Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prośba o ocenę komputera/wymiana procesora

michal1370

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o takim słabym komputerze:

Intel pentium D 2.80ghz

ATI Radeon HD 3870

3gb ramu

Więcej info nie mam, ale wiem ze chciałbym wymiennic procesor na jakiś lepszy to na jaki?

Wiem tylko tyle narazie bo będę miał taki komputer, i wiem jeszcze ze 150gb dysk i zasilacz 500w, słaby jest wiem, ale to zamiana za psp

Opublikowano

pobierz cpu-z i wejdź w zakładkę mainboard, podaj model i dopiero zobaczymy jaki możesz wsadzić tam procesor.

Age is just a number :)

Opublikowano

@alemamfaze to jest Intel COrporation DG965SS    AAD41678-304

i jeszcze jak z kartą graficzną? bo jest ATI Radeon HD 3870 512mb to też może bym włożył coś lepszego

najlepszy jaki włożysz to Intel Pentium D 960. ale moim zdaniem jest to nieoplacalne. jaki masz budżet?

Opublikowano

najlepszy jaki włożysz to Intel Pentium D 960. ale moim zdaniem jest to nieoplacalne. jaki masz budżet?

No teraz mam pentium D 920, budżet to był taki że wymieniłem go za PSP , teraz chcę do niego dokupić coś żeby go jak najbardziej podrasować w miarę jego możliwości, wcześniej miałem jeszcze też starą płyte ASRock 2Core1333 i nie wiem czy nie była lepsza od tego

Opublikowano

No teraz mam pentium D 920, budżet to był taki że wymieniłem go za PSP , teraz chcę do niego dokupić coś żeby go jak najbardziej podrasować w miarę jego możliwości, wcześniej miałem jeszcze też starą płyte ASRock 2Core1333 i nie wiem czy nie była lepsza od tego

2core1333 jest lepszą płytą od tej która masz aktualnie. 

Opublikowano

2core1333 jest lepszą płytą od tej która masz aktualnie. 

to co teraz mam zrobić jeśli mam:

-te 2 płyty

-jedną płytę graficzną ATI Radeon HD 3870 512mb

-na tamtej płycie jakiś stary procesor AMD

-3 kości ram ddr2 1gb 

Co złożę z tego najlepszego ewentualnie dokupując coś nowego?

Opublikowano

to co teraz mam zrobić jeśli mam:

-te 2 płyty

-jedną płytę graficzną ATI Radeon HD 3870 512mb

-na tamtej płycie jakiś stary procesor AMD

-3 kości ram ddr2 1gb 

Co złożę z tego najlepszego ewentualnie dokupując coś nowego?

nie możesz mieć na tamtej płycie procesora amd bo ona jest na podstawce lga 775. czyli pod core 2 duo :) lepiej sprawdź dokładnie jaki masz tam procesor i daj znać to pomyślimy co dalej

Opublikowano

nie możesz mieć na tamtej płycie procesora amd bo ona jest na podstawce lga 775. czyli pod core 2 duo :) lepiej sprawdź dokładnie jaki masz tam procesor i daj znać to pomyślimy co dalej

może mnie zmyliłoto że na radiatorze jest naklejka AMD, a na samym procesorze nie mogę nic przeczytać,ale nie warto z nim nic robić, napewno jest starszy

Opublikowano

może mnie zmyliłoto że na radiatorze jest naklejka AMD, a na samym procesorze nie mogę nic przeczytać,ale nie warto z nim nic robić, napewno jest starszy

skoro płyta jest lepsza, to możliwe, że i procesor jest lepszy od tamtego twojego pentiuma. Jeśli nie chcesz nic wykręcać to poprostu podłącz tą płytę główną pod kompa i sprawdź w biosie model procesora. 

Opublikowano

skoro płyta jest lepsza, to możliwe, że i procesor jest lepszy od tamtego twojego pentiuma. Jeśli nie chcesz nic wykręcać to poprostu podłącz tą płytę główną pod kompa i sprawdź w biosie model procesora. 

