmieniacie jego nazwę ze "spigot_server.jar" na "spigot.jar".

GJiXad7.png

192811424787229815990.png

Tworzymy dokument tekstowy w folderze (PPM --> Nowy --> Dokument tekstowy) i otwieramy go.

9922iiW.png

744721424787229815990.png

W zależności od typu naszego systemu, będziemy musieli dobrać odpowiedni starter do spigota (32 bit lub 64 bit).

W nowo utworzonym przez nas dokumencie wklejamy nasz kod startera.

Uwaga!

Należy podać dokładną ścieżkę do java.exe w starterze. Jeżeli nie zostanie ona dokładnie podana, starter nie zostanie uruchomiony!

Należy także pamiętać, aby Java była zaktualizowana do najnowszej dostępnej wersji!

-------------------------------------------------------
64 bit - Java 7 (wersja przykładowa, liczy się ścieżka)

@ECHO OFF
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
"%ProgramFiles(x86)%\Java\jre7\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar spigot.jar
PAUSE

32 bit - Java 7 (wersja przykładowa, liczy się ścieżka)
@ECHO OFF
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
"%ProgramFiles%\Java\jre7\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar spigot.jar
PAUSE

Jeżeli wszystko zostało dobrze zrobione, wygląda to następująco:

YvQZ7rD.png

Klikamy Plik --> Zapisz jako..

Nazwa pliku: run.bat

Zapisz jako typ: Wszystkie pliki

Klikamy zapisz.

aydCujo.png

375311424787229815990.png

Uruchamiamy plik run.bat i czekamy, aż pojawi nam się komunikat o akceptacji EULA.

FFt0Akn.png

Otwieramy utworzony plik EULA.txt w naszym folderze, zmieniamy pole ze "eula=false" na "eula=true" i zapisujemy plik, po czym uruchamiamy ponownie run.bat i czekamy aż wszystkie potrzebne pliki serwerowe zostaną pomyślnie utworzone.

5W1d7bf.png

lzvQ1k1.png

Gotowe, nasz serwer jest gotowy do użycia! :)

343531424787364815990.png

Głównym plikiem konfiguracyjnym jest server.properties.

Poniżej przedstawiam najważniejsze potrzebne opcje, które warto by było opisać, pozostałe są zbędne.

#Minecraft server properties
#Tue Feb 24 15:11:01 CET 2015
generator-settings= //opcja generowania świata (superflat itp.)
allow-nether=true //generowanie netheru
level-name=world //nazwa generowanego świata (domyślnie world, aczkolwiek nazwa podlega zmianie na życzenie użytkownika)
allow-flight=false //dozwolone latanie bez osób mających OP lub dostępu do komendy /fly
announce-player-achievements=true //osiągnięcia graczy
server-port=25565 //port na którym będzie działać nasz serwer
max-world-size=29999984 //maksymalna wielkość świata
level-seed= //seed (generowanie mapy poprzez danego seeda)
server-ip= //pozostawiamy puste, nie potrzeba wpisywać
max-build-height=256 //maksymalna wysokość budowania
spawn-npcs=true //respienie npc
white-list=false //tzw "biała lista", czyli wybrane osoby mające dostęp do serwera, będące zapisane w tym pliku
spawn-animals=true //spawnowanie zwierząt
online-mode=true //gracze premium
pvp=true //możliwość pvp
gamemode=0 //survival = 0 ; gamemode = 1
max-players=20 //maksymalna liczba graczy
spawn-monsters=true //respienie potworów na serwerze
generate-structures=true //generowanie struktur (typu świątynie, wioski npc itd.)
view-distance=10 //maksymalna widoczność
motd=A Minecraft Server //nazwa motd, czyli tekst pod naszym serwerem w liście wyszukiwania

126591424790233815990.png

Zastanawiacie się gdzie znaleźć pluginy do Spigota?

Wszystkie pluginy Bukkita działają na silniku Spigota, które możecie znaleźć tutaj.

Należy pamiętać, aby plugin był odpowiednio dopasowany do naszej wersji serwera.

