Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

SSD

Gotyer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chce zakupić dysk SSD o pojemności 120GB około i chce się doradzić jaki będzie dobry. Cena do 300 zł, lecz jeżeli tańszy będzie podobny to oczywiście taniej lepiej :)

+ Posiadam płytę główną z SATA II więc prędkość będzie ograniczona, więc zastanawiałem się nad zakupem PCI Adaptera na Sata III, lecz nie wiem czy to zrobi aż tak dużą różnicę w prędkości z tego co czytałem. Z tego powodu też chce się doradzić. 

No i trzecią kwestią jest kieszeń, mam starą obudowę, czy mam możliwość jakość zamontować dysk do tej obudowy ew co zrobić.

Opublikowano

do 300zl polecam crucial mx 100 lub plextora m6s

kupno adaptera ma znikomy sens, niby w bencharkach bedzie szybciej ale w praktyce tego nie odczujesz, sata2 ograniczy ale nie doswiadczysz tego jakbys sie przeniosl na sata3

­

Opublikowano

do 300zl polecam crucial mx 100 lub plextora m6s

kupno adaptera ma znikomy sens, niby w bencharkach bedzie szybciej ale w praktyce tego nie odczujesz, sata2 ograniczy ale nie doswiadczysz tego jakbys sie przeniosl na sata3

A crucial M550 jest lepszy?

Opublikowano

Raczej nie powinieneś mieć problemu z zamontowaniem dysku, nawet w starszej obudowie. :P
@down - Niestety, ale to nie moja wina, ja tych prędkości nie zawyżałem, zapomniałem popatrzeć na testy, cóż. mój błąd.

Opublikowano

Wiesz że w tym dziale decyduje się o wydaniu cudzych pieniędzy? A wydanie ich na to to ich strata... Wszystkie mają zawyżoną szybkość.

Do 300zł tylko Curcial MX100. Dopiero za ok 320zł jest Plextor M6S, który jest teoretycznie wyżej.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Wiesz że w tym dziale decyduje się o wydaniu cudzych pieniędzy? A wydanie ich na to to ich strata... Wszystkie mają zawyżoną szybkość.

Do 300zł tylko Curcial MX100. Dopiero za ok 320zł jest Plextor M6S, który jest teoretycznie wyżej.

Tzn. napisałem do 300zł ale oczywiście chce by dysk był jak najbardziej wydajny więc różnica 50 zł nie robi mi praktycznie żadnej różnicy. Tak więc ten Plextor M6S będzie ok? 

Patrzyłem też na Crucial M550, on będzie lepszy?

Opublikowano

i tak i nie, nie odczujesz do konca jego wydajnosci, bo sata 2 ograniczy do 300 Mb/s o ile sie nie myle

Wole po prostu od razu kupić lepszy dysk, MOBO zawsze kiedyś można zmienić przy polepszaniu komputera. 

A M550 kosztuje 330, gdy Plextor ten jest za 320. Wiec zdane pieniadze, dlatego pytam ktory lepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...