Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PlayStation 2 disc error gta sa i vc

adriann72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moim playem, otóż kupiłem go od znajomego (bodajże najnowsza wersja playa), wszystkie gry czyta tylko właśnie GTA coś nie może odczytać. Płyty są trochę porysowane, ale mam inne bardziej porysowane, które ps czyta bez problemu. Czytałem gdzieś, że GTA są za stare na tego ps'a. A ja mam prośbę czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu.

Pozdro i dzięki za odpowiedzi!

ab1aut.jpg

Opublikowano

Skoro płyty są porysowane, to mają prawo nie działać.

Jeśli masz opcje, to sprawdź płyty na innej konsoli aby wykluczyć rozregulowany laser w konsoli. Jeśli gry działają na innej konsoli, to będziesz musiał regulować laser w swojej konsoli.

Możesz też spróbować jakiś preparatów do regeneracji płyt, spróbuj też wyczyścić laser w konsoli.

"Czytałem gdzieś, że GTA są za stare na tego ps'a" - bzdura!

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Nie wiem czy coś się zmienilo, ale po oczyszczeniu lasera zamiast error disc jest napisane "Loading...".Czy mógłbyś mi napisać jak dokładnie regulować ten laser? Bylbym wdzieczny. A i po tym komunikacie po jakichś 5 minutach gra się odwiesza.W trakcie wykonywania misji następuje Blackscreen i laser tak jakby syczał, nie wiem jak to dokładniej opisać.

ab1aut.jpg

Opublikowano

Hmmmmm... Ale w ps2 slim, nie ma takiego czegoś jak regulacja lasera, bynajmniej nie widziałem żadnego poradnika na slimce.

ab1aut.jpg

Opublikowano

Faktycznie... zapomniałem, że przecież tam jest inna konstrukcja.

Na Slimach wygląda to trochę inaczej, sprawdź czy śrubki na prowadnicy są zakręcona do końca, jeśli się poluzowały to je dokręć. Jeśli są dokręcone, to spróbuj je odkręcić tak aby laser poszedł minimalnie w górę. Na samym końcu przy śrubkach możesz podłożyć jakiś papierek jeśli laser nie się podnosi.

http://retroage.net/images/stories/artykuly/wymiana_lasera_w_ps2_slim/mechanizm_lasera.jpg

Sprawdź czy prowadnica jest w ogóle jeszcze czymś nasmarowana i laser się dobrze po niej porusza.

Ogólnie jeśli nie będą działać, to zapewne wina porysowanych płyt.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

Wszystko wygląda ok, laser porusza się bez problemu.

Widziałem gdzieś filmik na YT gdzie dokręca się śrubkę DVD od lasera o jakiś milimetr. Ale niestety dalej to samo...

Dzięki za pomoc, może kupię sobie jakieś GTA z allegro i sprawdzę.

ab1aut.jpg

Opublikowano

A próbowałeś odpalić grę na innej PS2, tak jak @tripipi mówił? Lepiej jest sprawdzić u kolegi, niż kupować nową grę.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Jeśli to coś oznacza to te wszystkie gry gta, których nie mogę odpalić, zawieszają się na ps2, bez problemu odpalają się na emulatorze na kompie :v

Dla przykładu GTA SA, które na ps2 zaraz po załadowaniu gry od razu jest error, tak na emulatorze nic się nie dzieje, gra się normalnie :/

ab1aut.jpg

Opublikowano

Jak nie masz u kogo zobaczyć, to możesz kupić. Możliwe, że poprostu płyta jest tak porysowana, że PS2 jej nie odczytuje, a emulator bez problemu.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Laser do wymiany, nie obejdzie się bez tego. PC odpali większość gier, których PS2 nie da rady - z uwagi na mniej "wybredny" laser.

Nowa wersja PS2? Rozumieć to mam przez kwestie wbudowanego zasilacza?

No i jeszcze jedno. Czy w konsoli jest chip?

"Człowieku dobrej woli, bądź Pozdrowiony.

Bądź zawsze zdrowy, odcinaj kupony"

Opublikowano

Laser do wymiany, nie obejdzie się bez tego. PC odpali większość gier, których PS2 nie da rady - z uwagi na mniej "wybredny" laser.

Nowa wersja PS2? Rozumieć to mam przez kwestie wbudowanego zasilacza?

No i jeszcze jedno. Czy w konsoli jest chip?

Jest to nowa slimka, nie ma chipa.

ab1aut.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...