Jutro rano podłącze, bo jest w garażu a jeśli okazałby się lepszy to warto zmieniać płytę, jeśli na ASRock są 2 wejścia ddr2?

A płyta Intela nie obsługuje core2duo? http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/dg965ss/sb/CS-026601.htm

Opublikowano

Jutro rano podłącze, bo jest w garażu a jeśli okazałby się lepszy to warto zmieniać płytę, jeśli na ASRock są 2 wejścia ddr2?

A płyta Intela nie obsługuje core2duo? http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/dg965ss/sb/CS-026601.htm

pisałem Ci, że najlepszy to pentium d. wejścia na pamięci nic nie mają do jakości płyty głównej.

Opublikowano

pisałem Ci, że najlepszy to pentium d. wejścia na pamięci nic nie mają do jakości płyty głównej.

dobra, to sprawdze jutro jaki tam jest procesor, a jeśli jest lepszy to podpiąć do tamtej płyty wszystko z tej intela i będzie to najlepszym rozwiązaniem?

I co bym musiał dokupić?

Opublikowano

no dobra, calkiem fajnie sobie prawicie dyskusje, ale jaki budzet?

ogolnie wszystkie plyty to syf: intel obslugujentylko pentki 4, asrock jedynie c2d i 2 sloty pamieci, to i tak trzeba kupic przynajmniej 2 kostki po 2gb pamieci, jakiegos c2d i karte by myslec o czym kolwiek

lepiej wyjdzie nie wyrzucanie pieniedzy w bloto, znaczy ulepszac to, gdyz za niewielkie pieniadze mozna juz kupic plytke h61 + celerona i jakies 4gb ram, a karte mozna poki co przebolec 

­

Opublikowano

jeśli jest lepszy to poprostu wywal tą płytę z intela 

no to po sprawie, bo okazuje się że płyta ASRock jest już na śmietniku, zostaje narazie przy tym co mam teraz, kiedyś pomyśle nad wymianą wszystkiego po trochu,tylko mnie zastanawia,czemu na stronie producenta, karta intela obsługuje intelcore2duo  o.O

Opublikowano

rzeczywiscie obsluguje, moj blad, ale oplacalnego e8400/e6800 brakuje, dalej nie podales budzetu

budżet koło 150zł,wiem to śmieszne pieniądze ale to po prostu komputer dla dzieewczynki w wieku 13 lat która gra w simsy i gry przeglądarkowe, myśle że jej wystarczy, może kupię ten core2duo, dołoże ramu i starczy na jakiś czas

Opublikowano

do simsow rzeczywiscie warto by wrzucic c2d i ramu, karta ogarnie 

wiecej do tej gry nie trzeba, zawsze jeszcze mozesz zmienic na system 32 bitowy dla mniejszego zuzycia pamieci i hdd przez OS

­

Opublikowano

do simsow rzeczywiscie warto by wrzucic c2d i ramu, karta ogarnie 

wiecej do tej gry nie trzeba, zawsze jeszcze mozesz zmienic na system 32 bitowy dla mniejszego zuzycia pamieci i hdd przez OS

ale c2d rózni sie od pentiuma 920 tylko tym, że jest 1066mhz zamiast 800, a system już mam win 7 32bit  :)

Opublikowano

tez powinno tak byc, jak laczysz kosci dwoch innych producentow o tych samyc parametrach moga dzialac ze soa, ale nie musza

zwykle dzialaja, ale niczego nie gwarantuje 

­

Opublikowano

tez powinno tak byc, jak laczysz kosci dwoch innych producentow o tych samyc parametrach moga dzialac ze soa, ale nie musza

zwykle dzialaja, ale niczego nie gwarantuje 

wezmę od kolegi ram i zobaczę czy pasuje

a z kartą graficzną jest chyba mały problem bo czasem komputer się włącza a monitor nie reaguje :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...