565861424790028815990.png

Najważniejsze informacje odnośnie wychodzących wersji testowych, oficjalnych znajdziesz tutaj.

Pluginy do Spigota znajdziesz tutaj.

Jeżeli masz problem ze znalezieniem plików, pobierz starter wraz ze spigotem tutaj.

882081424790485815990.png

Jeżeli masz jakiś problem z postawieniem serwera (nie jest on widoczny, nie możesz go uruchomić itd.) proszę odezwać się do mnie na prywatną wiadomość.

Pomagam tylko przez program TeamViewer.

Ustalimy kiedy będziemy mogli rozwiązać twój problem.

377971424790747815990.png

Zakaz kopiowania.  

8372383248.png
Opublikowano

Tuturial bardzo pożyteczny, pamiętam że ktoś miał go zrobić i pisał o tym na forum :P

I pytanko czy nie moge użyć pluginów z bukkita po prostu czy musze z tej strony

Opublikowano

Tuturial bardzo pożyteczny, pamiętam że ktoś miał go zrobić i pisał o tym na forum :P

I pytanko czy nie moge użyć pluginów z bukkita po prostu czy musze z tej strony

O ile wiem to pluginy ze strony spigota są lepiej "przetworzone" niż te ze strony bukkita (chociaż nie jestem pewien). ;)
8372383248.png
Opublikowano

Tutorial okej ,ale po co go przypięliście? 

Dział zarządzania serwerem to miejsce dla administratorów serwerów, a Spigot jest silnikiem, który staje się coraz częściej używany, a jak wiadomo bez silnika się nie obejdzie.

Spisy pluginów od użytkowników również były podpinane, więc to nie jest w taki sposób, że to co zrobi moderator zostaje podpięte, jeśli również to miałeś na myśli.

O ile wiem to pluginy ze strony spigota są lepiej "przetworzone" niż te ze strony bukkita (chociaż nie jestem pewien). ;)

Większość pluginów była robiona na bukkita i odkąd pojawił się na scenie spigot, to również na nim te wtyczki są używane.

I nie ma większej różnicy, jeśli plugin byłby pisany bezprośrednio pod spigota.

Swoją drogą powstaje coraz więcej serwerów na bungeecord. Instalacja spigota na serwerze jest albo z powodu potrzeby instalacji bungee albo poprawienia wydajności.

Dlatego fajnie by było gdybyś jeszcze pokazał jak się posługiwać z silnikiem bungeecorda.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Samo wystartowanie serwera jest banalne, ale dla początkujących pewnie się przyda.

P.S. nie wszyscy korzystają z chujowego Windowsa, część korzysta z unixów - OS X/Ubuntu itd, także dodaj też plik startowy dla unixów. ;)

5465845486.png

Opublikowano

Witam!

Byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli autor poradnika(swoją drogą bardzo treściwego i sensownego) opisałby także jak instalować mody na Spigot ;)

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo mi pomogło dzieki wielkie :)

Być kimś za kogo Siebie sam uważasz, a nie biec za stadem bydła i w gównie się tarzać...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie działa mi strona - czy mógłby ktoś wgrać ten plik np. na mediafire czy coś innego?

Pobrałem. Wyskakuje mi okno "system nie może odnaleźć określonej ścieżki" co mam zrobnić? Mam javę 8.

Podałem ścieżkę (win8):

@ECHO OFF
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
"%ProgramFiles (x86)%\Java\jre1.8.0_45\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar spigot.jar
PAUSE

@Edit

Ok już działa.Nie wiem co źle zrobiłem, ale zaczęło działać

//

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@LeeSenor Mógłbyś pomóc mi skonfigurować server na prive albo skype itp mogę Ci omówić... bo może błachy problem, ale nie potrafię sobie poradzić

Edit

Nvm dałem sobie radę sam już parę dni temu

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy żeby ten serwer działał potrzebny jest włączony komp z plikami? Czy po zamknięciu plików serwer wysiada?

O jakie pliki ci chodzi?

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...